Τεχνολογία, Σύγχρονη Κοινωνία & Ασφάλεια
Η τεχνολογία και η επιστήμη είναι δύο συνιστώσες που διαμορφώνουν το πολιτισμικό περιβάλλον, αλλά και οι ίδιες διαμορφώνονται από αυτό. Είναι μια αλληλένδετη επίδραση και εκτείνεται σε όλο το φάσμα και τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας συμβάλλοντας στην καθημερινότητα, καθοδηγούμενη από την εμπειρική δράση βελτιώνοντας την επικοινωνία, τις κοινωνικοπολιτικές σχέσεις, τη μάθηση, την εκπαίδευση, τη διευκόλυνση τρόπου ζωής, του ορίου ζωής και την οικονομία. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η ανάγκη διαχείρισης της ασφάλειας.
Διευθυντής Ασφαλείας
Ilarchos Security Services
www.ilarchossecurity.com
Στην παρούσα φάση θα μπορούσαμε να επισημάνουμε πως η ανθρώπινη ζωή και η τεχνολογία είναι αδύνατον να λειτουργήσουν διαχωρισμένα. Το πρώτο μέρος εξαρτάται από το δεύτερο και αντιστρόφως. Η τεχνολογία χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους για λόγους ψυχαγωγίας, επικοινωνίας κ.τ.λ., ενώ από την άλλη πλευρά οι άνθρωποι είναι αυτοί που παράγουν, δημιουργούν και κατασκευάζουν την τεχνολογία, είτε οι ίδιοι, είτε καθοδηγώντας τεχνολογικά ευρήματα για αυτόν τον σκοπό, συμβάλλοντας στις τεχνολογικές εξελίξεις βάσει των παρατηρούμενων αναγκών μιας κοινωνίας.
Γνωρίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις και απολαμβάνοντας τα πολλά πλεονεκτήματα
Έχοντας επιτραπεί λοιπόν η πρόοδος, λόγω της τεχνολογίας, σε πολλούς τομείς, χρησιμοποιώντας την ακόμα και εις γνώση των αρνητικών επιπτώσεων, θα ήταν χρήσιμο να αναφερθούν μερικοί από αυτούς που όλοι γνωρίζουμε, όπως είναι:
- Δημιουργία και κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής (θεωρείται και η αιτία πολλών πολεμικών συγκρούσεων)
- Μείωση της αντίληψης και της δημιουργικότητας νέων ανθρώπων – Συναντάται ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης της νεολαίας λόγω της αυξημένης εξάρτησης των σύγχρονων εργαλείων στα πλαίσια των ανέσεων της καθημερινότητας και της λεγόμενης εύκολης λύσης
- Υποτιμημένη εργατική αξία των ανθρώπων, που πηγάζει από την εξάρτηση των διαφόρων τεχνολογικών ευρημάτων που αυτοματοποιούν τις διαδικασίες της καθημερινότητας στην εργασία.
- Κοινωνική απομόνωση να πρωτοστατεί έχοντας αντικαταστήσει τον παλαιό τρόπο προσέγγισης και αλληλεπίδρασης των ανθρωπίνων σχέσεων.
Θέλοντας όμως να είμαστε ακριβοδίκαιοι, θα μπορούσαμε να πορευτούμε με τη φράση του Αρχαίου Έλληνα σοφού Κλεόβουλου του Λίνδιου «Παν Μέτρον Άριστον» και να συνταξιδέψουμε αφουγγραζόμενοι τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας, που λαμβάνει ολοένα και περισσότερο χώρο, στις ανάγκες της ζωής μας προσφέροντας μας:
- Καλύτερη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία σε όλα τα μέρη του πλανήτη με μηδενικό κόστος.
- Ευκολότερη διάνυση μεγάλων αποστάσεων με κάθε χρόνο νέες τεχνολογικές εξελίξεις να μας παρέχουν νέες λύσεις στις μεταφορές.
- Άμεση πρόσβαση σε πληθώρα εφαρμογών και απεριόριστο περιεχόμενο μέσω του ευζωνικού διαδικτύου και των διαφόρων φορητών ηλεκτρονικών συσκευών οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε
- Υλοποίηση διαφόρων νέων ανακαλύψεων συνεχώς αξιοποιώντας τεχνολογικά εργαλεία που παίζουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων, αλλά και εν γένει σε σημαντικούς τομείς της ανθρώπινης ζωής όπως η Ιατρική, με την επίτευξη μεγάλης ακρίβειας όπως π.χ η ακρίβεια στην ρομποτική ιατρική κ.α.
