Πυρανίχνευση…Made in Greece: H Paradox Hellas επενδύει στην καινοτομία
Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των παρουσιάσεων των Ελληνικών εταιριών που σχεδιάζουν και παράγουν στην Ελλάδα ηλεκτρονικά συστήματα ασφaλείας, επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις της Paradox Hellas και είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα της εταιρίας, καθώς και να ξεναγηθούμε στο εργοστάσιο παραγωγής των προϊόντων.
Όπως είναι γνωστό, η Paradox Hellas δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην Ελληνική αγορά ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Paradox Security Systems και άλλων καταξιωμένων διεθνών οίκων, διαθέτοντας μια ευρεία γκάμα λύσεων ασφαλείας για κάθε εφαρμογή και έχοντας συνάψει συνεργασίες με εκατοντάδες επιχειρήσεις στον τομέα την παροχής υπηρεσιών εγκατάστασης έργων ασφαλείας.
Εκτός όμως από την εισαγωγική δραστηριότητα και τη χονδρική πώληση, πολύ μεγάλο κεφάλαιο για την Paradox Hellas αποτελεί εδώ και κάποια χρόνια η σχεδίαση και η κατασκευή συστημάτων – κυρίως από το χώρο της πυρανίχνευσης. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα προσδίδει αναμφισβήτητα υψηλή προστιθέμενη αξία στην ίδια την Paradox Hellas, μιας και είναι η μία από τις τρεις Ελληνικές εταιρίες που παράγουν ηλεκτρονικά προϊόντα ασφαλείας στη χώρα μας (οι προηγούμενες δύο παρουσιάστηκαν στα προηγούμενα τεύχη μας). Παράλληλα, η συγκεκριμένη δραστηριότητα της Paradox Hellas σε συνδυασμό με την εξαγωγική της κατεύθυνση και τη συμμετοχή της σε διεθνείς εκθέσεις, ενισχύει σημαντικά την εικόνα του κλάδου στη χώρα μας.
Στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας που βρίσκονται στη Μεταμόρφωση Αττικής, αλλά και στο εργοστάσιο παραγωγής στο 69ο χλμ. Αθηνών – Λαμίας που επισκεφθήκαμε, μας υποδέχτηκε θερμά ο κος Τάκης Οικονομίδης (Διευθύνων Σύμβουλος της Paradox Hellas), ο οποίος ανέλαβε να μας ξεναγήσει στους χώρους παραγωγής των προϊόντων της εταιρίας, αλλά και να μοιραστεί μαζί μας την ιστορική διαδρομή, τα χαρακτηριστικά της παραγωγικής διαδικασίας, τους εμπορικούς στόχους και τα οράματα της εταιρίας.
Ανοδική πορεία στην πορεία των χρόνων
Επιχειρώντας μια ιστορική αναδρομή για το πώς έφτασε σήμερα η Paradox Hellas σε αυτό το σημείο, ο κος Οικονομίδης μας αναφέρει: « Η προσωπική εμπειρία ξεκινά από πάρα πολύ παλιά, σχεδόν από το 1982, αλλά η τυπική ιστορία της εταιρίας αρχίζει το 1990 όταν ξεκινήσαμε να εμπορευόμαστε κάποια Ιταλικά προϊόντα ασφαλείας, ενώ παράλληλα είχαμε ήδη αρχίσει από το 1987 να κάνουμε κάποια βήματα στην κατασκευή αυτόνομων σειρήνων. Το 1996 η εταιρία μετατράπηκε σε Α.