Σχεδιάζοντας Control Rooms
Τεχνολογικοί και Ανθρώπινοι πόροι σε απόλυτη αρμονία
Η υλοποίηση ενός εσωτερικού κέντρου ελέγχου και επιτήρησης ή αλλιώς control room, που διαχειρίζεται το σύνολο των συστημάτων φυσικής ασφάλειας μιας εγκατάστασης μιας επιχείρησης ή οργανισμού με επίκεντρο τις υποδομές βιντεοεπιτήρησης, δεν αποτελεί σήμερα πρόσθετη πολυτέλεια, αλλά μια κρίσιμη ανάγκη για την ασφάλεια μιας εγκατάστασης – ανεξαρτήτου μεγέθους – όπου τεχνολογία και άνθρωποι πρέπει να συνδυάζονται για την προστασία των προσώπων, των υποδομών και των περιουσιακών στοιχείων.
Του Νέστωρα Πεχλιβανίδη
Από τα στρατηγεία των αρχαίων κάστρων, μέχρι τα τεχνολογικά προηγμένα κέντρα ελέγχου του σήμερα, η έννοια ενός χώρου εποπτείας, υπήρξε καθοριστική ανά τους αιώνες για τη διαχείριση των πόρων, τη διασφάλιση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και τη διατήρηση της επίγνωσης της κατάστασης της ασφάλειας. Ωστόσο, το ταξίδι στο χρόνο του σχεδιασμού των κέντρων ελέγχου αντικατοπτρίζει μια συνεχή ανάπτυξη που διαμορφώνεται από τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις μεταβαλλόμενες επιχειρησιακές ανάγκες και την έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα.
Τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης αποτελούν πλέον το βασικό στοιχείο των σύγχρονων λύσεων ασφαλείας κτιριακών εγκαταστάσεων. Τα άρτια εγκατεστημένα συστήματα βιντεοεπιτήρησης που υιοθετούν σύγχρονές τεχνολογίες μπορούν να λειτουργούν ως αποτρεπτικός παράγοντας κατά εγκληματικών ενεργειών να συμβάλουν στον άμεσο εντοπισμό των απειλών και αποτροπή εισβολών ή άλλων παραβιάσεων της ασφάλειας.
Σήμερα και κόντρα θα έλεγε κανείς, στο πνεύμα της εποχής, που η προβολή βίντεο μπορεί να γίνει οπουδήποτε, και η διαχείριση συστημάτων ασφαλείας είναι εφικτή εξ’ αποστάσεως με την χρήση μίας smart φορητής συσκευής, οι επαγγελματικές εγκαταστάσεις βιντεοεπιτήρησης, που συνοδεύονται με μια κεντρική αίθουσα εποπτείας που λειτουργεί ως κέντρο ελέγχου για τις διασυνδεδεμένες συσκευές, συνεχίζει να έχει πολύ μεγάλη αξία
Σίγουρα θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε ένα τέτοιο control room με ένα σύγχορνο στρατηγείο όπου συνδυάζοντας τεχνολογικούς και ανθρώπινους πόρους, συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες, εξετάζονται όλα τα δεδομένα που συλλέγονται και απ’ το οποίο κατ’ επέκταση εκπονούνται οι κατάλληλες οδηγίες ασφαλείας. Στο παρόν αναπτύσσονται οι βασικές αρχές σχεδιασμού, ανάπτυξης και βελτιστοποίησης των επαγγελματικών αιθουσών ελέγχου ασφάλειας.
Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για ένα control room σε ένα εμπορικό κέντρο, ένα νοσοκομείο, μια μονάδα παραγωγής, μια λιμενική εγκατάσταση, ένα καζίνο, ένα ξενοδοχείο ή μια εγκατάσταση γραφείων. Οι απαιτήσεις και τα μεγέθη ποσοτικά ή ποιοτικά μπορεί να είναι διαφορετικά, αλλά οι αρχές λειτουργίας και οι σκοποί ακολουθούν κοινές βέλτιστες πρακτικές.
