Ζωτικό ρόλο για τα Drones στις επιχειρήσεις ασφάλειας στο άμεσο μέλλον
Συνέντευξη με τον Mr. Jincai Yang – Προέδρος, World UAV Federation (WUAVF) – Προέδρος, Shenzhen Security and Protection Industry Association (SSPIA) – Διοργανωτής, China Public Security EXPO – CPSE – Ιδρυτής, Asian Professional Security Association (APSA)
Το Security Manager συμμετείχε μέσω του Αρχισυντάκτη του Βλάση Αμανατίδη σε μια πολύ σημαντική συνάντηση για την κοινότητα των Drones στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της World UAV Federation (WUAVF) με τιμώμενο καλεσμένο τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Mr. Jincai Yang (World UAV Federation -Chairman). Στο περιθώριο της συγκεκριμένης εκδήλωσης είχαμε την ευκαιρία και την τιμή να έχουμε μια συνέντευξη με τον κ. Yang όπου μεταξύ άλλων κατέχει και κορυφαίες ιδιότητες σχετικά τον τομέα του Security παγκοσμίως.
Συνέντευξη με τον Mr. Jincai Yang
Προέδρος, World UAV Federation (WUAVF)
Προέδρος, Shenzhen Security and Protection Industry Association (SSPIA)
Διοργανωτής, China Public Security EXPO – CPSE
Ιδρυτής, Asian Professional Security Association (APSA)
Αξιότιμε Πρόεδρε κ. Yang θα θέλαμε να μάθουμε κάποια περισσότερα πράγματα για την Παγκόσμια Ομοσπονδία UAV και τις δραστηριότητες του οργανισμού σας σε παγκόσμια κλίμακα – Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για την Ελλάδα και τη νότια Ευρώπη;
Ως Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας UAV, δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την καινοτομία και την εφαρμογή της τεχνολογίας drone σε παγκόσμια κλίμακα. Για την Ελλάδα και την περιοχή της Νότιας Ευρώπης, έχουμε πολλά μελλοντικά σχέδια και στόχους. Πρώτον, να προωθήσουμε ακόμα περισσότερο τη διάδοση και την εφαρμογή της τεχνολογίας Drone. Αυτό θα επιτευχθεί σε συνεργασία με κυβερνητικούς φορείς, επιχειρήσεις και ακαδημαϊκούς, προωθώντας ενεργά την εφαρμογή ποιοτικών προϊόντων και λύσεις κινεζικών επιχειρήσεων UAV.
Δεύτερον, θα καλλιεργήσουμε την ανάπτυξη επαγγελματικών ταλέντων. Θα συνεργαστούμε με πανεπιστήμια και εκπαιδευτικούς οργανισμούς για την παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων που σχετίζονται με Drone προκειμένου να αναπτυχθούν δεξιότητες για περισσότερους χειριστές, τεχνικούς και προσωπικό R&D.
Τρίτον, θα προωθήσουμε τα διεθνή πρότυπα και την ανάπτυξη πολιτικών για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Θα συνεργαστούμε με κυβερνητικές υπηρεσίες στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης για να παρέχουμε επαγγελματικές συμβουλές με την ελπίδα να προωθηθεί η ανάπτυξη περισσότερων και πιο αποτελεσματικών κανόνων και πολιτικών για τη διασφάλιση της νόμιμης και βιώσιμης εφαρμογής drones.
Τέταρτον, θα διεξάγουμε περιπτωσιολογικές μελέτες σχετικά με τις εφαρμογές Drone για την κατανόηση των πρακτικών εφαρμογών και της δυνητικής αξίας των drones σε διάφορους τομείς. Αυτά τα case studies θα χρησιμεύσουν ως σημείο αναφοράς για τις κυβερνητικές υπηρεσίες, τις επιχειρήσεις και την ακαδημαϊκή κοινότητα για την προώθηση της ευρείας χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Συμπερασματικά, η Παγκόσμια Ομοσπονδία UAV θα συνεχίσει το έργο της στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευρώπης, η οποία πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω πρόοδο και επιτεύγματα στον τομέα των drones στην Ελλάδα και την περιοχή της Νότιας Ευρώπης.
