Βίντεο-επιτήρηση με έμφαση στην προληπτική ασφάλεια
Πώς τα video analytics που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, δίνουν νέα πνοή στα συστήματα επιτήρησης και τα μετατρέπουν από μια λύση απλής καταγραφής συμβάντων σε μια πλατφόρμα πρόληψης παράνομων και εγκληματικών ενεργειών;
Του Νέστορα Πεχλιβανίδη
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες ο τομέας της βιντεοεπιτήρησης έχει επηρεαστεί σημαντικά από τη μετάβαση των αναλογικών συστημάτων στα ψηφιακά με IP τεχνολογία, κάτι που έχει ενισχυθεί από την αυξανόμενη χρήση cloud based εφαρμογών και λογισμικού, την εκθετική αύξηση των αναλύσεων που προσφέρουν οι κάμερες ασφαλείας και φυσικά τα video analytics που συνεχώς αναβαθμίζονται.
Παρόλα αυτά και φαινομενικά μέχρι πρόσφατα, ο βασικός πυρήνας της βιντεοεπιτήρησης, παρέμενε σταθερός στο να καταγραφεί εικόνες που θα οδηγούσαν στην εξιχνίαση κάποιας παραβίασης ή φυσικά κατά τη ζωντανή παρακολούθηση να βοηθήσει τους ανθρώπους στους κεντρικούς σταθμούς ελέγχου να επιτηρούν τους φυλασσόμενους χώρους.
Σίγουρα, πολλές από τις τεχνολογικές εξελίξεις έχουν βοηθήσει σημαντικά τους διαχειριστές των συστημάτων ασφάλειας στη γρήγορη διάκριση μεταξύ συμβάντων που θεωρούνται ακίνδυνα και περιστατικών παραβίασης της ασφάλειας που χρήζουν προσοχής και άμεσης αντιμετώπισης.
Ωστόσο, η βιντεοεπιτήρηση παρέμενε ακόμα, σε μεγάλο βαθμό, ένα εργαλείο απόκρισης και αντιμετώπισης περιστατικών που έχουν ήδη συμβεί ενώ πάντα το ζητούμενο είναι η αξιόπιστη ανίχνευση ενός περιστατικού και η μείωση των ψευδών συναγερμών που οδηγούν σε άσκοπη κατανάλωση πόρων και σε οικονομικό κόστος. Η ανάγκη μείωσης των ψευδών συναγερμών με τη βοήθεια της βιντεοεπιτήρησης είναι σημαντική για τη βέλτιστη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων και φυσικά την αποτελεσματική προστασία των εγκαταστάσεων.
Για αυτό λοιπόν και οι νέες τεχνολογίες αιχμής που ενσωματώνουν τα έξυπνα συστήματα βιντεοεπιτήρησης θεωρούνται κομβικές για τη μετάβαση των λύσεων αυτών από συστήματα απόκρισης σε μια ολιστική προσέγγιση ασφάλειας που θα δίνει έμφαση στον προληπτικό έλεγχο παραβιάσεων, παράνομων και εγκληματικών ενεργειών.
Από “reactive” σε “proactive”
Οι σύγχρονες τεχνολογίες των video analytics που τροφοδοτούνται από αλγόριθμους βαθιάς εκμάθησης με ικανότητα ανίχνευσης και αναγνώρισης αντικειμένων, προσώπων και πολλών άλλων στόχων, λειτουργίες δηλαδή που συλλογικά αναγνωρίζονται ως Τεχνητή Νοημοσύνη, κάτι που δεν υπήρχε παλαιότερα στη βιομηχανία, φέρνουν πραγματική επανάσταση στις δυνατότητες παρακολούθησης μέσω βίντεο.
Οι κάμερες δεν περιορίζονται πλέον σε απλά εργαλεία εγκληματολογικής ανάλυσης μετά από ένα συμβάν, αλλά ως ολοκληρωμένες λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς να μειώσουν σημαντικά τις απειλές προτού αυτές πραγματοποιηθούν. Ο συνδυασμός data analytics με κλασσική καταγραφή βίντεο φέρνει ένα εντελώς νέο σύνολο υπηρεσιών και δυνατοτήτων στον κλάδο, γνωστό ως προληπτική παρακολούθηση βίντεο ή proactive video monitoring.
Για μια σύγκριση, ας ρίξουμε μια ματιά πώς αντιμετωπίζεται ένα τυπικό περιστατικό ασφάλειας με την παραδοσιακή παρακολούθηση βίντεο έναντι της προληπτικής μεθοδολογίας.
