Το Αλμανάκ του οργανωμένου εγκλήματος
To 2006 σημειώθηκαν στην Ελλάδα 49.403 κλοπές και διαρρήξεις, 20.216 κλοπές τροχοφόρων, 2.464 ληστείες και 468 περιπτώσεις δράσης κυκλωμάτων σωματεμπόρων, σε μια εντυπωσιακή έξαρση της δράσης των οργανωμένων συμμοριών ή μεμονωμένων ομάδων, της τάξης του 15%. Ακόμη, το 2006 καταγράφηκαν 8.868 υποθέσεις ναρκωτικών, για τις οποίες κατηγορήθηκαν 12.544 άτομα.
Αυτά είναι ορισμένα από τα τελευταία στοιχεία για το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα, όπως προκύπτουν από εσωτερικά έγγραφα της Ελληνικής Αστυνομίας και τα οποία παρουσιάζει το "Security Manager".
Mια εγκληματικότητα, που γίνεται καθημερινό βίωμα για τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι καταφεύγουν σε εξειδικευμένες εταιρείες παροχής προϊόντων και υπηρεσιών ασφαλείας. Όμως, ας δούμε αναλυτικά αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα, το σχεδιασμό των κακοποιών και τους τρόπους αντίδρασης των πολιτών.
Κλοπές -Διαρρήξεις
Οι κλοπές και οι διαρρήξεις αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα και την προτεραιότητα στην αντιεγκληματική πολιτική της ΕΛ.ΑΣ. ή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Συγκεκριμένα, αποτελούν το βασικότερο δείκτη ελέγχου της επιτυχίας καταπολέμησης των κακοποιών και των οργανωμένων συμμοριών, ενώ παράλληλα, είναι το πρόβλημα που βιώνει και αντιλαμβάνεται περισσότερο στην καθημερινότητά του ο πολίτης, ενώ πολλαπλασιάζει τον επονομαζόμενο φόβο του εγκλήματος.
Το 2006 λοιπόν σημειώθηκαν 49.403 κλοπές και διαρρήξεις έναντι 44.100 το 2005 και 42.397 το 2004. Δηλαδή, τον τελευταίο χρόνο υπήρξε ρεκόρ τριετίας στις κλοπές και διαρρήξεις και αποδίδεται στην απόσυρση της εμφανούς αστυνόμευσης και στην αποψίλωση των αστυνομικών τμημάτων. Σε σύγκριση με το 2005, οι κλοπές και οι διαρρήξεις αυξήθηκαν δηλαδή κατά 12,02% σε όλη τη χώρα. Σημειώνεται ότι η εγκληματικότητα είχε φτάσει στο ζενίθ της το 1997, όταν σε όλη την επικράτεια είχαν σημειωθεί ούτε λίγο ούτε πολύ 68.477 κλοπές και διαρρήξεις.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με τις υπηρεσίες ασφαλείας, είναι ότι παρά τις αλλαγές αστυνομικών και τις αναδιαρθρώσεις τμημάτων, ο βαθμός εξιχνίασης των κλοπών και διαρρήξεων στην Ελλάδα παραμένει οδυνηρά περιορισμένος στο 11-13%, τα τελευταία 10 χρόνια. Ωστόσο, παρόμοιοι είναι οι δείκτες και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή εξιχνιάζεται μία στις δέκα κλοπές και διαρρήξεις. Εξειδικευμένοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για ένα δύσκολο προς διερεύρυνση έγκλημα, που είναι πιο ορθό να το προλαμβάνεις παρά να προσπαθείς να το εξιχνιάσεις.
Από αυτές τις 49.403 κλοπές και διαρρήξεις σε όλη την Ελλάδα το 2006, σημειώθηκαν 34.602 στην Αττική. Δηλαδή το 70% του εγκλήματος συσσωρεύεται στην Αττική. Όσον αφορά λοιπόν τα σχετικά αδικήματα της Αττικής, που έχει μεγάλο ενδιαφέρον, το 62,8% των κλοπών έγινε με διάρρηξη, το 8,6% με αρπαγή, το 10,9% με απλή αφαίρεση πορτοφολιών, κινητών τηλεφώνων και χρημάτων, χωρίς το θύμα να αντιληφθεί το δράστη. Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι το 34,12% έγινε σε κατοικίες, το 21,4% σε καταστήματα και το 44,07% σε οχήματα (παίρνοντας δηλαδή τα ραδιοκασετόφωνα ή χρήματα). Οι περισσότερες κλοπές και διαρρήξεις σημειώνονται στο κέντρο της Αθήνας και στις περιοχές Ακρόπολης, ¶νω Πατησίων, Κυψέλης, Συντάγματος κ.ά.
