SHOPLIFTING: Η εξέλιξη του φαινομένου
Το φαινόμενο Shoplifting εξελίσσεται προς το συνθετότερο, με συνεχώς νέες τεχνικές να εμφανίζονται καθώς και ανθρώπους που δρουν άκρως επαγγελματικά, καθιστώντας την αντιμετώπισή του πιο επιτακτική από ποτέ. To Shoplifting δεν είναι ένα ακριβώς ένα φαινόμενο της εποχής μας. Σήμερα όμως παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις με τις απώλειες που καθίστανται πολλές φορές καταστροφικές. Οι Shoplifters είναι άτομα όλων των ηλικιών, όλων των εθνικοτήτων, όλων των κοινωνικών και οικονομικών τάξεων, όλων των θρησκειών. Οι περισσότεροι από αυτούς (μέχρι και σήμερα) είναι ερασιτέχνες, συνήθως δεν πηγαίνουν σε ένα κατάστημα με την πρόθεση να κλέψουν – έχουν απλώς την ευκαιρία να κάνουν κάτι και το κάνουν.
Όμως υπάρχουν και επαγγελματίες που δρουν ατομικά, όπως ΄΄λύκοι΄΄ (δύσκολος εντοπισμός) αλλά και σε ομάδες (΄΄αγέλες΄΄) δύο έως τεσσάρων ατόμων (έχει γίνει αναφορά και για συμμορία 15 ατόμων). Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως κλέβουν ακριβά αντικείμενα, όπως ρούχα και κοσμήματα, που μπορούν να μεταπωλούν εύκολα. Στη δραστηριότητά τους αυτή ΄΄βελτιώνονται΄΄ συνεχώς και βρίσκουν νέους τρόπους για να μας ξεγελούν.
Κατηγορίες shoplifters με κριτήριο το κίνητρο
Αν θέλαμε να κατηγοριοποιήσουμε τους shoplifters θα μπορούσαμε να παραθέσουμε τις παρακάτω περιπτώσεις:
- Κλεπτομανείς.
- Μικροαπατεώνες (το κάνουν περιοδικά για να αυξήσουν το εισόδημά τους).
- ¶νθρωποι που είχαν την οικονομική άνεση στο παρελθόν και θέλουν να ΄΄αγοράσουν΄΄ όσα και παλαιοτέρα (αγοράζουν όσα μπορούν και κλέβουν τα υπόλοιπα).
- ¶νθρωποι που ζηλεύουν αυτούς που φοράνε ακριβά ρούχα και αυτοί δεν έχουν τα χρήματα να τα αγοράσουν.
- ¶νθρωποι που πιστεύουν ότι πληρώνουν πολύ ακριβά τα προϊόντα (π.χ. ρούχα) που αγοράζουν και κλέβουν μερικά για να ΄΄ισοφαρίσουν΄΄ το κόστος.
- ¶τομα νεαρής ηλικίας που το κάνουν σαν παιχνίδι (ποιος θα κλέψει τα περισσότερα χωρίς να συλληφθεί) ή δεν τους δίνουν οι γονείς τους τα χρήματα να αγοράσουν αυτά που θέλουν.
- Υπάλληλοι που πιστεύουν ότι δεν αμείβονται επαρκώς ή έχουν οικονομικά προβλήματα.
- ¶τομα ή ομάδες ατόμων που το κάνουν από επάγγελμα για τη διαβίωσή τους.
- ¶νθρωποι που βρίσκονται στο περιθώριο (εξαρτημένοι από ουσίες, τζόγο, πρόσφατα αποφυλακισμένοι ή πρόσφατα απολυμένοι από την εργασία τους).
Πώς γνωρίζουν τα πάντα;
Οι ερασιτέχνες δεν έχουν πολλές πληροφορίες για κάθε κατάστημα και τα μέτρα ασφαλείας του. Στηρίζονται στα λάθη των υπαλλήλων του καταστήματος, της ομάδας ασφαλείας και στο θράσος τους.