- Τέλος δεν θα ήταν σωστό να ξεχνάμε και τον παράγοντα της απόδοσης του κόστους που ενδιαφέρει την οικονομική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.
Η κουλτούρα και ο πολιτισμός κάθε κοινωνικού συνόλου, μπορεί να ορίσει την άρνηση ή την δεκτικότητα, καθώς και τον ρυθμό αποδοχής μιας νέας τεχνολογικής πολιτικής εφαρμογής σε όλα τα πεδία. Η στρατηγική που ακολουθείται από τον οριζόμενο μεταρρυθμιστή και εφαρμοστή τεχνολογικών μοντέλων, σε δύστροπες κοινωνικές μάζες, τελεί τον σημαντικότερο παράγοντα προόδου για την επίτευξη του στόχου και του αντικειμενικού σκοπού σύμφωνα με τις ανάγκες και τις σύγχρονες απαιτήσεις.
Θέτοντας δομημένα και ορθά την ανάγκη της καθημερινότητας μιας κοινωνίας και προτείνοντας την ανάλογη τεχνολογική λύση σε συνάρτηση με την κατάλληλη χρονική στιγμή, δημιουργείται μια σχέση «υποχρεωτικής εμπιστοσύνης» που βοηθά στη δόμηση του οράματος μιας σύγχρονης κοινωνίας. Με βάση αυτή τη διαπίστωση θα μπορούσαμε να βασιστούμε στον τύπο:
Έχοντας λοιπόν τους συντελεστές Α δηλαδή την ανάγκη σε συνάρτηση με το Χ, όπου νοείται η σωστή χρονική στιγμή για την επίλυση ενός προβλήματος μίας κατάστασης που επιβάλλεται άμεση λύση (Λ),μπορεί να επιτευχθεί η εφαρμογή.
Η τεχνολογική διάσταση της ασφάλειας στη σύγχρονη κοινωνία
Βλέποντας λοιπόν ένα κόσμο που χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια και αβεβαιότητα, ένα κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται από το απλό στο συνθετότερο, γεννάται η ανάγκη ροπής, προς τα τεχνικά μέσα και λιγότερο στις ικανότητες και δυνατότητες των ανθρώπων. Δηλαδή επιστρατεύονται περισσότερα τεχνολογικά προϊόντα για να εξυπηρετήσουν προσωπικούς και κοινωνικούς στόχους. Στη σύγχρονη αυτή νεωτεριστική πορεία, στηριζόμενη στη λογική του καλύτερου, του γρηγορότερου, του αποτελεσματικότερου, του πρακτικότερου και του λειτουργικότερου, η τεχνολογία επικεντρώνεται στην ανάγκη, απαντώντας με λύσεις αποτελεσματικές και με αρκετές επιλογές. Από την ύπαρξη του ανθρώπου στη γη με γνώμονα τον εγωκεντρικό του χαρακτήρα εκ φύσεως, η πρόθεση για εκπλήρωση των βασικών του ενστίκτων (στέγη, τροφή, αναπαραγωγή) δεν άργησε να λάβει δράση. Με βάση αυτό το τρίπτυχο θα σταθούμε στο κομμάτι της στέγης που έχει άμεσο συσχετισμό με την ασφάλεια. Το αναφέρουμε αυτό, διότι μια έννοια της ασφάλειας που θα μπορούσε να δοθεί, είναι η ανάγκη για προφύλαξη και προστασία ενός οργανισμού από ποικίλους παράγοντες και με διαφορετική ή ίση μεταξύ τους σημαντικότητα. Είναι δηλαδή συναίσθημα που βιώνεται από το κάθε άτομο διαφορετικά θέτοντας διαφορετικές προτεραιότητες.
Το κομμάτι της τεχνολογίας που αφορά την ασφάλεια και υποστηρίζεται από τη σύγχρονη κοινωνία, είναι το αποτέλεσμα της εξέλιξης, του ενστίκτου που προαναφέραμε. Οι άνθρωποι αρχικά ένιωθαν την ανάγκη προστασίας τους από μία ανώτερη δύναμη και με το πέρας των ετών προσαρμόστηκαν, προσθέτοντας λύσεις προστασίας βάση τους καθημερινούς κινδύνους που αντιμετώπιζαν εφεύροντας όλο και περισσότερα νέα τεχνικά μέσα προστασίας.
