Ποιός είναι το… “αφεντικό”;
Παραδοσιακά, η διαχείριση των θεμάτων που σχετίζονταν με τα συστήματα βίντεο-παρακολούθησης μέσα σε μια επιχείρηση, ανήκει στο τμήμα φυσικής ασφάλειας.
Πρόσφατη έρευνα όμως, του οργανισμού Enterprise Strategy Group,σχετικά με το πώς οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί παγκοσμίως διαχειρίζονται εσωτερικά τα θέματα ασφάλειας, ανέδειξε ότι στο 91 % των τεχνολογικών έργων σχετικά με τη βίντεο-επιτήρηση εμπλέκεται πλέον πολύ ενεργά και το τμήμα Πληροφορικής. Το αντίστοιχο ποσοστό, σε παρόμοια έρευνα του 2011, ήταν 52 %. Επιπλέον, η πρόσφατη έρευνα, έδειξε ότι 47 % των στελεχών του τμήματος IT ισχυρίζεται πως αυτοί ήταν που έλαβαν την τελική απόφαση για την αγορά συστημάτων επιτήρησης στις επιχειρήσεις τους. Τα ευρήματα αυτά σίγουρα μπορεί να προκαλέσουν εντύπωση στους ανθρώπους της ασφάλειας και να προκύψουν μια σειρά από ερωτήματα. Υπάρχει κάποια εξήγηση για αύτη την εξελισσόμενη αλλαγή; Μήπως αλλάζει το "αφεντικό" του τομέα της φυσικής ασφάλειας μέσα στις επιχειρήσεις ; Ποιος είναι δηλαδή αυτό που θα λαμβάνει τις σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την αγορά αλλά και τη διαχείριση των συστημάτων επιτήρησης;
Είναι αλήθεια, ότι εκ των πραγμάτων, η ενσωμάτωση υποδομών ασφαλείας με βάση την IP τεχνολογία σε μια κτιριακή εγκατάσταση επηρεάζει σημαντικά τις υποδομές πληροφορικής, όποτε το τμήμα ΙΤ καλείται να παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του. Όμως η φιλοσοφία, ο ρόλος και η λειτουργία ενός συστήματος ασφάλειας και ειδικότερα επιτήρησης, απαιτεί μια ιδιαίτερη διαχείριση για την οποία τον καθοδηγητικό ρόλο μπορεί να έχει μόνο ο Υπεύθυνος Ασφάλειας.
Ωστόσο, η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα δεν μπορεί να είναι πλέον μονοδιάστατες, μιας και υπάρχουν αρκετές νέοι παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.
Η βέλτιστη προσέγγιση του ζητήματος απαιτεί τη στενή συνεργασία μεταξύ των τμημάτων "Φυσικής Ασφάλειας" και "Πληροφορικής". Ο στόχος και των δυο τμημάτων είναι κοινός: Η προστασία των υποδομών, της επιχειρησιακής λειτουργίας, της περιουσίας και των ανθρώπων του οργανισμού. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, το τμήμα φυσικής ασφάλειας είναι υπεύθυνο για την αξιολόγηση των απειλών, την δημιουργία μελετών ασφάλειας, την υλοποίηση σχεδίων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την επιλογή των μέσων προστασίας και φυσικά την επιχειρησιακή λειτουργία και αξιοποίηση των συστημάτων επιτήρησης.
Από την άλλη πλευρά, το εκάστοτε τμήμα ΙΤ απαιτείται σήμερα να έχει ένα κομβικό ρόλο στο να αξιολογήσει τεχνικά τα συστήματα ασφάλειας που βασίζονται σε τεχνολογίες IP και κυρίως να εξετάσει το πώς αυτά τα συστήματα θα ενσωματωθούν ομαλά στο δίκτυο της επιχείρησης και θα λειτουργήσουν εύρυθμα. Τα στελέχη του τμήματος ΙΤ οφείλουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους του τμήματος ασφάλειας, υποστηρίζοντας με τη τεχνογνωσία και τα μέσα που διαθέτουν, τη διαμόρφωση συνθηκών προληπτικής προστασίας αλλά και αποτροπής των κινδύνων.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι οι αλλαγές στο τοπίο της τεχνολογίας των συστημάτων φυσικής ασφάλειας θα συνεχίσουν να ενισχύουν τον υποστηρικτικό ρόλο του τμήματος ΙΤ αλλά και την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Πληροφορικής και Ασφάλειας, η οποία συνεχίζει να έχει το πρωταγωνιστικό ρόλο.
Βλάσης Αμανατίδης