Το τρίγωνο της Ασφάλειας για Διοικητικά Στελέχη του Κλάδου στο Εξωτερικό
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα στελέχη ασφάλειας που αποφασίζουν να εργαστούν στο εξωτερικό είναι πάνω από όλα … η δική τους ασφάλεια!
Security-Health & Safety Consultant
Πρόλογος
Όπως έχει επαναδιατυπωθεί από τον αρθρογράφο μεγάλος αριθμός Ελληνικών Στελεχών του κλάδου έχει στραφεί τις τελευταίες δεκαετίες στο εξωτερικό ώστε να συνεχίσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Η διαδικασία αυτή, αναμφισβήτητα, δεν είναι εύκολη, αλλά ούτε και ακατόρθωτη. Στο παρόν άρθρο ο γράφον θα προσπαθήσει να προσεγγίσει τους τρόπους με τους οποίους το Στέλεχος θα επιτύχει, κατά το μέγιστο εφικτό, την ατομική του Ασφάλεια. Ο όρος Ασφάλεια για το σύνολο του άρθρου χρησιμοποιείται διττά ως Ασφάλεια (Security) και ως Ασφάλεια της υγείας (Safety).
Το Τρίγωνο της Ασφάλειας (Safety & Security)
Για να κατανοήσετε πλήρως το τρίγωνο της Ασφάλειας πρέπει να αντιληφθείτε την γενικότερη κατάσταση στην οποία έχετε ή πρόκειται να περιέλθετε. Έχοντας μετοικήσει σε μια χώρα μακριά από τα πάτρια εδάφη το Στέλεχος θα βρεθεί σε μια κατάσταση που μπορούμε να αποδώσουμε με την παροιμιακή φράση “έξω από τα νερά του” . Ειδικά, εάν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιεί αυτό το επαγγελματικό εγχείρημα. Ωστόσο, δημιουργώντας και διατηρώντας συνεχώς ενεργούς τρείς βασικούς πυλώνες ενεργειών όπως αυτοί θα αναλυθούν παρακάτω, το Στέλεχος θα μπορέσει να περιστοιχισθεί εντός του θεμιτού τριγώνου της Ασφάλειας. Το τρίγωνο αυτό αποτελεί τη πρακτική, ψυχολογική και συναισθηματική βάση σε επίπεδο προσωπικής εξασφάλισης παρέχοντας τη δυνατότητα στον περιστοιχιζόμενο να αποδώσει επαγγελματικά προς όφελος του πελάτη, του Οργανισμού της Εταιρίας συνεργασίας κτλ. και βασίζεται στους παρακάτω 3 πυλώνες
- Αυτό-Προστασία
Η αυτοπροστασία αποτελεί τον βασικότερο πυλώνα του τριγώνου της Ασφάλειας. Για την επίτευξη της το Στέλεχος θα πρέπει να είναι σε θέση να δημιουργήσει και να θέσει σε εφαρμογή ενεργά και παθητικά μέτρα αποτροπής, διαχείρισης και θεραπείας/απεμπλοκής σε καταστάσεις ακούσιες ή και εκούσιες οι οποίες εν δυνάμει μπορούν να διαταράξουν την προσωπική του Ασφάλεια και Υγεία. Το είδος των συνηθέστερων καταστάσεων που θα αντιμετωπίσει το Στέλεχος θα πρέπει να έχει μελετηθεί προγενέστερα της μετάβασης στον επαγγελματικό του προορισμό. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ορθότερη προετοιμασία μπορείτε να διαβάσετε το προηγούμενο άρθρο του γράφοντος με τίτλο <<Θέσεις Εργασίας Υψηλής Ευθύνης στο Εξωτερικό για Στελέχη Ασφαλείας και πως να τις προσεγγίσετε>>. Επιπρόσθετα το Στέλεχος καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής του θα πρέπει να αξιολογεί, να τροποποιεί και να επαναπροσεγγίζει τις διαδικασίες αυτοπροστασίας του σύμφωνα με τις εξελίξεις και τις διαφοροποιήσεις που υφίστανται το ίδιο το περιβάλλον που τον περικλείει.