Εντός του 2006, η μεγαλύτερη αύξηση των κλοπών και διαρρήξεων σημειώθηκε στην Κυψέλη, στα Εξάρχεια, στην Αγία Βαρβάρα, στην Ομόνοια, στο Ηράκλειο, στην Αγία Παρασκευή και στην περιοχή της Πεντέλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κυψέλη -η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή στην Ελλάδα- το 2005 είχαν σημειωθεί 721 κλοπές και διαρρήξεις, ενώ το 2006 ο αριθμός αυξήθηκε σε 1.123 (αύξηση της τάξης του 56%). Ακόμη, σημειώθηκε αύξηση από 70-110% της εγκληματικότητας σε δήμους της βορειοανατολικής Αττικής, όπως η Αγία Παρασκευή και η Πεντέλη, που αποδίδεται και πάλι σε τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στα οικεία αστυνομικά τμήματα.
Κύρια διαπίστωση των αστυνομικών είναι ότι ενώ μέχρι προ πενταετίας το 60-70% των δραστών ήσαν αλλοδαποί, τώρα τη μεγάλη μερίδα έχουν οι Έλληνες κακοποιοί. Για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας τη νέα χρονιά, το Υπουργείο Δημόσιας Ταξης μελετά την επάνοδο της εμφανούς αστυνόμευσης με τις πεζές περιπολίες και την επάνοδο του αστυνομικού της γειτονιάς. Ακόμη, η Αστυνομία θα προσπαθήσει να κτυπήσει για άλλη μία χρονιά τη σχέση χρήσης ναρκωτικών, με τις κλοπές και διαρρήξεις.
Κλοπές Οχημάτων
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το 2006 σημειώθηκαν 20.216 κλοπές τροχοφόρων, έναντι 17.552 το 2005 και 17.478 το 2004. Δηλαδή, σε σχέση με το 2005 υπήρξε αύξηση των κλοπών οχημάτων κατά 15,18%, που επίσης θεωρείται αποθαρρυντική για τις αρχές ασφαλείας. Το ρεκόρ είχε σημειωθεί το 1998, όταν είχαν καταγραφεί από την ΕΛ.ΑΣ. 23.511 σχετικά αδικήματα. Το ποσοστό εξιχνίασης είναι της τάξης του 41%. Δηλαδή, 4 στα 10 κλεμμένα οχήματα βρίσκονται ξανά και αυτό είναι το μοναδικό παρήγορο στοιχείο.
Από αυτές τις κλοπές οχημάτων του 2006, οι 12.999 κλοπές (από τις οποίες 6.386 ήταν Ι.Χ. αυτοκινήτων και 6.513 δικύκλων) σημειώθηκαν στην Αττική. Οι περισσότερες κλοπές οχημάτων σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνονται στο Μενίδι, στο Ίλιον, στα ¶νω Πατήσια και στην Καλλιθέα. Συνολικά, πλέον επικίνδυνες περιοχές για να χάσει κάποιος το αυτοκίνητό του, είναι η Δυτική και η Ανατολική Αττική, όπου τον τελευταίο χρόνο παρουσιάσθηκε αλματώδης αύξηση στις κλοπές οχημάτων, της τάξης του 36% και 25,7% αντιστοίχως. Πάντως, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διατυπώνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα την άποψη ότι η αύξηση των κλοπών οχημάτων είναι εικονική. Δεν πρόκειται για πραγματικά περιστατικά, αλλά για στημένα από ορισμένους επιπόλαιους πολίτες. Πολλοί ιδιοκτήτες παλαιών Ι.Χ. δηλώνουν κλοπή των αυτοκινήτων τους, προκειμένου να μην πληρώσουν το κόστος απόσυρσής τους !!!
