Wisdom Software – Φρουρός ΙΙ: Λογισμικό Κ.Λ.Σ. για χρήση ακόμη και στα πιο απαιτητικά περιβάλλοντα
Τα δυνατά σημεία του "Φρουρός ΙΙ" είναι η γρήγορη διαχείριση των σημάτων, η ταυτόχρονη επεξεργασία και ο διαμοιρασμός του όγκου των σημάτων σε πολλούς χειριστές και κυρίως η αξιόπιστη καταγραφή των σημάτων σε μικρή ή μεγάλη ροή.
Η Wisdom Software είναι μια ελληνική εταιρεία πληροφορικής που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη εξειδικευμένου λογισμικού και στην υποστήριξη της μηχανογράφησης των επιχειρήσεων, παρέχοντας αξιόπιστες συνολικές λύσεις software και hardware. Μετά από πολύχρονη παρουσία στο χώρο και έχοντας την εμπειρία πολλών τεχνολογικών αλλαγών, διαπιστώνουμε ότι η επιτυχία στο χώρο της πληροφορικής είναι συνώνυμη με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υποστήριξης. Ως εκ τούτου, στόχοι της εταιρείας μας είναι η σταθερή και απροβλημάτιστη λειτουργία των συστημάτων της και η άμεση και ποιοτική παροχή υπηρεσιών υποστήριξης.
Κέντρο Λήψης Σημάτων (ΚΛΣ)
Το Κέντρο Λήψης Σημάτων είναι μια απαιτητική επιχείρηση λόγω της απαιτούμενης συνεχούς λειτουργίας του και της άμεσης ανταπόκρισης, τόσο των εφαρμογών όσο και του προσωπικού.
Η αδιάλειπτη λήψη και διαχείριση των σημάτων ενός ΚΛΣ επιτυγχάνεται με την ύπαρξη εφεδρικών υποδομών για την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των συστημάτων. Η πιθανή αστοχία των υποδομών εξοπλισμού ή λογισμικού απαιτείται να εντοπιστεί εντός μερικών δευτερολέπτων, ενώ η πλήρης αποκατάσταση της λειτουργίας του ΚΛΣ πρέπει να επιτευχθεί εντός λίγων λεπτών.
Η λειτουργία ενός ΚΛΣ βασίζεται πρωταρχικά στην πρωτογενή πληροφορία που θα λάβει ο χειριστής από το λογισμικό διαχείρισης σημάτων, την οποία θα πρέπει ακολούθως να συνδυάσει με άλλες άμεσα και εύκολα προσβάσιμες δευτερογενείς πληροφορίες.
Το λογισμικό και γενικότερα ο εγκατεστημένος εξοπλισμός πρέπει να παρέχουν τη δυνατότητα ταυτοποίησης των γραμμών λήψης του κάθε συστήματος με τις ήδη δηλωμένες, ώστε να εντοπίζονται άμεσα τυχόν ψεύτικα σήματα, αλλά και πιθανά προβλήματα επικοινωνίας.
Ο υπεύθυνος του ΚΛΣ έχει το γενικότερο έλεγχο και εποπτεία της εγκατάστασης και όλων των συστημάτων, γραμμών επικοινωνίας, αδιάλειπτης παροχής ενέργειας και του προσωπικού. Έχει την ευθύνη της εκπαίδευσης και ενημέρωσης των χειριστών του ΚΛΣ και αναζητά τρόπους ώστε να επιτυγχάνονται οι εργασίες σε όλα τα επίπεδα. Ευθύνη του είναι να ελέγχει την ορθή ολοκλήρωση των διαδικασιών αρχειοθέτησης και την ετοιμότητα των εφεδρικών συστημάτων. Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να ελέγχει τη μετάβαση στα εφεδρικά συστήματα εκτελώντας υποθετικά σενάρια βλαβών και να ενημερώνει σχετικά όλες τις βάρδιες των χειριστών. Αναλαμβάνει την επικοινωνία με πελάτες και εγκαταστάτες, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο. Τέλος, απαραίτητο είναι να έχει πρόσβαση σε ολόκληρο το ιστορικό των πινάκων, από την αρχή της σύνδεσής τους μέχρι την τρέχουσα ημέρα, ώστε να έχει αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία και ενημέρωση για τις αναφορές που έχουν αποσταλεί και τις ενέργειες που έγιναν για την εξυπηρέτηση των σημάτων κ.λπ.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από ένα ΚΛΣ. Σήμερα θεωρείται δεδομένη η πρόσβαση στην πληροφορία μέσω διαδικτύου, οι αυτόματες αποστολές αναφορών και μηνυμάτων, η διπλή καταγραφή σημάτων, η διαχείριση μεγάλου όγκου σημάτων, η ελαχιστοποίηση των μη ηλεκτρονικών εγγράφων (paperless office) κ.λπ. Ανάμεσα στις τεχνολογικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σήμερα, είναι η εξάπλωση των πρωτοκόλλων IP μέσω internet αλλά και η μετάδοση εικόνας. Και τα δύο αλλάζουν τα δεδομένα στο χώρο, γιατί αυξάνουν πολύ τους όγκους της διακινούμενης πληροφορίας – ειδικά για Κέντρα Λήψης Σημάτων και Εικόνας.
