Strategic Command Course in Situational Prevention
Το Πιλοτικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης “STRATEGIC COMMAND COURSE IN SITUATIONAL PREVENTION”, στο Ελληνικό Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης, (ΠΚΕΕΥΕ/H.MPSOTC) που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 28/8 – 8/9 2017 με επίκεντρο το “5ο μοντέλο” υπευθύνου ασφαλείας αποτέλεσε μια πρωτοποριακή εκπαιδευτική διαδικασία.
Σπύρος Μ. Κυριακάκης,
Ερευνητής Security Management
Διδάσκοντος ΠΚΕΕΥΕ
Στόχοι του προγράμματος
Αντικειμενικός σκοπός του πιλοτικού προγράμματος, (εφεξής «πρόγραμμα»), τέθηκε, η σημαντικότητα της παροχής ιδιωτικών, υπηρεσιών ασφαλείας, (κύρια security), ως στοιχείου αντεγκληματικής πολιτικής, micro & macro οικονομίας (ανάπτυξη μιας επιχείρησης ή οργανισμού και πολλών ομοειδών σε επίπεδο χώρας, δια μέσου της πρόληψης απωλειών/Peter Drucker – “γκουρού” του Management») και ως στοιχείου, ενίσχυσης, της δημόσιας ασφάλειας, της εθνικής ασφαλείας αλλά και της υπερεθνικής, για υποστήριξη της ειρήνης. Εμπλοκή δηλαδή του ιδιωτικού τομέα, στην ευρύτερη ασφάλεια. Με προαπαιτούμενο τη συνεργασία, με τις Αρχές, σε σύναλμα. (1). Το «πρόγραμμα», έχοντας ως κεντρικό άξονα, την «περιστασιακή πρόληψη» (situational prevention) χαρακτηριστικό των καθηκόντων «private security», απευθύνθηκε και σε ιδιώτες, στελέχη, του κλάδου. Έπρεπε λοιπόν να ξεκινήσει «από τα πάνω», στο πλαίσιο της «adult education». Προς το σκοπό αυτό και η πρόσκληση, προς διευθυντικά στελέχη της παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, και η πραγματικότητα αυτή, εξηγεί, το συνθετικό του τίτλου «strategic command» και τη δόμηση του 5ου μοντέλου, υπευθύνου ασφαλείας. Η έγκριση και η υλοποίηση, του «προγράμματος», έγιναν στο πλαίσιο εξωστρέφειας, των ΝΑΤΟ και ΓΕΕΘΑ.
Από τους πρώτους στόχους ήταν να καταστούν ικανοί, οι συμμετέχοντες, στο να ξεπεράσουν άμεσα, το «στάδιο παγώματος» σε μία κρίσιμη κατάσταση, (π.χ. ασύμμετρη ενέργεια) με αυτόματη μεταπήδηση, στο «στάδιο δράσης». Επίσης η κατάλληλη προετοιμασία, για άμεση κινητοποίηση από αυτούς, του προσωπικού, μιας εγκατάστασης, σε κατάσταση ταχέως εξελισσόμενης απειλής, που προϋποθέτει προεργασία, από τα πριν. Δόθηκε βάρος στην ποιότητα. Για τον εισηγητή του «προγράμματος» και συνεργάτες του, αποτέλεσε από την αρχή του σχεδιασμού, όραμα και ιδέα και για το λόγο αυτό, παραιτήθηκαν με δήλωσή τους, από το «δικαίωμα καθηγεσίας». Για την δομή (του «προγράμματος»), χρησιμοποιήθηκε ως σταθμισμένο μοντέλο, το πλέον σύγχρονο μοντέλο του ΟΗΕ διεθνών επιχειρήσεων διατήρησης της τάξης και υποστήριξης, της ειρήνης, σε αστικό περιβάλλον και κρίσιμες υποδομές, αλλά «tailored», στο μικρότερο ομόκεντρο κύκλο, μιας κρίσιμης υποδομής με όλες τις ιδιαιτερότητες, του ιδιωτικού τομέα, στη χώρα και διεθνώς, τις υπάρχουσες τάσεις και εξελίξεις και εντός των ορίων, της κάθε εγκατάστασης, χωρίς να παραβιάζεται ο ορίζοντας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η εκπαίδευση διεξήχθη, με αρκετά πρωτόγνωρα γνωστικά στοιχεία, αποδιδόμενα με διαθεματικές προσεγγίσεις, και «βαρύγδουπα» παραδείγματα, από τη διεθνή εμπειρία, με αρκετές «μελέτες υπόθεσης και προβλημάτων» και ταυτόχρονη, εφαρμογή του «καταιγισμού ιδεών» και τις συνελκόμενες συζητήσεις, ακόμη και στα διαλείμματα. Πάντα ταύτα, προκειμένου να επιτευχθεί ο αναστοχασμός επί της υπάρχουσας εμπειρίας και η υποκίνηση, των συμμετεχόντων στην εκπαίδευση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΠΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ SECURITY MANAGER:
Event Report – Strategic