Το HD-CVI γεννήθηκε από την ανάγκη για υψηλή ποιότητα εικόνας στα συστήματα ασφαλείας
H πρωτοποριακή τεχνολογία HD-CVI και όλες οι προεκτάσεις που τη συνοδεύουν αποτέλεσε το επίκεντρο της συνέντευξης που μας παραχώρησε ο κος Αντώνης Βουκάλης, Διευθυντής του Τεχνικού Τμήματος της Keeper Hellas.
Συνέντευξη με τον Αντώνη Βουκάλη
Διευθυντή Τεχνικού Τμήματος της Keeper Hellas
Τι είναι το HD-CVI;
HD-CVI είναι το ακρώνυμο των λέξεων High Definition Composite Video Interface. Πρόκειται για μία νέα επαναστατική τεχνολογία στα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης (CCTV), η οποία επιτρέπει τη μετάδοση υψηλής ποιότητας εικόνας μέσω ενός απλού καλωδίου τύπου RG-59.
Λέγοντας υψηλή ποιότητα, μπορούμε να πούμε ότι φθάνει στα όρια του Megapixel;
Βεβαίως και μπορούμε να το πούμε αυτό, αφού η μέγιστη ανάλυση που μπορεί να επιτύχουμε φτάνει ως και τα 2Mp ή για τους περισσότερο γνώστες, τα 1080p.
Πώς ακριβώς λειτουργεί αυτή η τεχνολογία;
Καταρχήν να πούμε ότι προκειμένου να γίνει μια εγκατάσταση τύπου HD-CVI, θα πρέπει και οι κάμερες αλλά και το καταγραφικό να είναι της ίδιας τεχνολογίας. Στην κάμερα έχει προστεθεί ένας επεξεργαστής, ο οποίος λαμβάνει τα σήματα (εικόνα, ήχος και data), τα διαμορφώνει κατά πλάτος και τα μεταδίδει. Από την άλλη πλευρά, στο καταγραφικό, ένας αντίστοιχος επεξεργαστής λαμβάνει το διαμορφωμένο σήμα και το «σπάει» στα επιμέρους σήματα. Επιπλέον, ο επεξεργαστής της κάμερας διαχωρίζει τα σήματα φωτεινότητας και απόχρωσης από το κύριο σήμα video και τα μεταδίδει ξεχωριστά. Η φωτεινότητα και η απόχρωση είναι τα δύο σήματα τα οποία συνήθως εισάγουν προβλήματα κατά τη μετάδοσή τους. Με το διαχωρισμό τους, η τεχνολογία HDCVI πετυχαίνει να διατηρεί το σήμα video αναλλοίωτο. Επίσης, η τεχνολογία HDCVI φέρει και το χαρακτηριστικό Auto Signal Compensation, δηλαδή αυτόματη αντιστάθμιση σήματος, το οποίο επιτρέπει τη μετάδοση σήματος σε μεγάλες αποστάσεις, εξασφαλίζοντας ότι η ληφθείσα εικόνα θα έχει την ελάχιστη δυνατή παραμόρφωση.
Λέγοντας μεγάλες αποστάσεις, ενδεικτικά πόσο μπορούμε να υπολογίσουμε;
Αν θέλουμε να μεταδώσουμε ανάλυση 2Mp/1080p, τότε μπορούμε να αγγίξουμε τα 400 μέτρα με χρήση καλωδίου RG-59, ενώ για την ανάλυση 720p μπορούμε να αγγίξουμε τα 700 μέτρα.
Όντως είναι μεγάλες οι αποστάσεις, αλλά τι γίνεται αν σε μια υπάρχουσα εγκατάσταση υπάρχει καλώδιο τύπου UTP;
Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, αφού το HDCVI μπορεί να μεταδώσει εικόνα 1080p μέσα από 300 μέτρα UTP, κάνοντας χρήση παθητικού ballun.