Ως ηγέτης τόσο στην παγκόσμια βιομηχανία ασφάλειας όσο και στην παγκόσμια βιομηχανία drone, πιστεύετε ότι τα drones θα εξελιχθούν ως ένα κρίσιμο εργαλείο στις μελλοντικές επιχειρήσεις ασφαλείας;
Ναι, ελπίζω ειλικρινά ότι τα drones θα διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στις επιχειρήσεις ασφαλείας. Καθώς η τεχνολογία των Drones ωριμάζει και συνεχίζει να καινοτομεί, τα drones θα χρησιμοποιούνται ευρέως στις εφαρμογές ασφάλειας δημόσιων οργανισμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων ασφαλείας, λόγω της ευελιξίας και των δυνατοτήτων ολοκληρωμένης επιτήρησης που προσφέρουν. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δυνατότητες πτήσης και ωφέλιμου φορτίου των drones βελτιώνονται συνεχώς, ενώ πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι τα drones σήμερα μπορούν να φέρουν ένα ευρύ φάσμα αισθητήρων και άλλου σύγχρονου εξοπλισμού, καθιστώντας εύκολη την επίτευξη υψηλού βαθμού νοημοσύνης και αυτοματισμού. Για παράδειγμα, ενσωματώνοντας κάμερες υψηλής ανάλυσης, υπέρυθρους αισθητήρες, ραντάρ και άλλες μονάδες, τα drones μπορούν να επιτύχουν απομακρυσμένη παρακολούθηση, παρακολούθηση στόχων, ανάλυση και άλλες λειτουργίες, προσφέροντας μεγάλη ευκολία και αποτελεσματικότητα στην ασφάλεια και το προσωπικό κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.
Σύμφωνα με την εμπειρία σας, πιστεύτε ότι είναι πιθανόν τα drones να αντικαταστήσουν τον ανθρώπινο παράγοντα στον τομέα της ασφάλειας 100% στο εγγύς μέλλον;
Για να σας απαντήσω σε αυτό το ερώτημα, θα πρέπει να εξετάσουμε πρώτα από όλα τη σχέση μεταξύ ανθρώπων και τεχνολογίας, και ανθρώπινων όντων και drones με διαλεκτικό τρόπο. Τα drones είναι τα ορατά και απτά προϊόντα τεχνολογίας, που θα μπορούσαν να ενσωματώσουν τεχνητή νοημοσύνη και ως εκ τούτου, έχουν τη δυνατότητα έξυπνης λειτουργίας, αυτονομίας και ικανότητα εκτέλεσης σύνθετων εργασιών. Ωστόσο, ο άνθρωπος είναι ο εφευρέτης, ο χειριστής και ο ιδιοκτήτης των drones και απολαμβάνει το δικαίωμα να τα ελέγχει απόλυτα. Τα drones είναι εργαλεία για χρήση από τους ανθρώπους, και παρόλο που μπορούν να εκπληρώσουν καθήκοντα με σημαντικά πλεονεκτήματα που είναι πέρα από τις δυνατότητες των ανθρώπων, εξακολουθούν να μην μπορούν να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη εργασία. Η σχέση μεταξύ ανθρώπων και drones θα πρέπει να είναι σχέση συμπληρωματική με αλληλεξάρτηση, αφού τα drones χρειάζονται έναν πιλότο για να τα ελέγχει προκειμένου να πετάξουν.
Φυσικά, όσο πιο έξυπνο είναι το Drone, τόσο περισσότερη αυτονομία λειτουργίας θα έχει, αλλά στο επίπεδο εκτέλεσης, οι άνθρωποι έχουν φυσικά υψηλότερο βαθμό κρίσης και προσαρμοστικότητας, σε σύνθετα περιβάλλοντα, και μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα κάθε είδους καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και άγνωστους κινδύνους, ενώ τα drones δεν μπορούν. Επιπλέον, εμείς οι ίδιοι είμαστε σε θέση να παρέχουμε λεπτομερέστερη και πληρέστερη ανάλυση και αξιολόγηση πληροφοριών, καθώς και πιο ρεαλιστικές οπτικές και ακουστικές αντιλήψεις.
Τέλος, τα drones λειτουργούν πιο πρακτικά και πιο αποτελεσματικά με ανθρώπους που είναι επαγγελματίες. Τα drones μπορούν να προσφέρουν τα πλεονεκτήματα της ταχείας αναγνώρισης στόχων σε μεγάλη εμβέλεια, ενώ οι άνθρωποι μπορούν να παρέχουν ολοκληρωμένη ανάλυση πληροφοριών με μεγάλη λεπτομέρεια και υποστήριξη αποφάσεων. Αυτός ο τρόπος συνεργασίας μπορεί να αλληλοσυμπληρώνεται και να προσφέρει βελτίωση της συνολικής αποτελεσματικότητας και ακρίβειας της ασφάλειας.
Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι η τεχνολογία drone δεν θα αντικαταστήσει πλήρως τον ανθρώπινο παράγοντα και τους επαγγελματίες ασφαλείας στο εγγύς μέλλον. Αντίθετα, θα γίνει σημαντικό συμπληρωματικό εργαλείο στο ανθρώπινο σύστημα ασφάλειας.
Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής που πρέπει να λάβει υπόψη του ένας Διευθυντής Ασφάλειας προκειμένου να ενσωματώσει μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα (UAS) στις καθημερινές τους λειτουργίες για την προστασία κρίσιμων υποδομών. Ποια είναι τα οφέλη για τον τελικό χρήστη; Μπορούμε να περιμένουμε περισσότερες εταιρείες drone που θα προσφέρουν τις λύσεις τους για τον κλάδο της ασφάλειας στην Ελλάδα εκτός από το DJI;
Εάν ο Διευθυντής Ασφάλειας, έχει δρομολογήσει να ενσωματώσει συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAS) στις καθημερινές λειτουργίες για την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας, πιστεύω ότι τα ακόλουθα κριτήρια είναι αυτά που θα άξιζε να επικεντρωθούμε.
Πρώτον, η απόδοση και η αξιοπιστία του προϊόντος. Οι επιδόσεις και η αξιοπιστία των ΣμηΕΑ αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη διαδικασία επιλογής. Αυτό περιλαμβάνει τον χρόνο πτήσης, το εύρος, τη χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου και την ταχύτητα πτήσης του μηΕΑ, καθώς και την ασφάλεια και τη σταθερότητα του συστήματος.
Δεύτερον, εξοπλισμός ωφέλιμου φορτίου αποστολής. Τα ΣμηΕΑ πρέπει να είναι εξοπλισμένα με υψηλής ποιότητας κάμερες και αισθητήρες, ώστε να μπορούν να αποκτήσουν σαφείς και ακριβείς εικόνες και δεδομένα. Αυτό βοηθά στον εντοπισμό πιθανών απειλών για την ασφάλεια και επιτρέπει την αποτελεσματική επιτήρηση.
Τρίτον, η ικανότητα λειτουργίας και η ευκολία χρήσης, η οποία περιλαμβάνει την απογείωση και προσγείωση, χειριστήρια πτήσης και η αλληλεπίδραση χειριστή του ΣμηΕΑ, καθώς και επεκτασιμότητα του συστήματος.
Τέταρτον, κανονισμοί Drone και συμμόρφωση: Κατά την επιλογή ενός ΣμηΕΑ, πρέπει να ληφθούν υπόψη τοπικοί κανονισμοί και οι απαιτήσεις συμμόρφωσης. Αυτό περιλαμβάνει κανονισμούς σχετικά με εφαρμογές εναέριου χώρου, περιορισμοί πτήσεων και προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Για τους τελικούς χρήστες, η ενσωμάτωση ΣμηΕΑ στις καθημερινές λειτουργίες τους μπορεί να φέρει τα εξής οφέλη:
Πρώτον, βελτιωμένη ασφάλεια και προστασία: Τα ΣμηΕΑ μπορούν να παρέχουν πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματικές δυνατότητες παρακολούθησης και επιθεώρησης, βοηθώντας στον εντοπισμό πιθανής ασφάλειας απειλές και κινδύνους και βελτίωση της ασφάλειας και της προστασίας.
Δεύτερον, μείωση του κόστους εργασίας: Η χρήση ΣμηΕΑ μπορεί να μειώσει το κόστος της επιθεώρησης βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια.
Τρίτον, βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων και της ικανότητας λήψης αποφάσεων: Τα ΣμηΕΑ μπορούν να παρέχουν εικόνες υψηλής ανάλυσης και δεδομένα που βοηθούν τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να κάνουν πιο ακριβείς και έγκαιρες αποφάσεις.