Οι επαγγελματίες όμως του είδους, γνωρίζουν τα πάντα. Πώς γίνεται αυτό;
Πρώτα απ’ όλα ελέγχουν όλους τους προσβάσιμους χώρους (είσοδος – έξοδος, διάδρομοι, κυρίως κατάστημα, κάμερες, αντικλεπτικές αντένες, αριθμός Φ/Α) με το να βγάζουν φωτογραφίες σαν τουρίστες ή να έχουν ένα μπλοκάκι στο χέρι, να μιλούν δήθεν στο κινητό και να κάνουν σκαρίφημα του χώρου. Βέβαια, τις πιο ΄΄καλές΄΄ πληροφορίες για όλα τα θέματα που αφορούν στο κατάστημα μπορούν να τις πάρουν στα σημεία όπου κάνουν διάλειμμα οι υπάλληλοι. Εκεί θα ακούσουν τα πάντα για το κατάστημα (από τα ωράρια μέχρι και τα μέτρα ασφαλείας). Επίσης το διαδίκτυο είναι μια άλλη πηγή πληροφόρησης (κερδίζουν χρόνο από τον επιτόπου έλεγχο) και εντοπίζουν προϊόντα που τους ενδιαφέρουν.
Τεχνικές που χρησιμοποιούν
Η μέθοδος της κλοπής κατά λάθος (accidental stealing)
Με αυτόν τον τρόπο ο κλέφτης φεύγει κανονικά από την έξοδο του καταστήματος κρατώντας τα κλοπιμαία στο χέρι για να μην κινεί υποψίες και βγαίνει παρέα με άλλους πελάτες.
Η μέθοδος του +1 προϊόντος (put one more item)
Βρίσκουν μεγάλες κλειστές συσκευασίες και τοποθετούν μέσα σε αυτές επιπλέον προϊόντα (π.χ. μέσα σε αρωματικό σετ βάζουν επιπλέον καλλυντικά), τα οποία απομαγνητίζονται όλα μαζί στο ταμείο.
Η μέθοδος ΄΄αγοράς΄΄ από άλλο κατάστημα
Έχουν τσάντα με αγορές από άλλο κατάστημα, χωρίς να τους έχει αφαιρεθεί το αντικλεπτικό (συνήθως είναι κλεμμένο και η απόδειξη είναι από άλλη ημέρα) και κρύβουν από κάτω τα κλεμμένα.
Η μέθοδος της αλλαγής τσαντών
Αυτό γίνεται από δύο συνεργάτες. Ο 1ος γεμίζει την τσάντα του με εμπορεύματα και μόλις γίνει αντιληπτός από το προσωπικό την αλλάζει με το 2ο συνεργάτη του με μία ακριβώς ίδια τσάντα. Ο συνεργάτης στη συνέχεια αφαιρεί ανενόχλητος τα αντικλεπτικά σε ένα δοκιμαστήριο και φεύγει, αφού όλοι ασχολούνται με τον 1ο κλέφτη.
Η μέθοδος αλλαγής barcode
Αυτό γίνεται με δύο τρόπους:
α) Με την κατασκευή πλαστών barcodes τα οποία θα δίνουν χαμηλότερη τιμή στο ταμείο (πιθανή συνεργασία με υπάλληλο). β) Με την αλλαγή των ετικετών σε δύο όμοια προϊόντα (π.χ. παντελόνι), βάζοντας την ετικέτα με τη χαμηλότερη τιμή σε αυτό που θα πάει στο ταμείο.
