Βιωσιμότητα & Φυσική Ασφάλεια – Ο κρίσιμος ρόλος και οι πράσινες πρακτικές
Τα τελευταία χρόνια, η έννοια της βιωσιμότητας υιοθετείται ολοένα και περισσότερο από μια σειρά επαγγελματικών κλάδων στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Έχει έρθει λοιπόν και η σειρά του κλάδου της φυσικής ασφάλειας να συμμορφωθεί στις απαιτήσεις της πράσινης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, διατηρώντας στο ακέραιο τους στόχους που θέτει από τη φύση του.
Του Αριστοτέλη Λυμπερόπουλου
Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο όρος βιώσιμη ανάπτυξη ή βιωσιμότητα κάνει έντονα την εμφάνιση του στο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό αλλά και στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Από τότε και συνεχώς με αυξανόμενη ένταση, πολλές επιχειρήσεις, ειδικά οι μεγαλύτερες, αναζητούν με μεγάλη ένταση να εντάξουν τη βιωσιμότητα ως μέρος της εταιρικής τους εικόνας και κουλτούρας.
Ο κλάδος της φυσικής ασφάλειας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την παγκόσμια τάση των τελευταίων δεκαετιών. Πλέον τίθεται ως στόχος η επίτευξη της μέγιστης δυνατής φυσικής ασφάλειας, με την όσο το δυνατό μεγαλύτερη ελαχιστοποίηση του ανάλογου περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Η σύγκλιση των βιώσιμων πρακτικών με τους στόχους της διασφάλισης της ασφάλειας και της προστασίας θέτει τόσο προκλήσεις όσο και ευκαιρίες για τα ενδιαφερόμενα μέρη στον κλάδο της φυσικής ασφάλειας.
Η βιομηχανία φυσικής ασφάλειας μπορεί να προστατεύσει το περιβάλλον υιοθετώντας ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες, ελαχιστοποιώντας τη χρήση χαρτιού, προωθώντας την υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εφαρμόζοντας φιλικό προς το περιβάλλον εξοπλισμό , παρέχοντας πράσινα προγράμματα κατάρτισης, ανακύκλωση απορριμμάτων και τη διατήρηση των φυσικών πόρων.
Τι σημαίνει όμως περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση στον κλάδο της φυσικής ασφάλειας στα πλαίσια της βιωσιμότητας;
Κατανοώντας τη βιωσιμότητα
Βιωσιμότητα στη φυσική ασφάλεια, όπως και σε κάθε άλλο κλάδο, είναι η επίτευξη του επιθυμητού επιχειρησιακού αποτελέσματος με το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Παραδοσιακά, ο κλάδος είχε δώσει έμφαση στο να αναπτύσσει εφαρμογές για την παροχή ασφάλειας σε μια εγκατάσταση όπως συστήματα ελέγχου πρόσβασης, συστήματα επιτήρησης, περιμετρικά συστήματα ελέγχου κ.α. Επειδή ακριβώς η ενεργειακή κατανάλωση των συγκεκριμένων υποδομών δεν είναι υψηλή σε σχέση με άλλες ηλεκτρονικές μονάδες, δεν είχε δοθεί ανάλογη εστίαση στις προσπάθειες εξοικονόμησης. Όμως, αν εκτιμήσουμε το ποσοστό ενέργειας που μπορεί να κερδηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, από έστω και μια μικρή μείωση σε ποσοστό κατανάλωσης ενέργειας, εύκολα αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της προσπάθειας που γίνεται πλέον για την παρουσίαση συσκευών με χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση. Επίσης σε ότι αφορά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα δεν είναι μόνο η ενέργεια που παίζει σημαντικό ρόλο. Είναι και τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται και οι συσκευές και κατά πόσο αυτά μπορούν να έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα είτε με πιθανή επαναχρησιμοποίηση τους είτε με έναν ορθό περιβαλλοντικά τρόπο κατασκευής τους. Ακόμα και τα απόβλητα που παράγονται από τις συσκευές παλιότερης γενιάς έχουν και αυτά σημασία για την περιβαλλοντική κατάταξη ενός προϊόντος.
