Πως θα κάνουμε πιο ελκυστικό τον τομέα της ασφάλειας στην αγορά εργασίας!
Πολλές φορές και ειδικά τα τελευταία χρόνια στο περιοδικό, γινόμαστε δέκτες αρκετών δημοσιεύσεων αγγελιών με θέμα την αγορά εργασίας στον ευρύτερο τομέα της ασφάλειας, με επίκεντρο τα τεχνικά έργα, αλλά και γενικότερα τα ηλεκτρονικά συστήματα, ενώ ιδιαίτερα συχνές είναι και οι αγγελίες για εύρεση προσωπικού στο τομέα των φυλάξεων και των υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα. Επίσης σε πολλές από τις συζητήσεις μας με στελέχη της αγοράς, μας αναφέρουν συχνά ότι δυσκολεύονται σημαντικά στην αναζήτηση προσωπικού που χρειάζονται, προκειμένου για να καλύψουν αποτελεσματικά τις ανάγκες που προκύπτουν. καθώς αναπτύσσονται και αναλαμβάνουν νέα έργα.
Με αφορμή τις παραπάνω διαπιστώσεις, νιώσαμε την ανάγκη να αναδείξουμε το θέμα εργασίας στον επαγγελματικό κλάδο της ασφάλειας γενικότερα και να προβάλουμε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα, με κυριότερο όλων το γιατί o κλάδος της ασφάλειας – ενώ έχει επιδείξει μια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και σταθερότητα σε βάθος χρόνου – είναι δύσκολο να απορροφήσει περισσότερο κόσμο για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν – σε μια περίοδο μάλιστα που η ανεργία στη χώρα μας παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα.
Σίγουρα το θέμα προξενεί ενδιαφέρον και είναι πολύ-παραγοντικό. Υπάρχουν πολλές αιτίες που οι εταιρίες μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό. Φαινομενικά αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποιο βαθμό στις μη ικανοποιητικές προσφερόμενες αμοιβές από πλευράς κάποιων εταιριων, είτε ακόμα και σε μια λανθασμένη νοοτροπία από όσους προσφέρουν ή αναζητούν εργασία.
Κάθε μια από αυτές τις αιτίες μπορεί κατά περίπτωση να αντικατοπτρίζει μια πραγματικότητα, εμείς όμως θα θέλαμε να εστιάσουμε σε κάτι πιο ουσιαστικό και αυτό έχει να κάνει με το πώς όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πιο ελκυστικό για την αγορά εργασίας αυτόν τον κλάδο. Οι αμοιβές, οι συνθήκες εργασίας, οι προοπτικές και η σταθερότητα, είναι ρεαλιστικά οι πιο σημαντικές παράμετροι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Δεν είναι όμως οι μοναδικές. Ο κλάδος έχει ακόμα περισσότερο ανάγκη στο να επενδύσει στη βέλτιστη διαχείριση και την εκπαίδευση νέων ανθρώπων, που έχουν τη θέληση να ασχοληθούν με την ασφάλεια, είτε γιατί αγαπούν το αντικείμενο, είτε για το βλέπουν ως μια επαγγελματική διέξοδο, ελλείψει άλλων. Θα πρέπει δηλαδή οι άνθρωποι που μπαίνουν στο χώρο να μην νιώθουν ότι είναι αναλώσιμοι. Κοινώς, η κάθε εταιρία, ανεξαρτήτου μεγέθους θα πρέπει να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες που θα επιτρέψουν να γίνουν οι σωστές επιλογές προσωπικού, να εμπιστευτούν νέους ανθρώπους, να αφιερώσουν χρόνο για την εκπαίδευση τους και να βοηθήσουν στην εξοικείωση τους με τον τόσο ενδιαφέρον χώρο της ασφάλειας.
Είναι δεδομένο ότι οι συνολικές προσπάθειες αναβάθμισης του κλάδου της ασφάλειας, από κάθε εταιρία ξεχωριστά, τον κάθε ιδιοκτήτη μικρομεσαίας εταιρίας στο τομέα των τεχνικών έργων, αλλά ακόμα και από τους ίδιους τους πελάτες των εταιριών Security – o ρόλος των οποίων είναι ιδιαίτερα σημαντικός – μπορούν να οδηγήσουν στη διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών για όσους θέλουν να εισέλθουν επαγγελματικά στο κλάδο.
Βλάσης Αμανατίδης