Τι είναι η αίθουσα ελέγχου βιντεοεπιτήρησης;
Μια αίθουσα ελέγχου και εποπτείας βιντεοεπιτήρησης και γενικότερα συστημάτων ασφάλειας, συνίσταται λοιπόν σε ένα δωμάτιο σε μια επαγγελματική εγκατάσταση το οποίο είναι εξοπλισμένο με μια πληθώρα συστημάτων που επιτρέπουν στο προσωπικό ασφαλείας να παρακολουθεί τις ζωντανές λήψεις από κάμερες τις οποίες μπορεί να διαχειρίζεται μάλιστα εξ αποστάσεως.
Τα πλάνα που καταγράφονται, συχνά μαζί με πρόσθετα δεδομένα συστημάτων διαχείρισης κτιρίου και ασφάλειας, αποστέλλονται σε αυτήν ακριβώς τη θέση για να αναλυθούν και να υποβληθούν σε επεξεργασία από τους υπεύθυνους ασφαλείας του χώρου. Αυτές οι αίθουσες ελέγχου παρέχουν στις υπηρεσίες ασφαλείας έναν αξιόπιστο κόμβο εντός του οποίου μπορούν να σχεδιάζονται και να εκτελούνται επιχειρήσεις ανάλυσης δεδομένων και αντιμετώπισης απειλών σε ζωντανή μετάδοση.
Για ποιο λόγο χρησιμοποιούνται οι αίθουσες ελέγχου;
Ο πρωταρχικός σκοπός ενός τέτοιου χώρου είναι να παρέχει στους υπεύθυνους ασφαλείας ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάλυση του υλικού παρακολούθησης. Η διαρρύθμιση των δωματίων αυτών έχει σχεδιαστεί με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας εξέτασης του καταγεγραμμένου υλικού, ενώ παράλληλα να παρέχει στους χειριστές πρόσβαση στις τεχνολογίες που απαιτούνται για τον εντοπισμό πιθανών απειλών και την προειδοποίηση του προσωπικού στο χώρο για ύποπτη δραστηριότητα, καλύπτοντας ορισμένες απαιτήσεις.
Επιτήρηση και καταγραφή: Ανάλογα με το μέγεθος και την έκταση των συστημάτων επιτήρησης μιας εγκατάστασης, οι ομάδες ασφαλείας μπορεί να επιβλέπουν από 10 έως 100 ζωντανές ροές βίντεο με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται τεράστιος όγκος πληροφοριών για περαιτέρω ανάλυση των υπόπτων δραστηριοτήτων.
Ανίχνευση απειλών: Μια σωστά σχεδιασμένη αίθουσα ελέγχου, εγγυάται ότι οι ζωντανές εικόνες που καλύπτουν βασικά σημεία της εγκατάστασης, είναι πάντα εύκολα ορατές, διευκολύνοντας τους χειριστές να εντοπίζουν ασυνήθιστα συμβάντα με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Βέβαια, πλέον, πολλές σύγχρονες λύσεις ασφαλείας αξιοποιούν αυτοματοποιημένα εργαλεία ανίχνευσης απειλών, όπως είναι το λογισμικό ανάλυσης βίντεο με AI αλλά και αισθητήρες Internet of Things (IoT) για την άμεση επισήμανση πιθανών απειλών.
Ζωντανή επικοινωνία: Τα ‘στρατηγεία’ αυτά, λειτουργούν και ως μέσο ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κατά τόπους περιπολιών ασφαλείας – εάν υπάρχουν – και των υπαλλήλων που βρίσκονται στον χώρο παρακολούθησης. Έτσι οι χειριστές μπορούν να μεταφέρουν ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο καθώς εξελίσσονται τα γεγονότα, ενισχύοντας την αντιμετώπιση περιστατικών και προστατεύοντας το προσωπικό από επικίνδυνες καταστάσεις.
Διαχείριση συστημάτων ασφαλείας: Οι σύγχρονοι σταθμοί παρακολούθησης λειτουργούν αποτελεσματικά ως αίθουσες ελέγχου, με πολλές συνδεδεμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των λειτουργιών επιτήρησης. Οι διαχειριστές έχουν συχνά πρόσβαση σε ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα σύγχρονων λύσεων, συμπεριλαμβανομένων εργαλείων διαχείρισης βίντεο, αισθητήρων IoT, συστημάτων ελέγχου πρόσβασης και συναγερμών, προσφέροντας πρόσθετες πληροφορίες ασφαλείας για την ενημέρωση της ανάλυσης βίντεο.
