Προσωπικό Ασφάλειας – O σημαντικότερος κρίκος της αλυσίδας
Editorial του Βλάση Αμανατίδη – Αρχισυντάκτη του Security Manager – στο τεύχος 70 (Ιουλίου – Αυγούστου)
Αφορμή για το συγκεκριμένο editorial, αποτέλεσαν οι πολλές αναφορές στο πρόσφατο 5ο Συνέδριο Security Project – και ειδικότερα στα περισσότερα πάνελ συζήτησης αλλά και σε πολλές κεντρικές ομιλίες – σχετικά με την αξιολόγηση, την εκπαίδευση και τη διαχείριση του προσωπικού στον ιδιωτικό τομέα παροχής υπηρεσιών ασφάλειας. Οι περισσότερες αναφορές ανέδειξαν τη σπουδαιότητα του ρόλου του προσωπικού, ως βασικό πυλώνα αποτελεσματικότητας και απόδοσης του έργου που προσφέρουν οι εταιρίες του κλάδου, αλλά και τα εσωτερικά τμήματα ασφάλειας στους οργανισμούς.
Είναι αλήθεια ότι “δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό” επισημαίνοντας την κρισιμότητα του ρόλου του προσωπικού βάσης, ειδικά σε ένα κλάδο όπως είναι ο τομέας της παροχής υπηρεσιών ασφάλειας. Σήμερα όμως, που από την μια πλευρά οι απαιτήσεις για τον κλάδο της ασφάλειας αυξάνονται ποσοτικά και ποιοτικά, ενώ από την άλλη πλευρά το περιβάλλον γίνεται ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστικό, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η ποιότητα, η αποτελεσματικότητα, η επάρκεια και η απόδοση του προσωπικού βάσης, καθορίζει απόλυτα την εικόνα, την ανάπτυξη και αν θέλετε και την επιβίωση μιας εταιρίας.
Η σημαντικότητα του ρόλου του προσωπικού ασφαλείας, δεν αφορά μόνο την παροχή επανδρωμένων φυλάξεων ή περιπολιών, αλλά επεκτείνεται σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών που προσφέρει ο κλάδος, όπως για παράδειγμα τη διαχείριση και τον έλεγχο σημάτων συναγερμού και εικόνας στους κεντρικούς σταθμούς αλλά και τις εγκαταστάσεις των συστημάτων.
Υπάρχει λοιπόν μπροστά μας μια πολύ μεγάλη πρόκληση που αφορά τη βελτιστοποίηση της απόδοσης του έργου που προσφέρει το προσωπικό ασφαλείας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη, ότι οι οικονομικοί περιορισμοί λειτουργούν ανασταλτικά στη δημιουργία κινήτρων προς σε αυτή την κατεύθυνση. Το πρώτο και βασικό στάδιο επιτυχούς αντιμετώπισης αυτής της πρόκλησης, είναι η σωστή αξιολόγηση και επιλογή του προσωπικού, με βάση τις απαιτήσεις και την υπευθυνότητα της εκάστοτε θέσης, αλλά και τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρίας. Κατόπιν, η εκπαίδευση του προσωπικού και η εμπέδωση των αρχών της εταιρίας, είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό, προκειμένου ο εργαζόμενος να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στα καθήκοντα του, να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εκάστοτε θέσης, να είναι, υπεύθυνος, παραγωγικός και αφοσιωμένος στο έργο του.
Η συνέπεια και η αξιοπιστία της εταιρίας, απέναντι στον εργαζόμενο στο τομέα της ασφάλειας θεωρείται αυτονόητο, όμως δυστυχώς σε πολλές των περιπτώσεων στη χώρα μας σήμερα, αποτελεί ζητούμενο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αναβαθμιστεί το κύρος του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλειας και να βελτιωθεί η εικόνα του στην κοινωνία ευρύτερα, αν οι επιχειρήσεις του χώρου δεν είναι συνεπείς απέναντι στους εργαζομένους τους.
Είναι συνεπώς μεγάλη ευθύνη και επιτακτική ανάγκη για τις εταιρίες του κλάδου να δημιουργήσουν σήμερα τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό τους, που αποτελεί τον σημαντικότερο κρίκο της αλυσίδας στα έργα ασφάλειας, αν θέλουν πραγματικά να αναπτυχθούν και να επιζήσουν στο περιβάλλον όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα στο κλάδο της ιδιωτικής ασφάλειας.
Βλάσης Αμανατίδης