The Psy Lab – Ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική για τους ανθρώπους της ασφάλειας
Συναντήσαμε τον Ψυχολόγο, Εκπαιδευτή Safety & Security Expert, Δημοσθένη Παναγιώτου στο “The Psy Lab”, το πρώτο Ιδιωτικό Ινστιτούτο Ψυχολογίας κaι Εφαρμοσμένης Νευροτεχνολογίας, που ίδρυσε και διευθύνει και μιλήσαμε μαζί του για τη διασύνδεση Ψυχολογίας και Ασφάλειας.
Συνέντευξη με τον Δημοσθένη Παναγιώτου – Ιδρυτή & Διευθυντή του The Psy Lab (www.thepsylab.gr)
Το The Psy Lab ξεκίνησε σαν ένα project συνεργασίας επιστημόνων του χώρου της Υγείας, με στόχο την ολιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση περιστατικών με δύσκολη διάγνωση και θεραπεία. Με έδρα πια την Αθήνα και σε ένα χώρο μοναδικής αισθητικής, το The Psy Lab προσφέρει μεταξύ άλλων μια μοναδική καινοτομία, αφού ο εμπνευστής του διαθέτει και μια ιδιαίτερη εξειδίκευση στο χώρο του Security, όντας ένας από τους λίγους Ψυχολόγους στην Ευρώπη με πολλές σημαντικές διεθνείς πιστοποιήσεις στο χώρο της Ασφάλειας, με μακρά επιχειρησιακή και τακτική εφαρμογή υπηρεσιών ασφαλείας στα Βαλκάνια και σε άλλες χώρες. Αυτό το υβριδικό επαγγελματικό profile του επιτρέπει να κινείται ιδιαίτερα ευέλικτα και στοχευμένα στις ανάγκες του τομέα Security, είτε είναι οργανισμοί, είτε είναι άνθρωποι της εφαρμοσμένης Ασφάλειας που παρέχουν on the field υπηρεσίες. Ένα παράδειγμα συνδυασμένων υπηρεσιών σε Οργανισμούς και ατομικούς παρόχους είναι το «2D SPEI», ένα εξειδικευμένο Ερωτηματολόγιο Προσωπικότητας για την ανίχνευση τάσεων της προσωπικότητας των υποψηφίων ή απασχολούμενων σαν πάροχοι ασφάλειας, όπου άμεσα ανιχνεύεται αν ο άνθρωπος που προσέχει κάποιον ή κάτι, είναι ικανός για αυτό ή είναι επικίνδυνος και ακατάλληλος. Επίσης, πάντα με γνώμονα την Επιστήμη της Ψυχολογίας και τη γνώση της Εφαρμοσμένης Ασφάλειας σχεδιάζει, εκπονεί και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικών προδιαγραφών και αντικειμένων, πάντα σε στοχευμένη και μοναδική για κάθε περίπτωση βάση, ενώ έχει παρουσιάσει ως Ψυχολόγος πρώτος στην Ελλάδα μέσω του Security Manager ειδικά θέματα όπως η ψυχολογία του βομβιστή αυτοκτονίας, των μοναχικών λύκων, του active shooter κ.λπ.
Κύριε Παναγιώτου, πως συνδέεται γενικά ο τομέας της ψυχολογίας με τον τομέα της ασφάλειας;
Είναι απορίας άξιο ότι ενώ υπάρχει μια παγκόσμια στροφή προς την Ανάλυση Πληροφοριών και το Profiling, στη Μεγάλη Βρετανία μόλις πριν λίγους μήνες δομήθηκε στη British Psychological Association η πρώτη ομάδα Ψυχολόγων που ασχολούνται με το χώρο της Ασφάλειας. Οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις δείχνουν μια δυσκολία να αντιληφθούν τη χρησιμότητα ενός Επιστήμονα στον πόλεμο κατά του εγκλήματος, θεωρούν ότι χρειάζονται παραπάνω όπλα και κόσμος στο δρόμο. Μάλλον παραγνωρίζουν ότι ένας σωστά προετοιμασμένος χρήστης του όπλου, με επιστημονικά αξιολογημένες πληροφορίες, είναι ένας αποδοτικότερος πάροχος ασφάλειας, με πολλαπλασιασμένη ισχύ λόγω γνώσης.
Με ποιο τρόπο μια βασική γνώση ψυχολογίας μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που εργάζονται στο τομέα της προστασίας προσώπων αλλά και ευρύτερα της ασφάλειας;
Οποιοδήποτε τεχνικό ή τεχνολογικό μέσο χρησιμοποείται στην παροχή ασφάλειας, όσο εξελιγμένο και αν είναι, περνάει από τα χέρια και τον επιχειρησιακό έλεγχο ενός ανθρώπου για να αξιολογηθεί και να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός των όποιων αντιμέτρων. Όσο λοιπόν ο άνθρωπος θα είναι παρόν στη διαδικασία της παροχής ασφάλειας, η καλή ψυχολογία αλλά και η Επιστήμη της Ψυχολογίας θα πρέπει να είναι παρούσες για να βελτιστοποιούν τα αποτελέσματα. Η δε εμπλοκή κάποιων παρόχων ως first responders σε υπηρεσίες φύλαξης και συνοδείας ασφαλείας προσώπων καθιστά σχεδόν επιβεβλημένη την εκπαίδευσή τους σε θέματα Ψυχολογίας και συμπεριφοράς τρίτων αλλά και δικής τους ψυχολογικής προετοιμασίας, για τη δική τους ασφάλεια και τη βιωσιμότητα του στόχου που προστατεύουν.