Ο κρίσιμος ρόλος των χειριστών της αίθουσας ελέγχου
Ενώ, στο σύνολό τους, οι σύγχρονες τεχνολογίες ασφαλείας έχουν συμβάλει στην απλοποίηση της λειτουργίας και στην ενίσχυση της απόδοσης των συστημάτων βιντεοεπιτήρησης, τα κέντρα ελέγχου εξακολουθούν να απαιτούν χειριστές, οι οποίοι μάλιστα έχουν μια σειρά από σημαντικές υποχρεώσεις. Το φάσμα των δεξιοτήτων που απαιτούνται για αυτή τη δουλειά είναι ποικίλο, από τεχνική τεχνογνωσία μέχρι προσοχή στη λεπτομέρεια και αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας. Η επιτυχία ενός control room εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από καλά εκπαιδευμένους χειριστές. Θα πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίζουν πιθανές απειλές ασφαλείας ενώ χειρίζονται πολλαπλά συστήματα επιτήρησης ταυτόχρονα.
Παρακάτω παρατίθενται μερικά παραδείγματα των ρόλων και των αρμοδιοτήτων που έχει ένας σύγχρονος χειριστής μιας ανάλογης αίθουσας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.
Έλεγχος των ροών βίντεο – Ο βασικότερος ρόλος που έχουν οι χειριστές είναι φυσικά να παρατηρούν τις ζωντανές ροές βίντεο που καταγράφουν οι κάμερες ασφαλείας με σκοπό να εντοπίσουν ύποπτη δραστηριότητα και άλλα συμβάντα. Ενώ τα σύγχρονα λογισμικά video analytics AI και οι αισθητήρες IoT μπορούν να βοηθήσουν το προσωπικό να εντοπίσει πιθανές απειλές, πολύ πιο εύκολα και αυτοματοποιημένα, ο ρόλος του χειριστή παραμένει κρίσιμος για την επαλήθευση και αξιολόγηση των συμβάντων όπως αυτά ανιχνεύονται από τις σύγχρονες τεχνολογίες.
Το έμπειρο ανθρώπινο μάτι ενός επαγγελματία και οι εξαιρετικές αναλυτικές δεξιότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου, είναι πάντα σημαντικά καθώς συχνά θα πρέπει να παρακολουθούν πολλές ροές ασφαλείας ταυτόχρονα. Οι χειριστές της αίθουσας ελέγχου βιντεοεπιτήρησης είναι επίσης υπεύθυνοι για την αποθήκευση, την οργάνωση και την αναθεώρηση προηγουμένως ηχογραφημένου υλικού για την υποστήριξη μεταγενέστερων ερευνών.
Ρύθμιση των παραμέτρων της κάμερας: Προσαρμόζουν τις ρυθμίσεις του συστήματος καμερών ασφαλείας IP από τις αίθουσες ελέγχου για να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία. Ορισμένες κάμερες μπορούν να εναλλάσσονται μεταξύ διαφορετικών λειτουργιών για την καταγραφή καθαρού υλικού σε διαφορετικές συνθήκες φωτισμού. Άλλες πάλι, μπορούν να ελεγχθούν εξ αποστάσεως, παρέχοντας ζωντανή λειτουργία πανοραμικής λήψης, να περιστραφούν και να κάνουν ζουμ προκειμένου να εντοπιστεί η παραμικρή ύποπτη δραστηριότητα.
Οι χειριστές, αν χρειαστεί, μπορούν επίσης να ρυθμίσουν χειροκίνητα κάποιες κάμερες και να εκτελέσουν βασικές εργασίες συντήρησης, όπως ο καθαρισμός των φακών και ο έλεγχος των πλαισίων για σημάδια φθοράς. Άλλωστε αυτοί είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της άριστης λειτουργίας των καμερών ανά πάσα στιγμή.
Χειρισμός λογισμικού ασφαλείας: Οι χειριστές του χώρου ελέγχου πρέπει ακόμα να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν γρήγορα και αποτελεσματικά μια σειρά από λύσεις λογισμικού για τη διαχείριση των επιμέρους συστημάτων ασφαλείας. Αυτό συχνά περιλαμβάνει εργαλεία ανάλυσης βίντεο AI, ελέγχου πρόσβασης, συστήματος συναγερμού και συστήματος διαχείρισης κτιρίου.