Δηλαδή δουλεύει σαν αναλογικό;
Μα είναι αναλογικό!!! Για του λόγου του αληθές, μία κάμερα τεχνολογίας HDCVI μπορεί να δουλέψει κανονικά με ένα οποιοδήποτε αναλογικό καταγραφικό της αγοράς. Φυσικά, θα αποδώσει αναλογική ποιότητα εικόνας και όχι Megapixel. Όμως αυτό είναι το κλειδί για μια σταδιακή αναβάθμιση ενός υπάρχοντος συστήματος. Ο τελικός καταναλωτής δεν είναι υποχρεωμένος να πετάξει όλα τα εξαρτήματα “με τη μία”, επενδύοντας ένα μεγάλο ποσό μαζεμένο. Μπορεί σιγά σιγά να αλλάζει τις κάμερες ή ακόμα και να προσθέτει κάμερες HDCVI στο υπάρχον σύστημά του και αργότερα αλλάζοντας το καταγραφικό να απολαμβάνει υψηλή ποιότητα εικόνας.
¶ρα, από τη στιγμή που δουλεύει ως αναλογικό, τότε θα μπορεί να δουλέψει και στο μικρό RG-59, αυτό που οι εγκαταστάτες αποκαλούν «RG-59 με τροφοδοσία».
Μα και βέβαια μπορεί να δουλέψει. Ίσως να μη μπορεί να καλύψει τις ανωτέρω αποστάσεις, αλλά σε μία υπάρχουσα εγκατάσταση όπου η μέγιστη απόσταση που κάποιος ίσως έχει χρησιμοποιήσει «RG-59 με τροφοδοσία» είναι 100 με 150 μέτρα, τότε μπορεί να το χρησιμοποιήσει ανεπιφύλακτα. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για καινούριες εγκαταστάσεις αυτών των αποστάσεων. Τώρα, αν κάποιος θέλει να φτάσει στα άκρα, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσει και το σωστό καλώδιο.
Μέχρι στιγμής έχουμε μιλήσει για το HDCVI και τα πλεονεκτήματά του. Μπορούμε να κάνουμε σύγκριση του HDCVI με το HD-SDI το οποίο είναι παρόμοιας τεχνολογίας; Ποια θα ήταν τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματά του;
Πολύ καλή ερώτηση, μιας και είναι η ερώτηση που καλούμαστε να απαντήσουμε κατά κόρον στα γραφεία μας. Ας ξεκινήσουμε από την αρχή.
Το HD-SDI είναι μια τεχνολογία η οποία ξεκίνησε από το χώρο της τηλεόρασης. Η ανάγκη για πολύ υψηλή ποιότητα εικόνας και ταχύτητα μετάδοσης μεταξύ της κάμερας και των οθονών που χρησιμοποιούνται στο studio, ήταν η αιτία για την ανάπτυξη αυτού του προτύπου. Επίσης, η Ιατρική έχει ανάγκη για πολύ υψηλή ποιότητα εικόνας σε εφαρμογές όπου ο ιατρός καλείται να παρακολουθεί τον ασθενή από κάποια άλλη αίθουσα. Σε αυτήν την περίπτωση, ακόμα και μια σύσπαση ενός μυός είναι σημαντική για το γιατρό. Η εξέλιξη της τεχνολογίας σε συνάρτηση με την πτώση των τιμών, έφεραν το HD-SDI και στο χώρο της ασφάλειας. Όμως αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει ο εγκαταστάτης και ο καταναλωτής είναι πως προκειμένου να επιτευχθεί μία τόσο υψηλή ποιότητα εικόνας, ο όγκος της πληροφορίας που στέλνει η κάμερα είναι τεράστιος. Όσο για τη γρήγορη μετάδοση αυτής της πληροφορίας στην οθόνη, απαιτήθηκε η διαμόρφωση σήματος να είναι στα 1.4GHz. Και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι αδιάφοροι για τις ανωτέρω εφαρμογές, μιας και τα τηλεοπτικά πλατό ή οι ιατρικές αίθουσες είναι χώροι ελεγχόμενοι και «αποστειρωμένοι» από ασύρματα δίκτυα, συχνότητες και δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, που μπορεί εύκολα να προκαλέσουν παρεμβολές στο υψηλής συχνότητας μεταδιδόμενο σήμα. Επιπλέον, ο τεράστιος αποθηκευτικός χώρος που απαιτείται είναι επίσης αδιάφορος, γιατί στη μία περίπτωση εμπίπτει στα έξοδα παραγωγής της ταινίας-εκπομπής, ενώ στην άλλη περίπτωση απλά δεν απαιτείται καταγραφή.
