Θερμικές Κάμερες : Η διευρυμένη χρήση τους σε πολλές εφαρμογές
Διαχρονικά, το υψηλό κόστος των καμερών θερμικής απεικόνισης, περιόριζε τη χρήση τους σε πολύ απαιτητικές εφαρμογές, όπως είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και γενικότερα κρίσιμες υποδομές. Καθώς όμως το κόστος τους μειώθηκε, το είδος αυτών των καμερών έγινε πιο προσιτό σε ένα ευρύτερο πεδίο αγοράς, προσφέροντας νέες δυνατότητες και ευκαιρίες στον τομέα φυσικής ασφάλειας.
Του Νέστορα Πεχλιβανίδη
Εδώ και δεκαετίες, οι θερμικές κάμερες αποτελούν μια δημοφιλή λύση κάλυψης των υψηλών απαιτήσεων για επιτήρηση και περιμετρική ασφάλεια. Τα τελευταία χρόνια επιτεύχθηκε η ενσωμάτωση τους και σε άλλα πεδία εφαρμογών και η συνεργασία τους με άλλες υποδομές ασφάλειας, όπως είναι οι ανιχνευτές κίνησης για την ακριβέστερη ανίχνευση στόχων και μεγαλύτερη εμβέλεια ελέγχου καθώς και για επαλήθευση συναγερμού σε πολλές μεγάλες εγκαταστάσεις όπως είναι ενδεικτικά τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και άλλες παραγωγικές μονάδες. Η τεχνολογική εξέλιξη των θερμικών καμερών επιτρέπει όπως είναι γνωστό και άλλες χρήσεις, που ξεπερνάνε τα παραδοσιακά όρια της ασφάλειας, καθώς αυτές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για προληπτικές συντηρήσεις σε διάφορες υποδομές και την ανίχνευση βλαβών. Για παράδειγμα οι χειριστές των υποδομών μιας βιομηχανίας μπορούν να επιθεωρούν εξ’ αποστάσεως τον εξοπλισμό και να εντοπίζουν εξαρτήματα που ενδεχομένως έχουν υπερθερμανθεί προκειμένου να ενεργήσουν καταλλήλως.
Σήμερα πολλές επιχειρήσεις και οργανισμοί με μεγάλες εγκαταστάσεις εντάσσουν στο οπλοστάσιο των λύσεων τους για την παρακολούθηση και τη φύλαξη των εγκαταστάσεων τους, όλο και περισσότερο τις κάμερες ασφαλείας με θερμικούς αισθητήρες.
Με τον τρόπο αυτό, οι διαχειριστές των εγκαταστάσεων μπορούν να βελτιώσουν τη δυνατότητα ανίχνευσης ύποπτων στόχων -ειδικά τις νυχτερινές ώρες- και να μειώσουν τα false alarms. Επιπλέον, οι θερμικές κάμερες, εκτός από τα οφέλη που προσφέρουν σε εφαρμογές φυσικής ασφάλειας, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και στο Safety και ειδικότερα στην ασφάλεια του εργατικού προσωπικού και στην πυρασφάλεια. Πολλές βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή και διυλιστήρια που χρησιμοποιούν θερμικές κάμερες για την περιμετρική τους φύλαξη, μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις λύσεις προκειμένου να συλλέξουν και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, να αυτοματοποιήσουν διαδικασίες και να συμβάλουν στην άμεση αντιμετώπιση φαινομένων έκτακτης ανάγκης όπως είναι οι πυρκαγιές.
