Προκεχωρημένη ¶μυνα: Κερδίζοντας χώρο και χρόνο πρόληψης
Η αποτελεσματική άμυνα και τα μέτρα προστασίας απαιτούν αναγνώριση των κινδύνων που υπάρχουν ακόμα και εκτός των πραγματικών ορίων της άμυνάς μας.
Είναι γεγονός ότι σήμερα στους περισσότερους φυλασσόμενους χώρους η επιτήρηση – εποπτεία των φυλάξεων σταματά στα φυσικά όρια της φύλαξης. Εκεί δημιουργείται η 1η γραμμή άμυνας, αδιαφορώντας για το τι γίνεται εκτός αυτής. Επίσης, η 1η γραμμή άμυνας είναι συνήθως αποκομμένη από τη 2η γραμμή άμυνας (control center – κύρια εγκατάσταση) λόγω κακής ή μηδενικής επικοινωνίας.
Σε αυτή την περίπτωση ξαναφτιάχνουμε μια νέα "Γραμμή Μαζινό", δηλαδή το τέλειο οχυρωματικό έργο των Γάλλων να αποτρέψουν μια νέα αιφνιδιαστική επίθεση των Γερμανών. Βέβαια όλοι ξέρουμε το αποτέλεσμα. Το στατικό και ακίνητο αυτό έργο δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τους ελιγμούς της εξελιγμένης πολεμικής μηχανής των Ναζί. ¶ρα, μαθαίνοντας από την ιστορία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την «Προκεχωρημένη άμυνα».
Τι σημαίνει όμως ο όρος «Προκεχωρημένη ¶μυνα»;
Στην ουσία είναι η άμυνα των μέτρων άμυνας (και ασφάλειας) που έχουμε δημιουργήσει προκειμένου να αναγνωρίζουμε τον «εχθρό» εκτός των ορίων της άμυνάς μας και να εκμεταλλευόμαστε τα δικά μας δυνατά σημεία, απωθώντας ή εκμηδενίζοντας τον αντίπαλο πριν δοκιμάσει να μπει στο δικό μας χώρο.
Ενέργειες που απαιτούνται
Για τη δημιουργία ιδανικών συνθηκών προκεχωρημένης άμυνας απαιτείται μια σειρά ενεργειών που πρέπει να γίνουν, όπως :
- Καταγραφή και ανάλυση όλων των ερωτήσεων από τους περαστικούς που ζητούν πληροφορίες. Δημιουργία αρχείου.
- Έλεγχος, καταγραφή και αρχείο για όλους τους μικροπωλητές, καντίνες, επαίτες, παιδιά των φαναριών, συνεργεία (είτε είναι εκεί για λίγο είτε για πολύ καιρό) που βρίσκονται στην περίμετρο ή σε ικανή απόσταση για παρακολούθηση.
Τα ανωτέρω δύο, με την επιφύλαξη του Ν.2472/97.
- Καταγραφή και ανάλυση όλων των ασυνήθιστων συμπεριφορών στην περίμετρο. Δημιουργία αρχείου.
- Δημιουργία ομάδας συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών. Δημιουργία αρχείου. Case Studies. Εκπαίδευση βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά.
- Καταγραφή όλων των ειδών πρόσβασης αλλά και διαφυγής (ακόμη και των πιο δύσκολων – εμείς ξέρουμε το χώρο μας καλύτερα από τον καθένα) των υποψήφιων δραστών ανάλογα με την περίπτωση.
- Καταγραφή και έλεγχος όλων των οχημάτων που σταθμεύουν κοντά σε κρίσιμες εγκαταστάσεις μας ή σε σημεία με εύκολη διαφυγή ή έχουν καλή θέση για λήψη βίντεο και φωτογραφιών.
- Ενημέρωση του Υπεύθυνου Ασφαλείας για χτυπήματα που έχουν γίνει σε παρόμοιους χώρους παγκοσμίως.
- Γνωριμία με όλους τους «γείτονες», επιχειρήσεις – Οργανισμούς – δημόσιες υπηρεσίες – ιδιώτες.
- Δημιουργία ομάδας «δημοσίων σχέσεων» η οποία θα ανταλλάσσει πληροφορίες με τη δημόσια Αρχή και με τους γείτονες. Πιθανά, ορισμός και περιοδικών meetings.
- Χρήση του φωτισμού σαν αμυντικό και επιθετικό εξοπλισμό. Χρήση παλλόμενου φωτισμού για ανεπιθύμητες φωτογραφίες και βίντεο.