Τεχνολογίες βιωσιμότητας στη φυσική ασφάλεια
Η ενσωμάτωση τεχνολογιών βιωσιμότητας στη φυσική ασφάλεια σημαίνει πρώτα από όλα, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση των συσκευών. Πλέον όλες οι συσκευές που διατίθενται έχουν ενσωματωμένα στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά την ενεργειακή τους κατανάλωση. Αυτό, όπως προαναφέραμε αν το εξετάσουμε μεμονωμένα μπορεί να μην σημαίνει κάτι σημαντικό. Δηλαδή για να δώσουμε ένα απτό παράδειγμα ακόμα και μια κάμερα προγενέστερης γενιάς έχει σχετικά πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργεια σε σχέση με άλλες συσκευές. Το ίδιο συμβαίνει και με όλες τις υπόλοιπες συσκευές που συνθέτουν ένα σύστημα ασφάλειας. Όμως, αν το εξετάσουμε αθροιστικά τότε η μείωση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας είναι σημαντική και κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι αξιοσημείωτη.
Όμως δεν είναι μόνο η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των συσκευών που λειτουργούν στα συστήματα ηλεκτρονικής ασφάλειας που θα επιτρέπει μια πιο φιλική στο περιβάλλον προσέγγιση. Είναι και η χρήση τεχνολογιών όπως η βιομετρική αναγνώριση που εκτός από την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας επιτρέπει τη χρήση λιγότερων υλικών ως μέσα διαπίστευσης. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αντί να είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούμε τις συμβατικές κάρτες διαπίστευσης που για την παραγωγή τους απαιτείται σε παγκόσμιο επίπεδο τεράστιες ποσότητες πλαστικών ως πρώτη ύλη και ενέργειας θα μπορούμε να προχωρούμε σε αναγνώριση με τη χρήση ενός βιομετρικού στοιχείου. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ένας διπλός στόχος: Φιλικότερη λειτουργία προς το περιβάλλον αλλά και πολύ μεγαλύτερος βαθμός ασφάλειας. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ένα βιομετρικό στοιχείο αναγνώρισης προσφέρει πολύ μεγαλύτερο επίπεδο ασφάλειας σε σχέση με μια συμβατική κάρτα διαπίστευσης που πολύ εύκολα μπορεί να χαθεί ή και να κλαπεί και να χρησιμοποιηθεί για τη παραβίαση μιας εγκατάστασης.
Βιώσιμες Πρακτικές
Όμως δεν είναι μόνο η εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην καθημερινή λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας που μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Πολύ σημαντική και δίνεται μεγάλη έμφαση πλέον είναι και ο τρόπος παραγωγής των συστημάτων και των συσκευών που τις απαρτίζουν. Κάμερες, καταγραφικά, πίνακες ελέγχους, καρταναγνώστες και άλλες περιφερειακές συσκευές παράγονται σε μια τεράστια κλίμακα σε παγκόσμιο επίπεδο. Για την παραγωγή τους απαιτούνται τεράστιες ποσότητες πρώτων υλών και κυρίως πλαστικών που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για το περιβάλλον, ενέργειας και επίσης υπάρχει όπως και σε κάθε γραμμή παραγωγής ένα πολύ σημαντικό θέμα με τη διαχείριση των αποβλήτων που παράγονται από κάθε παραγωγική διαδικασία.
Για το λόγο αυτό και στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού marketing – πιο γνωστό και ως Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη – που είναι απαραίτητο πλέον για κάθε σοβαρή εταιρεία που θέλει να έχει μια σημαντική παρουσία σε παγκόσμιο επίπεδο γίνονται πολύ σημαντικές προσπάθειες για την ελαχιστοποίηση αυτών των επιπτώσεων.
Κάθε προϊόν που παρουσιάζεται στην αγορά από τις σοβαρές εταιρείες του χώρου συνοδεύεται πλέον από πληθώρα πιστοποιήσεων που εκτός από την ποιοτική του λειτουργία, διασφαλίζουν ότι παράγεται και από διαδικασίες όσο το δυνατό φιλικότερες προς το περιβάλλον.
Αυτό γίνεται εφικτό κυρίως με τους ακόλουθους τρόπους:
- Επιλογή υλικών πιο φιλικών στο περιβάλλον. Αυτά μπορεί να είναι υλικά που προέρχονται από ανακύκλωση ή υλικά τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν πιο εύκολα.