Ειδοποίηση αρχών και προσωπικού ασφάλειας: Οι χειριστές εφόσον έχουν τις περισσότερες πληροφορίες, είναι κατά κανόνα υπεύθυνοι για την ενημέρωση των αρμόδιων αρχών ή της εσωτερικής ομάδας ασφάλειας ώστε να υπάρξει η απαραίτητη ανταπόκριση. Ορισμένες αίθουσες μάλιστα, διαθέτουν απευθείας σύνδεση με τις αρχές επιβολής του νόμου μέσω ενός κουμπιού πανικού ή ενός συστήματος ειδοποίησης έκτακτης ανάγκης. Οι ίδιοι πρέπει επίσης να κοινοποιούν πληροφορίες ασφαλείας στο προσωπικό της επιχείρησης για να το προειδοποιούν για τα εξελισσόμενα περιστατικά. Ανάλογα με το μέγεθος και την έκταση του οργανισμού, αυτό μπορεί να γίνεται με τη χρήση εσωτερικών λύσεων ανταλλαγής μηνυμάτων ή ασφαλών τηλεφωνικών γραμμών.
Διατήρηση αρχείου συμβάντων: Η τήρηση λεπτομερών αρχείων καταγραφής συμβάντων και ιστορικών ελέγχου είναι σημαντική για όλους τους φορείς που διαχειρίζονται συστήματα ασφαλείας, καθώς αυτά ενδέχεται να διερευνηθούν αργότερα για την ανεύρεση υπόπτων ή την ανάληψη δράσης για ευάλωτα σημεία της εγκατάστασης. Οι χειριστές των χώρων ελέγχου συνήθως είναι υπεύθυνοι για αυτή τη διαδικασία, αρχειοθετώντας και οργανώνοντας τα δεδομένα ασφαλείας σε σχετικά συστήματα αποθήκευσης για μελλοντική αναφορά.
Απαραίτητος εξοπλισμός αίθουσας βιντεοεπιτήρησης
Τα control rooms είναι εξοπλισμένα με διάφορα τεχνολογικά εργαλεία και υποδομές υποστήριξης που έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν τους υπεύθυνους ασφαλείας στην ανίχνευση και αντιμετώπιση απειλών. Ενώ οι χωροταξικοί και οικονομικοί περιορισμοί μπορεί να επηρεάσουν το εύρος της εγκατάστασης ενός χώρου ελέγχου, ορισμένα εργαλεία θεωρούνται απαραίτητα.
Οι συνήθεις απαιτήσεις περιλαμβάνουν:
- Video recorders: Οι κάμερες ασφάλειας που είναι εγκατεστημένες σε όλο το συγκρότημα θα συνδέονται με καταγραφικά βίντεο στην αίθουσα ελέγχου. Κάθε τέτοια συσκευή (DVR ή NVR) αποθηκεύει το καταγεγραμμένο βίντεο και επιτρέπει στους χειριστές να βλέπουν ζωντανές εικόνες ή να αναπαράγουν, εφόσον χρειαστεί, παλαιότερες αποθηκευμένες καταγραφές.
- Οθόνες απεικόνισης: Μια αποτελεσματική εγκατάσταση πρέπει να περιλαμβάνει αρκετές οθόνες απεικόνισης ρυθμισμένες να προβάλλουν βίντεο υψηλής ποιότητας από όλες τις πηγές καμερών.
- Control panels: Οι κονσόλες ελέγχου επιτρέπουν στους χειριστές να ρυθμίζουν τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης σε πραγματικό χρόνο με εναλλαγές μεταξύ των τροφοδοσιών βίντεο, να εμφανίζουν αποθηκευμένο υλικό από προηγούμενες ημερομηνίες και να προσαρμόζουν τις ρυθμίσεις της ενεργής κάμερας όταν αυτό απαιτείται.