Φρουρός ΙΙ – Ιστορικό
Η Wisdom Software ξεκίνησε την πορεία της στο χώρο των Κέντρων Λήψης Σημάτων το 1991, με την ανάπτυξη του λογισμικού "Φρουρός" σε συνεργασία με την AutomaticAlarmSystems. Μέχρι το 1996 είχε εγκατασταθεί σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Το 2002, αξιοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία δέκα ετών από την εγκατάσταση και υποστήριξη του λογισμικού "Φρουρός", αναπτύχθηκε νέο λογισμικό εξαρχής. Αυτό έδωσε την ευκαιρία επιλογής πιο σύγχρονων τεχνολογιών ανάπτυξης εφαρμογών και ταυτόχρονης αξιοποίησης λογισμικού "ανοιχτού κώδικα" (open source), ενσωματώνοντας δοκιμασμένες λύσεις, όπως είναι η βάση δεδομένων PostgreSQL.
Οι τεχνολογικές επιλογές της ανάπτυξης του λογισμικού "Φρουρός ΙΙ" έχουν στην πράξη αποδειχθεί πολύ επιτυχημένες. Οι επιλεγείσες γλώσσες προγραμματισμού, η κατανομή των ρόλων των επιμέρους προγραμμάτων, τα πρωτόκολλα της μεταξύ τους ενδοεπικοινωνίας και η όλη οργάνωση του συστήματος, εγγυώνται την ταχύτατη εξυπηρέτηση των σημάτων και την εύρυθμη λειτουργία του συνόλου .
Η δυνατότητα καταγραφής ιστορικού κινήσεων σε πολλαπλά επίπεδα, από το σημείο εισαγωγής ενός σήματος ως την τελική του εξυπηρέτηση, καθιστά το λογισμικό κατάλληλο για χρήση ακόμη και στα πιο απαιτητικά περιβάλλοντα, όπως αυτό του τραπεζικού χώρου, στον οποίο το λογισμικό λειτουργεί ήδη πλέον των 2 ετών.
Ο κεντρικός εξυπηρετητής (server) βασίζεται σε λειτουργικό Linux. Το Linux είναι σήμερα ευρέως διαδεδομένο λειτουργικό σύστημα, έχοντας κατακτήσει το χώρο των servers. Οι λόγοι που το έχει καταφέρει αυτό, είναι επειδή:
- αξιοποιεί καλύτερα τους πόρους του μηχανήματος στο οποίο "τρέχει"
- είναι πολύ πιο ασφαλές και σταθερό από άλλα λειτουργικά
- δεν έχει την ανάγκη συνεχών ενημερώσεων (updates)
- δεν είναι ευάλωτο σε ιούς.
Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν χρειάζονται άδειες χρήσης, συμβάλλει στη δημιουργία πολύ οικονομικών προτάσεων, τόσο για το λογισμικό όσο και για επαγγελματικές υπηρεσίες, όπως είναι η ύπαρξη ζωντανού (live) εφεδρικού συστήματος, συστοιχίες συστημάτων (clusters), υπηρεσίες υψηλής διαθεσιμότητας (high availability) παράλληλα με τις κλασικές υπηρεσίες των εξυπηρετητών, όπως εξυπηρετητής αρχείων (file server), εξυπηρετητής αλληλογραφίας (mail server) κ.λπ.