Η μέθοδος των τσαντών με εσωτερική επένδυση αλουμινίου- αργιλίου (booster bags) Οι τσάντες αυτές έχουν την ιδιότητα να μην επιτρέπουν την ΄΄επικοινωνία΄΄ των αντικλεπτικών (EAS, RFID, etc) με τις αντένες, άρα την ασφαλή έξοδο χωρίς συναγερμό. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται από ομάδα ατόμων που θέλουν να κλέψουν μεγάλη ποσότητα σε ελάχιστο χρόνο. Μια παραλλαγή αυτής της μεθόδου είναι να φορά ρούχα με επένδυση αλουμινίου – αργιλίου (metal – lined clothing) όπου το μόνο που χρειάζεται ο κλέφτης είναι να κρύψει το προϊόν κάτω από το ρούχο του. Επίσης η τοποθέτηση φύλλου αλουμινίου – αργιλίου στην παλάμη με ταινία (copper finger). Με αυτόν τον τρόπο ο κλέφτης κρατά το barcode στο χέρι, χωρίς αυτό να χτυπά στην έξοδό του.
Η μέθοδος των ΄΄χαμένων΄΄ θησαυρών (buried treasures)
Σε αυτήν τη μέθοδο τοποθετούν βαριά εμπορεύματα (π.χ. σάκο 50kg) στο επάνω μέρος του καροτσιού και ανάμεσα τοποθετούν μικρά αντικείμενα μεγάλης αξίας, γνωρίζοντας ότι η ταμίας δεν μπορεί αλλά και δεν θα σηκώσει το σάκο. Έτσι τα περνά κανονικά από το ταμείο χωρίς να κινεί υποψίες.
Η μέθοδος απομαγνητισμού ετικετών RFID με μικρό αλλά ισχυρό μαγνήτη (neodymium) με δύναμη Ν48 ή περισσότερο.
Η μέθοδος κλοπής λογισμικού από κατάστημα Η/Υ
Ο κλέφτης αγοράζει κανονικά το προϊόν, το ανοίγει, το καταγράφει στον Η/Υ του, κρατά serial number/cd key και δηλώνει ότι είναι ελαττωματικό. Οι περισσότερες εταιρείες επιτρέπουν την έμμεση αντικατάσταση του λογισμικού.
Η μέθοδος απόσπασης της προσοχής (distraction)
Με τη μέθοδο αυτή δύο (2) ή περισσότερα άτομα κρατούν ΄΄απασχολημένους΄΄ τους υπαλλήλους και το φύλακα ασφαλείας. Μετά, ανενόχλητος ένας άλλος συνεργός κλέβει χωρίς να γίνει αντιληπτός.
Η μέθοδος του διπλού καροτσιού (double cart)
Δύο κλέφτες, δύο καρότσια με προϊόντα. Στο πρώτο καρότσι φορτώνουν τα φθηνά και στο δεύτερο τα ακριβά. Αρχίζουν και περνούν από το ταμείο το 1ο καρότσι για να χτυπήσουν τα προϊόντα, να πληρώσουν και ξεκινάνε το 2ο. Μόλις έρθει η ώρα να πληρώσει αυτά που έχει χτυπήσει, δηλώνει ότι έχασε το πορτοφόλι του και φεύγει για να το βρει. Ενώ ο 2ος συνεργός βάζει όσα περισσότερα ακριβά προϊόντα χτυπήθηκαν από το ταμείο, στο δικό του καρότσι και φεύγει.
Η μέθοδος του ψεύτικου συναγερμού (false alarm scam)
Ο κλέφτης τοποθετεί ένα αντικλεπτικό σε πελάτη που ψώνισε κανονικά και βγαίνει ταυτόχρονα μαζί του. Ο πελάτης που ψώνισε κανονικά, γυρνά πίσω και ξαναχτυπά ο συναγερμός, ενώ ο κλέφτης φεύγει ανενόχλητος.
Η μέθοδος ΄΄κλωνοποίησης΄΄ των δωροεπιταγών ή δωροκαρτών Με αυτήν τη μέθοδο ο κλέφτης παίρνει μία κάρτα από το κατάστημα (ή από πελάτη) και αντιγράφει τη μαγνητική ταινία στο πίσω μέρος, την επιστέφει στο κατάστημα και μόλις ενεργοποιηθεί από το ταμείο, οι ΄΄κλώνοι΄΄ είναι έτοιμοι για χρήση.