- Μείωση ενεργειακής κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων κατά τις παραγωγικές διαδικασίες είναι ένας στόχος που τίθεται όλο και πιεστικά από όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τα κράτη μέλη τους.
- Η ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή ενέργεια, για την τροφοδοσία συστημάτων ασφαλείας σε απομακρυσμένες τοποθεσίες ή κατά τη διάρκεια διακοπών δικτύου, υπογραμμίζει τη δέσμευση της βιομηχανίας για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Αυτές οι τεχνολογικές καινοτομίες όχι μόνο ενισχύουν την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, αλλά ευθυγραμμίζονται επίσης με παγκόσμιες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.
- Η βιομηχανία ασφάλειας δεν έχει δώσει μεγάλη έμφαση στις πράσινες συσκευασίες στο παρελθόν. Πολλά προϊόντα ασφαλείας, όπως οι κάμερες, διατίθενται σε συσκευασίες που έχουν υπερβολικά πολύ πλαστικό ή περιλαμβάνουν περιττά αξεσουάρ. Εφόσον οι πελάτες παίρνουν ένα ποιοτικό προϊόν, δεν τους ενδιαφέρουν οι φανταχτερές συσκευασίες.
- Ένα άλλο κομμάτι του παζλ βιωσιμότητας για τις εταιρείες ασφάλειας είναι ο τρόπος με τον οποίο απορρίπτονται τα προϊόντα στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Για ορισμένους πελάτες ασφαλείας, μια αναβάθμιση σημαίνει να πετάξετε απαρχαιωμένο εξοπλισμό. Θα το απεγκαταστήσει η επιχείρησή και θα το μεταφέρει στη χωματερή ή θα προσπαθήσει να το ανακυκλώσει; Και τι γίνεται με τον δικό σας εξοπλισμό που δεν λειτουργεί πλέον ή έχει γίνει ξεπερασμένος;
- Οι εταιρείες ασφάλειας πρέπει να δημιουργήσουν μια κουλτούρα βιωσιμότητας εντός του οργανισμού. Αυτό ξεκινά καθιστώντας τη βιωσιμότητα μία από τις βασικές αξίες της εταιρείας. Πέρα από αυτό, η επιχείρηση θα πρέπει να εκπαιδεύσει τους υπαλλήλους σχετικά με το γιατί διάφορες πρωτοβουλίες είναι σημαντικές και να τις συμπεριλάβει στις διαδικασίες σχεδιασμού και υλοποίησης.
- Τέλος, είναι πολύ σημαντική και η επιλογή των προμηθευτών να γίνεται με τη χρήση όχι μόνο οικονομικών κριτηρίων αλλά και με το βαθμό περιβαλλοντικής τους συμμόρφωσης. Είναι κάτι το οποίο γίνεται όλο και έντονο καθώς δεν αρκεί για μια εταιρεία παραγωγής συστημάτων ασφάλειας να αποδείξει ότι ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές αλλά να αποδείξει ότι και οι προμηθευτές της ακολουθούν την ίδια συμμόρφωση με τις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις σε ότι αφορά τις παραγωγικές τους διαδικασίες.
Οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις
Τα οφέλη που θα αποκομίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο κλάδο του security από αυτή την τάση δεν περιορίζονται προφανώς μόνο στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κρίσεων. Υπάρχουν και απτά οφέλη με συγκεκριμένο οικονομικό και κοινωνικό χαρακτήρα.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας της περιβαλλοντικής εναρμόνισης γίνεται μια σημαντική προσπάθεια για τη βέλτιστη διαχείριση υλικών και συσκευών. Σταδιακά αλλά σταθερά οι εταιρείες ξεφεύγουν από τη τάση της γρήγορης απόσυρσης συσκευών με σκοπό να παρουσιάσουν νέες συσκευές με πιο εξελιγμένα χαρακτηριστικά αλλά προσπαθούν να εστιάσουν στην παρουσίαση αξιόπιστων συσκευών που να καλύπτουν με επάρκεια τις ανάγκες του μέσου χρήστη και παράλληλα όμως να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Οπότε και ο τελικός χρήστης δεν είναι υποχρεωμένος να κυνηγάει τις εξελίξεις και να βρίσκεται πάντα στο μέσο μιας ατέρμονης προσπάθειας να εκσυγχρονίζει τον εξοπλισμό του.
Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε και έναν άλλο σημαντικό στόχο: Καθώς τα συστήματα παραμένουν σταθερά και οι χρήστες πλέον αισθάνονται άνετα ότι με ένα σύστημα ηλεκτρονικής ασφάλειας όπως παραδείγματος χάρη ένα σύστημα επιτήρησης μπορούν να το χρησιμοποιούν για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν διστάζουν να επενδύσουν σε αυτά τα συστήματα. Δημιουργείται μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ χρήστη και προϊόντος και εξαπλώνεται ακόμα περισσότερο η χρήση τους με αποτέλεσμα να βελτιώνεται το επίπεδο ασφάλειας. Επίσης, πλέον στοχεύουμε σε προϊόντα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και οι εγκαταστάτες έχουν το χρόνο να τα μάθουν καλύτερα και να προσφέρουν πολύ καλύτερες υπηρεσίες συντήρησης.
Τέλος, άλλο ένα οικονομικό όφελος είναι η μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση που με τη σειρά της επιφέρει μικρότερο κόστος λειτουργίας στους οργανισμούς. Όπως προαναφέραμε και αρχικά, γενικά τα συστήματα ασφάλειας δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως σε μεγάλους οργανισμούς με πολλαπλό αριθμό εγκαταστάσεων, οι οικονομίες κλίμακος που επέρχονται ως αποτέλεσμα επιλογής συσκευών με αυξημένο βαθμό ενεργειακής απόδοσης είναι πάντα αξιοσημείωτες. Ειδικά, στην εποχή μας όπου τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας είναι τόσο ευμετάβλητα με σημαντικές αυξητικές τάσεις.
Προκλήσεις ..και λύσεις μέσω Cloud
Για την περαιτέρω ενεργειακή συμμόρφωση όμως του κλάδου των συστημάτων ασφάλειας υπάρχουν ακόμα ενδιαφέρουσες προκλήσεις.
Μια βασική πρόκληση είναι το αρχικό κόστος που συνδέεται με τη μετάβαση σε βιώσιμες τεχνολογίες και πρακτικές. Ενώ τα μακροπρόθεσμα οφέλη είναι σαφή, η πλοήγηση στις αρχικές επενδύσεις σε συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή ενεργειακά αποδοτικό εξοπλισμό μπορεί να απαιτεί προσεκτικό οικονομικό σχεδιασμό και συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών.
Επιπλέον, η διασφάλιση της διαλειτουργικότητας και της συμβατότητας μεταξύ των υφιστάμενων υποδομών ασφάλειας και των νέων βιώσιμων τεχνολογιών θέτει τεχνικά εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω αυστηρών πρωτοκόλλων δοκιμών και ενσωμάτωσης.
Μια λύση για όλες αυτές τις προκλήσεις είναι η χρήση της τεχνολογίας cloud για την υποστήριξη των συστημάτων ασφάλειας. Ειδικά, τα σύγχρονα δικτυακά συστήματα επιτήρησης απαιτούν σημαντικές υποδομές για τη σωστή λειτουργία τους. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί ένα ανεξάρτητο IP δίκτυο το οποίο να χρησιμοποιεί και ένα αντίστοιχης δυναμικότητας server room. Όμως ένα τοπικό server room έχει αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις τόσο για την ηλεκτρική διασύνδεση των συσκευών όσο και για τη ψύξη του χώρου. Η χρήση των cloud υπηρεσιών απαλλάσσει τους χρήστες από την υποχρέωση κατασκευής τοπικών server room με ότι αυτό συνεπάγεται και για την ενεργειακή κατανάλωση. Το μόνο θέμα είναι να πεισθούν οι τελικοί χρήστες ότι η χρήση cloud υπηρεσιών ειδικά για μεγάλα συστήματα επιτήρησης είναι εξίσου ασφαλής. Είναι κάτι βεβαίως που έχει αναφερθεί και πολλές φορές από τις σελίδες του Security Manager ότι οι υπηρεσίες cloud, ειδικά οι μεγάλοι οργανισμοί, έχουν πολλαπλά επίπεδα ασφάλειας και πολύ αυστηρά πρωτόκολλα. Οπότε το κέρδος είναι διπλό από τη χρήση αυτών των υπηρεσιών τόσο σε επίπεδο ασφάλειας όσο και σε επίπεδο ενεργειακής εξοικονόμησης.
