Ποιες είναι οι σύγχρονες απαιτήσεις στο τομέα της επιτήρησης ;
Η απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, η κάλυψη μεγάλων χώρων, ο απομακρυσμένος έλεγχος, η ορθή αξιοποίηση των υψηλών αναλύσεων και η επεκτασιμότητα συνθέτουν το πλαίσιο των βασικών απαιτήσεων των επαγγελματικών εγκαταστάσεων από τα συστήματα βίντεο επιτήρησης σήμερα, σύμφωνα με πρόσφατη παγκόσμια έρευνα.
Του Αριστοτέλη Λυμπερόπουλου
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έκθεση του IFSECGlobal– που χορήγησε η εταιρία συστημάτων επιτήρησης IDIS – για τις απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς των συστημάτων βίντεο-επιτήρησης σήμερα, καθώς και για τις μελλοντικές τάσεις που περιμένουμε να επικρατήσουν στο συγκεκριμένο τομέα το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η IFSEC Global (www.ifsecglobal.com) είναι μια από τις πιο έγκυρες και αναγνωρισμένες δικτυακές πλατφόρμες ενημέρωσης για τα δρώμενα στη βιομηχανία των συστημάτων ασφάλειας και οι δημοσιεύσεις αυτού του επιπέδου που παρουσιάζει ανά διαστήματα, παρουσιάζουν έντονο ερευνητικό και εμπορικό ενδιαφέρον. Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ πολλών επαγγελματιών του χώρου της ασφάλειας, οι αποφάσεις των οποίων καθορίζουν την αγορά του τομέα security παγκοσμίως. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στην έρευνα, υπήρχαν διευθυντές εσωτερικών τμημάτων ασφάλειας, διαχειριστές σταθμών ελέγχου επιτήρησης, υπεύθυνοι ασφάλειας εγκαταστάσεων, αλλά και πολλά άλλα στελέχη που εμπλέκονται ενεργά στη λειτουργία και την επιλογή συστημάτων επιτήρησης όπως για παράδειγμα τμήματα προμηθειών. Όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που σχετίζονταν με τις τεχνολογίες επιτήρησης, έχοντας ως βάσης τέσσερις θεματικούς πυλώνες που ήταν οι εξής:
- Ποιες είναι οι απαιτήσεις που προκύπτουν για τα συστήματα Βίντεο-Επιτήρησης, σε σχέση με το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν; (Αυτή η θεματική σχετίζονταν κυρίως με τις προκλήσεις στις εγκαταστάσεις των συστημάτων, όπως συνθήκες χαμηλού φωτισμού, επιτήρηση μεγάλων χώρων, πολλαπλών σημείων και άλλων αντίστοιχων παραμέτρων.)
- Ποια σύγχρονα τεχνολογικά χαρακτηριστικά, όπως έξυπνες λειτουργίες ανάλυσης των εικόνων, πολύ υψηλές αναλύσεις, φορητότητα, έλεγχος PTZ και άλλες είναι πιο αναγκαίες και αξιοποιούνται περισσότερο στις εγκαταστάσεις;
- Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που οδηγούν έναν οργανισμό σε αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων επιτήρησης ;
- Τι σκέφτονται οι επαγγελματίες για τα συστήματα τύπου plug and play; (Για παράδειγμα θεωρούν ότι μπορούν αυτά τα συστήματα να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές επιτήρησης πολλαπλών σημείων;)
Οι απαντήσεις που δόθηκαν, όπως είναι λογικό, αποτύπωσαν τις τάσεις στις οποίες θα κινηθεί η βιομηχανία των συστημάτων επιτήρησης στο πολύ άμεσο μέλλον. Πρόκειται για τεχνολογικές τάσεις που θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τα έργα επιτήρησης και ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους επαγγελματίες που εμπλέκονται με το τομέα ασφάλεια, καθώς αυτοί, θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς και να προσαρμοστούν στον ανταγωνισμό. Επιχειρώντας να αναδείξουμε τα πιο σημαντικά ευρήματα που προέκυψαν από την έκθεση που μελετήσαμε αναλυτικά, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι οι χρήστες – τελικοί πελάτες των συστημάτων επιτήρησης σε επαγγελματικό επίπεδο, δίνουν κυρίως προτεραιότητα στις εξής απαιτήσεις:
- Αποδοτική λειτουργία σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού
- Ευέλικτες δυνατότητες απομακρυσμένου ελέγχου των συστημάτων
- Βέλτιστη αξιοποίηση των αναλύσεων επιπέδου FullHD
- Επεκτάσιμες λύσεις, συμβατές με τεχνολογία plugandplay
- Αναβάθμιση συστημάτων επιτήρησης για την αντιμετώπιση τρομοκρατίας
Συνοπτικά, οι παραπάνω απαιτήσεις προέκυψαν ως οι πλέον σημαντικές με βάση τις απαντήσεις που δόθηκαν από την πλειοψηφία των ερωτούμενων. Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο απαιτήσεων, θα πρέπει να κινηθούν τόσο οι εταιρείες κατασκευής συστημάτων επιτήρησης, όσο και οι επαγγελματίες υλοποίησης έργων. Είναι ενδιαφέρον όμως, να διερευνήσουμε ακόμα περισσότερο κάποια συμπεράσματα αυτής της έρευνας και να εμβαθύνουμε στις επιμέρους κατηγορίες.