Σε ποιες περιπτώσεις είναι χρήσιμο όσοι έχουν επιχειρησιακό ή διοικητικό ρόλο στην παροχή υπηρεσιών ασφάλειας να λάβουν ψυχολογική υποστήριξη; Με ποιο τρόπο γίνεται αυτό από το δικό σας κέντρο;
Και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός αλλά και η τακτική εφαρμογή της ασφάλειας μιας Αξίας, ανθρώπινης ή υλικής, απαιτεί τέτοια κινητοποίηση δυναμικών της προσωπικότητας των εμπλεκομένων που συνήθως επηρεάζει το συναίσθημα, τη διάθεση αλλά και τις βιολογικές λειτουργίες του παρόχου. Στο The Psy Lab μπορεί ένας άνθρωπος της παροχής ασφάλειας να βρει έναν δικό του άνθρωπο, γνώστη της δουλειάς αυτής αλλά και Επιστήμονα Ψυχολόγο, που μπορεί να του παράσχει την υποστήριξη, την παρακίνηση, τη συμβουλευτική και την καθοδήγηση που ακριβώς χρειάζεται. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα χρησιμοποιώ χρόνια ως αιχμή του θεραπευτικού δόρατός μου τις συνεδρίες A.R.I.S., μια Επιστημονική μέθοδο με πάνω από 100 χρόνια εξέλιξη και εφαρμογή στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αγγλία και σε άλλες χώρες. Με έδρα πια την Αθήνα και σε ένα χώρο μοναδικής αισθητικής, μπορεί κάποιος να ενταχθεί σε πρόγραμμα Συνεδριών με τη μέθοδο A.R.I.S– Autonomous Regulatory Intervention System, με στόχο την απομείωση των επιπέδων stress από την παροχή υπηρεσιών ασφάλειας ή τη θεραπεία του από PTSD. Οι Συνεδρίες A.R.I.S προσφέρουν επίσης αμεσότητα στη μείωση του τρόμου (τρέμουλου) στα χέρια ενός χρήστη όπλου αλλά και απενεργοποιούν το Συμπαθητικό Νευρικό Σύστημα, το υπεύθυνο για τις συγκινησιακές αντιδράσεις που προκαλούν αμφιθυμία και καθιστούν ευαίσθητο στις προκλήσεις έναν νόμιμο χρήστη όπλου. Ταχύτατα αποτελέσματα εμφανίζονται και στη διαχείριση του θυμού και της επιθετικότητας, σε αντίθεση με τα κλασσικά Ψυχοθεραπευτικά μοντέλα που απαιτούν χρόνια θεραπεία. Η A.R.I.S αποτελεί τη μόνη μη φαρμακευτική μέθοδο διαχείρισης των παραπάνω αναγκών, δεν απαιτεί αλλαγές του τρόπου ζωής, εφαρμογή τεχνικών αυτοσυγκέντρωσης ή εργοθεραπείας και χρησιμοποιεί υψηλή τεχνολογία αιχμής, καθιστώντας την εμπειρία μιας συνεδρίας όχι μόνο μοναδική αλλά και ιδιαίτερα ευχάριστη.
Ένα ιδιαίτερο κομμάτι που θα μπει σε λειτουργία από τον Ιανουάριο του 2020 είναι το Battle Management όπου μέσω της μεθόδου A.R.I.S και συνδυασμένων τεχνολογιών θα εντάσσονται ως εκπαιδευόμενοι ενεργοί ή μελλοντικοί ένοπλοι πάροχοι ασφάλειας, σε περιβάλλοντα κινδύνου και θα μαθαίνουν να διαχειρίζονται τις υπεραγχώδεις αντιδράσεις τους με αποδοτικό τρόπο, για τη βιωσιμότητα τη δική τους και του στόχου που προστατεύουν.
Ας πάμε σε κάτι πιο ειδικό. Πολλοί συνδέουν την αποτελεσματική εργασία στο τομέα της ασφάλειας με την κατανόηση της γλώσσας του σώματος. Γιατί συμβαίνει αυτό και πως μπορεί κάποιος να κατανοήσει τις βασικές αρχές της;
Ορθά υπάρχει αυτή η σύνδεση: η ανθρώπινη συμπεριφορά περιλαμβάνει τη μιμική, τις κινήσεις του προσώπου και την παντομιμική, τις κινήσεις των χεριών και του σώματος. Η αποκωδικοποίηση των μη λεκτικών μηνυμάτων της στάσης του σώματος αλλά και της γνώσης των βιοχημικών αιτίων πίσω από τη γένεσή τους είναι μια θεμελιώδης γνώση για την ασφάλεια, ιδιαίτερα σε αστικό περιβάλλον, όπου η πρόληψη είναι προαπαιτούμενη. Οι εκπαιδεύσεις που εκπονώ εγώ περιέχουν τις απαραίτητες γνώσεις μέσα από την οπτική ενός ανθρώπου της ασφάλειας και παράλληλα ενός ειδικού Ψυχολόγου, με σεβασμό και μακρόχρονη εμπειρία και στους δύο αυτούς αλληλοσυμπληρούμενος ρόλους.