Μια άλλη σημαντική πρόκληση είναι οι νομοθετικές απαιτήσεις που όλο και περισσότερο αναδεικνύουν τα θέματα περιβαλλοντικής συμμόρφωσης. Συνεχώς, ψηφίζονται νέοι νόμοι που αναδεικνύουν αυτή τη τάση τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Πράσινα κτίρια, ενεργειακή μετάβαση, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμμόρφωση προϊόντων με πράσινες πιστοποιήσεις είναι ορισμένα μόνο από τα θέματα που τίθενται με έντονο τρόπο στο τραπέζι από τις νομοθετικές παρεμβάσεις. Ο κλάδος των συστημάτων ασφάλειας οφείλει να ανταποκριθεί σε όλες αυτές τις παρεμβάσεις και να ακολουθεί όλες τις εξελίξεις.
Στήριξη πρωτοβουλιών πράσινων κτιρίων
Τα συστήματα φυσικής ασφάλειας μπορούν να υποστηρίξουν πρωτοβουλίες πράσινων κτιρίων βελτιστοποιώντας τη χρήση πόρων, ενισχύοντας την αποδοτικότητα των κτιρίων και παρέχοντας πληροφορίες βάσει δεδομένων που συμβάλλουν στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την έρευνα βιωσιμότητας της Genetec σε περισσότερους από 1.400 επαγγελματίες φυσικής ασφάλειας, περισσότερο από το ένα τρίτο των οργανισμών δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν δεδομένα από το σύστημα ελέγχου πρόσβασης για να συμβάλουν σε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον και αποτελεσματική λειτουργία του κτιρίου.
Τα συστήματα φυσικής ασφάλειας που βασίζονται σε IP, όπως ο έλεγχος πρόσβασης, οι κάμερες παρακολούθησης και τα συστήματα συναγερμού, μπορούν να ενσωματωθούν με συστήματα αυτοματισμού κτιρίων. Οι προοδευτικοί οργανισμοί βλέπουν ήδη τα οφέλη μιας τέτοιας προσέγγισης: σύμφωνα με την έρευνα της Genetec, το 42% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι έχουν το σύστημα ελέγχου πρόσβασης συνδεδεμένο με ένα σύστημα διαχείρισης κτιρίων για να επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων. Για παράδειγμα, τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης μπορούν να διασφαλίσουν ότι τα συστήματα φωτισμού και HVAC είναι ενεργά μόνο σε περιοχές όπου υπάρχει εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των βέλτιστων περιβαλλοντικών συνθηκών, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την κατανάλωση πόρων.
Τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ζώνες κτιριακών περιοχών με βάση τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις τους. Για παράδειγμα, οι αίθουσες IT υποδομών σε όλη την εγκατάσταση μπορεί να έχουν αυστηρότερες ρυθμίσεις κλιματισμού με συστήματα ψύξης που ενεργοποιούνται 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, μόλις εντοπιστεί οποιαδήποτε απόκλιση στη θερμοκρασία. Ωστόσο, άλλα τμήματα της εγκατάστασης μπορούν να είναι πιο ευέλικτα με υψηλότερες αποκλίσεις στη θερμοκρασία που θεωρούνται αποδεκτές, ιδιαίτερα κατά τις ώρες εκτός λειτουργίας. Αυτή η χωροθέτηση συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας προσαρμόζοντας τις περιβαλλοντικές συνθήκες στις συγκεκριμένες ανάγκες.
Οι αισθητήρες IoT, επίσης, μπορούν να βοηθήσουν στην ώθηση ενός κέντρου δεδομένων προς τη βιωσιμότητα μέσω προσαρμοστικού φωτισμού. Σε αυτήν την περίπτωση, τα φώτα LED με αισθητήρες προσαρτημένους μπορούν να επιτρέψουν στους χειριστές να προσαρμόσουν τον φωτισμό σε εξωτερικούς χώρους ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, όπως ομίχλη, βροχή, και φυσικές συνθήκες φωτισμού, χρησιμοποιώντας ενέργεια μόνο όταν χρειάζεται για τη μείωση τόσο των εκπομπών ενέργειας όσο και του κόστους φωτισμού.