- Λύσεις συναγερμού: Οι αίθουσες ελέγχου διαθέτουν συνήθως συστήματα συναγερμού ρυθμισμένα να προειδοποιούν τους χειριστές σε περιπτώσεις ύποπτης δραστηριότητας. Οι συναγερμοί μπορεί να ενεργοποιούνται από ενσωματωμένες συσκευές ασφαλείας, όπως αισθητήρες κίνησης, ήχου και πίεσης, ή εάν λειτουργεί λογισμικό ανάλυσης βίντεο AI, αυτό τον ρόλο μπορούν να τον αναλάβουν οι κάμερες, που μπορούν να ανιχνεύουν συγκεκριμένα ερεθίσματα όπως η κίνηση.
- Συστήματα ενδοεπικοινωνίας: Πρέπει να είναι σε θέση να επικοινωνούν ελεύθερα με το κατά τόπους προσωπικό, όπως οι φρουροί ασφαλείας , κάτι που συχνά πραγματοποιείται με ακουστικά και εν γένει εξοπλισμό του εμπορίου.
- Εξοπλισμός δικτύου: Τα περισσότερα σύγχρονα συστήματα βιντεοεπιτήρησης μπορούν να στέλνουν υλικό σε πραγματικό χρόνο σε απομακρυσμένα συστήματα παρακολούθησης και αποθήκευσης μέσω διαδικτύου. Αυτό σημαίνει ότι σε τέτοιους χώρους κάποιος θα βρει σίγουρα δρομολογητές, μεταγωγείς δικτύου και διακομιστές.
Οι αίθουσες βιντεοεπιτήρησης πρέπει να σχεδιάζονται και να διαμορφώνονται προσεκτικά, ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι υπεύθυνοι ασφαλείας, αλλά και οι χειριστές, θα εκμεταλλευτούν στο έπακρο την εγκατάσταση. Καλό θα ήταν επίσης να είναι εύχρηστες, εργονομικές και να διευκολύνουν τους υπαλλήλους να παραμένουν παραγωγικοί και φυσικά κατάλληλα προστατευμένες για να εμποδίζουν την ανεπιθύμητη πρόσβαση σε εμπιστευτικά δεδομένα. Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες ιδανικές πρακτικές για το σχεδιασμό των χώρων ελέγχου ασφαλείας.
- Αξιολόγηση του διαθέσιμου χώρου: Είναι προτιμότερο να βρίσκονται σε κεντρική τοποθεσία, ώστε να εξασφαλίζεται η εύκολη σύνδεση των λειτουργικών συσκευών ασφαλείας με τους προτεινόμενους σταθμούς παρακολούθησης. Μόλις εντοπιστεί ένας κατάλληλος χώρος, οι υπεύθυνοι σχεδιασμού πρέπει να τον αξιολογήσουν για να μελετήσουν πού θα εγκατασταθούν τα διάφορα συστήματα.
Σημειώστε τις περιοχές όπου θα τοποθετηθούν οι κονσόλες, οι οθόνες, οι διακομιστές και οι μονάδες αποθήκευσης. Κινηθείτε μέσα στο δωμάτιο με αυτές τις σημάνσεις για να κατανοήσετε πόσο εύκολο θα είναι μετά την τελική εγκατάσταση. Εξετάστε πόσοι χειριστές θα εργάζονται στην αίθουσα ελέγχου και βεβαιωθείτε ότι η μετακίνηση μεταξύ των συσκευών και των θέσεων εργασίας είναι εύκολη και πραγματοποιείται ανεμπόδιστα.
- Αποφυγή φυσικών εμποδίων: Όπου είναι δυνατόν, προσπαθήστε να αποφύγετε την εγκατάσταση οθονών σε θέσεις που μπορεί να καλύπτονται από εμπόδια, όπως δομικοί πυλώνες, πάγκοι ή δευτερεύοντες τοίχοι που θα επηρεάσουν την ικανότητά κάποιου να εκτελεί τα καθήκοντά του και να μην περιορίζεται το οπτικό του πεδίο καθώς κινείται μέσα στο δωμάτιο. Σαν γενικός κανόνας, καλό θα ήταν να διασφαλιστεί ότι υπάρχει οπτική επαφή με τα monitors από κάθε σημείο της αίθουσας ελέγχου.
