PRACSE 2006: H Ασφάλεια των πληροφοριών στην πράξη
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 16-17 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις του Athens Information Technology (AIT), το 1st AIT Annual Workshop on Practical AspeCts of Security, Pracse 2006, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους το παρακολούθησαν, να ενημερωθούν για όλες τις νεότερες εξελίξεις στο χώρο της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων.
Εγκαινιάζοντας μια σειρά ετησίων Workshops για την ασφάλεια των δεδομένων υπολογιστών και δικτύων, το Athens Information Technology (AIT), διοργάνωσε το 1st AIT Annual Workshop on Practical AspeCts of Security, Pracse 2006.
ΤΗ διημερίδα έλαβε χώρα στις 16-17 Ιουνίου, στις εγκαταστάσεις του ΑΙΤ, ενώ έφερε την πιστοποίηση του Information Systems Audit and Control Association (ISACA) Athens Chapter. ο Pracse 2006, προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων, που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για διάφορα θέματα, τα οποία άπτονται στο ΙT security, με έμφαση στα πρακτικά θέματα. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν επαγγελματίες και ερευνητές, τόσο από τον ακαδημαϊκό χώρο και τη βιομηχανία, αλλά και τους δημόσιους οργανισμούς, που χρησιμοποιούν συστήματα και διάφορες τεχνικές ασφάλειας πληροφοριών, όπως η κρυπτογραφία και τα πρωτόκολλα.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Philip R.Zimmerman, ιδρυτής της Pretty Good Privacy (PGP) και συνεργάτης στο Κέντρο Διαδικτύου και Κοινωνίας, της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Stanford. Πρόκειται για μια προσωπικότητα με διεθνή απήχηση και αναγνώριση στον τομέα της ασφάλειας πληροφοριών, η συμμετοχή του οποίου σηματοδότησε σίγουρα το Pracse 2006. Στην πρώτη ομιλία του, επικεντρώθηκε στις δυνατότητες και τις προοπτικές για την ασφάλεια της τεχνολογίας VoIP, μιας τεχνολογίας που εξαπλώνεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, παρουσίασε τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά ενός λογισμικού, που εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο ίδιος και το οποίο, όπως υποστήριξε, μπορεί να διασφαλίζει στο μέγιστο την ασφάλεια μετάδοσης φωνής και πληροφοριών, μέσω της τεχνολογίας VoIP. Στη δεύτερη μέρα, ο Philip R.Zimmerman μοιράστηκε τους προβληματισμούς του, αναφορικά με τα φαινόμενα της παραβίασης της ιδιωτικότητας, που ολοένα και αυξάνονται, με αφορμή τις προσπάθειες για ενίσχυση της ασφάλειας και της αποτροπής τρομοκρατικών ενεργειών. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι τάχθηκε σαφώς κατά της παρακολούθησης και πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα, εκτός από περιπτώσεις, όπου τέτοιες ενέργειες κρίνονται απόλυτα αναγκαίες.
Η διημερίδα πλαισιώθηκε με ομιλίες από την ENCODE S.A. (Δ. Τσαπακίδης, Γ. Φέκας), την INTRACOM IT Services (Π. Παπασπυρόπουλος, Ν. Ηλιόπουλος), το AIT (Δρ. Τ. Δημητρίου, Δρ. Γ.Γιοβανώφ, Δρ. Ν. Κομνηνός) και τον καθηγητή Ι. Σταματίου, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (Ε.Α.Ι.Τ.Υ.).