Πρωταρχικό μέλημα μιας εταιρείας είναι να εκτιμήσει τη δυναμική της
Συνέντευξη με τον κο Μελέτη Κούρσο, Διευθυντής Ασφαλείας, OK Anytime Markets A.E.
Το σημαντικό ρόλο του τμήματος ασφαλείας, το κατά πόσο μία εταιρεία αξίζει να επενδύσει στο τμήμα ασφαλείας, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης περιστατικών κρίσεων, αναδεικνύει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Διευθυντής Ασφάλειας των OK Anytime Markets A.E., κος Μελέτης Κούρσος.
Ποιος είναι ο ρόλος του τμήματος ασφαλείας μέσα στην εταιρεία σας;
Ο ρόλος του τμήματος εντός της εταιρείας είναι να ελέγχει και να μεριμνά ώστε οι εταιρικές διαδικασίες να λειτουργούν όπως έχουν καθοριστεί από τη διεύθυνση. Επιβλέπει τις κτιριακές εγκαταστάσεις και επιτηρεί το ανθρώπινο δυναμικό της για τυχόν παραβατικές πράξεις. Συγκεκριμένα, ο υπεύθυνος ασφαλείας πρέπει να διαθέτει την ετοιμότητα να δώσει άμεσες και εφαρμόσιμες λύσεις, για να μη διαταραχθεί η ισορροπία της λειτουργίας της επιχείρησης. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μια εταιρεία είναι ένας ζωντανός οργανισμός, στον οποίο οι καθημερινές προκλήσεις είναι πολυδιάστατες και απαιτούν την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία. Με λίγα λόγια, το τμήμα ασφαλείας φροντίζει να εξουδετερώνει οποιαδήποτε εξωτερική ή ακόμη και εσωτερική απειλή, ώστε να μην επηρεάζεται η λειτουργία και η παραγωγή της εταιρείας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας, που η ανταγωνιστικότητα και οι απαιτήσεις αυξάνουν συνεχώς στο χώρο των εταιρειών.
Αξίζει μία εταιρεία να επενδύσει στο τμήμα ασφαλείας;
Καταρχάς, πρωταρχικό μέλημα μιας εταιρείας είναι να εκτιμήσει τη δυναμική και την εμβέλειά της, ώστε να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα για τις ανάγκες που διαμορφώνονται σχετικά με την οργάνωση και τη στελέχωσή της. Η εκτίμηση αυτή χρειάζεται να γίνει από έναν ειδικό με την απαραίτητη εμπειρία και γνώση για τον τομέα της ασφάλειας. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι ανώφελο να ξοδεύουν μέρος του προϋπολογισμού για την ασφάλεια, αλλά η προσωπική μου εμπειρία, μου έχει διδάξει το αντίθετο. Έχω δει πολλές φορές διάφορες μορφές παραβατικών ενεργειών να οδηγούν εταιρείες σε λειτουργικό και οικονομικό τέλμα. Κλοπές, δολιοφθορές, διαρροή δεδομένων και άλλες πολλές ανομίες μπορούν να αναστείλουν την ομαλή λειτουργία μιας επιχείρησης και να θέσουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητά της. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι μία εταιρεία είναι υπεύθυνη πάνω από όλα για την ασφάλεια του εργατικού δυναμικού της. Είναι υποχρέωσή της να απομακρύνει κάθε μορφή απειλής (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, αλλά και ανθρώπινες εγκληματικές ενέργειες, όπως κλοπές, χρήση βίας, ένοπλες επιθέσεις) που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η εταιρεία μας κάνει σοβαρές επενδύσεις στο τμήμα ασφαλείας, διαθέτοντας το πλέον καταρτισμένο προσωπικό αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, που θα διασφαλίσουν το αυξημένο αίσθημα ασφάλειας, την πρόληψη και καταστολή των κινδύνων αλλά και την άμεση αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Εξυπακούεται ότι τα παραπάνω έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την ομαλή και αποδοτική λειτουργία της εταιρείας.