- Προτεραιότητα στον καλό φωτισμό: Ο ισορροπημένος φωτισμός αποτελεί βασικό στοιχείο μιας αποτελεσματικής αίθουσας ελέγχου. Οι χειριστές θα παρακολουθούν ζωντανό βίντεο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλοι οι τρόποι για τη μείωση της κόπωσης των ματιών και τη βελτίωση της ορατότητας.
Ο έντονος φωτισμός φθορισμού μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και προβλήματα όπως η αντανάκλαση της οθόνης, ενώ ο αχνός φωτισμός θα οδηγήσει σε γρήγορη καταπόνηση των ματιών. Όπου είναι δυνατόν, προσπαθήστε να εξισορροπήσετε τον τεχνητό φωτισμό με το φυσικό που μπορεί να ρυθμιστεί με τη χρήση περσίδων ή ρολών. Εάν ο χώρος δεν έχει πρόσβαση σε φυσικό φως, η εγκατάσταση ενός ροοστάτη για τον έλεγχο της έντασης του φωτός θα βοηθήσει το προσωπικό να ρυθμίσει χειροκίνητα τα επίπεδα φωτισμού.
- Διαχείριση θορύβου: Η συγκέντρωση είναι επιβεβλημένη, ειδικά όταν οι χειριστές επιβλέπουν μεγάλες εγκαταστάσεις με πολλές ταυτόχρονες μεταδόσεις βίντεο. Η απόσπαση της προσοχής λόγω θορύβου ενδέχεται να αποσπάσει την προσοχή κάποιου. Ίσως να εξετάσετε αν εξωτερικοί παράγοντες όπως οι πολυσύχναστοι διάδρομοι, κοντινοί δρόμοι ή μηχανήματα μπορεί να ακούγονται μέσα στο δωμάτιο ελέγχου. Εάν συμβαίνει αυτό, είναι απαραίτητη η τοποθέτηση πρόσθετης μόνωσης γύρω από το δωμάτιο για να μειωθεί η ηχορύπανση και να δημιουργηθεί ένας χώρος αρκετά μονωμένος από εξωτερικούς θορύβους.
- Χρησιμοποιήστε έξυπνο έλεγχο πρόσβασης: Οι αίθουσες παρακολούθησης φιλοξενούν κρίσιμο και ακριβό εξοπλισμό όπως επίσης και ευαίσθητα δεδομένα, καθιστώντας τους χώρους αυτούς πρωταρχικό στόχο για εγκληματίες και εισβολείς. Οι αίθουσες αυτές λοιπόν πρέπει να ασφαλίζονται με έξυπνες λύσεις ελέγχου πρόσβασης. Καλό θα ήταν να εκδίδονται εξατομικευμένα διαπιστευτήρια που οι υπεύθυνοι μπορούν να παρακολουθούν για τη δημιουργία αξιόπιστων διαδρομών ελέγχου. Τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης που διαθέτουν περισσότερα διαπιστευτήρια μπορεί να είναι κατάλληλα για την προσθήκη ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων στα υπάρχοντα πρωτόκολλα ασφαλείας. Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα συστήματα διαχείρισης υπολογιστικού νέφους, ώστε τα δικαιώματα να μπορούν να προσαρμοστούν εξ αποστάσεως, εάν τα διαπιστευτήρια χαθούν ή κλαπούν.
Ορθές πρακτικές για τη λειτουργία μιας αίθουσας ελέγχου CCTV
Για να βοηθήσουν τους χειριστές της αίθουσας ελέγχου να εκτελούν αξιόπιστα τις βασικές εργασίες, οι υπεύθυνοι τους πρέπει να θεσπίσουν σαφείς και επαναλαμβανόμενες διαδικασίες λειτουργίας, καθώς έτσι όλο το προσωπικό θα γνωρίζει πώς να αντιδρά σε κοινά σενάρια και ποιες διαδικασίες έχουν προτεραιότητα.
- Εποπτικά ζητήματα: Καλό θα ήταν να οριστούν επόπτες της αίθουσας ελέγχου και να τους ανατεθεί η κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ του προσωπικού ασφαλείας. Οι λειτουργίες επιτήρησης θα πρέπει επίσης να χωρίζονται σε διάφορες περιοχές παρακολούθησης, ενώ σε κάθε χειριστή πρέπει να ανατίθεται η επίβλεψη ενός συγκεκριμένου τμήματος προκειμένου να αποφεύγονται συγχύσεις και λάθη.
