Συνέντευξη, με τον Διευθύνων Σύμβουλο της εταιρίας Signal Electronics Security, κο Βασίλη Χαρμπίλα
Πριν αρχίσουμε αυτή τη συνέντευξη, θα ήθελα να ευχαριστήσω το SECURITY MANAGER αλλά και προσωπικά εσάς, για την ευκαιρία που μου δίνετε να διατυπώσω κάποιες σκέψεις και απόψεις, για την κατάσταση της αγοράς ηλεκτρονικής ασφάλειας στη χώρα μας.
Ελπίζω στο μέλλον, συνάδελφοι από τις εταιρίες του χώρου μας, να διατυπώσουν τις απόψεις τους ώστε να αναπτυχθεί ένας διάλογος και ένας προβληματισμός σχετικά με την πορεία μας. Πάντως, θερμά συγχαρητήρια για αυτή την τόσο σημαντική έκδοση που έλειπε από τη χώρα μας.
Κύριε Χαρμπίλα, με βάση την πολύχρονη εμπειρία σας στο χώρο, θα ήθελα να μου κάνετε μια σύντομη περιγραφή του τοπίου στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας σήμερα, στη χώρα μας.
Το τοπίο στην ελληνική αγορά της ηλεκτρονικής ασφάλειας, τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει. Από μία αργά αναπτυσσόμενη αγορά που είμαστε μέχρι πριν λίγα χρόνια, περάσαμε στο στάδιο μιας συγκυριακής εκρηκτικής ζήτησης την τριετία 1996-1999, περίοδο κατά την οποία συνέρρεαν στο χώρο εταιρίες, εγκαταστάτες, security, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί, που είδαν στο χώρο το «χρυσό αβγό». Η ηλεκτρονική όμως ασφάλεια, θέλει τεχνογνωσία, συνέπεια και αυστηρό επαγγελματισμό. Με τίποτα η ηλεκτρονική ασφάλεια δεν μπορεί να είναι προϊόν τηλεμάρκετινγκ, ευκαιριακής απασχόλησης και ερασιτεχνικής προσέγγισης. Έτσι λοιπόν, μέσα από ανακατατάξεις που συντελούνται ακόμα και σήμερα, η αγορά της ηλεκτρονικής ασφάλειας είναι σε περίοδο έντονης αναζήτησης μιας σταθεροποιητικής πορείας.
Κάποιοι θεωρούσαν ορόσημο την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Εσείς θεωρείτε ότι η αγορά επηρεάστηκε από αυτό το γεγονός;
Θα αλλάξω λίγο την ερώτησή σας «και στο κάποιοι θεωρούσαν.» θα βάλω το «όλος ο κλάδος της ηλεκτρονικής ασφάλειας στη χώρα μας, θεωρούσε ορόσημο την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας». Όμως, ένα τόσο εξαιρετικά πολύπλοκο τεχνολογικά και πολιτικά ευαίσθητο έργο της ηλεκτρονικής ασφάλειας των αγώνων, δυστυχώς αντιμετωπίστηκε από τη χώρα μας ευκαιριακά. Δεν υπήρξε η απαραίτητη προετοιμασία σε πολιτικό επίπεδο και όλα έγιναν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Κατά τη γνώμη μου, όλες οι υγιείς ελληνικές εταιρίες (και είναι πολλές) θα έπρεπε να κληθούν να παραστούν σε μια σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς, μαζί με τις ξένες εταιρίες που διεκδικούσαν το έργο. Εκεί να γινόταν γνωστή η πολιτική απόφαση για ευρεία συμμετοχή και των ελληνικών εταιριών ηλεκτρονικής ασφάλειας και τα αντισταθμιστικά οφέλη της χώρας. Νομίζω ότι η πολιτική γραμμή θα έπρεπε να διατυπωθεί ως εξής: «κύριοι, η χώρα μας θα επενδύσει ένα τεράστιο ποσό για την ασφάλεια, εσείς βάζετε την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό, εμείς το καλύτερο τεχνικό και στελεχιακό δυναμικό της χώρας». Πολιτική γραμμή, που θα άφηνε παρακαταθήκη στη χώρα ένα σημαντικό έργο ασφάλειας, μεγάλα αντισταθμιστικά οφέλη σε τεχνογνωσία και αρκετές προοπτικές διεθνούς καριέρας για τις ελληνικές εταιρίες. Τελειώνοντας, θεωρώ ότι η αγορά επηρεάσθηκε συγκυριακά για λίγο καιρό, όμως ποτέ δεν εισπράχθηκε από τις ελληνικές εταιρίες η προστιθέμενη αξία που όλοι προσδοκούσαμε.
