Πόρτες ασφαλείας: Μυστικά για τη σωστή επιλογή
Η μεγάλη ζήτηση για πόρτες ασφαλείας τα τελευταία χρόνια, οδήγησε πολλούς κατασκευαστές στη δημιουργία μοντέλων που χρησιμοποιούν αυτόν το χαρακτηρισμό. Τι κάνει όμως μία πόρτα ασφαλείας να ξεχωρίζει από μία απλή πόρτα και τι οφείλουν να προσέχουν οι καταναλωτές;
Το κόστος από τη συνεχόμενη αύξηση της εγκληματικότητας με τη μορφή διαρρήξεων, βανδαλισμών και τρομοκρατικών ενεργειών έχει φέρει στο επίκεντρο την αποτελεσματική ασφάλεια και προστασία των κτιρίων, ανεξάρτητα αν αυτά προορίζονται για επαγγελματική ή οικιακή χρήση.
Για την αύξηση του βαθμού ασφαλείας ενός χώρου καθοριστικό ρόλο παίζει η επιλογή των μέσων που θα χρησιμοποιηθούν για την προστασία των ανοιγμάτων, δηλαδή των θυρών αλλά και των παραθύρων. Ειδικότερα δε οι πόρτες – και κυρίως αυτές που αποτελούν την κύρια είσοδο ενός χώρου, αποτελούν αν δεν είναι σωστά επιλεγμένες, τον πλέον εύκολο τρόπο για την είσοδο ενός διαρρήκτη στο χώρο. Στο πλαίσιο λοιπόν της αυξημένης προστασίας που όλοι οι ιδιοκτήτες θέλουν για την ακίνητη περιουσία τους, είναι φυσικό να επιζητούν και τη χρήση θυρών αυξημένης προστασίας. Αυτές οι θύρες χαρακτηρίζονται ως ΄΄πόρτες ασφαλείας΄΄ και είναι ίσως η πρώτη κίνηση που κάνει κάποιος για να διασφαλίσει την περιουσία του.
Το θέμα είναι ότι κάτω από την επωνυμία ΄΄πόρτες ασφαλείας΄΄ κατατάσσεται με ευκολία ένα πλήθος προϊόντων, ακόμα και όταν αυτά δεν τηρούν στοιχειώδεις προδιαγραφές. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλοί χρήστες ενώ έχουν εγκαταστήσει μία πόρτα αποκαλούμενη ΄΄ασφαλείας΄΄ βρίσκονται ξαφνικά απέναντι σε μια διαρρηγμένη ιδιοκτησία. Τότε εξανίστανται, χαρακτηρίζοντας ως ανώφελη επένδυση την αγορά της πόρτας. Αντί όμως να στραφούν ενάντια στις πόρτες ασφαλείας ίσως θα πρέπει να κάνουν μία αυτοκριτική. Διότι συχνά το λάθος είναι δικό τους καθώς δεν επέλεξαν σωστά, δεν αφιέρωσαν τον απαραίτητο χρόνο για μια σωστή έρευνα αγοράς και προχώρησαν στην προμήθεια με μόνο κριτήριο την τιμή του προϊόντος. Οπότε είναι επόμενο η παρεχόμενη προστασία να είναι μικρότερη από ό,τι μιας ποιοτικής πόρτας ασφαλείας η οποία τηρεί όλες τις προδιαγραφές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ακόμα και οι υψηλής ποιότητας πόρτες ασφαλείας δεν διαρρηγνύονται. Είναι γνωστό άλλωστε σε όλους, ότι όλα τα συστήματα ασφαλείας – ακόμα και τα πιο εξελιγμένα – μπορούν να παραβιαστούν. Γιατί λοιπόν οι πόρτες ασφαλείας να αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα; Όμως όσο πιο αυστηρών προδιαγραφών είναι μία πόρτα ασφαλείας τόσο μεγαλύτερο βαθμό προστασίας παρέχει σε μία ιδιοκτησία και δυσχεραίνει περισσότερο το έργο του διαρρήκτη. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνει το διαρρήκτη πιο διστακτικό και να τον αποθαρρύνει, καθώς είναι λογικό να προτιμήσει μία άλλη ιδιοκτησία που διαθέτει μικρότερο βαθμό ασφάλειας.