Ε. και αγοράστηκαν ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσαμε μια πρώτη δομή ενός R & D τμήματος με στρατηγική επιλογή να ασχοληθούμε με τον τομέα της πυρανίχνευσης. Ήδη λοιπόν από τότε είχαν αρχίσει να γίνονται τα πρώτα βήματα στον τομέα κατασκευής κάποιων συμβατικών πινάκων πυρανίχνευσης με αναλογικά κυκλώματα. Παρακολουθώντας στη συνέχεια τις εξελίξεις και βλέποντας ότι τα αναλογικά κυκλώματα άρχισαν να έχουν φθίνουσα πορεία, περάσαμε περίπου το 2003 στην κατασκευή πινάκων με ψηφιακούς επεξεργαστές και πολλές περισσότερες λειτουργίες, που αναβάθμισαν συνολικά την απόδοση των συστημάτων. Ίσως αυτός ήταν και ο πιο σημαντικός σταθμός στην πορεία της παραγωγής προϊόντων της Paradox Hellas. Από εκεί και ύστερα αναπτύξαμε ακόμα περισσότερο το τμήμα R&D, στελεχώσαμε την εταιρία με άριστα καταρτισμένους επιστήμονες, συλλέξαμε ακόμα περισσότερες εμπειρίες και πληροφορίες και φυσικά δημιουργήσαμε το 2006 το εργοστάσιο που υπάρχει σήμερα, με τις 2 γραμμές παραγωγής. Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, ήταν να εμπλουτίσουμε τη γκάμα παραγωγής μας με σύγχρονα συστήματα πυρανίχνευσης και άλλες περιφερειακές μονάδες επικοινωνίας, αλλά φυσικά και σειρήνες, συνεχίζοντας την παράδοση που είχαμε δημιουργήσει – μιας και όπως προαναφέραμε – σειρήνα ήταν το πρώτο προϊόν που κατασκευάσαμε και το οποίο γνώρισε ιδιαίτερα μεγάλη αποδοχή στην ελληνική αγορά.
Οι πίνακες Πυρανίχνευσης ως πυρήνας της γκάμας των προϊόντων
Στη συνέχεια της συνομιλίας μας, ζητήσαμε από τον κύριο Οικονομίδη να μας περιγράψει συνοπτικά τη γκάμα των προϊόντων που παράγει σήμερα η εταιρία – εδώ στο εργοστάσιό της στην Ελλάδα. «Καταρχήν επικεντρωνόμαστε σε μεγάλο βαθμό στα συστήματα πυρανίχνευσης, παράγοντας αναλογικά κέντρα με μέχρι 24 ζώνες, καθώς επίσης και συμβατικό σύστημα πυρανίχνευσης από 8 έως 72 ζώνες, που είναι πιστοποιημένο και για κατάσβεση. Παράγουμε, ακόμα συμπληρωματικά προϊόντα στον τομέα των συστημάτων ασφαλείας, όπως σειρήνες και μονάδες επικοινωνίας GSM, RS2323 σε τοπικές εφαρμογές και IP. Τα προϊόντα που κατασκευάζουμε βρίσκουν εφαρμογή σε ένα πολύ μεγάλο εύρος εγκαταστάσεων, από ένα σπίτι ή μια μικρή εμπορική επιχείρηση, μέχρι ένα μεγάλο εργοστάσιο ή ένα πολυώροφο κτίριο γραφείων. Για παράδειγμα, για το σύστημα Fighter με δυνατότητα 72 ζώνες και 20 ανιχνευτές ανά ζώνη, μπορούμε να υπολογίσουμε ότι έχει τη δυνατότητα να καλύψει χώρο που χρειάζεται πάνω από 1400 ανιχνευτές! Επίσης έχουμε ολοκληρώσει το σχεδιασμό και βρισκόμαστε στη διαδικασία προ-πιστοποίησης ενός διευθυνσιοδοτημένου κέντρου πυρανίχνευσης και παράλληλα σχεδιάζουμε την κατασκευή συστήματος με 8 loop με δικτυακές δυνατότητες.