Η οικονομική κρίση δημιουργεί αύξηση της εγχώριας εγκληματικότητας;
Θα ήθελα να απαντήσω «όχι» σε αυτήν την ερώτηση. Δυστυχώς όμως, η πραγματικότητα είναι αυτή. Η οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας – και που κατά την ταπεινή μου άποψη θα συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια – έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση άνομων πράξεων και παραβατικών ενεργειών, από κλοπές έως δολιοφθορές. Ας είμαστε ρεαλιστές. Δεν χρειάζεται καν να ανατρέξουμε στην ιστορία. Βλέπουμε τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει καμία χώρα, καμία κοινωνία, στην οποία η οικονομική κρίση να μην είναι συνώνυμη σχεδόν της αύξησης της εγκληματικότητας. Όσον αφορά στην αλυσίδα μας, δημιουργούνται προβλήματα τόσο σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό όσο και στο έμψυχο δυναμικό. Για αυτούς τους λόγους το τμήμα ασφαλείας έχει δημιουργήσει προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. Παρόλα αυτά δεν διαθέτουμε παρωπίδες. Το αντίθετο μάλιστα. Διδασκόμαστε καθημερινά είτε από γεγονότα σε πρακτικό επίπεδο είτε σε θεωρητικό, με διαρκή ενημέρωση και μελέτη και είμαστε σε θέση να δούμε την πραγματικότητα ως έχει. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στο χώρο της ασφάλειας για την εκμηδένιση των άνομων πράξεων. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι οι παραβάτες διακρίνονται συχνά από τρομερή εφευρετικότητα και οργάνωση. Οι κλοπές για παράδειγμα, έχουν ξεπεράσει πλέον τον ερασιτεχνισμό και την ατομικότητα. Στις μέρες μας, δρουν οργανωμένες σπείρες που αποτελούν βραχνά για τις σύγχρονες επιχειρήσεις. Αυτό και μόνο μας αποδεικνύει ότι δεν διαθέτουμε την πολυτέλεια να επαναπαυτούμε. Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση με στόχο πάντα την πρόληψη.
Είστε υπέρ της φιλοσοφίας των μυστικών πελατών για μια αλυσίδα καταστημάτων;
Για να υπάρξει η διαδικασία των μυστικών πελατών υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη εκδοχή είναι η ίδια η εταιρεία να έχει δικό της προσωπικό το οποίο θα έχει αυτόν το ρόλο και η δεύτερη είναι να συνεργάζεται με κάποια εταιρεία που παρέχει μυστικούς πελάτες. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να συνάψουν φιλικές σχέσεις με τους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα να μη γίνεται αντικειμενικά η αξιολόγηση. Στη δεύτερη περίπτωση, επειδή οι μυστικοί πελάτες δεν υπάγονται στην ίδια εταιρεία, υπάρχει περίπτωση να μη δείχνουν τον κατάλληλο ζήλο και ενδιαφέρον που απαιτούνται για αυτήν την εργασία. Είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται η αξιοπιστία και αντικειμενικότητα των αποτελεσμάτων, η οποία αξιολογείται με ειδικές μεθόδους και τεχνικές. Προσωπικά είμαι σύμφωνος με τη συγκεκριμένη διαδικασία, αρκεί να γίνεται με καθαρά επαγγελματικά κριτήρια. Είναι χρήσιμο οι αρμόδιοι προϊστάμενοι να λαμβάνουν υπόψη τους τις αξιολογήσεις που γίνονται, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα της επιχείρησης και εκ των έσω. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία της εταιρείας, αποτρέποντας παρανομίες – είτε αυτές προέρχονται από το εσωτερικό της επιχείρησης είτε σχετίζονται με καθαρά εξωγενείς παράγοντες.
Τι χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί μια έκτακτη ανάγκη (κρίση);
Στην Ελλάδα έχει διαπιστωθεί ότι η πλειοψηφία των εταιρειών δεν προνοεί για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων (είτε μιλάμε για φυσικά φαινόμενα όπως είναι οι πλημμύρες και οι σεισμοί είτε για εργασιακά ατυχήματα ή και εγκληματικές ενέργειες). Για να αντιμετωπιστούν με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όλα αυτά τα φαινόμενα χρειάζεται οργάνωση σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Πρώτα από όλα πρέπει να γίνει καταγραφή διάφορων έκτακτων αναγκών που μπορεί να προκύψουν και στη συνέχεια να συνταχθεί εγχειρίδιο το οποίο θα καθορίζει όλες τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν από το προσωπικό. Το τελικό στάδιο περιλαμβάνει την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού ανά τακτά χρονικά διαστήματα και την κατά καιρούς επικαιροποίηση του εγχειριδίου.