Στρατηγικές Υιοθέτησης Νέων Τεχνολογιών
Είναι αλήθεια, ότι οι επαγγελματίες στο τομέα της ασφάλειας, έχουν σήμερα στα χέρια τους περισσότερα και καλύτερα εργαλεία από πότε, προκειμένου να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα σύγχρονο έργο ασφάλειας αποτελεσματικότερα. Το ευρύ φάσμα των σύγχρονων τεχνολογιών και η ταχύτητα με την οποία φτάνουν στην αγορά με τη μορφή προϊόντων ή ολοκληρωμένων λύσεων, προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες για την ενίσχυση του επιπέδου προστασίας μιας εγκατάστασης. Ειδικότερα σήμερα, υπάρχει μια πληθώρα διαθέσιμων τεχνολογιών και ένας καταιγισμός διαφημιστικών προτάσεων για συστήματα ασφάλειας που υπόσχονται αξιόπιστες λύσεις, έξυπνες λειτουργίες, υψηλές επιδόσεις, περισσότερες δυνατότητες, εξοικονόμηση κόστους και άλλα πολλά πλεονεκτήματα. Πόσο όμως αυτές οι νέες τεχνολογίες καλύπτουν πραγματικές ανάγκες; Με ποιο τρόπο; Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για μια αναβάθμιση του εξοπλισμού; Τι κάνουμε με τον ήδη εγκατεστημένο εξοπλισμό; Πόσο θα πρέπει να επενδύσουμε;
Όλα αυτά είναι ερωτήματα καίριας σημασίας για την υιοθέτηση ή όχι νέων τεχνολογιών σε έργα κάθε κλίμακας και κατηγορίας. Η μεγάλη πρόκληση λοιπόν που προκύπτει για τους επαγγελματίες και όσους λαμβάνουν αποφάσεις σε αυτό το επίπεδο, αφορά τα σωστά κριτήρια επιλογής της τεχνολογίας και του εκάστοτε συστήματος, που θα κληθεί να καλύψει τις νέες απαιτήσεις ενός έργου και μετέπειτα τον τρόπο που οι νέες αυτές τεχνολογίες και τα συστήματα θα ενσωματωθούν αρμονικά στην συνολική λειτουργία μιας επιχείρησης ή οργανισμού.
Για να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις, απαιτείται μια στρατηγική που θα εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση και θα βασίζεται στο τρίπτυχο: αξιολόγηση – υλοποίηση – απόδοση. Πρώτα απ’ όλα λοιπόν, απαιτείται μια σωστή αξιολόγηση των υπαρχόντων ευπαθειών, μια εκτίμηση των πιθανών σημερινών και μελλοντικών κινδύνων και ένας ενδελεχής έλεγχος της αποτελεσματικότητας των ήδη υφιστάμενων πόρων και δομών ασφάλειας. Για να μπορέσει δηλαδή μια επιχείρηση ή ένας οργανισμός να ωφεληθεί ουσιαστικά από τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, επιλέγοντας τις σωστές λύσεις, θα πρέπει να έχει στα χέρια της μια ανεξάρτητη και αξιόπιστη μελέτη που θα καταγράφει με λεπτομέρειες τις παραπάνω απαιτήσεις.
Στη συνέχεια, η ανάπτυξη και υλοποίηση νέων τεχνολογιών σε μια εγκατάσταση, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη από την μια πλευρά τις υφιστάμενες υποδομές ασφάλειας και τις συνθήκες της εγκατάστασης, ενώ από την άλλη θα πρέπει να γίνεται με τρόπο που θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες για τους διαχειριστές, ευέλικτες λειτουργίες, και οικονομίες κλίμακας
Φυσικά, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η αναβάθμιση μιας πλατφόρμας ασφάλειας προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν απαιτεί -όχι απλά την επέκταση ενός υπάρχοντος συστήματος ασφάλειας- αλλά μια εντελώς νέα εγκατάσταση από την αρχή. Σε αυτή τη περίπτωση και εφόσον ο προϋπολογισμός ενός έργου το επιτρέπει, η επένδυση που θα γίνει είναι τις περισσότερες φορές μεγαλύτερη. Το κόστος όμως υλοποίησης μιας νέας πλατφόρμας ασφάλειας από το μηδέν, όπου θα οικοδομηθεί με βάση ότι πιο σύγχρονο υπάρχει σε τεχνολογία θα πρέπει προσφέρει την ανάλογη απόδοση της επένδυσης, προσφέροντας εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους σε συνδυασμό με το μέγιστο επίπεδο ασφάλειας. Οι νέες λοιπόν έξυπνες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί για την ασφάλεια μπορούν μέσα από μια ορθολογιστική προσέγγιση να παράγουν ουσιαστικά αποτελέσματα, αρκεί να τηρηθούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις.
Βλάσης Αμανατίδης