Η πιστοποίηση ως απαραίτητος παράγοντας εξέλιξης
Ειδικά στον τομέα των πιστοποιήσεων που αφορούν στα συστήματα πυρανίχνευσης, ο κος Οικονομίδης μας ανέφερε ότι ακολουθούνται όλα τα πρότυπα και οι κανόνες που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι σχετικοί Οργανισμοί και πάντα σύμφωνα με τη γενική οδηγία ΕΝ54, αλλά και από τις επιμέρους οδηγίες που αφορούν σε διάφορα προϊόντα στο συγκεκριμένο τομέα. Επίσης όλα τα συστήματα πυρανίχνευσης πρέπει και είναι πιστοποιημένα σύμφωνα και με την οδηγία CPD (Construction Products Directive) που πλέον από την 1η Ιουλίου έχει μετονομαστεί σε CPR (Construction Products Regulation). Τα κέντρα λοιπόν που κατασκευάζουμε εδώ, όπως το Matrix και το Fighter, διαθέτουν αυτές τις πιστοποιήσεις. Επιπλέον, το Fighter διαθέτει την ειδική πιστοποίηση για κατάσβεση και το Matrix έχει πιστοποιηθεί από τον Αμερικανικό φορέα Intertek με πιστοποιητικά UL και ULC και φέρει το σήμα ETL. Προκειμένου να πάρουμε αυτό το σήμα, το εργοστάσιο ελέγχεται από το φορέα Intertek 4 φορές το χρόνο προκειμένου να πιστοποιηθεί η παραγωγή. Ο έλεγχος αυτός αφορά σε όλα τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται – και ιδιαίτερα κάποια κρίσιμα εξαρτήματα όπως πυκνωτές και μετασχηματιστές. Επίσης ελέγχεται η ποιότητα υλικών σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές σε ορισμένες μονάδες, όπως τα μεταλλικά κουτιά που χρησιμοποιούμε για τους πίνακες, αλλά και τα πλαστικά μέρη.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι απόφασή μας τα προϊόντα που παράγουμε να πιστοποιούνται σύμφωνα με LPCB λόγω της αναγνωρισιμότητας του φορέα στις αγορές του εξωτερικού.
Η έρευνα και οι διαδικασίες για την κατασκευή των προϊόντων
Ζητήσαμε από τον κύριο Οικονομίδη να μας περιγράψει τα βήματα που απαιτούνται από την αρχή, προκειμένου ένα προϊόν να είναι έτοιμο να διατεθεί στην αγορά και σχετικά μας ανέφερε: «Καταρχήν η ιδέα έρχεται μέσα από τις ανάγκες της αγοράς, λαμβάνοντας πληροφορίες αλλά και συλλέγοντας εμπειρίες. Όταν ξεκινούμε να φτιάξουμε ένα προϊόν, γίνεται μια μεγάλη συζήτηση με βάση 2 κριτήρια. Το πρώτο κριτήριο είναι πόσο καινοτόμο μπορεί να γίνει ένα προϊόν και δεύτερο κριτήριο είναι να προβλέψουμε μια προκοστολόγηση για ένα προϊόν που θα κατασκευάσουμε μετά από ένα χρόνο. Δηλαδή, αυτό που στοχεύουμε είναι ένα προϊόν να είναι έξυπνο χωρίς περιττά στοιχεία και σε σωστή κοστολογική βάση. Για να επιτευχθούν αυτά απαιτείται να γίνει μια σημαντική δουλειά από το τμήμα του R&D. Όταν ξεκινάει λοιπόν ένα Project, όλα τα δεδομένα και οι παράμετροι που αφορούν στο νέο προϊόν, μεταβιβάζονται σε εδικό πρόγραμμα που διαθέτει η εταιρία. Έτσι καταγράφουμε και επεξεργαζόμαστε στοιχεία που αφορούν στο τι προϊόν θέλουμε να φτιάξουμε, με ποιες λειτουργίες, ποια μορφή θα έχει μέσα από βιομηχανικό σχεδιασμό, λεπτομέρειες που αφορούν στο λογισμικό και πολλά άλλα στοιχεία που συνιστούν ένα «πακέτο πληροφοριών». Αυτό το «πακέτο» στη συνέχεια αξιολογείται