Κριτήρια επιλογής
Τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν μία πόρτα ασφαλείας και χαρακτηρίζουν το βαθμό ασφάλειάς της, είναι η κλειδαριά της, η χαλύβδινη κάσα της, το χαλύβδινο πορτόφυλλο και τα κινούμενα – αλλά και σταθερά έμβολα ασφάλισης τα οποία τοποθετούνται περιμετρικά της πόρτας. Σε αυτά τα στοιχεία πρέπει να εστιάσει ο αγοραστής, να ελέγξει την ύπαρξή τους και τον τρόπο λειτουργίας τους και στη συνέχεια να αποφασίσει.
Η κλειδαριά ασφαλείας αποτελεί ουσιαστικά την καρδιά της πόρτας – γι’ αυτό και η σημασία της είναι μεγάλη. Θα πρέπει να ενσωματώνει όλες τις νέες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί για τις κλειδαριές ασφαλείας, να είναι σωστά μελετημένη και φυσικά, σωστά τοποθετημένη στο σώμα της πόρτας. Πλέον η τεχνολογία επέτρεψε τη μετάβαση από τα μεγάλα κλειδιά τύπου χρηματοκιβωτίου στα μικρά κλειδιά που είναι πιο χρηστικά και εξασφαλίζουν μεγάλο βαθμό ασφάλειας. Εντούτοις, βασικά σημεία της κλειδαριάς αποτελούν η προστασία των κυλίνδρων, το τιράζ συνδυασμών των κυλίνδρων και η ύπαρξη γνήσιων defenders, καθώς επίσης και το σασί της το οποίο μπορεί να την προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό.
Σημαντικό ρόλο παίζουν ακόμη το υλικό του χάλυβα που θα χρησιμοποιηθεί για την κάσα αλλά και για το κυρίως σώμα της πόρτας. Πολλές φορές έχει διαπιστωθεί ότι ενώ το κυρίως σώμα της πόρτας λειτουργεί αποτελεσματικά όσον αφορά στην προστασία, το άνοιγμα μπορεί να παραβιαστεί με την ολοκληρωτική αποξήλωση της κάσας. Οπότε, εκτός των υλικών ρόλο παίζει και η εργασία των τεχνικών που θα αναλάβουν την εγκατάσταση της πόρτας. Η εργασία τους οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, καθώς το αποτέλεσμά της οφείλει να διασφαλίζει στο μέγιστο βαθμό την προστασία και τη λειτουργικότητα του χώρου. Οι μεντεσέδες που συνδέουν την πόρτα με την κάσα αλλά και τα έμβολα ασφάλισης οφείλουν επίσης να λειτουργούν αποτελεσματικά και να συμβάλουν στην αύξηση της ασφάλειας.
Όπως αντιλαμβανόμαστε, μία πόρτα ασφαλείας αποτελείται από πολλά επιμέρους στοιχεία τα οποία έχουν όλα τη σημασία τους προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μπορεί η αστοχία ή η κακή επιλογή ενός από αυτά τα εξαρτήματα (ακόμα και αν αυτό φαίνεται ως ήσσονος σημασίας) να αποβεί μοιραία για την ασφάλεια του χώρου. Όλα μαζί συνθέτουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και για το λόγο αυτό η επιλογή της πόρτας οφείλει να γίνεται προσεκτικά και όχι υπό καθεστώς πίεσης ύστερα από ένα συμβάν διάρρηξης. Θα πρέπει να γίνεται εμπεριστατωμένη έρευνα αγοράς και αφού διαπιστωθεί ότι ικανοποιούνται οι απαιτήσεις για τη συγκεκριμένη εφαρμογή, τότε μόνο να αποφασίζεται η προμήθεια της συγκεκριμένης πόρτας. Η σύγκριση του κόστους οφείλει να γίνεται σε ομοειδή προϊόντα τα οποία να προορίζονται για την ίδια χρήση. Γιατί πολλές φορές η ετικέτα ΄΄πόρτα ασφαλείας΄΄ λειτουργεί παραπλανητικά και κατατάσσει όλες τις πόρτες στην ίδια κατηγορία, οπότε εύλογα ο αγοραστής αναρωτιέται ΄΄προς τι η διαφορά στην τιμή΄΄. Όπως όμως αναλύθηκε παραπάνω, η διαφορά του τρόπου κατασκευής, της επιλογής υλικών και εξαρτημάτων αλλά και η εφαρμογή για την οποία προορίζεται η συγκεκριμένη πόρτα, στοιχειοθετούν ακόμα και μεγάλες διαφορές στην τελική τιμή.
