Τεχνολογίες & Ασφάλεια στην HORECA 2019
Ο τομέας και η κάθετη αγορά του τουρισμού που αποτυπώνεται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό στο κορυφαίο εκθεσιακό event της HORECA, αποτελεί πλέον ένα σημαντικό πεδίο δράσης και για τις εταιρίες που ασχολούνται με την τεχνολογία ευρύτερα αλλά και ειδικότερα με τον εξοπλισμό για εφαρμογές ασφάλειας.
Στη φετινή διοργάνωση της HORECA, που επισκεφτήκαμε στο επιβλητικά μεγάλο εκθεσιακό κέντρο METROPOLITAN, συναντήσαμε γνωστές εταιρίες από τον τομέα του τεχνολογικού εξοπλισμού, που μεταξύ άλλων καλύπτουν τις απαιτήσεις των υποδομών και εφαρμογών ασφάλειας σε τουριστικές μονάδες φιλοξενίας.
Στα περίπτερα των εταιριών αυτών, όπου υποδέχτηκαν τους επαγγελματίες του τουρισμού, είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τον τρόπο προσέγγισης τους απέναντι στις ανάγκες που έχει ο συγκεκριμένος κλάδος, παρουσιάζοντας λύσεις και προϊόντα που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των ξενοδοχείων αλλά και των άλλων τουριστικών επιχειρήσεων.
Force Security
Ξεκινώντας από το μεγάλο περίπτερο της Force Security, είδα από κοντά την πλούσια γκάμα κλειδαριών τεχνολογίας Mifare RFID της εταιρίας Orbita – που διαθέτει αποκλειστικά στην Ελλάδα η Force – σε διάφορα χρώματα και κατασκευασμένες από ανοξείδωτο ατσάλι, με ορισμένα μοντέλα να είναι και αδιάβροχα και δυνατότητα ύπαρξης LCD οθόνης. Κύριο χαρακτηριστικό τους η αντοχή σύμφωνα με το στρατιωτικό πρότυπο ANSI/BHMA A156 UL και οι εξασφαλισμένοι 800.000 κύκλοι χρήσης. Επίσης υποστηρίζουν δυνατότητες διασύνδεσης Bluetooth και wireless συνδεσιμότητας μέσω του λογισμικού ZigBee, το οποίο επιτρέπει τον έλεγχό τους μέσω υπολογιστή από τον διαχειριστή του κτιρίου ή και mobile app, από τον ίδιο τον χρήστη. Όσον αφορά το πεδίο των έξυπνων κτιρίων, στο περίπτερο της Force είδαμε από κοντά και τις λύσεις της Inels, που απευθύνονται τόσο στο επίπεδο των μεγάλων ξενοδοχείων και εγκαταστάσεων, όσο και σε ιδιωτικές κατοικίες. Η γκάμα των προτάσεων τις εταιρίας περιλαμβάνει δεκάδες διαφορετικά panels με διακόπτες αφής ή «φυσικούς» διακόπτες για τον έλεγχο εισόδου/εξόδου (συμβατή με αρκετά, επώνυμα brands κλειδαριών ασφαλείας), έλεγχο φωτισμού και κλιματισμού, έξυπνες πρίζες και επιτοίχιες USB θύρες, έλεγχο συστημάτων σκίασης, έλεγχο IP καμερών, ενώ υπάρχει και δυνατότητα μέτρησης αλλά και εξοικονόμησης κατανάλωσης ενέργειας. Κάθε κεντρική μονάδα μπορεί να υποστηρίξει έως 570+ διαφορετικές συσκευές (π.χ. 10 σε κάθε ένα από τα 57 δωμάτια ενός ορόφου), ενώ στο ίδιο σύστημα μπορούν να είναι συνδεδεμένες έως 64 κεντρικές μονάδες. Τέλος, το ειδικό app της Inels για smartphone/tablet επιτρέπει έλεγχο των συσκευών κατά βούληση, με ένα εύχρηστο interface.
BOOS
Στο χώρο όπου η εταιρία BOOS υποδέχονταν τους επισκέπτες της έκθεσης, πολλοί ήταν οι επαγγελματίες που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σύγχρονη καμπίνα φύλαξης και διαχείρισης αντικειμένων της Traka (ομίλου Assa Abloy) με οθόνη αφής 7” και 30 διαφορετικές θυρίδες με υποστήριξη RFID tags για προκαθορισμένα αντικείμενα που φυλάσσονται σε αυτή. Το σύστημα έχει τη δυνατότητα να διατηρεί logs για κάθε είσοδο/έξοδο αντικειμένου και πρόσβαση χρηστών, ώστε να ειδοποιεί σε περίπτωση που το αντικείμενο δεν επιστραφεί στον προκαθορισμένο χρόνο, ενώ η πρόσβαση γίνεται μέσω key card, PIN ή βιομετρικών χαρακτηριστικών. Επίσης, είδαμε ένα νέο, top-loading χρηματοκιβώτιο της σειράς Resort με LCD οθόνη, εσωτερικό φωτισμό LED και ηλεκτρονική κλειδαριά με υποστήριξη κωδικών 4-6 ψηφιών και καταγραφή των 400 τελευταίων κινήσεων.
Intertech
Στο περίπτερο της Intertech, δεσπόζουσα θέση στο κομμάτι της ασφάλειας είχαν οι νέες κάμερες παρακολούθησης της Panasonic, WV-SPV781L και WV-S8530N. Η πρώτη είναι μια ανθεκτική σε βανδαλισμούς (IK10) και καιρικά φαινόμενα (IP66) 4K κάμερα, σχετικά μικρού μεγέθους, με κύριο χαρακτηριστικό της τον high-tech φακό που δεν επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες (βροχή, ομίχλη, υγρασία κ.λπ.). Όσο για την δεύτερη, είναι μια έξυπνη λύση με τέσσερις διαφορετικούς FullHD αισθητήρες στο εσωτερικό της, όπου μπορεί να κάνει λήψη 1080p video στα 30FPS και εξασφαλίζει περιμετρική (360) παρακολούθηση χωρίς «τυφλά» σημεία.
Lexis
Η Lexis είχε την ευκαιρία να δείξει στο κοινό τις νέες λύσεις συνδεσιμότητας της DrayTek, με «πρωταγωνιστή» το VigorAP 903, ένα νέο dual band 802.11ac router με υποστήριξη της τεχνολογίας MESH, πέντε Gigabit θύρες, μια USB 2.0 θύρα (host), δύο εξωτερικές, αποσπώμενες κεραίες και συμβατό με την VigorACS πλατφόρμα απομακρυσμένης διαχείρισης. Επίσης, το Vigor2620Ln LTE router, με υποδοχές για δυο 3G ή 4G κάρτες SIM, ταχύτητες έως 150 Mbps, διπλή αποσπώμενη κεραία και δυνατότητα λειτουργίας σαν κλασικό VDSL2/ADSL2+ router. Τέλος, είδαμε σε λειτουργία την πλατφόρμα VigorACS 2 που υποστηρίζει το TR-069 πρότυπο και επιτρέπει την απομακρυσμένη διαχείριση οποιασδήποτε συμβατής συσκευής.