- Λύσεις ελέγχου πρόσβασης: Οι λύσεις ελέγχου πρόσβασης διασφαλίζουν ότι μόνο το εξουσιοδοτημένο προσωπικό μπορεί να έχει πρόσβαση στα κέντρα ελέγχου και στον σχετικό εξοπλισμό. Στους χειριστές πρέπει να δίνονται εξατομικευμένα διαπιστευτήρια που μπορούν να παρακολουθούνται και να ρυθμίζονται εξ αποστάσεως από εντεταλμένους επόπτες. Αυτό παρέχει στις ομάδες ένα ίχνος ελέγχου, βοηθάει σε μεταγενέστερες έρευνες και συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου κακής χρήσης των διαπιστευτηρίων.
- Πρωτόκολλα παρακολούθησης συστήματος: Τα ενεργά συστήματα βιντεοεπιτήρησης πρέπει να διαμορφώνονται ώστε να παρακολουθούνται εξ αποστάσεως από τους χειριστές της αίθουσας ελέγχου. Η απομακρυσμένη παρακολούθηση και οι ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο βοηθούν τις ομάδες να βλέπουν ανά πάσα στιγμή τις καθορισμένες περιοχές τους και να ανταποκρίνονται στις πιθανές απειλές με την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.
- Αναφορά και επικοινωνία: Η καθημερινή και λεπτομερής καταγραφή εξασφαλίζει ότι όλα τα περιστατικά που εντοπίζονται αναφέρονται αξιόπιστα. Ακόμα και μικρές ανωμαλίες μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικές σε μεταγενέστερες έρευνες, γι’ αυτό είναι σημαντικό το προσωπικό του δωματίου ελέγχου να συνηθίζει να καταγράφει την καθημερινή δραστηριότητα και να στέλνει τις αναφορές στους επόπτες, ώστε να οργανώνονται και να αρχειοθετούνται για μεταγενέστερη αναφορά.
Εν κατακλείδι
Οι σωστά σχεδιασμένες αίθουσες ελέγχου είναι σίγουρα το κλειδί για μια αξιόπιστη και αποτελεσματική εγκατάσταση ασφαλείας. Ίσως μάλιστα είναι το επιστέγασμα ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας. Ωστόσο, η ανάπτυξη και η λειτουργία ενός ανάλογου χώρου απαιτεί συγκεκριμένο χωροταξικό και λειτουργικό σχεδιασμό.
Οι εν λόγω αίθουσες ελέγχου, πρέπει να εξοπλιστούν κατάλληλα, να έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την παραγωγικότητα και οι λειτουργίες πρέπει να επιβλέπονται από επόπτες που ακολουθούν ειδικά πρωτόκολλα. Κατά το σχεδιασμό, οι υπεύθυνοι πρέπει να αποφύγουν τα φυσικά εμπόδια, να δώσουν προτεραιότητα στον καλό φωτισμό, να λάβουν υπόψη τους πιθανούς περισπασμούς και να διασφαλίσουν τη λειτουργία έξυπνων λύσεων ελέγχου πρόσβασης.
Οι δραστηριότητες επιτήρησης θα πρέπει να χωρίζονται σε διάφορα βασικά τμήματα, με έναν εκπαιδευμένο χειριστή υπεύθυνο για κάθε τμήμα. Πρέπει να καταγράφονται καθημερινά αρχεία καταγραφής συμβάντων και να γίνονται εκτιμήσεις σχετικά με την απομακρυσμένη παρακολούθηση, ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων επιτήρησης.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το στάδιο της υλοποίησης, ώστε να έχουμε ένα αποτελεσματικό κέντρο ελέγχου & εποπτείας είναι κρίσιμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός Control Room είναι μια διαδικασία, που απαιτεί πολλές ώρες δουλειάς από εξειδικευμένους επαγγελματίες και εταιρίες με υψηλή τεχνογνωσία
Οι επιλογές που θα γίνουν σχετικά με το υλικό και τους ανθρώπους είναι καθοριστικές και πρέπει να γίνουν με γνώμονα τις απαιτήσεις του κάθε έργου.