ΕΝV 1627:1999
Ενδιαφέρουσα εξέλιξη στην πιστοποίηση των θυρών ασφαλείας αποτελεί η διαδικασία έκδοσης του ευρωπαϊκού πρότυπου ENV (European prestandard) 1627:1999 (το 1999 δημοσιεύτηκε το σχέδιο του πρότυπου) βάσει του οποίου οι πόρτες ταξινομούνται σε πέντε κατηγορίες ως προς το βαθμό της ασφάλειας που παρέχουν. Μία ταξινόμηση ανάλογη με εκείνη που χρησιμοποιείται από το πρότυπο ΕΝ 50131 για τα συστήματα συναγερμού. Η κοινή προσέγγιση εξυπηρετεί κατά πολύ την ολοκληρωμένη πιστοποίηση μιας εγκατάστασης, ώστε να μπορούν και οι ασφαλιστικές εταιρείες να έχουν μία κοινή βάση εκτίμησης της επικινδυνότητας ενός χώρου και των προστατευτικών μέτρων που έχουν ληφθεί. Οι πέντε κατηγορίες είναι οι ακόλουθες:
Class 1: Πόρτες ασφαλείας για απλές εφαρμογές (όπως διαμερίσματα και απλά καταστήματα).
Class 2: Πόρτες ασφαλείας για μέτριες εφαρμογές (διαμερίσματα, οικίες και απλές βιομηχανικές εγκαταστάσεις).
Class 3: Πόρτες ασφαλείας για εφαρμογές με υψηλές απαιτήσεις ασφάλειας (βιομηχανικές εγκαταστάσεις, επαύλεις).
Class 4: Πόρτες ασφαλείας για εφαρμογές με πολύ μεγάλες απαιτήσεις ασφάλειας (τράπεζες, καταστήματα πολυτελών αγαθών, βιομηχανικές και εργαστηριακές εγκαταστάσεις και επαύλεις υψηλότερης κατηγορίας).
Class 5: Πόρτες ασφαλείας για εφαρμογές με μέγιστες απαιτήσεις ασφάλειας (στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κυβερνητικές υπηρεσίες, πρεσβείες και άλλες παρόμοιες εφαρμογές).
Για την κατάταξη μιας πόρτας και την πιστοποίησή της απαιτείται έλεγχος σε τρεις δοκιμές, οι οποίες είναι: έλεγχος στατικής πίεσης, δυναμικής πίεσης και υποβολή της πόρτας σε χειρονακτική απόπειρα διάρρηξης. Ανάλογα με την απόδοση της πόρτας στις παραπάνω αυτές δοκιμασίες, κατατάσσεται από το ένα έως το πέντε. Η πιστοποίηση της πόρτας γίνεται σε εξειδικευμένα εργαστήρια στην Ευρώπη, όπου ο κατασκευαστής οφείλει να στείλει τρία δοκίμια από το μοντέλο που θέλει να πιστοποιήσει, καθώς οι δοκιμές είναι καταστροφικού χαρακτήρα. Χρησιμοποιείται ένα δοκίμιο για κάθε δοκιμή, ώστε να προκύψει το αποτέλεσμα για το συγκεκριμένο μοντέλο.
Η διαδικασία πιστοποίησης των θυρών ασφαλείας είναι σημαντική, καθώς θα μπορέσει να βοηθήσει το χρήστη – ακόμα και όταν αυτός δεν έχει τις κατάλληλες τεχνικές γνώσεις – να μπορεί να επιλέγει τη θύρα που καλύπτει τις απαιτήσεις του. Επίσης θα βοηθήσει και τους κατασκευαστές να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους στις προδιαγραφές του πρότυπου και τελικά θα βάλει μία τάξη στην αγορά, καθώς οι κατασκευαστές δεν θα μπορούν πίσω από το χαρακτηρισμό μιας πόρτας σαν ΄΄πόρτα ασφαλείας΄΄ να διαθέτουν μοντέλα που δεν καλύπτουν στοιχειώδεις απαιτήσεις για μία αποτελεσματική εφαρμογή ασφάλειας.
Του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