ONVIF Vs PSIA: Η “μάχη” στη προτυποποίηση της IP τεχνολογίας
Πώς εξελίσσεται η εισαγωγή προτύπων ΟΝVIF και PSIA για τα IP συστήματα ασφαλείας; Ποιος θα επικρατήσει μεταξύ των δύο φορέων που δραστηριοποιούνται μέχρι αυτήν τη στιγμή σήμερα;
Καθώς η μετάβαση του τομέα των συστημάτων επιτήρησης – και όχι μόνο – προς την τεχνολογία IP γίνεται όλο και με πιο γρήγορους ρυθμούς, τόσο αυξάνει και η ανάγκη για τη δημιουργία ενός ενιαίου προτύπου με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Πρόκειται για μια απαίτηση τόσο των εγκαταστατών όσο και των χρηστών, που πηγάζει από την ίδια τη φύση της τεχνολογίας IP. ¶λλωστε, αυτό είναι ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα για τους υποστηρικτές αυτής της μετάβασης, καθώς κάτω από την πλατφόρμα IP θα μπορούν να συνεργάζονται προϊόντα από διαφορετικούς κατασκευαστές. Με αυτόν τον τρόπο θα δίνεται η ευκαιρία στους εμπλεκόμενους – είτε αυτοί είναι οι εγκαταστάτες είτε είναι οι χρήστες – να επιλέξουν ανάμεσα σε προϊόντα διαφορετικών κατασκευαστών, αναζητώντας την καλύτερη δυνατή λύση τόσο από τεχνικής όσο και από οικονομικής πλευράς.
Στην πράξη όμως διαπιστώθηκε ότι δεν αρκεί η υιοθέτηση απλώς της τεχνολογίας IP για την επίτευξη της πλήρους συμβατότητας. Θα έπρεπε παράλληλα να υιοθετηθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές μέσω της καθιέρωσης ενός ενιαίου προτύπου, προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός της απρόσκοπτης συνεργασίας μεταξύ συσκευών που να προέρχονται από διαφορετικούς κατασκευαστές. Για το λόγο αυτό αναπτύχθηκαν δύο διαφορετικά πρότυπα, από δύο γκρουπ κατασκευαστών, με στόχο την ανάπτυξη ενός προτύπου που θα επιτρέπει στα IP προϊόντα τα οποία λειτουργούν με βάση ένα από τα δύο πρότυπα, να συνεργάζεται πλήρως με προϊόντα του ίδιου προτύπου.
Όπως όμως αντιλαμβανόμαστε, σκοπός των εταιρειών που έχουν συνεργαστεί για την ανάπτυξη και των δύο προτύπων, δεν είναι απλώς η επίτευξη της ολοκληρωτικής συμβατότητας μεταξύ των προϊόντων τους, αλλά τελικά και η πλήρης επικράτηση του δικού τους προτύπου στον κλάδο των συστημάτων επιτήρησης.
Για τα δύο αυτά πρότυπα, το ONVIF και το PSIA, έχει κάνει αναφορές και το Security Manager σε προηγούμενα τεύχη. Επειδή όμως ο τομέας είναι ιδιαίτερα δυναμικός, όπως άλλωστε όλοι οι χώροι που σχετίζονται άμεσα με την ψηφιακή τεχνολογία, παρουσιάζει ενδιαφέρον να δούμε τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και τι θα πρέπει να αναμένουμε στο μέλλον.
Υπάρχει νικητής στα σημεία;
Αν θέλουμε να κατατάξουμε τα δύο πρότυπα χρησιμοποιώντας ως κριτήρια τη φήμη των εταιρειών που συμμετέχουν στην ανάπτυξή τους αλλά και τον αριθμό των μελών ή των προϊόντων που έχουν αναπτυχθεί βάσει αυτών, τότε το συμπέρασμα είναι ότι σε αυτήν τη φάση μάλλον η πλάστιγγα των εντυπώσεων γέρνει προς την πλευρά του ONVIF (Open Network Video Interface Forum). Πλέον η κοινοπραξία έχει περισσότερα από 400 μέλη – εταιρείες, ενώ και ο αριθμός των προϊόντων που κυκλοφορούν με την πιστοποίηση του πρωτοκόλλου ξεπερνάει τα 2.500.
Μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην ανάπτυξη των προδιαγραφών ONVIF ήταν η παρουσίαση του Profile S για τις συσκευές που σχετίζονται με τη μετάδοση των σημάτων video. Το κυριότερο πλεονέκτημα είναι ότι όταν δύο προϊόντα φέρουν τη σήμανση του Profile S, τότε αυτά συνεργάζονται απρόσκοπτα. Μέχρι τώρα και καθώς υπήρχαν διαφορετικές εκδόσεις του πρωτοκόλλου ONVIF, υπήρχε το πρόβλημα ότι θα έπρεπε οι ενδιαφερόμενοι να αναζητήσουν με ποια ακριβώς έκδοση είναι συμβατή κάποια συσκευή, ώστε να μπορούν να αναζητήσουν τις συμβατές συσκευές. Επιπλέον, άλλο ένα θέμα που προέκυπτε ήταν ο βαθμός συμβατότητας δύο συσκευών, ακόμα και αν είχαν κατασκευαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ONVIF. Πλέον η παρουσίαση του Profile S επιλύει αυτά τα προβλήματα, καθώς εξασφαλίζει την πλήρη και απρόσκοπτη συμβατότητα μεταξύ δύο συσκευών. Αποτελεί δε το πρώτο βήμα καθώς έπεται και η εμφάνιση άλλων παρόμοιων σημάνσεων, όπως το Profile G για τις συσκευές καταγραφής και αποθήκευσης δεδομένων και το Profile C για τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης, καθώς και τις εφαρμογές που θα ασχολούνται με την ενοποίηση των συστημάτων βίντεο.
Αν κάποιος ήθελε να αμφισβητήσει το ONVIF, το σημαντικότερο επιχείρημά του θα ήταν ότι τουλάχιστον στην αρχή ήταν επικεντρωμένο στις εφαρμογές βίντεο. Αυτό άλλωστε εκφραζόταν και από τους όρους που συνέθεταν την ονομασία του: Open Network Video Interface. Πλέον όμως και αυτό έχει αλλάξει, όπως επισημαίνουν τα ηγετικά στελέχη του. Ήδη η κοινοπραξία έχει στραφεί και προς άλλους κλάδους συστημάτων ασφαλείας, όπου η τεχνολογία IP παίζει ήδη ή αναμένεται να παίξει στο εγγύς μέλλον σημαντικό ρόλο. Αυτή η τάση αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς η ανάγκη λειτουργίας όλων των συστημάτων ασφαλείας κάτω από μία ενιαία πλατφόρμα γίνεται συνεχώς όλο και πιο έντονη.
Όμως και το αντίπαλο δέος στο ONVIF, έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα τα τελευταία χρόνια. Τα στελέχη του μάλιστα ισχυρίζονται ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει ανταγωνισμός με το ONVIF, καθώς οι φιλοσοφίες των δύο Οργανισμών είναι διαφορετικές. Δηλαδή ενώ το ONVIF είχε ξεκινήσει επικεντρωμένο στις εφαρμογές βίντεο, το PSIA (Physical Security Interoperability Alliance) κάλυπτε ήδη από την αρχή ένα ευρύτερο φάσμα εφαρμογών ασφάλειας. Στους κόλπους του PSIA δραστηριοποιούνται μερικά πολύ σημαντικά ονόματα από τους χώρους της ψηφιακής τεχνολογίας και πλαισιώνονται από εταιρείες λιγότερο γνωστές, αλλά με σημαντικό έργο σε αυτούς τους κλάδους.
Οι ερευνητές του PSIA εργάζονται και αυτοί στην ανάπτυξη Profiles, τα οποία θα βοηθήσουν τους κατασκευαστές να ενσωματώσουν γρηγορότερα τις προδιαγραφές PSIA στα προϊόντα τους. Η έννοια της ταχύτητας είναι σημαντική στην εποχή μας, διότι ένα προϊόν για να είναι ανταγωνιστικό θα πρέπει να βγαίνει στην αγορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή της αρχικής ιδέας. Οπότε ένας κατασκευαστής συστημάτων ελέγχου πρόσβασης θα μπορεί να προσαρμόζει τα προϊόντα του στις προδιαγραφές του PSIA, εξετάζοντας μόνο το αντίστοιχο Profile Area Control Specification και όχι όλο το γενικό πρότυπο.
Όπως και το ONVIF έτσι και το PSIA έχει αναπτύξει εργαλεία και διαγνωστικές μεθόδους που δίνουν τη δυνατότητα στους κατασκευαστές να εξετάζουν τη συμβατότητα των συσκευών με το αντίστοιχο Profile.
To PSIA εργάζεται και προς την κατεύθυνση του αυτοματισμού κτιρίων. Έναν πολύ σημαντικό κλάδο με εφαρμογές στα συστήματα κλιματισμού, φωτισμού και ανελκυστήρων. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο όλα αυτά τα συστήματα θα συνεργάζονται με τα συστήματα ασφαλείας, με προφανή οφέλη τόσο σε θέματα ασφάλειας των κτιριακών εγκαταστάσεων, αλλά και εξοικονόμησης ενέργειας.
¶λλος ένας κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται το PSIA είναι ο χώρος των ασύρματων διασυνδέσεων, με κύριο αντικείμενο ενδιαφέροντος τις φορητές ασύρματες συσκευές, όπως τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και τις ταμπλέτες. Κυρίως ασχολείται με την επίτευξη συμβατότητας με τα κυρίαρχα λειτουργικά συστήματα iOS και Android, ώστε οι χρήστες να έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τα συστήματα ασφαλείας μέσω των φορητών συσκευών τους.
Στο τέλος θα μείνει μόνο ένας…
Αν και η διαμόρφωση προτύπων για μία τεχνολογία είναι μια εξελικτική διαδικασία, παρατηρούμε ότι και οι δύο φορείς που δραστηριοποιούνται σήμερα στα συστήματα ασφαλείας έχουν κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια. Ο χρόνος θα δείξει ποιο από τα δύο πρότυπα τελικά θα κυριαρχήσει ή αν θα γίνει κάποια έκπληξη με την εμφάνιση ενός καινούριου προτύπου. Εντωμεταξύ, τόσο το ONVIF όσο και το PSIA έχουν τομείς στους οποίους πλεονεκτούν και θέματα στα οποία υστερούν. Ο ONVIF φαίνεται ότι έχει αποκτήσει προβάδισμα στις εφαρμογές βίντεο, αφού άλλωστε από τα πρώτα του βήματα είχε κυρίως εστιάσει εκεί, ενώ ο PSIA είχε από την αρχή πιο μεγάλο εύρος κάλυψης. Στον ONVIF (www.onvif.org) συμμετέχουν πολύ μεγάλες εταιρείες, ενώ ο PSIA (www.psialliance.org) αποτελείται κυρίως από εταιρείες μικρότερου βεληνεκούς. Υπάρχουν εταιρείες όμως, όπως η Cisco και η Honeywell, που συμμετέχουν και στις δύο κοινοπραξίες.
Καθώς πρόκειται για μια τεχνολογική σύγκρουση είναι δύσκολο να αποφανθεί κάποιος, ποιος από τους δύο θα επικρατήσει. Αλλά το θετικό είναι ότι όλες οι εταιρείες του χώρου έχουν αντιληφθεί τη σημασία της δημιουργίας προτύπων για τον κλάδο των IP συστημάτων συναγερμού και ως εκ τούτου εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό μόνο θετικά αποτελέσματα θα επιφέρει στους χρήστες, καθώς θα έχουν στη διάθεσή τους ένα μεγάλο εύρος συσκευών προκειμένου να προσαρμόσουν την εγκατάσταση στις δικές τους προδιαγραφές και απαιτήσεις, τόσο από οικονομικής όσο και από τεχνικής άποψης.
Του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