Ομάδες ασφαλείας, οι φύλακες άγγελοι των V.I.P.
Η αναγκαιότητα των συνοδών ασφαλείας στις μέρες μας- σε ορισμένους ανθρώπους που λόγω ιδιαίτερων συνθηκών μπορούν να αποτελέσουν στόχους εγκληματικών ενεργειών- είναι κάτι περισσότερο από εμφανής, γι’ αυτό και η επιλογή τους αποτελεί μία πολύ σοβαρή υπόθεση.
Ο λόγος ύπαρξης συνοδού ασφαλείας ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε φυλασσομένου προσώπου. Είναι αλήθεια ότι οι εποχές αλλάζουν και παρατηρείται αύξηση της εγκληματικότητας, με φαινόμενα όπως απόπειρες κατά της περιουσίας και της ζωής του ανθρώπου να αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει διαφοροποίηση της μορφής της εγκληματικότητας, άρα και η αντιμετώπισή της έχει λάβει τελείως διαφορετική μορφή! Καθημερινά συντελείται ένα σύνολο πράξεων που προσβάλλουν τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του επί της ζωής και της περιουσίας του και ο οποίος ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να βρεθεί εκτεθειμένος σε κίνδυνο, που αποσκοπεί σε συμφέροντα άνομα.
Η εγκληματικότητα λοιπόν, πλαισιώνει όλο και περισσότερο την κοινωνία μας, αρχής γενομένης από τους μικρότερους σε ηλικία, επίδοξους παράνομους, μέχρι τους πλέον φτασμένους και καταρτισμένους επαγγελματίες, οι οποίοι αποσκοπούν σε μια περιθωριακή ανάπτυξή τους, μπαίνοντας για παράδειγμα σε κύκλους αντιεξουσιαστικούς και τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο την εγκληματική τους ύπαρξη και υπόσταση, στον παράνομο χώρο που επέλεξαν. Πολλές φορές τα μεγαλεπήβολα σχέδια των ανθρώπων αυτών που αναπτύσσουν αυτού του είδους την παράνομη δράση, δεν υλοποιούνται ποτέ ή ανατρέπονται και η αιτία είναι οι άνθρωποι που είθισται να ονομάζονται συνοδοί ασφαλείας.
Η ανάγκη που συνετέλεσε στη δημιουργία των ομάδων ασφαλείας έναντι αυτής της μορφής βίας, είναι κυρίως να προλαμβάνονται και όχι τόσο να καταστέλλονται τα γεγονότα. Γι’ αυτό και πρέπει να εκπαιδεύονται άρτια στο να αντιλαμβάνονται τις απόπειρες εγκλημάτων ενάντια σε ανθρώπινους στόχους, τους οποίους αναλαμβάνουν να προστατέψουν.
Επιλέγοντας το σωστό συνοδό ασφαλείας.
Είναι αλήθεια ότι δεν συμβαίνει πάντα όλοι οι συνοδοί ασφαλείας να είναι τόσο ικανοί και αποτελεσματικοί, προκειμένου να διαφυλάξουν τον προστατευόμενό τους. Οι πιθανότητες για να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στο έργο τους, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο επαρκής είναι η γνώση και η εμπειρία που έχει αποκομίσει ο συνοδός ασφαλείας, προκειμένου να αντεπεξέλθει άμεσα και με πληρότητα στην υποχρέωσή του αυτή. Υπάρχουν σαφώς κάποια κριτήρια επιλογής για τον τρόπο ανεύρεσης και αναγνώρισης του κατάλληλου συνοδού ασφαλείας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιλογή αυτή δεν πρέπει να είναι τυχαία και ευκαιριακή και να μη λογίζεται απλά ως μια καλοπληρωμένη εργασία.
Φυσικά, δεν μπορούμε να συγκεκριμενοποιήσουμε και να εντάξουμε σε κάποιο μοντέλο ή πρότυπο, τον κατάλληλο για αυτήν τη δουλειά. Για να έχει κάποιο σχηματισμό όμως η σκέψη μας, πρέπει να τον χαρακτηρίσουμε. Υπολογίζοντας τις μέσες επιθυμίες για προστασία του ανθρώπου ο οποίος επιλέγει να έχει προσωπική ασφάλεια, είναι βασικό στοιχείο η ηλικία του να προσεγγίζει τα 30 έτη, έχοντας έτσι την εκτίμηση της εμπειρίας του σε χρόνια και προσπάθειες, μέχρι να φτάσει το επιθυμητό.