Η μέθοδος της αρπαγής και γρήγορης εξόδου από το κατάστημα (grab and run) Αυτή η τεχνική προϋποθέτει ότι ο κλέφτης ή οι κλέφτες έχουν έρθει από πριν στο κατάστημα και έχουν εντοπίσει αυτά που θέλουν να κλέψουν. Όταν λοιπόν έρθουν στο κατάστημα, σε πολύ λίγο χρόνο παίρνουν αυτά που θέλουν στα χέρια ή σε τσάντα ή τα φοράνε (κάτω από φαρδιά ρούχα) και φεύγουν, πριν προλάβουν να κάνουν κάτι οι υπάλληλοι.
Η μέθοδος του να παίρνει δύο ίδια προϊόντα χωρίς να γίνει αντιληπτός
Ο κλέφτης ανοίγει την τσάντα του προφασιζόμενος ότι θα βγάλει χρήματα, βάζει μέσα το ένα προϊόν και επιστρέφει το άλλο (half technique). Αν έχει αντικλεπτικό, μπαίνει σε ένα δοκιμαστήριο, δοκιμάζει κάτι άλλο και το αφαιρεί.
Η μέθοδος κλοπής κοσμημάτων από πολυκατάστημα
Είναι μία παραλλαγή της μεθόδου (half technique) στην οποία αγοράζουν ένα προϊόν – συνήθως ρούχα – και μέσα σε αυτό κρύβουν ένα μικρό αλλά ακριβό κόσμημα. Το βάζουν μέσα σε μία τσέπη σε μία φόδρα, την ώρα που το δοκιμάζουν στο δοκιμαστήριο.
Η μέθοδος ΄΄milkshake΄΄
Είναι η μέθοδος όπου ο κλέφτης με ένα milkshake ή ένα άλλο αδιαφανές ρόφημα προχωρά μέσα στο κατάστημα χωρίς να προκαλεί υποψίες. Mόλις βρει ευκαιρία βάζει μέσα κάτι μικρό, π.χ. κόσμημα, ρολόι. Κατά την έξοδο είναι απίθανο να αναζητήσουν το κλεμμένο μέσα στο milkshake.
Η μέθοδος της εφημερίδας ΄΄newspapering΄΄
Είναι η μέθοδος κατά την οποία ο κλέφτης κρύβει κάτι μικρό μέσα στην εφημερίδα. Συνήθως αυτό το κάνουν σε supermarket για να κλέψουν τρόφιμα. Μία παραλλαγή είναι και η χρήση μεγάλης ομπρέλας, μέσα στην οποία κρύβουν κάτι μικρό αλλά ακριβό, π.χ. κόσμημα, καλλυντικό κ.ά.
Η μέθοδος του ανοίγματος της συσκευασίας του προϊόντος ΄΄opening item΄΄ Ο κλέφτης γνωρίζει ότι οι ετικέτες RFID μπορούν να μπουν μόνο στη συσκευασία του προϊόντος. Έτσι ανοίγουν τη συσκευασία και παίρνουν το προϊόν, το οποίο δεν έχει κανένα συναγερμό. Στη συνέχεια φεύγουν ανενόχλητοι.
Η μέθοδος του να βγουν με τα κλοπιμαία από άλλη έξοδο ΄΄out the wrong door΄΄
Μετά την κλοπή βγαίνουν γρήγορα από έξοδο κινδύνου ή από πόρτα που είναι μόνο είσοδος (ανοίγει μόνο όταν κάποιος μπαίνει, είναι έτοιμοι με τα κλοπιμαία και μόλις ανοίξει η πόρτα φεύγουν).