Ποια είναι η απορρόφηση των συστημάτων ασφαλείας σε επαγγελματικό και οικιακό περιβάλλον σήμερα; Μπορούμε να μιλήσουμε για κορεσμό στους επαγγελματικούς χώρους και για μεγαλύτερη ζήτηση στο σπίτι;
Σήμερα υπάρχουν δύο δεδομένα στην αγορά: από τη μία, ο οικοδομικός οργασμός νέων σύγχρονων κατοικιών, που ενσωματώνουν και την παράμετρο της ασφάλειας στις προδιαγραφές τους και από την άλλη, οι διαρκώς αυξανόμενες και μεταβαλλόμενες απαιτήσεις ασφαλείας στους επαγγελματικούς χώρους. Αυτό με κάνει να εκτιμώ ότι ούτε κορεσμός υπάρχει στα επαγγελματικά συστήματα και από την άλλη, ότι τα σπίτια θα εξακολουθήσουν να κρατάνε σταθερά ανοδικά την απορρόφηση.
Είναι γεγονός ότι ο Έλληνας έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το σπίτι του, κατά πόσο όμως αυτό αποτυπώνεται και στο θέμα της διασφάλισης των περιουσιακών του στοιχείων ;
Πράγματι, ο Έλληνας έχει ιδιαίτερη σχέση με το σπίτι του. Ο χώρος του σπιτιού σαν ενότητα, περιέχει το στοιχείο της οικογενειακής ασφάλειας και της περιχαράκωσης της οικογενειακής γαλήνης. Παλαιότερα, που οι κοινωνικές συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές, αυτές τις ανάγκες τις κάλυπτε από μόνο του το σπίτι. Σήμερα όμως, τα επιπλέον μέτρα εξασφάλισης αυτών των παραγόντων μπαίνουν σαν απαραίτητη προϋπόθεση.
Το κόστος είναι σίγουρα ένα βασικό κριτήριο επιλογής ενός συστήματος, μιας και είναι μετρήσιμο μέγεθος. Ποια όμως θα έπρεπε να ήταν τα βασικά κριτήρια και κατά πόσον αυτοί στους οποίους απευθύνεστε, μπορούν να τα αξιολογήσουν ;
Το κόστος είναι ένα μετρήσιμο μέγεθος, όμως με τίποτα δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο επιλογής. Τα κριτήρια θα έπρεπε να είναι ανάλογα των αναγκών που υπάρχουν. Η αξιολόγηση των κινδύνων, η ποιότητα των υλικών, η τεχνογνωσία του προσφέροντος, η υποστήριξη μετά, η λειτουργικότητα του συστήματος, πρέπει απαραίτητα να περιέχονται στα κριτήρια. Επειδή όμως, πάρα πολλές καταστάσεις κρίνονται από το αποτέλεσμα και μόνο, φαντασθείτε κάποιον ιδιοκτήτη να κάνει απογραφή των ζημιών που έπαθε, επειδή τοποθέτησε ένα σύστημα, με μόνο κριτήριο το μικρό κόστος. Βέβαια, το ευρύ καταναλωτικό κοινό μπορεί να αξιολογήσει μόνο τις ανάγκες του. Η φήμη της εταιρείας, η καταξίωσή της στην αγορά, οι συστάσεις της και βέβαια η άδεια εγκαταστάτη, είναι κάποια στοιχεία που θα τον βοηθούσαν να αξιολογήσει το τελικό προϊόν.
Θα μπορούσαμε να κάνουμε μια συσχέτιση της αγοράς στην Ελλάδα, με το εξωτερικό ή κάθε χώρα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, που επηρεάζουν ανάλογα τη ζήτηση των συστημάτων ασφαλείας;
Η Ελλάδα, σαν σταυροδρόμι Ανατολής-Δύσης, γέφυρα μετακινήσεων και με ένα μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα στο εσωτερικό της, έχει διαμορφώσει τα δικά της χαρακτηριστικά. Παράγοντες, όπως η τρομοκρατία, η αύξηση της εισαγόμενης εγκληματικότητας, η παραβατικότητα συγκεκριμένων ομάδων, σίγουρα επηρεάζουν ανάλογα τη ζήτηση.