και όταν φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο αξιολόγησης και καταλήξουμε στη βασική δομή του προϊόντος, ξεκινά ο σχεδιασμός του hardware, φτιάχνοντας τα πρώτα PCB δείγματα, ενώ στη συνέχεια αναπτύσσεται και το λογισμικό ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο διάγραμμα ροής. Για όλα αυτά, εργάζονται ξεχωριστές ομάδες ανθρώπων υπό την επίβλεψη προϊσταμένων και στη συνέχεια οι εργασίες της κάθε ομάδας ενοποιούνται για να αποκτήσει το δείγμα του προϊόντος κάποια ολοκληρωμένη μορφή. Στη συνέχεια, μια άλλη ομάδα που δεν έχει ασχοληθεί με το σχεδιασμό, προχωρά στη διαδικασία του debugging για να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα και αστοχίες. Μετά ελέγχουμε την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα και το προϊόν αποστέλλεται στο φορέα πιστοποίησης για εξονυχιστικό έλεγχο. Αφού πιστοποιηθεί το προϊόν, παράγονται περίπου 50 "κομμάτια" που διοχετεύονται στην αγορά για να δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες. Εφόσον είμαστε 100% σίγουροι για την αξιοπιστία του προϊόντος, αρχίζει η μαζική παραγωγή.
Η διαδικασία κατασκευής του εκάστοτε προϊόντος γίνεται στη συνέχεια βάσει πολύ συγκεκριμένων εργασιών που τηρούνται απόλυτα. Από το πώς θα τοποθετηθεί ένα εξάρτημα μέχρι πώς θα κολληθεί μία ετικέτα. Αυτό που αξίζει να τονίσουμε είναι ότι σε αυτήν τη διαδικασία είναι πολύτιμο για εμάς να μπορούμε να γνωρίζουμε σε κάθε κέντρο πυρανίχνευσης, τι εξαρτήματα έχουν τοποθετηθεί, από ποιον προμηθευτή, από μία ημερομηνία εισαγωγής. Να υπάρχει δηλαδή πλήρης ανιχνευσιμότητα των υλικών που έχουν τοποθετηθεί, κάτι που επιτυγχάνεται με τον τελικό σειριακό αριθμό του προϊόντος, στο αρχείο του οποίου περιλαμβάνονται όλες αυτές οι πληροφορίες των υλικών που συλλέγονται για κάθε προϊόν στα βήματα της παραγωγής.
Σύγχρονος εξοπλισμός & καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό
Κατά την επίσκεψή μας στο εργοστάσιο της Paradox Hellas, είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά το χώρο παραγωγής των προϊόντων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο γραμμές παραγωγής με μηχανήματα SMT της Samsung, επιτυγχάνοντας αυτοματοποιημένη παραγωγή με 9 χιλιάδες εξαρτήματα ανά μηχανή ανά ώρα, ενώ πολύ σύντομα θα προστεθούν και άλλες μηχανές που θα καλύψουν ιδιαίτερες ανάγκες κατασκευής για μεγαλύτερα κέντρα. Το μοντάζ ορισμένων υλικών γίνεται χειροκίνητα από εξειδικευμένο προσωπικό, η συγκόλληση άλλων υλικών από «αυτοματοποιημένο μπάνιο», η κοπή κάποιων πλακετών γίνεται με ειδικές μηχανές, ενώ όταν τελειώσει η παραγωγή ενός πίνακα, όλα τα μοντέλα λειτουργούν υπό κανονικές συνθήκες για ένα 8ωρο, για να δοκιμαστεί η αρτιότητά τους.
Φυσικά, πρέπει να κάνουμε ειδική αναφορά εκτός από τα μηχανήματα παραγωγής και στους ανθρώπους που εργάζονται στα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης αλλά και στην παραγωγή, που είναι μηχανικοί με σημαντικές σπουδές και πολύ καλή κατάρτιση.