Η τεχνική χρήσης λεπίδας ή ξυραφιού ΄΄razor finger΄΄
Τοποθετούν ξυράφι στην άκρη του δάκτυλου, δεμένο με ιατρική ταινία (γάζα) για να φαίνεται σαν τραυματισμένο. Στη συνέχεια κόβουν τις ετικέτες (RFID) και δεν έχουμε συναγερμό κατά την έξοδο.
Η μέθοδος κλοπής ίδιου προϊόντος που έχει αγοραστεί κανονικά Σε αυτήν την περίπτωση οι κλέφτες είτε παίρνουν την απόδειξη από κάποιον πελάτη είτε χρησιμοποιούν την ίδια απόδειξη και για το δεύτερο προϊόν, που αφαιρείται αργότερα.
Η μέθοδος ΄΄roof garden΄΄
Σε αυτήν τη μέθοδο ο κλέφτης πηγαίνει με τα κλοπιμαία (συνήθως ρούχα) στο καφέ της ταράτσας και τα πετά κάτω (parking) σε κάποιον άλλο συνεργό του.
Η μέθοδος αλλαγής στο κουτί συσκευασίας ΄΄change boxes΄΄
Χρησιμοποιείται περισσότερο σε αγορές παπουτσιών. Ο κλέφτης δοκιμάζει διάφορα παπούτσια και βάζει κάποιο πιο ακριβό ζευγάρι σε κουτί με φτηνά παπούτσια.
Η μέθοδος του διπλού χτυπήματος ΄΄Double hit΄΄
Εντοπίζονται πρώτα τα προϊόντα. Μετά, ένα μέλος της ομάδας πηγαίνει στο κατάστημα και αφαιρεί τα αντικλεπτικά χωρίς να πάρει τίποτα. Στη συνέχεια, ο συνεργός πολύ πιο εύκολα τα παίρνει και φεύγει γρήγορα από το κατάστημα – εφόσον δεν υπάρχει συναγερμός στο κατάστημα.
Η μέθοδος του παιδικού καροτσιού ΄΄children’s go-cart΄΄
Σε αυτήν τη μέθοδο κρύβουν στο επάνω μέρος του καροτσιού (μέσα στην κουκούλα) τα κλοπιμαία, τα οποία σκεπάζουν με κάποιο προσωπικό τους ρούχο ή κουβέρτα του μωρού.
Τακτικές που χρησιμοποιούν κατά την είσοδο
Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι shoplifters όταν εισέρχονται σε ένα κατάστημα ακολουθούν τις παρακάτω τακτικές.
- Μπαίνουν από τις άκρες των εισόδων – γνωρίζουν ότι υπάρχει μόνο μία κάμερα που καλύπτει 145ο (εύρος φακού), άρα στα άκρα δεν θα φαίνεται τόσο καθαρά το πρόσωπό τους.
- Φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου.
- Μιλούν στο κινητό κοιτώντας προς τα κάτω.
- Μπαίνουν ακριβώς πίσω από άλλους και τους ακολουθούν σαν να είναι παρέα.
- Όταν είναι ΄΄αγέλη΄΄ δεν μπαίνουν ποτέ όλοι μαζί.
- Είναι ντυμένοι με ακριβά ρούχα και φέρονται σαν να θέλουν να αγοράσουν κάτι συγκεκριμένο.
- Ζητούν πληροφορίες στην είσοδο, για να δουν αν τον/τους έχουν αναγνωρίσει (ίσως από παλαιότερη κλοπή).
