Safe Cities – Έργο για την προστασία δημόσιων χώρων
Στο παρακάτω άρθρο περιγράφεται το έργο SAFE-CITIES το οποίο παρουσιάστηκε στο 6ο Συνέδριο Security Project Cyprus. Το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του Horizon 2020, Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας με αριθμό επιχορήγησης 101073945. Το έργο SAFE-CITIES έχει ως στόχο να υποστηρίξει την προστασία δημόσιων χώρων.
Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής,
Chief Technology Officer
Ianus Consulting Ltd
Το έργο SAFE-CITIES επικεντρώνεται κυρίως στη μεθοδολογία διαχείρισης κινδύνων και σε νέες τεχνολογίες για να γίνει σημαντικό βήμα για την υπέρβαση της τρέχουσας προσέγγισης υπέρ μιας συστηματικής αξιολόγησης ασφάλειας, επιπτώσεων, κινδύνων και αλληλεπιδράσεων σε δημόσιους χώρους αλλά και στην προσαρμογή και τον μετριασμό των στρατηγικών για πιο ασφαλείς πόλεις, βασισμένες στην πλήρη δέσμευση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτών
Σκοπός: Το SAFE-CITIES στοχεύει να υποστηρίξει την προστασία των δημόσιων χώρων, όπως προαναφέρθηκε, παρέχοντας και επιδεικνύοντας μια μεθοδολογία Αξιολόγησης Ασφάλειας και Ευπάθειας, στηριζόμενη από μια πλατφόρμα υποστήριξης αποφάσεων. Η εφαρμογή της πλατφόρμας θα αξιολογηθεί σε 4 περιπτώσεις χρήσης (use-cases). Αυτό θα επιτρέψει την προσομοίωση περίπλοκων σεναρίων, συμπεριφοράς πλήθους και επιθέσεων σε οποιονδήποτε χώρο μέσα σε ένα ρεαλιστικό εικονικό τρισδιάστατο περιβάλλον, επιτρέποντας στους τελικούς χρήστες να εκτελούν ολοκληρωμένες και δυναμικές αξιολογήσεις κινδύνου και ευπάθειας της τοποθεσίας που ερευνάται, για να εντοπίσουν πιθανές ευπάθειες έναντι ενός μεγάλου αριθμού απειλών. Υποστηρίζει επίσης την πλήρη δέσμευση και συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών, στην εκπόνηση στρατηγικών, ώστε οι δημόσιοι χώροι να είναι ασφαλείς.
Στόχοι:
- Να δημιουργηθεί μια πλήρως λειτουργική και εύκολα εφαρμόσιμη μεθοδολογία Αξιολόγησης Ασφάλειας και Ευπάθειας, όπου μια αξιολόγηση κινδύνου βάσει σεναρίων θα τροφοδοτεί αναλύσεις τρωτότητας και συνεκτικά σχέδια ασφαλείας με έμφαση στις τρομοκρατικές επιθέσεις σε ανοιχτούς και ημί-υπαίθριους δημόσιους χώρους.
- Ενσωμάτωση πολιτών και Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στη διαδικασία ασφάλειας για να διασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ διαφάνειας και ασφάλειας και να κερδίσει την υποστήριξή τους στα σχεδιαζόμενα μέτρα ασφαλείας.
- Ενσωμάτωση των πολεοδόμων στη διαδικασία αξιολόγησης κινδύνου για την εφαρμογή των αρχών ασφάλειας ανά σχέδιο σε ήδη υπάρχοντών αλλά και μελλοντικών δημόσιων χώρων.
- Παροχή ασφαλούς πλατφόρμας για την συνεχή ενσωμάτωση νέων εργαλείων και τεχνολογιών.
- Να προσαρμόσει και να ενσωματώσει καινοτόμα και φιλικά προς τον χρήστη εργαλεία σχεδιασμού και προσομοίωσης για σχεδιαστές ασφάλειας και επαγγελματίες. Να μπορούν να δοκιμάσουν και να βελτιώσουν τα υπάρχοντα σχέδια ασφάλειας και να εφαρμόσουν βέλτιστα μέτρα πρόληψης και αντίδρασης.