Ματιά στο μέλλον
Στο μέλλον, ο κλάδος θα έχει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες για να μπορέσει να συμβάλλει σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια. Η ενσωμάτωση χρήσης τεχνολογιών όπως η AI και η machine learning θα δώσει μεγαλύτερες δυνατότητες ώστε τα συστήματα ασφάλειας να μπορούν να βελτιώνονται όχι μόνο σε επίπεδο ασφάλειας αλλά και θέματα βελτίωσης της ενεργειακής συμπεριφοράς των εγκαταστάσεων.
Επίσης η διασύνδεση των συστημάτων ασφάλειας με τα συστήματα ελέγχου των κτιρίων (Building Management System-BMS) που όλο και περισσότερο υλοποιείται σε συνδυασμό με τις προαναφερθείσες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλει στην καλύτερη ενεργειακή συμπεριφορά των κτιρίων. Με αυτό τον τρόπο θα είναι πιο εύκολο για ένα κτίριο να χαρακτηρισθεί ως χαμηλής ή και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης το οποίο θα αποτελεί και νομοθετική απαίτηση τα επόμενα χρόνια.
Μια άλλη τάση που θα δούμε στο μέλλον είναι η αυξημένη χρήση των συστημάτων ασφάλειας ακόμα και σε οικιακές εφαρμογές. Με αυτό τον τρόπο δεν θα επιτυγχάνεται μόνο η βελτίωση του επίπεδου ασφάλειας αλλά η ενεργειακή απόδοση των χώρων σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Προπομπός αυτής της τάσης είναι η υποχρεωτική χρήση συστημάτων πυρανίχνευσης και σε οικίες σύμφωνα με τις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές.
Η χρήση συστημάτων ασφάλειας όπως συστήματα επιτήρησης, συστήματα ελέγχου πρόσβασης και συναγερμοί ακόμα και σε μικρότερους χώρους επιτρέπει τη συνδυασμένη χρήση τους με τα συστήματα θέρμανσης, κλιματισμού και φωτισμού και άρα διευκολύνει την ενεργοποίηση τους μόνο όταν στους χώρους υπάρχει ανθρώπινη παρουσία. Οπότε διασφαλίζεται η ελαχιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης και γίνεται σημαντική εξοικονόμηση της καταναλισκόμενης ενέργειας σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Υπάρχουν πολλοί που αμφισβητούν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και τις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση του. Οι περισσότεροι όμως ενστερνίζονται τόσο τις επιστημονικές απόψεις για την διαφοροποίηση του κλίματος τις τελευταίες δεκαετίες και θεωρούν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο κάτι πρέπει να γίνει για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις. Εδώ και αρκετές δεκαετίες υπάρχουν συντεταγμένες προσπάθειες από διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις για την δημιουργία ενός πλαισίου που θα στοχεύει στον μετριασμό των επιπτώσεων. Αν και ο κλάδος των συστημάτων ηλεκτρονικής ασφάλειας, στην αρχή τουλάχιστον δεν φάνηκε να παίζει σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια διότι ακριβώς τα συστήματα δεν είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα, με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της τεχνολογίας η κατάσταση άλλαξε.
Τόσο αυτοτελώς με την εμφάνιση νέων συσκευών με χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση και περισσότερες δυνατότητες παρακολούθησης των εγκαταστάσεων όσο και σε συνεργασία με άλλους κλάδους, ο κλάδος μπορεί να δώσει ολοκληρωμένες λύσεις που εκτός της ασφάλειας θα βοηθήσουν στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία των κτιριακών εγκαταστάσεων.
Ο κλάδος της ασφάλειας μπορεί να υιοθετήσει μια πιο βιώσιμη προσέγγιση εστιάζοντας στην υπεύθυνη κατασκευή, την ενεργειακή απόδοση και τους φιλικούς προς το περιβάλλον κύκλους ζωής προϊόντων.
Ολόκληρη η βιομηχανία ασφάλειας, οι κατασκευαστές, οι διανομείς, οι συνεργάτες καναλιών, οι εγκαταστάτες συστημάτων και οι τελικοί χρήστες θα πρέπει όλοι να αναλάβουν την ευθύνη για βιώσιμες πρακτικές που συμβάλλουν στην προστασία και προστασία του περιβάλλοντος μας.