Σε έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για το οργανωμένο έγκλημα, σημειώνεται ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί ενδιάμεσο σημείο διέλευσης κλεμμένων οχημάτων από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ιδιαίτερα από Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία), με προορισμό χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, όπως επίσης και τις βαλκανικές χώρες. Ακόμη, ορισμένες εγκληματικές οργανώσεις αφαιρούν τα αυτοκίνητα, μετά από διαρρήξεις πολυτελών κατοικιών. Οι δράστες των διαρρήξεων, μαζί με τα διάφορα τιμαλφή αφαιρούν και τα κλειδιά των ιδιοκτητών των τροχοφόρων, τα οποία στη συνέχεια διοχετεύουν σε γειτονικές χώρες.
Ληστείες
Εντός του 2006, σε όλη τη χώρα σημειώθηκαν 2.464 ληστείες έναντι 2.084 το 2005 (δηλαδή αύξηση της τάξης του 18,23%). Ο αριθμός των ληστειών κατά το 2006 αποτελεί το ρεκόρ της τελευταίας δεκαοκταετίας. Ο αμέσως μεγαλύτερος αριθμός είχε σημειωθεί το 2004, με 2.339 σχετικά κρούσματα. Ο βαθμός εξιχνίασης τέτοιου είδους εγκληματικών ενεργειών είναι της τάξης του 35-37%. Δηλαδή εξιχνιάζεται .κάποτε, μία στις τρεις ληστείες.
Στην περιοχή της Αττικής, οι ληστείες το 2006 ήταν 1.934 (ποσοστό περίπου 80%). Δηλαδή και στην περίπτωση των ληστειών υπάρχει εντυπωσιακή συσσώρευση της εγκληματικής δράσης στην Αττική και όχι αντίστοιχη των πληθυσμιακών δεδομένων της χώρας. Από τις ληστείες στην Αττική, οι 185 έγιναν σε Τράπεζες (δηλαδή μία κάθε δύο ημέρες), οι 398 αφορούσαν στην αφαίρεση κινητών τηλεφώνων και μικροποσών, οι 202 αρπαγές τσαντών, οι 112 σε σούπερ μάρκετ, οι 40 σε ταξί και οι 31 σε πρατήρια υγρών καυσίμων.
Στην τοπογραφική ανάλυση των ληστειών, οι πιο πολλές σημειώθηκαν στον ¶γιο Παντελεήμονα, στα ¶νω Πατήσια, στον Πειραιά, στην Κυψέλη και στην Ακρόπολη. Ακόμη, εντυπωσιακή αύξηση των ληστειών σημειώθηκε στην Πλατεία Συντάγματος -δηλαδή θεωρητικά στην καλύτερα φυλασσόμενη περιοχή – όπου το 2005 είχαν σημειωθεί 12 ληστείες ενώ το 2006 τα τέτοιου είδους κρούσματα ανήλθαν σε 26. Αύξηση δηλαδή της τάξης του 117%. Επιπλέον, διαπιστώνεται μεγάλη έξαρση των ληστειών στο Ίλιον (ποσοστό 67%) και στον Πειραιά (24%).
Υποθέσεις Ναρκωτικών
Στη διάρκεια ολόκληρου του 2006, οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. χειρίσθηκαν 8.868 υποθέσεις δίωξης ναρκωτικών, για τις οποίες κατηγορήθηκαν 12.544 άτομα. Επίσης, κατασχέθηκαν 32.359 φυτά κάνναβης, 9 τόνοι ακατέργαστου χασίς, 214 κιλά ηρωίνης και 116.628 χάπια ecstasy.