Πώς αντιδρούν κατά τη σύλληψη
Ποτέ κάποιος που έχει διαπράξει αδίκημα δεν θέλει να συλληφθεί από τη δημόσια αρχή και να υποστεί τις συνέπειες. Στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να διαχωρίσουμε τους κλέφτες ανάλογα με το επίπεδο επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον Raffaele Garoffalo (1851-1934), λαμβάνοντας υπόψη δύο παράγοντες:
I. Την επαγγελματική ικανότητα (Temibilita).
II. Την προσαρμοστικότητα (Adaptabilita), δηλαδή την ηθικοπνευματική ικανότητα – δραστηριότητα, το ένστικτο κ.ά.
Temibilita Adaptabilita Σχόλια
Μεγάλη Μεγάλη Οργανωμένο έγκλημα – τρομοκράτες (σύλληψη δύσκολη)
Μεγάλη Μικρή Επαγγελματίες
Μικρή Μικρή Κοινοί εγκληματίες (πελάτες φυλακών)
Μικρή Μεγάλη Εκ περιστάσεως (κακιά στιγμή)
Όμως, τους κλέφτες εμπορευμάτων μπορούμε να τους διακρίνουμε και σε σχέση με την αντίδρασή τους κατά τη διάρκεια της σύλληψης, σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
I. Αυτοί που καταλαβαίνουν ότι όλα τελείωσαν και συμβιβάζονται με το κατάστημα πληρώνοντας το αντίτιμο του κλοπιμαίου, άσχετα αν στην αρχή (μέχρι να έρθει η Αστυνομία) έκαναν μικροφασαρία ή αρνιόντουσαν τα πάντα. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν περισσότερο οι εκ περιστάσεως και λιγότερο οι κοινοί εγκληματίες.
II. Αυτοί που δεν χάνουν την ψυχραιμία τους και κάνουν τα πάντα να διαφύγουν και να μη συλληφθούν. Ξεκινούν με μια φασαρία για δημιουργία πανικού και μπορούν να φθάσουν μέχρι και τη συμπλοκή με οποιοδήποτε μέσο διαθέτουν (π.χ. όπλο ή οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν όπλο). Δηλαδή είναι μία κλιμακούμενη κατάσταση με μεγάλη επικινδυνότητα για τους Φύλακες Ασφαλείας αλλά και για όσους βρίσκονται στο σημείο. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν περισσότερο οι επαγγελματίες και λιγότερο οι κοινοί εγκληματίες.
Τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου
Βασικά μέτρα πρόληψης
- CCTV (με εξειδικευμένους Φ/Α).
- EAS (Electronic Article Surveillance).
- RFID (Radio Frequency id).
- Φ/Α με στολή και με πολιτικά.
- Έλεγχοι στις εξόδους (και δειγματοληπτικά).
- Επαγρύπνηση των υπευθύνων ορόφων ή τμημάτων και των υπαλλήλων.
- Κλείδωμα των ακριβών προϊόντων σε προθήκες.
- Τοποθέτηση ”Dead Boxes” που δεν περιέχουν εμπόρευμα προς πώληση.
- Πολιτική Ασφαλείας – Κουλτούρα Ασφαλείας.
- Έλεγχος μέτρων και προσωπικού Ασφαλείας.
Μέτρα για τη βελτίωση της Ασφάλειας
- Να υπάρχει πολιτική Ασφαλείας και να εφαρμόζεται αυστηρά, πάντα και από όλους. Να υπάρχει σύστημα ποινών και αμοιβών.
- Γραπτές οδηγίες για τους κανόνες ασφαλείας στον κάθε εργαζόμενο, με την υπογραφή της σύμβασης εργασίας.
- Ανάλυση συνέντευξης υπαλλήλου προς πρόσληψη, από Υπεύθυνο Ασφαλείας.
- Να περάσουμε μία κουλτούρα ασφαλείας στο προσωπικό όλων των βαθμίδων.
- Ξεχωριστή είσοδος – έξοδος υπαλλήλων (αν δεν υπάρχει, να χρησιμοποιήσουμε μία έξοδο κινδύνου).
- Χώρος ενδιαίτησης εκτός χώρων πώλησης (για να αφήνουν τα προσωπικά τους αντικείμενα) και χώρος διαλείμματος εντός του καταστήματος (για να μη ΄΄διαρρέουν΄΄ πληροφορίες) για τους υπαλλήλους.