Εκτός από το DJI, είναι αλήθεια ότι όλο και περισσότερες εταιρείες drone παρέχουν λύσεις στον ελληνικό κλάδο ασφάλειας. Αυτές οι εταιρείες μπορεί να ειδικεύονται σε διαφορετικά πεδία και τμήματα της αγοράς, όπως πυρόσβεση, αστυνομία, γεωργία, εφοδιαστική κ.λπ., και ανταποκρίνονται στις ανάγκες διαφορετικών πελατών. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες αυτές συνεχώς αναπτύσσονται και καινοτομούν για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του προϊόντος τους.
Λόγω της κλιματικής αλλαγής σε όλο το κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για λύσεις που θα ενισχύσουν το έργο της πολιτικής προστασίας και διαχείρισης καταστροφών. Πιστεύετε ότι τα UAV μπορούν να βοηθήσουν προς σε αυτή τη κατεύθυνση με επίκεντρο και τα πυροσβεστικά drones;
Ναι, μπορούμε να προσβλέπουμε σε καινοτόμες λύσεις όπως πυροσβεστικά drones και άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες στην Ελλάδα. Λόγω του αυξανόμενου αριθμού των καταστροφών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που προκαλούνται από την κλιματική κρίση, τα drones διαδραματίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στα προγράμματα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών και πολιτικής προστασίας. Με τη βοήθεια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας UAV, η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει το εκτεταμένο δίκτυο των μελών και των συνεργατών μας για την αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών drone, όπως πυροσβεστικά drones, drones διάσωσης και έκτακτης ανάγκης, χαρτογράφησης προκειμένου να ανταποκριθεί καλύτερα σε καταστροφές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, η Παγκόσμια Ομοσπονδία UAV θα μπορούσε να παρέχει κατάρτιση και εκπαίδευση με προγράμματα για να βοηθήσει στην ανάπτυξη περισσότερων χειριστών και επαγγελματιών drone. Συμπερασματικά, μέσω της υποστήριξης και βοήθειας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας UAV, η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει περαιτέρω και να εφαρμόσει τεχνολογία drone για να βελτιώσει την ικανότητά της να ανταποκρίνονται σε καταστροφές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Κλείνοντας θα θέλαμε να μας αναφέρετε πώς ένας κορυφαίος οργανισμός όπως το World UAV Federation μπορεί να βοηθήσει τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τον ιδιωτικό τομέα στην προσπάθεια χρήσης περισσότερων UAVs στο μέλλον;
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία UAV διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης και χρήση της τεχνολογίας drone. Ας δούμε μερικά παραδείγματα για το πώς η Παγκόσμια Ομοσπονδία UAV βοηθά τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τον ιδιωτικό τομέα να αξιοποιήσουν περισσότερο τα drones στο μέλλον. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία UAV μπορεί να παρέχει μια παγκόσμια πλατφόρμα για κυβερνητικές υπηρεσίες, τον ιδιωτικό τομέα και την ακαδημαϊκή κοινότητα προκειμένου να ανταλλάσσουν τις τελευταίες εξελίξεις και τις καλύτερες πρακτικές στην τεχνολογία drone.
Για παράδειγμα, οι ετήσιες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από εμάς – το Παγκόσμιο Συνέδριο Drone και το Shenzhen International UAV Expo, προάγει τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών προκειμένου να βοηθήσει τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τον ιδιωτικό τομέα να κατανοήσουν καλύτερα και να εφαρμόσουν την τεχνολογία των Drones.
Προώθηση use cases – η Παγκόσμια Ομοσπονδία UAV προωθεί την επιτυχή χρήση Drone μέσω του εκτεταμένου δικτύου μελών και συνεργατών της. Αυτά τα παραδείγματα μπορεί να περιλαμβάνουν τη δημόσια ασφάλεια, τη γεωργία, τις κατασκευές, την εφοδιαστική αλυσίδα και τις μεταφορές, την παρακολούθηση περιβάλλοντος κ.λπ. Αυτά τα παραδείγματα θα βοηθήσουν τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τον ιδιωτικό τομέα να κατανοήσουν τις πρακτικές εφαρμογές και τη δυνητική αξία των drones, και έτσι να τονωθεί το ενδιαφέρον για τη χρήση της τεχνολογίας
Δέσμευση σε πολιτικές: Η Παγκόσμια Ομοσπονδία UAV συνεργάζεται στενά με τις κυβερνήσεις και τους ρυθμιστικούς οργανισμούς προκειμένου να συμμετέχουν στην ανάπτυξη πολιτικών και κανονισμών που σχετίζονται με τα drones. Σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις, μπορεί να κατανοήσει τις ανάγκες πολιτικής και την παροχή συμβουλών και ανατροφοδότησης από ειδικούς και συμβολή στην ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών και κανονισμών που προωθούν τη νομική, ασφαλή και βιώσιμη χρήση των drones.