Απαιτήσεις σχετικά με τον περιβάλλον χώρο
Πάνω από 7 στους 10 ερωτηθέντες, θεωρούν ότι η βέλτιστη λειτουργία ενός συστήματος βίντεο-επιτήρησης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή και απόλυτου σκότους, είναι το πλέον σημαντικό ζητούμενο σε μια εγκατάσταση. Μια απάντηση προφανώς, λογική καθώς σε αυτές τις συνθήκες εγκυμονούν πολλοί κίνδυνοι που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια μιας εγκατάστασης. Μια άλλη σημαντική απαίτηση που θέτουν ως προτεραιότητα πάνω από τους μισούς που συμμετείχαν στην έρευνα είναι η δυνατότητα αποτελεσματικής κάλυψης και επιτήρησης πολύ μεγάλων χώρων.
Αυτό που ζητείται σε αυτές τις περιπτώσεις, τόσο στη λειτουργία σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού όσο και στη λειτουργία σε μεγάλους χώρους, είναι η επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης λεπτομέρειας στην αποτύπωση των εικόνων. Είναι αλήθεια ότι και τα παλαιότερα χρόνια υπήρχαν συστήματα CCTV που λειτουργούσαν σε αυτές τις συνθήκες, χωρίς όμως να αποδίδουν την απαιτούμενη ποιότητα στις εικόνες που κατέγραφαν. Στην πλειοψηφία τους, ήταν εικόνες χαμηλής ποιότητας που δεν βοηθούσαν τους χειριστές να αντιληφθούν με ακρίβεια τα καταγεγραμμένα συμβάντα. Δηλαδή, στην πράξη τοποθετούνταν τα συστήματα CCTV, χωρίς να δίνουν ουσιαστική βοήθεια στους υπεύθυνους σε πολλά συμβάντα παραβίασης της ασφάλειας. Πλέον και καθώς η τεχνολογία των φακών έχει αναβαθμιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό σε συνδυασμό με τις προηγμένες λειτουργίες υπέρυθρου φωτισμού, η λήψη πολύ καθαρών εικόνων με την μέγιστη δυνατή λεπτομέρεια είναι εφικτή τόσο σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού, όσο και σε εγκαταστάσεις πολύ μεγάλων αποστάσεων. Αυτό είναι λοιπόν που ζητά επιτακτικά η πλειοψηφία των χρηστών σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις και όχι μόνο, είναι απόλυτα φυσιολογικό σήμερα, αν αναλογιστούμε τον πρωταρχικό ρόλο των συστημάτων αυτών που δεν είναι άλλος από την επιτήρηση μεγάλων εγκαταστάσεων και σε δυσμενείς συνθήκες φωτισμού.
Τεχνικά χαρακτηριστικά ως κριτήριο επιλογής
Κατά την έρευνα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν μεταξύ άλλων να απαντήσουν ποια είναι τα πέντε τεχνικά χαρακτηριστικά, που θεωρούν πιο σημαντικά σε ότι αφορά την επιλογή ενός συστήματος βίντεο-επιτήρησης. Στην κορυφή των απαντήσεων με ένα ποσοστό που προσεγγίζει τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων (64%) βρέθηκε μια από τις πιο πρόσφατες τάσεις της βιομηχανίας των συστημάτων ασφαλείας. Πρόκειται για τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου. Μια λειτουργία, που από ότι φαίνεται την επιζητούν πολλοί από τους χρήστες καθώς κυριολεκτικά τους λύνει τα χέρια στη διαχείριση των συστημάτων. Ειδικά, όταν πλέον αυτή η δυνατότητα δεν απαιτεί μεγάλα κονδύλια για την υλοποίηση της. Η χρήση των smart phones και tablets επιτρέπει τη διασύνδεση και έλεγχο των εφαρμογών επιτήρησης από οποιοδήποτε σημείο χωρίς ουσιαστικά να απαιτούνται μεγαλύτερα ποσά για την υλοποίηση αυτών των συνδέσεων. Οπότε, ακόμα και σε περιπτώσεις περιορισμένων προϋπολογισμών, η φορητότητα είναι εφικτή και άρα είναι λογικό να χαρακτηρίζεται ως σημαντική προτεραιότητα.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά που βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των επαγγελματικών χρηστών, ένα στοιχείο που προέκυψε παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αυτό είναι το μεγάλο χάσμα μεταξύ της ζήτησης για full-HD ανάλυση, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων σε ότι αφορά την συγκεκριμένη κατηγορία και της ζήτησης για την ακόμα υψηλότερη ανάλυση των 4K που βρίσκεται στην τελευταία θέση των προτιμήσεων με μόλις 12%. Εξίσου γνωστές και ως Ultra-HD, οι κάμερες των 4Κ φαίνεται ότι – τουλάχιστον αυτήν την στιγμή – προσφέρουν πολύ περισσότερα στους χρήστες από ότι εκείνοι πραγματικά χρειάζονται. Οι χρήστες, εκτιμούν ότι αυτήν την χρονική στιγμή μπορούν και κάνουν πολύ καλά την εργασία τους και με τις κάμερες Full-HD και ως εκ τούτου για αυτό τοποθετούν αυτές στην κορυφή των επιλογών τους. Σε ότι αφορά τις κάμερες 4Κ, θεωρούν ότι έχουν χρήση σε πολύ εξεζητημένες εφαρμογές στις οποίες και η τετραπλάσια ανάλυση που προσφέρουν σε σχέση με τις Full-HD κάμερες είναι όντως απαραίτητη.