Οι κάμερες θερμικής απεικόνισης προσφέρουν σήμερα ένα υψηλό επίπεδο βίντεο-επιτήρησης, με πιο προσιτό κόστος, κάτι που έχει επιτρέψει την διεύρυνση των εφαρμογών ασφάλειας. Για παράδειγμα οι εταιρείες διαχείρισης υποδομών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούν να επιθεωρούν το δίκτυο τους ενσωματώνοντάς τις θερμικές κάμερες σε drones. Κατ’ αντίστοιχο τρόπο, οι εταιρείες σιδηροδρόμων μπορούν να επιθεωρήσουν τις γραμμές του σιδηροδρομικού δικτύου αλλά και ολόκληρη την υποδομή τους. Η ίδια τεχνολογία των θερμικών καμερών μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για την αποτροπή βανδαλισμών αλλά και εντοπισμό επίδοξων εισβολών σε χώρους με ελεγχόμενη πρόσβαση σε μια πληθώρα εγκαταστάσεων.
Ένα ακόμα στοιχείο που συνέβαλε στην αύξηση της χρήσης των θερμικών καμερών είναι οι σύγχρονες νομοθεσίες περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων και ειδικότερα ο ευρωπαϊκός κανονισμός GDPR μιας και είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου η χρήση συμβατικών καμερών ασφάλειας με δυνατότητα καταγραφής προσώπων δεν επιτρέπεται. Οι θερμικές κάμερες όμως μπορούν να καταγράψουν όπως είναι γνωστό ανθρώπινη παρουσία – με βάση την αρχή διαφοροποίησης της θερμότητας που εκπέμπουν τα ανθρώπινα σώματα σε σχέση με το περιβάλλον – χωρίς να υπόκεινται στους περιορισμούς για την απαγόρευση καταγραφής προσώπων. Ως εκ τούτου χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί ουδεμία λήψη εικόνας προσώπου, θα έχει ανιχνευθεί η παρουσία ατόμων σε κάποιο φυλασσόμενο χώρο και θα σταλεί η κατάλληλη ειδοποίηση στους υπεύθυνους διαχείρισης της ασφάλειας της εγκατάστασης πως μπορεί να έχει πραγματοποιηθεί παραβίαση.
Καθώς την τελευταία δεκαετία – όπως προαναφέραμε – το κόστος των θερμικών καμερών έχει μειωθεί όλο και περισσότερες κάθετες αγορές επωφελήθηκαν και απέκτησαν πρόσβαση σε αυτού του είδους την τεχνολογία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα διάφορα κτίρια με επαγγελματικά γραφεία που ενώ μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν μόνο συμβατικές οπτικές κάμερες, πλέον προσθέτουν στο δίκτυο τους και κάμερες θερμικής τεχνολογίας. Οι θερμικές κάμερες σε ένα τέτοιο χώρο όχι μόνο μπορούν να ανιχνεύσουν πυρκαγιές, αλλά επιπλέον με βάση τις διαφορές της θερμοκρασίας σε εσωτερικούς χώρους να συνδεθούν με συστήματα κλιματισμού και να προσαρμόζουν την ένταση αυτών και την απόδοση τους, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται σε ένα χώρο.
Σίγουρα μία από τις κύριες εφαρμογές της θερμικής απεικόνισης στον τομέα της φυσικής ασφάλειας είναι η απεικόνιση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή όπου οι δυνατότητες των κλασσικών καμερών είναι περιορισμένες.
Αφήσαμε τελευταία την πολύ διαδεδομένη χρήση των θερμικών καμερών τον τελευταίο χρόνο σε ότι αφορά την ανίχνευση ατόμων με πυρετό για τον έλεγχο πιθανών κρουσμάτων του covi-19 για την οποία υπάρχουν αναλυτικά άρθρα σε προηγούμενα τεύχη και στην ιστοσελίδα του Security Manager.
Εν κατακλείδι λοιπόν, δεν είναι μόνο οι περιπτώσεις κλασσικής ασφάλειας, όπου οι κάμερες με θερμική απεικόνιση συνεισφέρουν τα μέγιστα, αλλά η ίδια τεχνολογία μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύτερο πεδίο εφαρμογών και να προσδώσουν επιχειρηματική αξία σε κτιριακές εγκαταστάσεις οργανισμών.