Αρχιτεκτονική και εργαλεία
Στην ενότητα που ακολουθεί, περιγράφονται τα κύρια εργαλεία και οι δυνατότητες της πλατφόρμας SAFE-CITIES. Η τελική πλατφόρμα θα υποστηρίζει:
- Αξιολόγηση ευπάθειας ασφαλείας
- Δημιουργία σεναρίου
- Προσομοίωση απειλών και πλήθους
- Σχεδιασμός και μετασκευή αστικού χώρου
- Σχεδιασμός και εκπαίδευση
- Προηγμένα αναλυτικά στοιχεία
Στην παρακάτω εικόνα(1) παρουσιάζεται το πώς θα μοιάζει η διεπαφή χρήστη. Όλα τα εργαλεία που παρέχονται από τους εταίρους του έργου θα συμπεριληφθούν σε μια ενιαία πλατφόρμα, παρέχοντας μια συνολική εικόνα της κατάστασης στον χρήστη. Ο χρήστης θα μπορεί να τροποποιήσει/προσαρμόσει οποιοδήποτε από τα εργαλεία με βάση το σενάριο που απαιτεί δημιουργία.
Εικόνα 1: Αρχιτεκτονική SAFE-CITIES
Εργαλεία και δυνατότητες
Σε αυτή την ενότητα παρουσιάζεται κάθε εργαλείο και οι δυνατότητές του.
Risk Assessment engine and Dashboard (STAM)
- Μοντελοποίηση τοποθεσίας και απειλών
- Μοντελοποίηση και προσομοίωση σεναρίων
- Εκτίμηση κινδύνου και αναλύσεις κόστους-οφέλους
- Αναφορά όλων των δεδομένων και των αποτελεσμάτων σε ένα φιλικό προς το χρήστη περιβάλλον
Incident Management and Training Platform (IANUS)
- Κοινή Επιχειρησιακή Πλατφόρμα,
Διαδραστική επικοινωνία μεταξύ των χρηστών στο πεδίο
- Κέντρο εντολών και ελέγχου (Backoffice & Mobile App)
Digital Twin (D-Visor)
Δημιουργία τρισδιάστατης ρεαλιστικής αναπαράστασης του δημόσιου χώρου
- Εκμετάλλευση τεχνολογίας BIM
- Ταμπλό/Διεπαφή πλατφόρμας
- Τεχνητή Νοημοσύνη/ Μηχανική Μάθηση
- Δεδομένα σε πραγματικό χρόνο
- Ανάλυση what-if
Simulators for Efficient Pathway Detection, CBRN Dispersion and Fire (NCSRD)
- Ανίχνευση αποδοτικού μονοπατιού: αξιολόγηση τρωτότητας μιας υποδομής σε εισβολή.
- D-CBRN: Υπολογίζει πολύπλοκες προσομοιώσεις μεταφοράς, διασποράς, χημικού μετασχηματισμού και εναπόθεσης.
- Πυρκαγιά σε κτίρια : προβλέπει το περιβάλλον σε μια δομή πολλαπλών διαμερισμάτων που υπόκειται σε πυρκαγιά.
Safety and Security Management System (THRIDIUM)
- Βελτιώνει την ετοιμότητα
- Υποστηρίζει την επίγνωση της κατάστασης
- Ενισχύει τη λήψη αποφάσεων
- Διευκολύνει την εκκένωση μεγάλων υποδομών συγκέντρωσης πλήθους
- Μεταφέρει ρυθμιστικές απαιτήσεις
- Ψηφιακή αναπαράσταση της εγκατάστασης με βάση τα σχήματα BIM ή DWG
- Λάμβάνει υπόψη τους περιορισμούς ροής της κίνησης του πλήθους
Έργο και μεθοδολογία
Το έργο θα ακολουθεί ένα περιβάλλον συνεχούς ανάπτυξης, ενοποίησης, δοκιμών και ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του έργου, θα δοθεί έμφαση στη σχετική ερευνητική ανάλυση και εργασία που σχετίζεται με το SVA που θα αναπτυχθεί. Κατά τη διάρκεια κάθε φάσης, το έργο θα αξιολογεί το αντίκτυπο μέσω των use-cases και θα καθορίσει διαφορετικές ανάγκες που σχετίζονται με τη συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Η ανάπτυξη βασίζεται σε πολλές επαναλήψεις που τελικά θα οδηγήσουν σε μια τελική πλατφόρμα του SAFE-CITIES. Μετά το πρώτο έτος, οι πληροφορίες που θα λαμβάνονται από τους τελικούς χρήστες και από τις δοκιμές, θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους του έργου για τη σταδιακή βελτίωση και υποστήριξη της πλατφόρμας SAFE-CITIES.