- Έλεγχος και ανάλυση απειλής σε όλα τα γειτονικά κτήρια (και εγκαταλειμμένα) ανάλογα με το ποιος είναι ο καθένας και από τι κινδυνεύει.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Είδος Απειλής |
Περιγραφή Απειλής |
Παράδειγμα Απειλής |
Πολύ μεγάλη |
Ομάδα ατόμων εκπαιδευμένων με ή χωρίς την εκ των έσω βοήθεια. |
Οργανωμένο έγκλημα, τρομοκράτες, παραστρατιωτικές οργανώσεις, ξένες υπηρεσίες. |
Μεγάλη |
¶τομο/α μεμονωμένα ή σε συνεργασία με κάποιον από μέσα, εκπαιδευμένο ή ημι-εκπαιδευμένο. |
¶τομα με υψηλή εγκληματική ικανότητα, αλλά χαμηλή κοινωνική προσαρμοστικότητα. |
Ενδιάμεση |
¶τομα από μέσα ή από το εξωτερικό περιβάλλον, δρώντας μόνοι ή σε ομάδες. Γνωρίζουν ή είναι σχετικοί με συστήματα ασφαλείας. |
Μεσαίου μεγέθους εγκληματικά στοιχεία, διαδηλωτές ενεργητικοί, κεκαλυμμένες ομάδες συλλογής πληροφοριών. |
Χαμηλή |
¶τομο/α μεμονωμένα ή και εκ των έσω, σε μικρές ομάδες. |
Ευκαιριακοί διαρρήκτες, παθητικοί διαδηλωτές. |
- Δημιουργία καλών σχέσεων με την Αστυνομική Δύναμη που βρίσκεται στο δρόμο. Έτσι, κάθε φορά που θα σταματούν στην περίμετρό μας για να μας πουν μια «καλημέρα» εμείς αυξάνουμε την αποτρεπτική μας δύναμη.
- Προσέχουμε τους αντιπερισπασμούς είτε γίνονται για να δουν τον τρόπο αντίδρασής μας, είτε γίνονται την ώρα του συμβάντος.
- Πρέπει να γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο «γείτονάς» μας, γιατί όταν συμβούν και σε μας, πρέπει να είμαστε έτοιμοι.
- Καταγραφή των χρόνων παροχής βοήθειας από τη δημόσια αρχή (100 -199 -166) μετά από σχετική συνεκπαίδευση που θα έχουμε κανονίσει.
- Επικοινωνία με άλλους Υπεύθυνους Ασφαλείας της περιοχής (και όχι μόνο) που εργάζονται σε όμοιες επιχειρήσεις, για ανταλλαγή πληροφοριών και επίλυση κοινών προβλημάτων.
- ¶ριστη γνώση της περιοχής και εκμετάλλευση όλων των ιδιαιτεροτήτων της προς όφελός μας.
- Παροχή κατάλληλου εξοπλισμού στην ομάδα ασφαλείας που θα υλοποιήσει αυτή την ενέργεια.
- Με ευθύνη του επικεφαλής της ομάδας, δεν διαρρέουμε καμία πληροφορία.
Τα οφέλη από τις παραπάνω ενέργειες είναι τα εξής :
- Κρατάμε τα περισσότερα συμβάντα εκτός των δικών μας ορίων. Συμβολή στην ομαλότερη λειτουργία του χώρου που φυλάσσεται.
- Αποκτούμε μεγαλύτερη ασφάλεια και αυτό διαρρέει στην «πιάτσα». Επομένως δρα από μόνο του αποτρεπτικά και αποθαρρύνει όσους θελήσουν να μας βλάψουν.
- Όλα τα προβλήματα εντοπίζονται εκτός του δικού μας χώρου, τα καθυστερούμε και αυξάνουμε το διαθέσιμο χρόνο αντίδρασης με ευνοϊκότερα αποτελέσματα για εμάς.
Αντί επιλόγου ..
«Η ειρήνη είναι η συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα».
Carl Von Klausewitz
Πηγές:
Σπύρος Κυριακάκης – Γιάννης Κανάλης: «Εγκυκλοπαιδικό Εγχειρίδιο του Security Manager», Press Line 2008
Karl Von Klausewitz: «Περί Πολέμου», Βάνιας 1999
Προσωπικές σημειώσεις και καθηγητών στο πρόγραμμα: STRATEGIC COMMAND COURSE IN SECURITY MANAGEMENT στο NYC
Γεώργιος Παλιούρας
Απόφοιτος προγράμματος STRATEGIC COMMAND COURSE IN SECURITY MANAGEMENT στο NYC
IFPO CPO
Μέλος BECCA