Σήμερα έχουμε φτάσει σε αναφορά πολλών τέτοιων ευρημάτων, όπως είναι οι έξυπνες κάμερες με εξαιρετικές δυνατότητες που μέσω ειδικού λογισμικού έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν πρόσωπα, πινακίδες οχημάτων καθώς και να λαμβάνουν σήματα κινήσεων, λειτουργώντας και σαν αισθητήρες, να παρέχουν σήματα απαγορεύσεων σε οριζόμενα σημεία και μηχανισμούς που αποθηκεύουν, αναλύουν και επεξεργάζονται σε ταχύτατο χρόνο τεράστιο όγκο δεδομένων και πληροφοριών και ακόμα πολλές δυνατότητες που τείνουν να γίνουν απεριόριστες μέσω των παραμετροποιήσεων.
Συναντούμε τεχνολογίες με νοητούς αόρατους φράχτες (lazer beams) – που ενδεχομένως στο παρελθόν να αποτελούσαν σενάριο ταινίας. Αξιοποιούμε αισθητήρες διαφόρων κατηγοριών (θερμικούς, αισθητήρες κίνησης, κ.α) όπου αποτελούν βασικό κομμάτι στη δημιουργία ζωνών ασφαλείας των σύγχρονων συστημάτων συναγερμού, η αξιοπιστία των οποίων συνεχώς ενισχύεται. Τοποθετούμε αυτοματοποιημένους ηχητικούς μηχανισμούς αποτροπής εισβολών σε εγκαταστάσεις με ηχεία συνδεδεμένα με ενισχυτές που έχουν τη δυνατότητα να αναπαράγουν ηχητικά μηνύματα προς τους επίδοξους παραβάτες, χωρίς να αποκλείεται και η αναλογική χρήση από λειτουργούς – χειριστές ενός κέντρου επιχειρήσεων.
Στις ζώνες συστήματος ασφάλειας μπορούν να προστεθούν επιπλέον αποτρεπτικά τεχνικά μέσα, όπως είναι το κουμπί πανικού (panic button) για χρήση από φυσικό πρόσωπο που βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς και μηχανισμούς αναπαραγωγής τεχνητής ομίχλης (fog) που προκαλούν μειωμένη ορατότητα για την αποτροπή μιας κακόβουλης ενέργειας ενός δράστη. Αναφερόμενοι στους φόβους ενός ατόμου που προβαίνει σε μία παράβαση, δηλαδή το χρόνο και το θόρυβο, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και το φόβο της προβολής, όπου σημαντικό ρόλο θα παίξει και η τεχνική της αυτοματοποιημένης έντονης φωταγώγησης (ειδικοί προβολείς LED, φωτοκύτταρα, κ.α) δεδομένου ότι ένας παραβάτης ενεργεί καλύτερα την νύχτα για λόγους προκάλυψης.
Ένα σημαντικό βήμα της ασφάλειας που αφορά την τεχνολογία και είναι ίσως και το πιο ενδιαφέρον στην παρούσα φάση, είναι το κομμάτι των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και το οποίο πιστεύεται πως στο άμεσο μέλλον θα υπερτερεί σχεδόν σε όλες τις φυλάξεις. Θα φέρει ένα έξυπνο λογισμικό και θα μπορεί να κάνει την δουλειά πολλών ατόμων άλλα και τεχνολογικών προϊόντων ταυτόχρονα. Ήδη χρησιμοποιείται από ειδικές ομάδες της αστυνομίας και του στρατού και σιγά σιγά θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι στον τομέα.
Όλες οι παραπάνω τεχνολογικές λύσεις είναι χρήσιμες, πάντα σε συντονισμό με ένα κέντρο επιχειρήσεων της κάθε μονάδας ή της κάθε εταιρείας, το οποίο διαχειρίζεται περιστατικά και συμβάντα, ενημερώνοντας την υπηρεσία του εποχούμενου περιπόλου (patrol) που δρα επεμβατικά και άμεσα για την αποτροπή μιας κακόβουλης ενέργειας, καθώς και τις δημόσιες αρχές ανά περίσταση.
Σε κάθε σχεδιασμό ασφαλείας που επιτάσσει την ενεργοποίηση πρωτοκόλλων και διαδικασιών που αφορούν μέσα καταγραφής εικόνας και λοιπών στοιχείων, πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά ο γενικός κανονισμός προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR). Όλα τα δεδομένα που λαμβάνονται και που αποθηκεύονται σε Cloud μορφή μέσω καταγραφικού θα πρέπει να μελετώνται σοβαρά οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις του κανονισμού. Στα πλαίσια της προσπέλασης απαγορεύσεων, οι οποίοι δεν θεωρούνται πρακτικοί στον τομέα της ασφάλειας, δίδονται λύσεις UNCLOUD μέσω ειδικών μηχανημάτων / εξαρτημάτων που συντελούν στην αποτελεσματικότητα της ασφάλειας .