Use Cases
Στη ενότητα αυτή, περιγράφονται οι 4 τοποθεσίες που επιλέχτηκαν για τη δοκιμή της πλατφόρμας κατά τη διάρκεια του έργου.
- i. Το στάδιο Polsat Plus Arena Gdańsk, γνωστό και ως Stadium Gdańsk είναι ένα γήπεδο ποδοσφαίρου που βρίσκεται στα βόρεια της πόλης στην περιοχή Letnica. Το Στάδιο Γκντανσκ είναι το τρίτο μεγαλύτερο στάδιο στην Πολωνία. Η χωρητικότητα των κερκίδων είναι 41.620 θεατές. Προσφέρει 37 VIP δωμάτια και 1.383 επαγγελματικές θέσεις. Και τα δύο είναι προσβάσιμα από μια ξεχωριστή είσοδο με ειδικό φουαγιέ. Το στάδιο βρίσκεται περίπου 5χλμ. από το κέντρο της πόλης και 14χλμ. από το αεροδρόμιο Lech Wałęsa. Το στάδιο ήταν ένας από τους καθορισμένους χώρους για τους τελικούς των αγώνων του Euro 2012 και τους τελικούς του Ευρωπαϊκού Λιγκ 2020/2021. Κίνητρο: Το Γκντανσκ είναι μια τουριστική πόλη με ένα ευρύ φάσμα μεγάλων εκδηλώσεων σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους που συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκέπτες. Αν και μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί πραγματικές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Γκντανσκ, τα πρόσφατα τρομοκρατικά γεγονότα απέδειξαν ότι οι αθλητικοί χώροι αποτελούν σημαντικούς τρομοκρατικούς στόχους. Ο στόχος του πιλοτικού είναι να δοκιμάσει την εφαρμογή του SVA σε αυτόν τον τύπο Δημόσιων Χώρων Ενδιαφέροντος.
- ii. Το Metropolis Mall στη Λάρνακα βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία στην καρδιά της Λάρνακας. Είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Κύπρου, με κόστος κατασκευής 85 εκατ. ευρώ. Το εμπορικό κέντρο στεγάζει 135 καταστήματα και 1.450 θέσεις στάθμευσης, τα δύο τρίτα των οποίων είναι υπόγεια, και η συνολική επιφάνεια κάλυψης είναι 72.000 m Μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των ανθρώπων στο κτίριο, μαζί με κάμερες CCTV στους χώρους στάθμευσης και σε όλο το εμπορικό κέντρο. Το Metropolis Mall είναι μονοώροφο και διαθέτει 6 διαφορετικές εισόδους για αποφυγή συμφόρησης, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε άτομα και οικογένειες με κινητικές δυσκολίες. Κίνητρο: Τα εμπορικά κέντρα έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος του οικονομικού και κοινωνικού ιστού των κοινοτήτων τους καθώς έχουν τεράστιο αντίκτυπο. Σύμφωνα με τον σύμβουλο μάρκετινγκ Metropolis Mall, το Metropolis Mall προσθέτει αξία στον αναπτυσσόμενο εμπορικό τομέα της πόλης, συμπληρώνοντας άλλα μεγάλα αναπτυξιακά έργα όπως η Μαρίνα Λάρνακας και νέα ξενοδοχεία. Ο στόχος του πιλοτικού είναι να δοκιμάσει και να επικυρώσει το SVA ενσωματώνοντας την ανατροφοδότηση από την πρώτη Πιλοτική τοποθεσία.
iii. Το Pinkpop Festival ή PINKPOP είναι ένα μεγάλο, ετήσιο μουσικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται στο Landgraaf της Ολλανδίας. Στην πραγματικότητα, σηματοδοτεί το παλαιότερο και μακροβιότερο ετήσιο αφιερωμένο φεστιβάλ ποπ και ροκ μουσικής στον κόσμο με περίπου 60.000 επισκέπτες σε 3 ημέρες, πολλοί από τους οποίους είναι διεθνείς. Κίνητρο: Οι επιθέσεις στο Βερολίνο και τη Νίκαια έδειξαν ότι οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται τα φεστιβάλ για να επιτεθούν σε ανθρώπους. Αν και υπάρχουν προσεγγίσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στην εποπτεία και την επιβολή σε δημόσιους χώρους, μπορεί επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης. Στόχος του πιλοτικού είναι να δοκιμάσει και να επικυρώσει την έκδοση Alpha της πλατφόρμας SAFE-CITIES.