- Να εντάξουμε στα μέτρα ασφαλείας και υπαλλήλους που θεωρούμε ότι μπορούν να βοηθήσουν.
- Έκτακτοι έλεγχοι σε αποθήκες εμπορευμάτων.
- Τοποθέτηση καθρεπτών για καλύτερη επίβλεψη του χώρου.
- Περισσότερη εκπαίδευση – αφύπνιση των υπαλλήλων με τους οποίους έρχονται σε επαφή για περισσότερο χρόνο οι Shoplifters. Ο κάθε υπάλληλος (και οι Φ/Α) όταν δεν ξέρουν τι να προσέχουν ή δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν σε κάτι που βλέπουν, το αγνοούν ή το αποκρύπτουν διότι φοβούνται τις πιθανές συνέπειες.
Επιπρόσθετα μέτρα προστασίας
- Η δημιουργία ξεχωριστής διεύθυνσης Security, με επικεφαλής Security Manager ο οποίος θα υπάγεται κατευθείαν στον πρόεδρο της Εταιρείας – Οργανισμού ή στο Δ.Σ.
- Εγκατάσταση συστημάτων EAS
- 100% καταγραφική κάλυψη CCTV (HD) με επάνδρωση Control Room από εξειδικευμένους φύλακες ασφαλείας (προσοχή στα Rest Hours).
- Τοποθέτηση λογισμικού Video Analytic System με χρήση Data Base.
- Χρήση λογισμικού Voice Analytic κατά τη συνέντευξη για την πρόσληψη του προσωπικού ασφαλείας αλλά και του υπόλοιπου προσωπικού.
- Συνδυασμός In House Security με ΙΕΠΥΑ.
- Επαρκής αριθμός φυλάκων ασφαλείας.
- Συνεχής εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων με τα θέματα ασφαλείας, με σεμινάρια εντός και εκτός Ελλάδος.
Πιθανή εξέλιξη του φαινομένου
Είναι γεγονός ότι τα πάντα στην κοινωνία έχουν την τάση να εξελίσσονται προς το συνθετότερο. Έτσι λοιπόν και οι Shoplifters θα γίνονται ολοένα και αποτελεσματικότεροι αλλά και περισσότεροι. Είναι γνωστό ότι οι Υπεύθυνοι Ασφαλείας πρέπει να συνεργάζονται στενά με την αστυνομία, τόσο στη αποτροπή όσο και στην καταστολή των παράνομων ενεργειών (από μία απλή κλοπή ευτελούς αξίας έως και μία ομηρία – τρομοκρατική ενέργεια) που λαμβάνουν χώρα μέσα σε ένα κατάστημα. Επίσης είναι σωστό πάντα μετά από μια θετική συμβολή της αστυνομίας, να γίνεται η αποστολή μιας ευχαριστήριας επιστολής προς τους ανωτέρους τους. Όμως το πιο σημαντικό για όλους είναι μετά από μία παράνομη πράξη να γίνεται μήνυση στους δράστες. Έτσι θα φαίνεται και το έργο της αστυνομίας, αλλά και οι δράστες θα το σκεφτούν να το ξανακάνουν (τουλάχιστον στο ίδιο κατάστημα) όταν υπάρχει για αυτούς δικαστική απόφαση. Επιπρόσθετα, δεν θα υπάρχει το αίσθημα της ατιμωρησίας και θα ακουστεί στην ΄΄πιάτσα΄΄ ότι σε αυτό το κατάστημα σου κάνουν και μήνυση, με αποτέλεσμα να αποτρέψει τους περισσότερους από το να προσπαθήσουν να σε κλέψουν.
Γεώργιος Παλιούρας
Απόφοιτος προγράμματος Strategic Command Course in Security Management στο NYC
IFPO CPO
Μέλος BECCA