ΠΚΕΕΥΕ και Διαδικτυακό Σχολείο Διαχείρισης Ασφάλειας Περιστασιακής Πρόληψης: Ολιστική Προσέγγιση στην Εκπαίδευση Επαγγελματιών Ασφάλειας
Η εκπαίδευση και η συνεχής κατάρτιση αποτελούν βασικούς άξονες επαγγελματικής εξέλιξης για το προσωπικό των Ιδιωτικών Εταιρειών Παροχής Υπηρεσιών Ασφάλειας (Ι.Ε.Π.Υ.Α.). Το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο εκπαιδευτικό φορέα, προσφέροντας, μεταξύ άλλων και εξειδικευμένα προγράμματα, που στοχεύουν στην ενίσχυση των δεξιοτήτων πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων. Το Διεθνές Διαδικτυακό Σχολείο Διαχείρισης Ασφάλειας Περιστασιακής Πρόληψης (“Security Management in Situational Prevention” Distance – Learning Course), που θα διεξαχθεί από 20 έως 31 Ιανουαρίου 2025, υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ, στην αγγλική γλώσσα, έχει σημειώσει πολλή μεγάλη επιτυχία και έτυχε διακρίσεων στις αξιολογήσεις, από εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές.
Από την πιλοτική εφαρμογή του (2017) μέχρι σήμερα, αποτελεί ένα από τα καινοτόμα προγράμματα του ΠΚΕΕΥΕ κι απευθύνεται σε Αξιωματικούς και στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και σε ιδιώτες Security Executives, της Private Security Industry, από όλες τις χώρες του κόσμου, που επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις ικανότητές τους στον κρίσιμο τομέα της περιστασιακής πρόληψης.
Το ΠΚΕΕΥΕ και η Ιστορία των Επιτυχημένων Σχολείων
Το ΠΚΕΕΥΕ λειτουργεί ως εξειδικευμένο πολυεθνικό εκπαιδευτικό κέντρο, υπαγόμενο στο ΓΕΕΘΑ, με την ανώτερη πιστοποίηση από το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ και παρέχει προγράμματα επιμόρφωσης υψηλού επιπέδου, σχεδιασμένα για να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις του σύγχρονου περιβάλλοντος απειλών. Με επιτυχημένα προγράμματα εκπαίδευσης και εξαιρετική αναγνώριση από την διεθνή εκπαιδευτική κοινότητα, το ΠΚΕΕΥΕ έχει αναπτύξει σημαντικά την επαγγελματική επάρκεια διαφόρων επαγγελματικών κλάδων.
Στο παρελθόν, τα Σχολεία Διαχείρισης Ασφάλειας Περιστασιακής Πρόληψης του ΠΚΕΕΥΕ γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από τους επαγγελματίες του κλάδου ιδιωτικής ασφάλειας. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν βελτίωση στις ικανότητες τους και αύξηση της εμπιστοσύνης στις καθημερινές επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στα στατιστικά στοιχεία που προέκυψαν από τις αξιολογήσεις των προγραμμάτων. Τα Σχολεία Ασφάλειας που έχουν προηγηθεί έχουν επίσης προσφέρει εξειδικευμένη εκπαίδευση σε θεματικές, όπως η διαχείριση περιστατικών υψηλού κινδύνου και οι τεχνικές πρόληψης, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της ικανότητας των επαγγελματιών να ανταποκρίνονται άμεσα και αποτελεσματικά σε περιστατικά ασφάλειας.
Διαδικτυακό Σχολείο Ασφάλειας Περιστασιακής Πρόληψης: Στόχος και Δομή
Το πρόγραμμα του Διαδικτυακού Σχολείου Διαχείρισης Ασφάλειας Περιστασιακής Πρόληψης 2025 εστιάζει στην πρόληψη περιστατικών κινδύνου και στοχεύει να εξοπλίσει τους επαγγελματίες ασφάλειας με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να αναγνωρίζουν και να αποτρέπουν απειλές πριν αυτές εξελιχθούν σε πραγματικό πρόβλημα. Επιπλέον, απώτερος σκοπός είναι οι εκπαιδευόμενοι να καταστούν ικανοί να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν σχεδία ασφαλείας για το προσωπικό και τις υποδομές ζωτικής σημασίας.
Η εκπαίδευση, εξασφαλίζοντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διαχείριση και πρόληψη περιστατικών ασφάλειας, περιλαμβάνει τις θεματικές, όπως παρακάτω:
- Εισαγωγή στη Διαχείριση Ασφάλειας: Βασικές αρχές και στρατηγικές διαχείρισης για την ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης προσέγγισης στην ασφάλεια.