- iv. Η Nova Gorica είναι μια πόλη στη δυτική Σλοβενία, στα σύνορα με την Ιταλία. Η Γκορίτσια είναι μια πόλη στη βορειοανατολική γωνία της Ιταλίας στους πρόποδες των Άλπεων, στα σύνορα με τη Σλοβενία. Τα σημερινά σύνορα ορίστηκαν το 1947 ως μέρος μιας Συνθήκης Ειρήνης που υπογράφηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τότε, καθώς η πόλη μεγαλώνει, έχει αναπτυχθεί πραγματικά σε δύο διαφορετικές χώρες. Gorizia, από την ιταλική πλευρά και, από την πλευρά της Σλοβενίας, η δίδυμη πόλη Nova Gorica (Νέα Gorizia). Τα σύνορα μεταξύ των δύο πόλεων εκτείνονται ακριβώς στη μέση της δημόσιας πλατείας. Η πλατεία Transalpina (Ιταλία) / Πλατεία Ευρώπης (Σλοβενία) είναι μοναδική στην Ιταλία και τη Σλοβενία, και ίσως και στην Ευρώπη, καθώς διασχίζεται στο κέντρο από τα κρατικά σύνορα και χωρίζει/ενώνει τις δύο Χώρες. Στην ιταλική πλευρά η πλατεία περιβάλλεται από κτίρια κατοικιών, ενώ στη σλοβενική πλευρά υπάρχει ο σιδηροδρομικός σταθμός Transalpina και μια δημόσια κατοικία. Κίνητρο: Το 2025, οι δύο πόλεις θα φιλοξενήσουν μία από τις λίγες διασυνοριακές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης: Nova Gorica – Gorizia – European Capital of Culture GO!2025 (www.goeu). Άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα ταξιδέψουν στην πόλη για τις διάφορες εκδηλώσεις και εκδηλώσεις στις δύο πόλεις. Οι κύριες εκδηλώσεις προβλέπονται να πραγματοποιηθούν ειδικά στη συμβολική διασυνοριακή πλατεία Ευρώπης/Τρανσαλπίνα, καθώς και σε άλλους σημαντικούς χώρους όπως το Εθνικό Θέατρο της Σλοβενίας Nova Gorica και η Piazza Vittoria στην Γκορίτσια. Ο στόχος αυτής της επίδειξης είναι να επικυρώσει την έκδοση SAFE-CITIES Beta υπό πραγματικές συνθήκες λειτουργίας και περιβάλλον που φθάνει το TRL7.
Συμπέρασμα
Κατά την τελική φάση του έργου, το έργο θα παραδώσει την έκδοση Beta της πλατφόρμας SAFE-CITIES, η οποία θα παρουσιαστεί σε μια περίπτωση διασυνοριακής χρήσης που θα περιλαμβάνει τις πόλεις Nova Gorica (Σλοβενία) και Gorizia (Ιταλία), όπως ήδη αναφέρθηκε. Αυτή η τελευταία δραστηριότητα έχει δύο στόχους:
- την αξιολόγηση της ολοκληρωμένης πλατφόρμας, των εργαλείων και των εξαρτημάτων SAFE-CITIES και την ανάπτυξή τους στην περίπτωση χρήσης,
- να διασφαλιστεί ότι τα αποτελέσματα και οι βασικές αρχές του SAFE-CITIES διαχέονται πέρα από την κοινοπραξία, φτάνοντας σε μια ευρύτερη κοινότητα χρηστών.
Η έκδοση Beta της πλατφόρμας SAFE-CITIES θα ενσωματώσει όλες τις μονάδες, τα στοιχεία και τις λειτουργίες, για να διασφαλίσει ότι πληροί τις τελικές λειτουργικές και μη λειτουργικές απαιτήσεις. Τα ενδιαφερόμενα μέρη της τελικής πλατφόρμας θα εκτελέσουν δοκιμές ευχρηστίας για να εντοπίσουν τυχόν σφάλματα, ή ζητήματα απόδοσης. Τα σχόλιά τους θα χρησιμεύσουν για τη διόρθωση σφαλμάτων και τη βελτιστοποίηση της πλατφόρμας πριν από την τελική της κυκλοφορία στο τέλος του έργου.