Συνοπτικά, η Παγκόσμια Ομοσπονδία UAV διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προώθηση και υιοθέτηση της τεχνολογίας Drone, μέσω της κατάρτισης, την ανάπτυξη προτύπων και κανόνων, τη δημιουργία πλατφορμών, την προώθηση περιπτώσεων χρήσης και τη συμμετοχή στη διαμόρφωση πολιτικής, ώστε να μπορεί να βοηθήσει κυβερνητικές υπηρεσίες και τον ιδιωτικό τομέα για την καλύτερη κατανόηση και εφαρμογή της τεχνολογία των Drones, επιτυγχάνοντας έτσι ευρύτερους και αποτελεσματικότερους στόχους.
Προώθηση του LOWER AIRSPACE ECONOMY (LAE) στην Ελλάδα από την WORLD UAV FEDERATION !
Μεγάλης σημασίας επίσκεψη του Προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (WORLD UAV FEDERATION) κ. Jincai Yang στην Αθήνα για ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στον τομέα των drones και των υψηλών τεχνολογιών μέσω της έκθεσης 1st Automation- Robotics & Drones EXPO που θα διεξαχθεί στο Metropolitan EXPO μεταξύ 12-14 Απριλίου 2024.
Το Παράρτημα Ελλάδας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (World UAV Federation – GREECE) στις 18-19 Νοεμβρίου 2023 φιλοξένησε στην Αθήνα τον Κινέζο Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Jincai Yang με ολιγομελή αντιπροσωπεία από την Κίνα και την Γερμανία με σκοπό προγραμματισμένη σύσκεψη για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τομέα των drones στην Ελλάδα και ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων εντός του 2024.
Κύριος σκοπός της επίσκεψης του Προέδρου της WUAVF όπως προαναφέρθηκε ήταν o συντονισμός της διοργάνωσης της έκθεσης 1st Automation – Robotics & Drones EXPO που θα διεξαχθεί στην Αθήνα 12-14 Απριλίου 2024 με μέριμνα της εταιρείας P.L Events και την υποστήριξη της World UAV Federation – GREECE.
Εκτός από τη σύσκεψη στα γραφεία της World UAV Federation – GREECE ο κ. Yang και η διεθνής αντιπροσωπεία πραγματοποίησαν σύντομη επίσκεψη – επιθεώρηση σε 2 εταιρείες καθώς και στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ) «ΑΞΙΑ» στο οποίο πραγματοποιούνται όλες οι εκπαιδεύσεις υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας UAV και απένειμε τα βραβεία DRONE PHOTOGRAPHY & DRONE PILOT OF THE YEAR 2023 σε ειδική εκδήλωση στο ξενοδοχείο Royal Olympic με μέριμνα του περιοδικού Photonet & της Nexus Media S.A.
Εξαιρετικές ήταν οι εντυπώσεις από την ενημέρωση στις εγκαταστάσεις της Spirit Aeronautical Systems (S.A.S) του ομίλου Σπυριδάκου και το επιχειρησιακό κέντρο του Δήμου Βούλας – Βουλιαγμένης στο οποίο έγινε επίδειξη νυκτερινής πτήσης drone από την εταιρεία Vanguard με μέριμνα του CEO κ. Μάνου Αγγελάκη.
Κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψης με την παρουσία τους τίμησαν και είχαν συνομιλία με τον Πρόεδρο της WUAVF ο Εξοχότατος Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κ. Xiao Junzheng καθώς και ο Προϊστάμενος του Τμήματος ΣμηΕΑ της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (Α.Π.Α) κ. Κων/νος Διαμαντάκος.
Η επίσκεψη στην Αθήνα έκλεισε με τη δέσμευση του International Business Advisor της WUAVF Dr.Thomas Pfau ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι ελληνικές εταιρείες να ενισχυθούν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές αποκλειστικά για ειρηνικές – εμπορικές εφαρμογές που είναι και εντός του φάσματος δράσης της WUAVF σε διεθνές επίπεδο.