Κατά τη γνώμη σας, υπάρχει το απαραίτητο επίπεδο τεχνογνωσίας στις εταιρίες εισαγωγής, μελέτης αλλά και εγκατάστασης συστημάτων ασφαλείας, προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πελάτες τους;
Θεωρώ δεδομένο ότι οι περισσότερες ελληνικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας διαθέτουν και ποιοτικές υπηρεσίες παρέχουν. Το ότι στο χώρο έχουν εισχωρήσει κάποιοι ευκαιριακοί, κακοί επαγγελματίες, είναι θέμα χρόνου το πότε θα απορριφθούν από την ίδια την αγορά.
Πολύς λόγος γίνεται για τις προδιαγραφές και τις άδειες που απαιτούνται, προκειμένου κάποιος να αναλαμβάνει την εγκατάσταση ενός συστήματος ασφαλείας. Ποια είναι η δική σας άποψη για το θέμα;
Όπως σε πάρα πολλές καταστάσεις, η χώρα μας αντί να προλαβαίνει τις εξελίξεις τρέχει πίσω τους, με ημίμετρα περιστασιακής αντιμετώπισης και ατελή νομοθετήματα. Υπάρχει ο νόμος 2518/97, που υποχρεώνει όλες τις εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας να διαθέτουν άδεια από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο νόμος περιέχει πάρα πολλά κενά και ατέλειες, τοποθετεί στο ίδιο πλαίσιο φύλακες, τεχνικούς, καθαριστές κτιρίων κ.λπ.
Κατά τη γνώμη μου, αυτό θα έπρεπε να αλλάξει. Με ποια λογική, για παράδειγμα, η τηλεφωνήτρια σε μια εταιρία εγκατάστασης συστημάτων ασφαλείας χρειάζεται άδεια;
Όσο για προδιαγραφές, καλύτερα να μην το συζητήσουμε. Ο καθένας από εμάς που έχει προσβάσεις σε κρατικές υπηρεσίες, περνάει τις δικές του, με αποτέλεσμα κρατικές προμήθειες ΔΕΚΟ, Οργανισμών, Δημοσίων Κτιρίων κ.τ.λ., να μονοπωλούνται από συγκεκριμένες εταιρίες, πνίγοντας τον υγιή ανταγωνισμό και την ανάπτυξη.
Επειδή όμως το θέμα των αδειών και των προδιαγραφών είναι τεράστιο, θα πρότεινα να κάνετε ένα αφιέρωμα, ώστε να ακουστούν οι απόψεις από όλες τις πλευρές.
Το νεοσύστατο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ενδεχομένως να μπορούσε να γίνει ο φορέας, ο οποίος θα μπορούσε να αναλάβει την εποπτεία όλων των εταιρειών ασφαλείας, τη σύνταξη και εφαρμογή προτύπων και προδιαγραφών, καθώς και το συντονισμό όλου αυτού του τεράστιου τομέα, που λέγεται ηλεκτρονική ασφάλεια.
Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την εταιρεία σας;
Το 1984 ξεκίνησα από ένα μικρό υπόγειο, επισκευάζοντας τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και τοποθετώντας τους πρώτους μου συναγερμούς.
Το 1994 ίδρυσα την SIGNAL ELECTRONICS Ο.Ε. και το 1998 την SIGNAL ELECTRONICS SECURITY A.E.
Όλα αυτά τα χρόνια, με την πολύτιμη στήριξη των συνεργατών που εργάζονται με αφοσίωση δίπλα μου, καταφέραμε να φτιάξουμε μια εταιρεία, που προσφέρει στην αγορά υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες. Επίσης, επεκτείναμε τις δραστηριότητές μας σε εξειδικευμένα έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Σήμερα, νιώθω υπερήφανος που η εταιρεία μας πρόσφατα ολοκλήρωσε με επιτυχία δύο από τα μεγαλύτερα έργα διαχείρισης και ψηφιακής καταγραφής εικόνας και ήχου, που έγιναν ποτέ στην Ευρώπη.
Τελειώνοντας, θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω και να κάνω μια ευχή:
Πολλά, ασφαλή και δημιουργικά χρόνια στο Security Manager.