- Εθνικό & Διεθνές Νομικό Πλαίσιο για την Ασφάλεια: Κατανόηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις υπηρεσίες ασφάλειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και ανάλυση σχετικών κανονισμών και υποχρεώσεων.
- Πάροχοι Υπηρεσιών Ασφαλείας: Διαφορές, προκλήσεις και στρατηγικές συνεργασίας με τρίτους φορείς ασφαλείας.
- Τρομοκρατία (Modus Operandi & Χαρακτηριστικά): Εκπαίδευση στις τακτικές, τις μεθόδους και τα χαρακτηριστικά των τρομοκρατικών απειλών – μη γραμμικών κινδύνων.
- Σχεδιασμός Λειτουργιών Ασφαλείας (Κίνδυνοι και Απειλές): Σχεδιασμός στρατηγικών ασφαλείας και ανάπτυξη μέτρων για την αποτροπή κινδύνων και απειλών.
- Κυβερνοασφάλεια (Cybersecurity): Προστασία από κυβερνοαπειλές, με πρακτική καθοδήγηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση ψηφιακών κινδύνων.
- Ανάλυση Κινδύνου και Διαχείριση Κινδύνων σε Κρίσεις (Θεωρία και Πράξη): Βασικές μεθοδολογίες για την ανάλυση κινδύνων και την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων διαχείρισης σε περιπτώσεις κρίσης.
- Close Protection Team: Θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση για τον σχηματισμό και τη λειτουργία μιας αποτελεσματικής ομάδας στενής προστασίας.
- Προστασία Υποδομών Ζωτικής Σημασίας: Εκπαίδευση στη διασφάλιση κρίσιμων εγκαταστάσεων και υποδομών, που είναι βασικής σημασίας για τη λειτουργία της κοινωνίας.
- Φορείς Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών: Κατανόηση του ρόλου των δημόσιων φορέων και των διαδικασιών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
- Διαχείριση Πληροφοριών: Ανάπτυξη δεξιοτήτων για την αξιολόγηση και την ασφαλή διαχείριση πληροφοριών σε καταστάσεις που αφορούν την ασφάλεια.
- Βασικές Αρχές Εκπαίδευσης Προσωπικού Ασφαλείας: Αποτελεσματικές πρακτικές για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη προσωπικού ασφαλείας.
- Πρώτες Βοήθειες Πεδίου (Θεωρία/Πρακτική): Εκπαίδευση στην παροχή πρώτων βοηθειών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ώστε το προσωπικό να είναι ικανό να ανταποκριθεί σε απρόοπτα περιστατικά.
- Σχεδιασμός Αντιμετώπισης Φυσικών/Τεχνικών Καταστροφών & Πυρασφάλειας: Κατανόηση των διαδικασιών για την αντιμετώπιση φυσικών και τεχνικών καταστροφών και βασικές τεχνικές πυρασφάλειας.
Οι εκπαιδευόμενοι θα παρακολουθούν διαλέξεις από έμπειρους επαγγελματίες του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με βασικό εκπαιδευτή του προγράμματος τον κ. Σπυρίδωνα Κυριακάκη (Short Term Security Senior Executive, συγγραφέα και εισηγητή διεθνώς) και θα συμμετέχουν σε διαδραστικές ασκήσεις. Το Σχολείο έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να συνδυάζει τη θεωρητική προσέγγιση με πρακτικά παραδείγματα.
Σύγχρονη Τηλεκπαίδευση: Η Ευκολία της Εξ Αποστάσεως Συμμετοχής
Η εκπαίδευση διεξάγεται εξ ολοκλήρου διαδικτυακά με τη μέθοδο της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, επιτρέποντας στους επαγγελματίες να παρακολουθήσουν το Σχολείο από τον χώρο επιλογής τους. Η τηλεκπαίδευση επιτρέπει αλληλεπίδραση σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των συμμετεχόντων και των εισηγητών, μέσω μίας ασφαλούς και εύχρηστης πλατφόρμας, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή μαθησιακή εμπειρία.
Εγγραφή και Συμμετοχή
Οι ενδιαφερόμενοι έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν μέσω της ιστοσελίδας του ΠΚΕΕΥΕ (https://mpsotc.army.gr/) ή να επικοινωνήσουν απευθείας με το Κέντρο (Τηλ. +30 23410 27468 και email: mpsotc@hndgs.mil.gr). Οι εγγραφές είναι ανοικτές μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2024.
Επίλογος
Η επιλογή του ΠΚΕΕΥΕ για την εκπαίδευση σας ή των συνεργατών σας στον τομέα της ασφάλειας αποτελεί εγγύηση για την απόκτηση πρακτικών γνώσεων και δεξιοτήτων, που θα βελτιώσουν την επαγγελματική σας απόδοση και θα ενισχύσουν την ασφάλεια στο πεδίο εργασίας σας.