Συνήθως, εάν ένας εισβολέας παραβίαζε μία περίφραξη ή μια πόρτα, κάποιος ανιχνευτής κίνησης η ένας αισθητήρας επαφής αντίστοιχα θα έστελνε μια ειδοποίηση σε μία κεντρική κονσόλα ενός χειριστή ασφάλειας. Ο τελευταίος, στη συνέχεια θα έπρεπε να ανασύρει εικόνες από κοντινές κάμερες καταγραφής ώστε να διαπιστώσει την εγκυρότητα του συναγερμού και έπειτα να προχωρήσει στα κατάλληλα πρωτόκολλα ενεργειών και απόκρισης.
Με την προληπτική παρακολούθηση βίντεο, αυτός ο ίδιος χειριστής ασφαλείας στο παραπάνω σενάριο – μέσω της χρήσης AI – θα λάμβανε μια ειδοποίηση με προτεραιότητα από το σύστημα και θα ξεκινούσε αμέσως την αξιολόγηση και την επαλήθευση της απειλής, επιτρέποντας στις ομάδες άμεσης δράσης να επέμβουν γρήγορα και αποτελεσματικά, ενώ ο εισβολέας μέσω εξατομικευμένου ηχητικού μηνύματος θα ενημερωνόταν ότι παρακολουθείται και πως έχουν ήδη ειδοποιηθεί οι αρχές.
Στόχος της ασφάλειας ήταν και θα είναι πάντα η αποτροπή απώλειας ζωής και περιουσίας. Ωστόσο, οι περιορισμοί των παραδοσιακών λύσεων καταγραφής, δυσκολεύουν αρκετά τις προσπάθειες πολλών επιχειρήσεων να μαζέψουν τα κομμάτια ενός περιστατικού εκ των υστέρων. Ακόμη και η διαδικασία αναφοράς περιστατικών, η οποία εξακολουθεί να απαιτείται, ανεξάρτητα από τη λύση παρακολούθησης που χρησιμοποιείται, εξορθολογίζεται με την προληπτική παρακολούθηση βίντεο, καθώς η δημιουργία αυτών των χρονοβόρων αναφορών, μπορεί να ολοκληρωθεί σε μικρότερο χρόνο και να διανεμηθεί στις κατάλληλες εσωτερικές και εξωτερικές αρχές άμεσα.
Μια λύση για επιχειρήσεις όλων των μεγεθών
Αν και πολλές επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους (SMB -Small and Midsize business) επωφελούνται επί του παρόντος από την προληπτική παρακολούθηση βίντεο ειδικά μετά το ωράριο λειτουργίας τους, η λύση αυτή δεν απευθύνεται μόνο σε αυτές.
Αναμφίβολα, οι σύγχρονες επιχειρήσεις, έχοντας διάσπαρτες εγκαταστάσεις ανά τον κόσμο, πασχίζουν να παραμείνουν συντονισμένες με τις εξελίξεις. Ωστόσο, πολλές ομάδες εσωτερικής ασφάλειας απλά δεν έχουν την τεχνολογία ή το προσωπικό ακόμα, για να ανταποκριθούν σε κάθε συναγερμό, δεδομένης μάλιστα και της κάποιας απάθειας του προσωπικού ασφάλειας προς τις ειδοποιήσεις, λόγω της πληθώρας αυτών.
Αυτό καθιστά το καταρτισμένο προσωπικό που έχει την ευθύνη παρακολούθησης βίντεο, το οποίο θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε πιθανές απειλές προτού εκείνες γίνουν ολοφάνερες πράξεις κλοπής ή βίας, ζωτικής σημασίας για τις σημερινές επιχειρήσεις. Φυσικά, μπορεί να μην χρειάζονται όλες οι εγκαταστάσεις την πλήρη ισχύ που προσφέρει η προληπτική παρακολούθηση βίντεο, αλλά σίγουρα αξίζει να εξεταστεί ποια είναι εκείνα τα σημεία που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις δυνατότητες της προληπτικής επιτήρησης.
Ένα πρόσφατο παράδειγμα χρήσης της εν λόγω υπηρεσίας παρουσιάστηκε κατά την έναρξη της πρόσφατης πανδημίας. Καθώς η προσέλευση των υπαλλήλων μειώθηκε κατακόρυφα και τα γραφεία έμεναν άδεια, ο καλύτερος τρόπος ελέγχου των εγκαταστάσεων, ήταν μέσω απομακρυσμένων λύσεων βίντεο. Εφόσον οι φύλακες δεν μπορούσαν να βρίσκονται στις θέσεις τους με φυσική παρουσία, η προληπτική παρακολούθηση βίντεο παρείχε μία λύση έστω και απομακρυσμένα.