¶νοιγμα σε αγορές του εξωτερικού
Στη συνέχεια της συζήτησής μας, ζητήσαμε από τον κύριο Οικονομίδη να μας ενημερώσει για την εμπορική στόχευση των προϊόντων που σχεδιάζει και παράγει η εταιρία.
«Τα Ελληνικά προϊόντα διοχετεύονται στην Ελληνική αγορά αλλά εξάγονται και σε Βαλκανικές χώρες, στην Τουρκία, στο Λίβανο, στο Ντουμπάι, στη Μαλαισία, στη Σιγκαπούρη κ.ά. και συνολικά η εξαγωγική μας δραστηριότητα εκτείνεται αυτή τη στιγμή περίπου σε 20 χώρες, με στόχο να επεκταθούμε και σε άλλες αγορές. Για το λόγο αυτό συμμετείχαμε με περίπτερο για πρώτη φορά φέτος στη διεθνή έκθεση FIREX στο Birmingham της Αγγλίας, έχοντας μια πάρα πολύ αξιοπρεπή παρουσία και κερδίζοντας πολύ θετικά σχόλια από δυνητικούς πελάτες, αλλά και την αναγνώριση από στελέχη μεγάλων ανταγωνιστικών εταιριών.
Για εμάς η συμμετοχή στη συγκεκριμένη έκθεση αποτέλεσε μια πολύτιμη εμπειρία όχι μόνο γιατί μας έμαθαν κάποιοι στο εξωτερικό, αλλά γιατί και εμείς αποκομίσαμε σημαντικές πληροφορίες για τις αγορές σε πολλές χώρες, για τις πιστοποιήσεις και γενικότερα για το πώς κινούνται σημαντικοί «παίχτες» σε αυτόν τον τομέα. Επίσης η συμμετοχή αυτή μας γέμισε περηφάνια για το γεγονός ότι σε μια τέτοια σημαντική έκθεση συμμετείχαμε ως εταιρία, με δεύτερο συνθετικό στην ονομασία της το «Hellas».
Εδώ στην Ελλάδα διαθέτουμε τα προϊόντα που παράγουμε σε περίπου 500 εταιρίες που ασχολούνται με τα έργα ασφάλειας και πυρανίχνευσης σε όλους του Νομούς της χώρας. Πάρα πολύ συχνά διεξάγουμε σεμινάρια που απευθύνονται στο δίκτυο των εγκαταστατών μας, προκειμένου να τους εκπαιδεύουμε σε νέα προϊόντα ή αναβαθμίσεις των ήδη υπαρχόντων προϊόντων, έτσι ώστε να έχουν την απαραίτητη τεχνική κατάρτιση και να είναι σε θέση να καλύπτουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες της αγοράς.
Κλείνοντας τη συζήτησή μας, θελήσαμε από τον κύριο Οικονομίδη να μας αναπτύξει τη φιλοσοφία του γύρω από τι σημαίνει ευρύτερα για τον ίδιο, το γεγονός ότι είναι μία από τις ελάχιστες ελληνικές εταιρίες που παράγουν προϊόντα σύγχρονης τεχνολογίας για εφαρμογές προστασίας και μας επισήμανε χαρακτηριστικά: «Κίνητρό μας είναι η διαχρονική αγάπη για το χώρο! Θα θέλαμε να υπήρχαν περισσότερες ελληνικές εταιρίες που να κατασκευάζουν εδώ στην Ελλάδα ηλεκτρονικά προϊόντα ασφαλείας, γιατί αυτό θα έδινε μεγαλύτερη ώθηση στον κλάδο.
Είναι σίγουρα ένας πολύ δύσκολος δρόμος να επενδύεις στην Ελλάδα στην παραγωγή προϊόντων τεχνολογίας. Εμείς όμως επιλέξαμε αυτόν το δρόμο, γιατί αγαπάμε το συγκεκριμένο κλάδο και γιατί αποτελεί για μας μια εσωτερική ανάγκη που θέλουμε να αναδεικνύουμε».
Του Βλάση Αμανατίδη