Τα προγράμματα "πελάτες" (clients) είναι εφαρμογές που λειτουργούν σε περιβάλλον Windows αλλά και σε περιβάλλον Linux. Ταυτόχρονα, υπάρχουν λύσεις απομακρυσμένης πρόσβασης στα δεδομένα με ασφαλή τρόπο μέσω του διαδικτύου, με χρήση ενός απλού προγράμματος περιήγησης, είτε για τους συνεργαζόμενους εγκαταστάτες είτε απευθείας για τους συνδρομητές.
Το λογισμικό παρέχει δυνατότητες διασύνδεσης με λογισμικά εμπορικής διαχείρισης ή ολοκληρωμένα συστήματα ERP, ώστε να καλύψει τον κύκλο εργασιών ενός ΚΛΣ.
Τα δυνατά σημεία του "Φρουρός ΙΙ" είναι η γρήγορη διαχείριση των σημάτων, η ταυτόχρονη επεξεργασία και ο διαμοιρασμός του όγκου των σημάτων σε πολλούς χειριστές και κυρίως η αξιόπιστη καταγραφή των σημάτων σε μικρή ή μεγάλη ροή.
Η τεχνολογία της εικόνας η οποία έχει αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς, έχει προσθέσει νέες δυνατότητες στο λογισμικό. Η σημαντικότερη είναι η σύνδεση μιας ζώνης με τα αντίστοιχα απομακρυσμένα συστήματα μεταφοράς εικόνας. Έτσι, όταν ο χειριστής εξυπηρετεί ένα συμβάν, παράλληλα σε άλλη οθόνη μπορεί να παρακολουθεί μόνο τις σχετικές με το συμβάν κάμερες, με χρονική αναδρομή, έχοντας έτσι τη δυνατότητα πιστοποίησης του συμβάντος, παρακολούθησης και καταγραφής της εικόνας στη ροή του ιστορικού αρχείου με τη μορφή video ή στιγμιότυπων, δηλαδή την καταχώρηση των γεγονότων τη χρονική στιγμή που έλαβαν χώρα.
Μερικά σημαντικά συστατικά του "Φρουρός ΙΙ" είναι:
- Secure Step: διασφαλίζει ότι οι λειτουργίες του λογισμικού θα συνεχιστούν από εκεί που διακόπηκαν, εάν υπάρξει κάποια αστοχία υλικού.
- Volume Manager: Επιτρέπει την πρόσβαση σε όλα τα σήματα που έχουν ληφθεί, χωρίς να επιβαρύνει την καθημερινή λειτουργία του λογισμικού. Το λογισμικό έχει σχεδιαστεί ώστε τα σήματα να μπορούν να διατηρούνται για πολλά έτη, ακόμα και για συστήματα με περισσότερους από 20.000 πίνακες.
- TCP/IP Software Receiver: Επιτρέπει τη λήψη IP πρωτοκόλλων χωρίς τη μεσολάβηση hardware.
- Video Manager: Συνδέει τον πίνακα και τη ζώνη με τις κάμερες, για να έχει ο χειριστής εύκολη πρόσβαση στην εικόνα του χώρου.
- Report Manager: Δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας οποιουδήποτε τύπου αναφοράς, αυτόματης ή σε πρώτη ζήτηση.
- Self-Monitoring: Διευκολύνει την επίλυση τυχόν προβλημάτων, καταγράφοντας την εσωτερική λειτουργία του λογισμικού.
- Έλεγχος Ανοιγμάτων και Κλεισιμάτων: Επιτρέπει την παρακολούθηση ωραρίων καταστημάτων, ακόμα και σε επίπεδο τμήματος (partition) κ.λπ.
- Έλεγχος Επικοινωνίας: Επιτρέπει την παρακολούθηση των συνδεδεμένων συστημάτων, ως προς την καθημερινή επικοινωνία τους με το ΚΛΣ.
- One-Click History: Δίνει εύκολη πρόσβαση στο πρόσφατο ιστορικό σημάτων ενός πίνακα με ένα κλικ.
- CurrentStatus: Δίνει πληροφορίες για την κατάσταση του πίνακα, τη στιγμή της λήψης του σήματος.
- MultiUser: Διαχείριση σημάτων και όλων των εργασιών από πολλούς χειριστές.
Διάθεση: Wisdom Software – www.frouros.gr
Παναγιώτης Φαφάκος
Γενικός Διευθυντής, Wisdom Software
Κωστής Μεντζέλος
Τεχνικός Διευθυντής, Wisdom Software