ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ
Η πυρασφάλεια των κατοικιών μας πρέπει να είναι αποτέλεσμα της νομοθεσίας ή της παιδείας μας για αυτό και το συγκεκριμένο άρθρο σκοπό έχει να προβληματίσει και να αφυπνίσει την παιδεία , την νοοτροπία και τον τρόπο σκέψης μας για την πυρασφάλεια των κατοικιών μας.
Σίμος Δρούλιας,
Διευθυντής Ανάπτυξης
"ΠΥΡΟΓΝΩΣΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΥΡΑΦΑΛΕΙΑΣ
Αδιαμφισβήτητα, η πυρασφάλεια και η πυροπροστασία μιας κατασκευής στον επαγγελματικό τομέα, εξασφαλίζει ηρεμία και σιγουριά. Ο κάθε επιχειρηματίας αισθάνεται ασφαλής (και πρέπει) και αφοσιώνεται στην αύξηση της παραγωγής, στην αύξηση των πωλήσεων, κλπ. Οι υπεύθυνοι ασφάλειας ή οι αρχηγοί των ομάδων πυροπροστασίας επωμίζονται το δύσκολο έργο του ελέγχου και της συντήρησης των μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας με σκοπό την όσο το δυνατόν μικρότερη πιθανότητα έναρξης μιας πυρκαγιάς.
Τι συμβαίνει όμως όταν πρόκειται για το ίδιο μας το σπίτι; Ποιος είναι αυτός ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη της τήρησης των μέτρων ενεργητικής πυροπροστασίας; Ποιος είναι εκείνος που θα σχεδιάσει το πώς θα προστατευτούμε σε περίπτωση πυρκαγιάς και πολύ περισσότερο, ποιος είναι εκείνος ο οποίος θα επιβεβαιώσει ότι τα αναγραφόμενα στην σχετική νομοθεσία πυροπροστασίας τηρούνται;
Σχετικά με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οι κατοικίες μας όπως και όλα τα κτίσματα πρέπει να τηρούν τα ελάχιστα μέτρα παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας. Το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο διαχωρίζει τις κατοικίες σε υφιστάμενες, με άδεια οικοδομής πριν το Φεβρουάριο του 1988 και στις νεόδμητες, με άδεια οικοδομής μετά τον Φεβρουάριο του 1988 (Π.Δ. 71/1988). Έτσι ανάλογα με το πότε κατασκευάστηκε μια κατοικία (είτε μονοκατοικία, είτε πολυκατοικία) θα πρέπει να εφαρμόζεται το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
Συγκεκριμένα για τις κατοικίες προ του 1988, θα πρέπει να γίνεται υπόδειξη μέτρων από την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία εάν και εφόσον αυτό ζητηθεί. Για τις δε κατοικίες μετά το 1988, θα πρέπει να εφαρμόζονται οι αντίστοιχες εγκεκριμένες μελέτες παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας. Η εφαρμογή της παθητικής πυροπροστασίας σχετίζεται με τις οδεύσεις διαφυγής, τα κλιμακοστάσια (πλάτος, αριθμός, κλπ), τους επικίνδυνους χώρους (μηχανοστάσια, λεβητοστάσια, χώροι αποθήκευσης υγρών καυσίμων, κλπ) ενώ η εφαρμογή της ενεργητικής πυροπροστασίας σχετίζεται με την ύπαρξη συγκριμένων μέτρων όπως π.χ. πυροσβεστήρες, πυρανίχνευση, χειροκίνητο σύστημα αναγγελίας πυρκαγιάς, κλπ. Δεν είναι λίγες οι φορές κατά τις ποίες κατοικίες και άνθρωποι κινδυνεύουν να καταστραφούν ολοσχερώς από αμέλεια εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας.
Εκτός όμως από την εφαρμογή της νομοθεσίας, υπάρχουν επίσης μέτρα πρόληψης έναρξης πυρκαγιών για τις κατοικίες μας, που μπορούμε να τηρούμε, αρκεί να τα γνωρίζουμε. Στο επίσημο web site του Πυροσβεστικού Σώματος (www.fireservice.gr) βρίσκουμε μερικά από αυτά και τα παραθέτουμε ενδεικτικά:
- Μην τοποθετείτε ηλεκτροφόρα καλώδια κάτω από χαλιά, μοκέτες κλπ. Μπορεί να φθαρούν χωρίς να το αντιληφθείτε ή να δημιουργηθεί βραχυκύκλωμα με κίνδυνο πυρκαγιάς.
- Μην καρφώνετε οπουδήποτε στους τοίχους καρφιά, χωρίς να είστε σίγουροι ότι δεν περνούν αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος. Υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
- Όταν αποσυνδέετε κάποια συσκευή από το ρεύμα προσέξτε! Μην αγγίζετε τα γυμνά άκρα του φις, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει παραμείνει συσσωρευμένο ρεύμα στη συσκευή, ικανό να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο.
- Αποφεύγετε να τοποθετείτε καθρέπτες πάνω από το τζάκι, κοντά σε θερμάστρες κλπ. Προσελκύουν τα άτομα, με αποτέλεσμα να πλησιάζουν πολύ κοντά, χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Υπάρχει έτσι φόβος να πιάσουν φωτιά τα ρούχα τους.
- Μην τοποθετείτε στις ηλεκτρικές ασφάλειες σύρμα ή αλουμινόχαρτο, γιατί είναι επικίνδυνο.
- Όταν χρησιμοποιείτε υγρά καθαρισμού για ρούχα, δάπεδα , συσκευές , πρέπει να ξέρετε ότι είναι εύφλεκτα. Μην ανάβετε λοιπόν σπίρτα, αναπτήρα ή διακόπτη ηλεκτρικού ρεύματος, γιατί μπορεί να υπάρχουν ακόμη στο χώρο ατμοί από τα υγρά αυτά.
- Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά ενθουσιάζονται και εντυπωσιάζονται μπροστά στη θέα της φωτιάς, γι αυτό και αρέσκονται να παίζουν με αυτή, μη γνωρίζοντας τους κινδύνους.
- Μην αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν με σπίρτα ή αναπτήρες, καθώς και με παιχνίδια που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς να τα επιβλέπετε.
- Πριν φύγετε από το σπίτι σας, ελέγξτε αν υπάρχουν αναμμένες συσκευές ή τυχόν ξεχασμένα σκεύη μαγειρέματος πάνω σε αναμμένες εστίες.
- Τοποθετήστε τα σκουπίδια στα ειδικά κατασκευασμένα δοχεία στο πεζοδρόμιο και σκεπάστε τα καλά. Και κάτι πολύ σημαντικό, τοποθετήστε τα μακριά από κρουνούς της Πυροσβεστικής.
Επίσης πολλές φορές τους καλοκαιρινούς μήνες, κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου των δασών και των δασικών εκτάσεων, πολλές κατοικίες κινδυνεύουν από δασικές πυρκαγιές, διότι ποτέ κανείς δεν έλαβε προληπτικά μέτρα έναρξης και διάδοσης της πυρκαγιάς γύρω από το σπίτι του. Επικαλούμενοι για μία ακόμα φορά το επίσημο web site του Πυροσβεστικού Σώματος διαβάζουμε και αναδημοσιεύουμε τα ακόλουθα:
ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
Τρεις είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που ενισχύουν την προστασία των κατοικιών που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις: η ποιότητα των κατασκευών, η δυνατότητα πρόσβασης και η επάρκεια νερού.
Κατασκευές: Οι κατοικίες που ανεγείρονται στις πλαγιές λόφων και βουνών, ιδιαίτερα σε απότομα εδάφη με υψηλή και εύφλεκτη βλάστηση είναι επικίνδυνες για τους ενοίκους τους, εφόσον δεν έχουν ληφθεί πρώτα επαρκή μέτρα προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές.
Πρόσβαση: Κατά τη σχεδίαση των δρόμων, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι απαιτήσεις για την πυρασφάλεια της περιοχής. Η ασφαλής πρόσβαση προϋποθέτει δρόμους και οδικά δίκτυα χωρίς αδιέξοδα, ικανού πλάτους, έτσι ώστε, να επιτρέπουν την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων σε διπλή κατεύθυνση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά και την ασφαλή εκκένωση από τους κατοίκους. Θα πρέπει επίσης, να αφαιρούνται τα κλαδιά που εφάπτονται σε καλώδια υψηλής τάσης, ενώ επιβάλλεται οι δρόμοι να είναι αποψιλωμένοι από τους θάμνους και τα ξηρά χόρτα.
Παροχή νερού: Κάθε κατοικία που βρίσκεται μέσα στο δάσος θα πρέπει να διαθέτει επαρκή ποσότητα νερού και εγκαταστάσεις για την εκτόξευση του, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα νερού, τόσο αυξάνεται η αποτελεσματικότητα του συστήματος καταστολής. Και αυτό γιατί, οι πυροσβέστες χρειάζονται τεράστιες ποσότητες νερού, όταν μια πυρκαγιά πάρει διαστάσεις. Μια πισίνα, μία τεχνητή λίμνη ή μία δεξαμενή, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, εάν εξαντληθούν τα αποθέματα νερού των πυροσβεστικών αντλιών.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ασφάλεια των υποδομών και της ζωής μας περνάει τις περισσότερες φορές από τα χέρια μας! Έτσι θα πρέπει να:
- Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι σας, ώστε να μειωθεί η ποσότητα της καύσιμης ύλης που το περιβάλλει. Στις περισσότερες περιοχές, η αντιπυρική ζώνη μπορεί να εκτείνεται σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από το σπίτι. Όταν, όμως, το έδαφος είναι επικλινές, ανάλογα με τη κλίση που έχει, θα πρέπει να αυξάνεται και το πλάτος της αντιπυρικής ζώνης.
- Οι σωροί με τα καυσόξυλα πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση ασφαλείας από το σπίτι και γενικά μακριά από οτιδήποτε εύφλεκτο, διότι οι καύτρες από ενδεχόμενη πυρκαγιά στην παρακείμενη δασική έκταση μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη των ξύλων και ως επακόλουθο τη μετάδοση της φωτιάς σε ολόκληρο το σπίτι.
- Η κατοικία σας πρέπει να διαθέτει πολλές εξόδους κινδύνου, σε όλα τα επίπεδα, για να μπορέσετε να διαφύγετε σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Τέλος μην ξεχνάμε ότι για την ασφάλεια όλων μας θα πρέπει να καθοριστεί ένα σημείο συνάντησης με τα μέλη της οικογένειάς μας και να προσχεδιαστεί ο τρόπος διαφυγής μας σε περίπτωση κινδύνου. Μην ξεχάσετε να καλέσετε την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199 ή εναλλακτικά στον Ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.
Με την πεποίθηση ότι μπορούμε και θέλουμε να αλλάξουμε νοοτροπία και τρόπο σκέψης ας προστατεύσουμε τα σπίτια μας, τη ζωή μας και κυρίως τα παιδιά μας από τον «πύρινο δράκο» που τις περισσότερες φορές «κοιμάται» και που εάν «ξυπνήσει» θα πρέπει να μας βρει προετοιμασμένους, γιατί συγχωρεί λάθη και παραλείψεις.
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΔΡΟΣΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