Η αξιοπιστία στο επίκεντρο
Εφόσον τα συστήματα ασφαλείας είναι τόσο απαραίτητα για τις σύγχρονες επιχειρήσεις, είναι επιτακτική η ανάγκη για διάκριση μεταξύ ψευδών συναγερμών και πραγματικών περιστατικών που απαιτούν κάποια απόκριση. Σήμερα εκτιμάται πως τα ποσοστά ψευδών συναγερμών ξεπερνούν το 90% σε ολόκληρο τον κλάδο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Παραδοσιακά, οι περισσότεροι οργανισμοί επιλέγουν να χρησιμοποιούν την οπτική επιβεβαίωση ως κύριο μέσο επαλήθευσης συναγερμών, αλλά ακόμη και αυτό συνοδεύεται από το δικό του σύνολο περιορισμών. Για παράδειγμα, εάν οι χειριστές εντός ενός κέντρου επιχειρήσεων ή ενός κεντρικού σταθμού παρακολούθησης ειδοποιηθούν για την παραβίαση μιας πόρτας σε μια ιδιοκτησία, μπορούν να ανασύρουν την ζωντανή καταγραφή βίντεο της κοντινότερης κάμερας προκειμένου να επαληθεύσουν εάν η εισβολή είναι έγκυρη.
Ενώ αυτή η στρατηγική βιντεοεπιτήρησης βοηθά τους οργανισμούς να αντιμετωπίσουν τον κατακλυσμό των ψευδών συναγερμών που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση, μειώνοντας και τον φόρτο των υπαλλήλων, οι εισβολές μπορούν ακόμα να πραγματοποιηθούν. Τι θα γινόταν αν ο εισβολέας, σε αυτήν την περίπτωση, είχε πρόθεση να προκαλέσει βλάβη σε άτομα εντός της επιχείρησης ή την ίδια την εταιρεία;
Συμπερασματικά
Θα λέγαμε λοιπόν ότι η χρήση της βιντεοεπιτήρησης για εγκληματολογική ανάλυση μετά το συμβάν μπορεί να είναι χρήσιμη για τη συνένωση στοιχείων μετά από ένα έγκλημα, αλλά για να εκπληρωθεί πραγματικά η αποστολή της ασφάλειας, δηλαδή η προστασία ανθρώπινων ζωών και περιουσίας, ο στόχος πρέπει να είναι η πρόληψη και αποτροπή τέτοιων συμβάντων. Οι πρόοδος στη μηχανική εκμάθηση έχει οδηγήσει σε μια νέα γενιά τεχνολογίας ανάλυσης βίντεο, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για να αναγνωριστούν ύποπτα συμβάντα και μοτίβα συμπεριφορών, προτού πραγματοποιηθεί ένα δυσάρεστο γεγονός. Οι υπεύθυνοι ασφάλειας μπορούν να μετατρέψουν την επιτήρηση μέσω βίντεο από μια εργαλείο απόκρισης και συλλογής δεδομένων, σε εργαλείο πρόληψης.
Η προληπτική προσέγγιση της ασφάλειας μπορεί να ωφελήσει τις επιχειρήσεις αξιοποιώντας αυτοματοποιημένες διεργασίες, μειώνοντας έτσι την πίεση στους χειριστές στα κέντρα ελέγχου. Ακόμη και σε εταιρείες με εσωτερικούς φύλακες που έχουν τη δυνατότητα να ανασύρουν πολλά αποθηκευμένα δεδομένα καταγραφής, η ικανότητα αυτών των ανθρώπων να παρακολουθούν τις εισόδους και τις εξόδους των επισκεπτών ή να ανταποκρίνονται στους πολυάριθμους συναγερμούς, να παρακολουθούν την ανίχνευση εισβολών, τον έλεγχο πρόσβασης αλλά και τα άλλα συστήματα που αναπτύσσονται σε όλη την επιχείρηση, είναι σχεδόν αδύνατο.
Τα σύγχρονα video analytics μπορούν να βοηθήσουν τους υπαλλήλους της κέντρων ελέγχου να μειώσουν τους ψευδείς συναγερμούς και να επιτρέψουν στους διαχειριστές ασφάλειας να αντιμετωπίσουν διαφαινόμενους κινδύνους που αντιμετωπίζει η επιχείρηση, ενώ παράλληλα να απελευθερώσουν τους φύλακες για να εκτελέσουν και άλλες εργασίες, που δεν περιλαμβάνουν απλά την παρακολούθηση της οθόνης ενός υπολογιστή.
Πάντα όμως ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα ήταν, είναι και θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος.