Παγκόσμια Έρευνα για τη Φυσική ασφάλεια
H Genetec αποτυπώνει τις εξελίξεις σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο
Το μέλλον του cloud στο τομέα της ασφάλειας είναι υβριδικό, η επιρροή της κυβερνοασφάλειας στον φυσικό κόσμο θα μεγαλώσει και τα συστήματα ασφάλειας θα αξιοποιούνται ολοένα και περισσότερο και σε άλλες επιχειρηματικές διεργασίες. Αυτά είναι μόνο κάποια βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από μια πολύ μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα ο παγκόσμιος τεχνολογικός κατασκευαστικός οίκος GENETEC με τη συμμετοχή επαγγελματιών από το χώρο της φυσικής ασφάλειας, τα συμπεράσματα της οποίας αξίζει να αναδείξουμε.
Του Χρήστου Κοτσακά
Οι οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της φυσικής ασφάλειας είναι έτοιμοι να προσαρμοστούν και να οργανώσουν τη στρατηγική τους, όσον αφορά στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Αυτό είναι το κυρίαρχο συμπέρασμα που προκύπτει από έρευνα της Genetec, η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2022, σε περισσότερους 3.700 ειδικούς στην φυσική ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, το μέλλον του cloud και στο τομέα της φυσικής ασφάλειας είναι υβριδικό. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει καθώς πολλοί οργανισμοί οραματίζονται έναν συνδυασμό on-premise εγκαταστάσεων και λύσεων που βασίζονται στο cloud, για την ανάπτυξη της φυσικής ασφάλειας, από τη στιγμή που βελτιστοποιούν τις επενδύσεις τους σε υποδομές και αξιοποιούν υβριδικές επιλογές για να οδηγηθούν σε εξοικονόμηση κόστους και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας. Την ίδια στιγμή, εντοπίζεται μια σημαντική επιρροή από τα ζητήματα που σχετίζονται με το cybersecurity και τα συστήματα πληροφορικής, με τις ανησυχίες γύρω από το digital να αυξάνονται, κάτι που οδηγεί, με τη σειρά του, σε νέες μεθόδους για την εφαρμογή και τη διατήρηση μιας ισχυρής στρατηγικής κυβερνοασφάλειας.
Επιπρόσθετα, η τάση να αξιοποιούνται οι λύσεις φυσικής ασφάλειας ως κάτι περισσότερο από ένα κόστος για την προστασία που σχετίζεται με την προστασία ανθρώπων και περιουσιακών στοιχείων, προβλέπεται πως θα συνεχιστεί. Αναμένεται επίσης η υιοθέτηση νέων προσεγγίσεων σε σχέση με τη χρήση των δεδομένων στον τομέα της φυσικής ασφάλειας, γεγονός που θα έχει επίδραση και στις επιχειρησιακές αποφάσεις. Από την άλλη, με τον κλάδο να προσαρμόζεται στα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, επεκτείνοντας την αξία του υπάρχοντος υλικού ή καθυστερώντας έργα και με τους προϋπολογισμούς για την τρέχουσα χρονιά να παραμένουν υγιείς, τα τμήματα ασφάλειας και πληροφορικής σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν τις υλοποιήσεις έργων ή ακόμη και να ξεκινήσουν καινούργια, καθώς επεκτείνεται η διαθεσιμότητα του απαιτούμενου υλικού.
Οι ερωτηθέντες στην EMEA τόνισαν ότι η κλοπή διαπιστευτηρίων αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τους οργανισμούς, με το 50,2% να αναφέρει αυτήν την άποψη, έναντι 39,6% παγκοσμίως. Από την άλλη, με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει τις περισσότερες προκλήσεις στην παράδοση έργων εκείνη την περίοδο, το 82% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι επηρεάστηκε, σε σύγκριση με το 71% παγκοσμίως. Αυτό, σύμφωνα με την Genetec, μπορεί να αποδοθεί σε μειώσεις στους προϋπολογισμούς και σε ζητήματα εφοδιαστικής αλυσίδας. Παρά τις προκλήσεις, οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι τα περισσότερα έργα δεν ακυρώθηκαν αλλά μεταφέρθηκαν για το 2023.
Η υιοθέτηση του cloud και η αποθήκευση
Στα αποτελέσματα της έρευνας για την περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Τουρκίας και Αφρικής, η EMEA εμφανίζεται ως μια πιο συντηρητική αγορά στην υιοθέτηση του cloud από την φυσική ασφάλεια. Το 69% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει μεταφέρει στο cloud καμία από τις υποδομές του, σε σύγκριση με έναν μέσο όρο της τάξεως του 58% παγκοσμίως. Το cloud που θεωρείται από κάποιους ένας κίνδυνος για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο για τη μεγαλύτερη υιοθέτηση του cloud για λύσεις φυσικής ασφάλειας. Οι ερωτηθέντες κατέταξαν αυτούς τους αντιληπτούς κινδύνους ως τον πιο σημαντικό παράγοντα για την επιβράδυνση της υιοθέτησης λύσεων που βασίζονται στο cloud για εφαρμογές φυσικής ασφάλειας. Ένα σημαντικό ποσοστό (82%) τόνισε πως αποθηκεύει καταγραφές από βίντεο σε συσκευές αποθήκευσης (π.χ. NVR, διακομιστές, NAS, SAN). Μόλις το 6% χρησιμοποιεί δημόσιο ή ιδιωτικό cloud για αυτόν τον σκοπό. Επίσης, χαμηλότερο ποσοστό ερωτηθέντων στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή πιστεύει ότι οργανισμός τους θα μεταφέρει τη διαχείριση ή την αποθήκευση δεδομένων φυσικής ασφάλειας στο cloud, σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κλάδος της φυσικής ασφάλειας εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με άλλους, όσον αφορά στην υιοθέτηση του cloud, με την αντίληψη για την τεχνολογία μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου να παραμένει συντηρητική. Οι κίνδυνοι γύρω από θέματα κυβερνοασφάλειας του cloud κατατάχθηκαν ως ο πιο σημαντικός λόγος για την επιβράδυνση της υιοθέτησης. Η Genetec σημειώνει πως «αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα ένα αυτοεκπληρούμενο εμπόδιο και κάτι που βασίζεται στην έλλειψη κατανόησης της εγγενούς κυβερνοασφάλειας των cloud λύσεων».
Η πληροφορική διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο στη φυσική ασφάλεια
Στα βασικά ευρήματα της έρευνας εντοπίζεται η ανάπτυξη των προϋπολογισμών για OPEX και η ανάκαμψη μετά την πανδημία. Αξίζει να σημειωθεί πως και σε προηγούμενες περιόδους κατά τις οποίες σημειώθηκε ύφεση, η αγορά της φυσικής ασφάλειας συνέχισε να αναπτύσσεται. Επιπρόσθετα, το IT εμφανίζεται να διαδραματίζει έναν σημαντικότερο ρόλο στην φυσική ασφάλεια. Άλλωστε, πριν από μια δεκαετία, τα περισσότερα φυσικά συστήματα ασφαλείας στους μεγάλους οργανισμούς διοικούνταν από το προσωπικό σε εξειδικευμένα τμήματα. Ωστόσο, η μετάβαση σε δικτυακά συστήματα σημαίνει ότι τα τμήματα IT αναλαμβάνουν περισσότερη ευθύνη για τη διαχείριση τους. Εξ ου και όσοι χαρακτήρισαν την εργασία τους ως «Information Technology», ανέφεραν πως δίνουν προτεραιότητα στα θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση και ανάπτυξη τους.
Προκλήσεις στον ανταγωνισμό
Το 2021, που αποτελεί, σε μεγάλο βαθμό, την περίοδο αναφοράς των συμμετεχόντων, σημειώθηκαν μια σειρά προκλήσεων, όπως οι περιορισμοί στη λειτουργία εργοστασίων λόγω της πανδημίας, το μπλοκάρισμα της διώρυγας του Σουέζ κ.α. Σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης για σχετικά υποσυστήματα και τις νέες ανάγκες των καταναλωτών, αυτό οδήγησε σε άνευ προηγουμένου ελλείψεις υλικού στη φυσική ασφάλεια, αλλά και σε καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση έργων. Πολλά διαφορετικά projects καθυστέρησαν, με τους συμμετέχοντες στην έρευνα να σημειώνουν πως η αντικατάσταση τεχνολογίας ή εξοπλισμού ήταν η πιο σημαντική πρόκληση (66%), ακολουθούμενη από την επέκταση των εγκαταστάσεων (51%) και των αναβαθμίσεων (51%).
Η φυσική ασφάλεια ενοποιείται
Για πολλές περιπτώσεις, οι περιορισμοί από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας λειτούργησαν ως περαιτέρω καταλύτης για την ενοποίηση της βιντεοεπιτήρησης και του ελέγχου πρόσβασης. Πολλοί τελικοί χρήστες – επιχειρήσεις – αναγκάστηκαν να κάνουν αυτό βήματα για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού τους αλλά και των επισκεπτών των εγκαταστάσεων τους. Η αυξημένη ζήτηση για την προσέγγιση αυτή επέφερε την απόκτηση μεγαλύτερης τεχνογνωσίας και από τους κατασκευαστές και τις εταιρίες υλοποίησης έργων αλλά και τους διαχειριστές των συστημάτων των τελικών πελατών.
Ελλείψεις στους ανθρώπινους πόρους
Παράλληλα, προκλήσεις εντοπίστηκαν και στο θέμα του ανθρώπινου δυναμικού, με το 50% των ερωτηθέντων από οργανισμούς φυσικής ασφάλειας να αναφέρουν πως αντιμετώπισαν σχετικές δυσκολίες. Σε όλους τους κλάδους υπάρχουν ελλείψεις ταλέντων, ενώ αναδιαμορφώνεται συνολικά το περιβάλλον στη διαχείριση προσωπικού και τον τρόπο εργασίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας απέδειξαν ότι και η βιομηχανία της ασφάλειας αντιμετωπίζει τις ίδιες και μεγαλύτερες προκλήσεις σχετικά με τη δυσκολία εύρεσης του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του χώρου με την κατάλληλη εκπαίδευση.