Συστήματα επιτήρησης: Αναλογικά -Ipbased -Υβριδικά – Ποια είναι πραγματικά πιο οικονομικά;
Η εμφάνιση της IP τεχνολογίας στα συστήματα Surveillance μπορούμε να πούμε ότι φέρνει τα πάνω-κάτω και στους integrator και στους πελάτες τους, με τη σειρά. Είναι πασιφανές ότι το IP φέρνει επανάσταση στον τρόπο σχεδίασης, λειτουργίας, εκμετάλλευσης και, βέβαια, κόστους ενός συστήματος επιτήρησης
Για τους λάτρεις της τεχνολογίας και τους άριστους γνώστες της IP, τα πράγματα είναι πολύ απλά και εύκολα γίνεται κατανοητό ότι το κέρδος βγαίνει από την υποδομή που σαφώς κοστίζει λιγότερο (καλωδιώσεις- τροφοδοσίες), όπως και τη δυνατότητα της πολύ εύκολης επέκτασης χωρίς βασικό περιορισμό, καθώς η δυνατότητα των συστημάτων αυτών, είναι σαφώς μεγαλύτερη από τα αντίστοιχα αναλογικά, ιδιαίτερα όσον αφορά στη δικτύωση, απομακρυσμένη διαχείριση-επιτήρηση, καθώς και αποθήκευση.
Για τον υπόλοιπο κόσμο που μέχρι τώρα εργαζόταν με τα αναλογικά συστήματα, υπάρχει κάποιος φόβος μετάβασης στη νέα τεχνολογία, κάτι που έχει ρίζες και στην έλλειψη εμπειρίας πάνω στα δίκτυα δομημένης καλωδίωσης και στην τεχνολογία IP.
Για τους παραπάνω λόγους, πολλές φορές αποτρέπεται ο τελικός πελάτης να πάει σε μια τεχνολογία, η οποία σήμερα θεωρείται το μέλλον από τους ίδιους τους τεχνικούς, που επιπρόσθετα, θεωρούν ένα σύστημα IP ακριβότερο από ένα αναλογικό. Σημαντικό είναι ακόμη, ότι σήμερα και σε επεκτάσεις παλιών συστημάτων (αναλογικών) είναι καλύτερα να περνάμε στη νέα τεχνολογία μέσω ενός Υβριδικού συστήματος (συνδυάζει αναλογικό – IP), προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας.
Ας εξετάσουμε τον παράγοντα κόστος, στις δύο καταστάσεις. Πολλές φορές, ο τελικός καταναλωτής καθορίζει την τελική απόφασή του για την προμήθεια ενός συστήματος CCTV, από το κόστος.Εξετάζοντας το κόστος προμήθειας των επιμέρους συστημάτων ενός CCTV συστήματος, είναι φανερό ότι οι αναλογικές κάμερες είναι φθηνότερες κατά 50% από τις αντίστοιχες IP. Αυτό όμως κρύβει τη μισή αλήθεια, διότι ένα πλήρες σύστημα CCTV καθορίζει το κόστος του και από άλλους παράγοντες, όπως το κόστος της τροφοδοσίας της καλωδίωσης, της αποθήκευσης, της ρύθμισης – όπως και από το σημαντικό παράγοντα του εργατικού κόστους. Στο εξωτερικό και σε ανεπτυγμένες αγορές όπως του Ηνωμένου Βασιλείου, πολλοί εγκαταστάτες αλλά και integrators γνωρίζουν ότι το συνολικό κόστος είναι χαμηλότερο σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν IP-based τεχνολογία.
Για να αντιληφθούμε την παραπάνω διαπίστωση, αρκεί να εξετάσουμε τους κύριους παράγοντες που επιδρούν στο κόστος. Καταρχήν, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των καμερών που χρησιμοποιούνται σε ένα σύστημα CCTV, τόσο πιο συμφέρουσα γίνεται η χρησιμοποίηση IPbased συστήματος.
Αναφορικά με το κόστος των καμερών, είναι σαφώς μεγαλύτερο στις IP κάμερες. Τα πράγματα όμως αλλάζουν σημαντικά σε σχέση με το κόστος καλωδίωσης, λόγω του ότι στις αναλογικές κάμερες είμαστε υποχρεωμένοι να συνδέσουμε με ξεχωριστό καλώδιο κάθε κάμερα με το DVR καταγραφικό, οπότε είναι φανερό ότι έχουμε μεγάλο κόστος καλωδίωσης. Πολλά μέτρα καλωδίου, προβλήματα λόγω αποστάσεων, χρήση Balun, χρήση ξεχωριστής καλωδίωσης για τον έλεγχο PTZ, είναι μερικές μόνο παράμετροι που ανεβάζουν το κόστος. Από την άλλη πλευρά, στις IP κάμερες, απλώς στήνουμε ένα δίκτυο δομημένης καλωδίωσης, όπως για παράδειγμα έναν κορμό, όπου «κλέβουμε» όπου χρειάζεται να τοποθετήσουμε κάμερα και αυτό είναι όλο. Επιπρόσθετα, η τροφοδοσία μέσω τεχνολογίας POWER OVER ETHERNET είναι ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας μείωσης του κόστους. Το πιο σημαντικό όμως είναι η εξοικονόμηση του εργατικού κόστους, αφού είναι διαφορετικό να αναγκαστεί ο εγκαταστάτης να περάσει 1600 μέτρα καλώδιο με τροφοδοσία και άλλο 600 μέτρα καλώδιο για ένα δίκτυο.
Από την εμπειρία μου, μπορώ να αναφέρω ότι για τη σχεδίαση ενός αναλογικού συστήματος σε χώρο ενός στρατοπέδου,με ανάγκες για κάμερες σε μεγάλη απόσταση από το control room, απαιτήθηκαν πάρα πολλά μέτρα καλωδίου και εργασιών σκαψίματος του χώρου, για να περάσουν σε τύπο αστέρα τα καλώδια από την κάθε κάμερα, στο καταγραφικό μέσα στο control room. Αντίστοιχη δουλειά στο ίδιο στρατόπεδο, απαιτεί μόνο έναν κορμό από ένα απλό καλώδιο UTP Cat5, πάνω στο οποίο δένονται οι IP κάμερες, η καθεμία με τη διεύθυνσή της. Ένα μόνο καλώδιο συνδέεται στο NVR (Network Video Recorder), με σημαντική μείωση στο κόστος και στην αξιοπιστία του συστήματος, με όλες τις δυνατότητες επέκτασης και δικτύωσης που μας δίνει ένα IPbased σύστημα.
Ακόμη, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει έτοιμο το δίκτυο δομημένης καλωδίωσης, οπότε απλώς κουμπώνουμε πάνω σε αυτό με ό,τι συνεπάγεται στο κόστος, ειδικά το εργατικό.
Η χρήση της τεχνολογίας των ασύρματων δικτύων υπολογιστών(Wi-Fi) μειώνει σημαντικά το κόστος εγκατάστασης, δίνοντας λύση και σε περιπτώσεις που είναι αδύνατο να περάσει καλώδιο.
Πολύ σημαντικός παράγοντας, ακόμη, είναι η ευελιξία των συστημάτων Ipbased, τα οποία μπορούν να συνδυάσουν πάρα πολλά με μικρή υποδομή. Στο σχήμα 1 φαίνεται ο βασικός κορμός ενός Υβριδικού συστήματος, που συνδυάζει το αναλογικό ( παλιό ) με το νέο IP, σε ένα δυνατό σύστημα CCTV.
Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία καθώς και ενημέρωση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, στο e-mail:mtridimas@tridimas.gr