Σημαντικό ήταν και το ποσοστό (54%) των ερωτηθέντων που επέλεξαν ως βασική προτεραιότητα στα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός συστήματος επιτήρησης την ύπαρξη της τεχνολογίας videoanalytics. Περίπου το ίδιο ποσοστό χρηστών (49%) επέλεξαν ως το πιο σημαντικό κριτήριο την αξιοποίηση μεγάλων αποθηκευτικών μέσων κάτι φυσιολογικό αν αναλογιστούμε τα ογκώδη αρχεία που δημιουργούνται από τις σύγχρονες IP κάμερες λόγω των πολύ υψηλών αναλύσεων, που αυτές υποστηρίζουν. Η μόνη έκπληξη είναι ίσως το χαμηλό ποσοστό χρηστών που επέλεξαν την τεχνολογία cloudstorage. Μόλις το 20% των ερωτηθέντων θεωρούν ως πρώτο τεχνικό κριτήριο την αξιοποίηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας κάτι που αναδεικνύει μάλλον ότι στον χώρο της ηλεκτρονικής ασφάλειας η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν έχει ακόμα καθιερωθεί ως μια κύρια επιλογή.
Κριτήρια αναβάθμισης συστημάτων για την αντιμετώπιση
Στον απόηχο των τρομοκρατικών ενεργειών που πολύ πρόσφατα έπληξαν μεγάλα αστικά κέντρα όπως το Παρίσι, την Κωνσταντινούπολη αλλά και τις Βρυξέλλες ήταν μάλλον φυσιολογική η υψηλή θέση που έλαβε η απαίτηση αναβάθμισης των συστημάτων για την προληπτική αντιμετώπιση αυτών των ενεργειών. Το ένα τρίτο των χρηστών (27%) παγκοσμίως έθεσαν ως κριτήριο που τους οδήγησε σε αναβάθμιση των συστημάτων τους, την εναρμόνιση των συστημάτων με τις νέες απαιτήσεις ασφάλειας. Απαιτήσεις, που προφανώς διαμορφώνονται από τις γενικότερες συνθήκες οι οποίες ευνοούν την εκδήλωση εγκληματικών και ειδικότερα τρομοκρατικών ενεργειών.
Δεύτερο κριτήριο στη σειρά κατάταξης, είναι η επιθυμία των χρηστών να μεταβούν από τα αναλογικά στα ψηφιακά συστήματα. Μια εύλογη επιθυμία καθώς όλο και περισσότερο, γίνονται εμφανή τα πλεονεκτήματα της IP τεχνολογίας και στην βιομηχανία των συστημάτων Βίντεο-Επιτήρησης και άρα είναι επόμενο οι χρήστες να θέλουν να επωφεληθούν από αυτά τα πλεονεκτήματα.