- Αποτροπή
Η αποτροπή αποτελεί τον δεύτερο βασικότερο πυλώνα του τριγώνου της Ασφάλειας. Για το λόγο αυτό μαζί με την αυτοπροστασία αποτελούν τις κορυφές της βάσης του τριγώνου, όπως βλέπετε και στη σχηματοποίηση. Εδώ περιλαμβάνονται όλα τα μέσα (έμψυχα-άψυχα) και οι διαδικασίες τις οποίες είτε θα εφαρμόσετε μέσα από μια Ομάδας Ασφαλείας είτε θα εξαγοράσετε με τη μορφή σύμβασης, ΄΄contrato΄΄, από επίσημους τοπικούς φορείς όπως η εκάστοτε Αστυνομία (Police), Στρατοχωροφυλακή (Gendarmerie), Στρατός (Army). Μπορεί στη δυτική φιλοσοφία και κουλτούρα τα προαναφερθέντα τμήματα να μην δύναται να μισθωθούν από ιδιώτες για την παροχή υπηρεσιών ασφάλειας αλλά σας βεβαιώ ότι σε πολλά κράτη όπως της Αφρικής της Λατινικής Αμερικής κτλ, αυτό αποτελεί norma και modus operandi. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να τροποποιείτε και να αξιολογείτε περιοδικώς την επιχειρησιακή αντίληψη και απόδοση των προαναφερθέντων δημόσιων λειτουργών προσαρμόζοντας τους στις ανάγκες τόσο τις δικές σας όσο και στις ανάγκες του πελάτη, του Οργανισμού της Εταιρίας συνεργασίας κτλ.
3.Αποδοχή
Η αποδοχή αποτελεί τον τελευταίο παράγοντα για την ολοκλήρωση του τριγώνου της Ασφάλειας. Η επίτευξή της προϋποθέτει τον διαχωρισμό της σε τρεις βασικές υποκατηγορίες. Η πρώτη υποκατηγορία περιλαμβάνει το επίπεδο αποδοχής σας από τα υπόλοιπα αλλοδαπά Στελέχη που απαρτίζουν το εργασιακό περιβάλλον. Με τον όρο ΄΄αλλοδαπός ΄΄ εδώ αποτυπώνονται Στελέχη που προέρχονται από χώρες εκτός της χώρας εργασίας σας ακόμη και αν είναι άλλοι Έλληνες. Η συμβίωση σε ένα ΄΄ξένο΄΄ εργασιακό περιβάλλον με αγνώστους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η δεύτερη υποκατηγορία περιλαμβάνει το επίπεδο αποδοχής σας από το εγχώριο-ντόπιο προσωπικό με το οποίο καλείστε να συνεργαστείτε. Υφιστάμενο, προϊστάμενο και εξωτερικούς συνεργάτες . Το τρίτο σκέλος των υποκατηγοριών περιλαμβάνει το επίπεδο αποδοχής σας από την τοπική κοινωνία. Αναπόφευκτα μετοικίζοντας για εργασία σε μια άλλη χώρα θα κληθείτε να συναναστραφείτε με την τοπική κοινωνία η οποία έχει τους δικούς της, και πολλές φορές άγνωστους για εσάς, επίσημους αλλά και άγραφους κανόνες λειτουργίας όπως αυτά αποτυπώνονται από νόμους, ήθη, έθιμα και παραδώσεις. Οι τρεις υποκατηγορίες αποδοχής απαιτούν από εσάς να αφιερώσετε χρόνο, προσπάθεια και υπομονή ώστε να φτάσετε στο θεμιτό σημείο όπου θα νιώθετε αλλά και θα είστε ουσιαστικά αποδεκτοί από την τοπική κοινωνία σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.
Επίλογος
Η ατομική ασφάλεια για Στελέχη που εργάζονται στο εξωτερικό αποτελεί έναν ιδιάζον παράγοντα κάθετης και οριζόντιας μεταβλητότητας στο χωροχρονικό συνεχές. Μελετώντας τους βασικούς πυλώνες του τριγώνου θα είστε σε θέση να δημιουργήσετε και να εφαρμόσετε διαδικασίες προς εξασφάλιση της ατομικής σας, πρωτίστως, Ασφάλειας. Έχοντας εξασφαλίσει την ατομική Ασφάλεια, τότε και μόνο τότε το Στέλεχος έχει την δυνατότητα να αποδώσει επιχειρηματικά και επιχειρησιακά προς όφελος του πελάτη ή του Οργανισμού της Εταιρίας συνεργασίας κτλ. Διαφορετικά αφήστε το διαβατήριο στο συρτάρι….