Σημειώνεται πάντως, ότι τον τελευταίο καιρό οι διωκτικές αρχές δεν αποδεικνύονται τόσο αποτελεσματικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2005 είχαν ερευνηθεί 10.119 υποθέσεις ναρκωτικών και είχαν κατηγορηθεί 14.467 άτομα. Το 2004 είχαν καταγραφεί 8.838 υποθέσεις ναρκωτικών, με τη σύλληψη 12.561 ατόμων. Εντυπωσιακά στοιχεία που έχουν ανακύψει στην έρευνα για τα καρτέλ των ναρκωτικών είναι:
- Η αδυναμία των ελληνικών αρχών-κυρίως της ΕΛ.ΑΣ. και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, να εξαρθρώσουν την τελευταία διετία καρτέλ διακίνησης κοκαΐνης μέσω της Κολομβίας. Αυτό αποδίδεται στην απομάκρυνση έμπειρων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., στην αδρανοποίηση υπηρεσιών του πρώην ΣΔΟΕ, όπως και στην "εξαΰλωση" της συνεργασίας τους με την αμερικανική Yπηρεσία Δίωξης Nαρκωτικών DEA, η οποία συντόνιζε μέχρι το 2004 τις ελληνικές υπηρεσίες. Ακόμη και στην πρόσφατη εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος κοκαΐνης στα νησιά Μαδέρα με την εμπλοκή ελληνικών πλοίων, δεν υπήρχε καμία γνώση των ελληνικών υπηρεσιών. Είναι ενδεικτικό ότι το 2005 κατασχέθηκαν από τις ελληνικές αρχές μόλις 42,8 κιλά κοκαΐνης, έναντι 1.151 κιλών το 2004 .
- Υπάρχει μεγάλη διάδοση του ecstasy, που συνδέεται σύμφωνα με τους αστυνομικούς στη λανθασμένη εντύπωση που έχουν οι χρήστες αυτών των ουσιών, ότι δεν απειλεί άμεσα τον οργανισμό, αγνοώντας βέβαια τις μεσοπρόθεσμες καταστροφικές συνέπειες για την υγεία.
- Διαπιστώνεται η διάδοση μίας νέας ναρκωτικής ουσίας – είδος αμφεταμίνης – του ΚΗΑΤ (γκατ). Το ΚΗΑΤ είναι θαμνώδες φυτό που ευδοκιμεί σε χώρες της Ανατολικής Αφρικής και διατηρείται φρέσκο μέσα σε φύλλα μπανάνας. Το ΚΗΑΤ καπνίζεται η πίνεται ως ρόφημα από τους χρήστες του και είναι γνωστό ως "τσάι Αβησσυνίας"
Σύμφωνα με τις – απογοητευτικές – εκτιμήσεις ευρωπαϊκών οργανισμών, οι συστηματικοί χρήστες ναρκωτικών στην Ε.Ε. υπολογίζονται σε 2 εκατομμύρια, ενώ σε 1,3 εκατομμύρια υπολογίζονται αυτοί που έχουν κάνει ενδοφλέβια χρήση. Ακόμη παρατηρείται αύξηση της καθαρότητας των ναρκωτικών, πτώση των τιμών στην αγορά, αύξηση της διαθεσιμότητας, όπως και "πτώση" της έναρξης χρήσης ναρκωτικών στα 12 χρόνια.
Εκβιασμοί
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., σε όλη την Ελλάδα σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2006 περίπου 110 περιπτώσεις εκβιασμών, έναντι 96 το 2005 και 100 το 2004. Το 2005 συνελήφθησαν 250 ιδιώτες που συμμετείχαν σε εκβιασμούς. Από αυτούς τους εκβιασμούς του 2006, οι 45-50 υπολογίζεται ότι αφορούν την πολύπαθη Αττική. Το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής έχει συντάξει έναν άτυπο πολυσέλιδο χάρτη-πυξίδα των συμμοριών της νύκτας. Σύμφωνα με αυτήν την 28σελιδη έκθεση, στην Αττική δρουν 20 συμμορίες, στις οποίες συμμετέχουν συνολικά 314 άτομα. Η πλέον πολυπληθής ομάδα θεωρείται αυτή της περιοχής του Χαϊδαρίου-Ελευσίνας- Περιστερίου, που αριθμούσε – σύμφωνα με την καταγραφή της ΕΛ.ΑΣ.- 50 μέλη. Ωστόσο, η συμμορία αυτή έχει ΄΄αποψιλωθεί΄΄, αφού τέσσερα ΄΄ηγετικά΄΄ μέλη της έχουν δολοφονηθεί τους τελευταίους μήνες. Η επόμενη συμμορία με το μεγαλύτερο ΄΄πληθυσμό΄΄ . κακοποιών, είναι αυτή ενός 46χρονου ΄΄νονού΄΄ που αποφυλακίσθηκε προ διετίας και η οποία δίνει ΄΄παρών΄΄ στο κέντρο της Αθήνας, στα Πατήσια, στον Κολωνό, στο Περιστέρι και συγκεκριμένα στο Μπουρνάζι. Η συμμορία αυτή αποτελείται από 29 μέλη. Η λίστα αυτή της ΕΛ.ΑΣ. ανανεώνεται συνεχώς, αφού υπάρχουν συνεχείς ζυμώσεις και ανακατατάξεις στη νύκτα και οι συμμαχίες των κακοποιών είναι πρόσκαιρες.
Σύμφωνα πάντως με σχετική έκθεση που έχει συντάξει η ΕΛ.ΑΣ . προ μερικών μηνών, οι εκβιασμοί καταστηματαρχών παρουσιάζουν «ύφεση» μετά το 2002 και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εξάρθρωση σημαντικών ομάδων, που εκβίαζαν καταστηματάρχες σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Λαθρεμπόριο Τσιγάρων
Τα στοιχεία για αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα, τουλάχιστον όσον αφορά στην ΕΛ.ΑΣ., είναι πενιχρά, αφού πρέπει να υπολογισθεί ότι ένα μεγάλο τμήμα των ελέγχων διεξάγεται από τελωνειακές και άλλες ειδικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, κάθε χρόνο εντοπίζονται 7-10 παρόμοιες υποθέσεις διακίνησης λαθραίων τσιγάρων και εντοπίζονται από 30-50 μέλη τέτοιου είδους κυκλωμάτων. Η Ελλάδα παραμένει ΄΄κόμβος΄΄ στο διεθνές δίκτυο διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, με προορισμό χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως τη Μεγάλη Βρετανία, όπου ο ειδικός φόρος κατανάλωσης είναι πολύ υψηλός. Χώρος αιχμής για αυτήν τη διακίνηση θεωρείται η Θεσσαλονίκη.
Κύρια διαπίστωση είναι ότι οι έρευνες των ελληνικών υπηρεσιών τα τελευταία τρία χρόνια είναι σχετικά περιορισμένες, μετά την «αποψίλωση» αρμοδίων υπηρεσιών του πρώην ΣΔΟΕ. Επίσης, περιορίστηκε η δραστηριότητα του ελληνοϊταλικού κυκλώματος διακίνησης λαθραίων τσιγάρων – με την εξάρθρωση της συμμορίας ΄΄Sacra Corona Unita΄΄- με πρωταγωνιστές μέλη της οικογένειας Προυτεντίνο, όταν και στην Ελλάδα είχαν σημειωθεί (την περίοδο 1999-2001) δολοφονικές ενέργειες. Παράλληλα, δεν διαφαίνεται μεγάλη εμπλοκή Ελλήνων επιχειρηματιών σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις, όπως συνέβαινε προ τριετίας.
Παράνομη Μετανάστευση
Σύμφωνα με έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., ΄΄κατά το 2006 οι συλλήψεις αλλοδαπών για παράνομη είσοδο ανήλθαν σε 91.783 έναντι 63.235 το 2005, δηλαδή αύξηση της τάξης του 45,1%. Το 2006 συνελήφθησαν 911 διακινητές λαθρομεταναστών, έναντι 757 το 2005, δηλαδή αύξηση της τάξης του 20,3%. Επίσης, εξαρθρώθηκαν μερικώς ή ολικώς 231 δίκτυα λαθροδιακινητών και συνελήφθησαν 41 μέλη τους, που μετέφεραν συνολικά 658 λαθρομετανάστες. Όπως αναφέρεται σε έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., οι εγκληματικές οργανώσεις προωθούν τους παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα:
- Διασχίζοντας τα σύνορα παράνομα (πεζοί, κρυμμένοι σε φορτηγά, λεωφορεία, τροχόσπιτα, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα κ.λπ.
- Με τη χρήση πλαστών – πλαστογραφημένων εγγράφων (κυρίως από αεροδρόμια).
- Με τη χρήση νομιμοφανών μεθόδων (ως τουρίστες, για λόγους σπουδών κ.λπ.).
Επιπλέον επισημαίνεται ότι ΄΄η χρήση βίας είναι συχνή, προκειμένου οι διακινητές να επιτύχουν ταχύτερη εξόφληση των προσυμφωνηθέντων ποσών, ενώ πολλοί από τους διακινητές μεταφέρουν επιπλέον και ναρκωτικά΄΄.