Σε αυτήν την κατηγορία τέθηκε και ένα πολύ ενδιαφέρον υπό-ερώτημα. Ερωτήθηκαν λοιπόν οι χρήστες, αν θα προχωρούσαν σε υλοποίηση μιας HD λύσης μέσω αναλογικής υποδομής, κάτι που πολλοί κατασκευαστές συστημάτων επιτήρησης προωθούν. Οι απαντήσεις ήταν διαφωτιστικές. Το 34% θεωρούν ως βέλτιστη λύση για μια HD υλοποίηση την IP τεχνολογία. Οι υπόλοιποι όμως, θεωρούν ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για αξιοποίηση της υπάρχουσας αναλογικής καλωδιακής υποδομής προκειμένου να μεταδοθεί HD σήμα, μέσω των διάφορων προτύπων που έχουν κυκλοφορήσει. Βέβαια σε αυτό το γενικό ποσοστό υπάρχουν κάποιες διαβαθμίσεις σε σχέση με τις απαιτήσεις. Ειδικότερα, το 23% ήδη έχει προβεί σε αναλογική υλοποίηση HD λύσεων, ένα άλλο 23% θα επέλεγε αυτήν την λύση αν ήταν οικονομικά ανταποδοτική , το 13% θα την επέλεγε αν συνέβαλλε στην απλότητα της λειτουργίας των συστημάτων και τέλος μια μειοψηφία του 7% θα επέλεγε την αναλογική έκδοση των HD συστημάτων εφόσον του δινόταν η δυνατότητα της διατήρησης της υφιστάμενης ομοαξονικής καλωδίωσης.
Plug & play
Η ευχρηστία είναι βασικό κριτήριο αξιολόγησης, για τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών για όλα τα είδη των συστημάτων και συσκευών. Τα συστήματα επιτήρησης, δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από αυτό τον κανόνα. Οπότε είναι λογικό, οι περισσότεροι χρήστες να επιζητούν την ευχρηστία που τους παρέχουν τα συστήματα που διαθέτουν δυνατότητες plug & play. Ένα σύστημα επιτήρησης τύπου plug & play προσφέρει δυνατότητα εύκολης ενσωμάτωσης μιας οποιαδήποτε ξεχωριστής συσκευής (κάμερα, nvr, δικτυακός εξοπλισμός. κ.α.) σε μια ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα εγκατάστασης. To ποσοστό των χρηστών που διαθέτει συστήματα plug & play ή σκοπεύει στο άμεσο μέλλον να προμηθευτεί ένα τέτοιο σύστημα αγγίζει την ομολογουμένως το 68%. Βέβαια, αυτό το 68% εκπροσωπεί το σύνολο εκείνων που είναι θετικά προδιατεθειμένοι απέναντι στα συστήματα plug & play, αλλά με ενδιάμεσες διαβαθμίσεις. Εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχει και ένα 31% των χρηστών που επιλέγουν να διαλέξουν μεμονωμένα τα διάφορα περιφερειακά που συνθέτουν ένα σύστημα επιτήρησης και όχι μια ολοκληρωμένη λύση. Αυτή η απάντηση έρχεται πρώτη στην κατάταξη, αν διαχωρίσουμε το υπόλοιπο 68% στις επιμέρους απαντήσεις. Το 31% δικαιολογεί την απάντηση του με το επιχείρημα ότι με αυτόν τον τρόπο επιλέγουν την κάθε μονάδα μεμονωμένα, ώστε να διαμορφώσουν την βέλτιστη δυνατή λύση για τις απαιτήσεις της εφαρμογής στην οποία θα χρησιμοποιήσουν το σύστημα επιτήρησης.
Εντούτοις, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις απέναντι στην τεχνολογία plug & play -πολλοί θα φέρουν στη μνήμη τους το γνωστό ειρωνικό plug & pray – η πλειοψηφία των χρηστών είναι θετικά προδιατεθειμένη απέναντι σε αυτήν την τεχνολογία. Αυτό αποδείχτηκε και από την συγκεκριμένη έρευνα καθώς υπήρξε συγκεκριμένο ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν οι ερωτηθέντες να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν με ενδεχόμενα μειονεκτήματα των συστημάτων plug & play. Τα ευρήματα από τις συγκεκριμένες απαντήσεις απέδειξαν ότι τα 2/3 των συμμετεχόντων διαφώνησαν ακόμα με αυτό που θεωρείται το πιο διαδεδομένο μειονέκτημα των συστημάτων plug play και δεν είναι άλλο από την υποτιθέμενη δυσκολία τους στην ενοποίηση των συστημάτων με άλλα συστήματα ασφάλειας.
Τι να περιμένουμε στο μέλλον;
Η IFSEC Global με την συγκεκριμένη έρευνα της μπόρεσε να καταγράψει με αρκετή επιτυχία τι πρέπει να περιμένουμε από τα συστήματα βίντεο-επιτήρησης τα επόμενα χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι ορισμένα στοιχεία της έρευνας δεν μπορούν να ανατραπούν, καθώς πάντα η τεχνολογία κρύβει ενδιαφέρουσες και απρόβλεπτες εξελίξεις. Αλλά το γενικό πλαίσιο για το κοντινό μέλλον της βιομηχανίας των συστημάτων επιτήρησης φαίνεται ότι θα ακολουθήσει τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης έρευνας και άρα προς αυτές τις κατευθύνσεις οφείλουν να κινηθούν όλοι όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον κλάδο.