Όμως στο χώρο της ασφάλειας, το γραφείο μου, το σπίτι σου, ο εργασιακός χώρος του καθενός, δεν είναι χώροι «αποστειρωμένοι». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και την καλύτερη μελέτη καλωδίωσης να έχεις κάνει σήμερα, αύριο τα δεδομένα μπορεί εύκολα να αλλάξουν, απλά γιατί ο γείτονας έφερε ένα μεγάλο ψυγείο και το μοτέρ του παράγει ηλεκτρικό θόρυβο. Τόσο απλά! Επιπλέον, το κόστος αποθήκευσης δεδομένων είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.
Σε αντίθεση τώρα με το HD-SDI, το HD-CVI γεννήθηκε από την ανάγκη για υψηλή ποιότητα εικόνας στα συστήματα ασφαλείας. ¶ρα, εκ γενετής δεν “υποφέρει” από τα παραπάνω προβλήματα, μιας και η συχνότητα του διαμορφωμένου σήματος είναι 400MHz, ενώ ο όγκος των δεδομένων είναι σημαντικά μικρότερος. Επίσης, σημαντικό για τον τομέα της ασφάλειας είναι και το κόστος εξοπλισμού, πράγμα που το HD-CVI ως «αναλογικό» σύστημα δεν απέχει από τις αναλογικές τιμές.
Τελικά από το παραπάνω συμπεραίνω ότι το HD-SDI είναι εξίσου καλό αλλά έχει ρίσκο η εφαρμογή του, σωστά;
Ακριβώς. Για την ακρίβεια, το HD-SDI έχει ένα 10% καλύτερη απόδοση από το HD-CVI, αλλά με το HD-CVI έχεις 100% ασφάλεια – που είναι και το ζητούμενο. Δεν σου κρύβω ότι στους 3 μήνες που ήδη διαθέτουμε το HD-CVI, έχει υπάρξει περιστατικό με HD-SDI όπου η εγκατάσταση των καλωδίων και όλου του συστήματος είχε γίνει βάσει των προδιαγραφών που είχε δώσει η αντιπροσωπεία μέσω του εγκαταστάτη. Το σύστημα έπαιξε για κάποιο χρονικό διάστημα, ώσπου μια μέρα η οθόνη έδειχνε μαύρο φόντο. Εγκαταστάτης και αντιπροσωπεία, μετά από μία βδομάδα δεν μπόρεσαν να δώσουν λύση και ο εγκαταστάτης κλήθηκε να ξηλώσει τα μηχανήματα και να επιστρέψει τα χρήματα, που όπως πιθανό να γνωρίζεις, τα HD-SDI δεν είναι και οικονομικά. Σαν ύστατη λύση ο εγκαταστάτης δοκίμασε το HD-CVI και φυσικά τα 2Mp “ξαναγύρισαν” στην οθόνη του πελάτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εγκαταστάτης για το έργο αυτό είχε εμπιστευθεί μεγάλη και επώνυμη αντιπροσωπεία, όπως και αυτή είχε προτείνει επώνυμα προϊόντα.
Όπως είπες στην αρχή, το HD-CVI είναι τεχνολογία της Dahua Τechnology και μόνο αυτή το έχει. Αυτό δεν είναι κάπως δέσμιο για τον εγκαταστάτη και τον τελικό καταναλωτή;
Το 1973 η Philips ανακάλυψε το CD! Βλέπεις όλος ο κόσμος να είναι δέσμιος της Philips; Στον τομέα της τεχνολογίας πάντα θα υπάρχει ένας πρωτοπόρος τον οποίο κάποιοι θα ακολουθήσουν είτε αντιγράφοντάς τον είτε εξελίσσοντας τα προϊόντα του. Φυσικά θα υπάρξουν και κάποιοι που θα το χλευάσουν, αλλά μετά θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν (όπως έκανε η IBM όταν η Apple παρουσίασε τo πρώτο Personal Computer).
Σημασία έχει λοιπόν να είσαι με τους πρωτοπόρους, όπως είμαστε εμείς στην KEEPER Hellas.