Η προϋπηρεσία είναι κάτι που μετράει για αυτήν τη δουλειά, ειδικότερα δε αν έχει συνεργαστεί με πιο έμπειρους στο χώρο αυτό και μεγαλύτερους ηλικιακά. Επίσης, μεγάλο ρόλο παίζει και ο ανάλογος σωματότυπος. Ένας εκπαιδευμένος συνοδός ασφαλείας, βάσει των διεθνών προτύπων ασφαλείας θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρότερο πλεονέκτημα. Η ευρύτητα γνώσεων στην εποχή μας, επιβάλλεται προκειμένου να είναι εφικτή η απορρόφηση των πολλών συγκεχυμένων πληροφοριών που γινόμαστε δέκτες καθημερινά. Επιπρόσθετα, η γνώση μιας ξένης γλώσσας όπως τα αγγλικά, είναι απαραίτητη, όπως επίσης απαραίτητο θεωρείται ο συνοδός ασφαλείας να γνωρίζει τις εξειδικευμένες ορολογίες που χρησιμοποιούνται διεθνώς, έτσι ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις τόσο στην τεχνολογία, όσο και σε άλλες πτυχές του security. Το να μπορεί κάποιος να αντιμετωπίζει μία τυχόν κείμενη επίθεση, χρησιμοποιώντας το σώμα του και κάνοντας πράξη μία πολεμική τέχνη, προδίδει σαφώς ένα πλεονέκτημα. Στα προσόντα θα μπορούσαμε να κατατάξουμε το λευκό ποινικό μητρώο ενός συνοδού ασφαλείας, μιας και δεν είναι ανεκτό να προσφεύγεις για προστασία σε κάποιον που έχει χαρακτηρισμένο ποινικό μητρώο.
Οργάνωση ασφάλειας.
Για την επίτευξη του στόχου του, ένας συνοδός ασφαλείας πρέπει πρώτα από όλα να έχει οργανωτικές ικανότητες. Έχοντας καθορίσει και αξιολογήσει τις ανάγκες του εκάστοτε φυλασσόμενου προσώπου, οφείλει να αρχίσει κατηγοριοποιώντας και θέτοντας σε σχεδιάγραμμα το πρόγραμμα προστασίας του. Οι περισσότερες επιθέσεις κατά σημαντικών προσώπων, γίνονται κατά τη διάρκεια μετακίνησής τους με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο. Με δεδομένο ότι η προστασία τους έχει περάσει πλέον σε ασφαλή χέρια, ο συνοδός ασφαλείας πρέπει να ελέγχει και να χαράζει τα δρομολόγια που ακολουθούν και να υπάρχει σωστή φύλαξη κατά τη διαδρομή, με σύντομες εναλλαγές. Γνωρίζοντας από στατιστικά στοιχεία ότι το 80% των επιθέσεων γίνονται κατά την είσοδο ή έξοδο από το μεταφορικό μέσο, είναι σωστό να υπάρχει η κατάλληλη εποπτεία. Επίσης, η ικανότητα αναγνώρισης επικινδυνότητας, δεν πρέπει να παρεκκλίνει της πραγματικότητας. Είναι εξίσου σημαντικό να μπορεί να χαρακτηρίσει πιθανούς κινδύνους, αποφεύγοντας έτσι λάθη που προκαλούν πανικό και που μπορεί να θέσουν ουσιαστικά σε κίνδυνο τον V.I.P. Εάν κατά τη διάρκεια λανθασμένης εκτίμησης κινδύνου από το συνοδό ασφαλείας ή την ομάδα του, γίνει απόπειρα κατά της ζωής του, υποχρεούται ο συνοδός να προτάξει το σώμα του για την ασφάλεια του προσώπου, θέτοντας άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο διαφυγής και τη μετακίνησή του σε ασφαλές σημείο. Αν φτάσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο, σημαίνει ότι έγινε λάθος από το συνοδό ασφαλείας και έχοντας το οργανωτικό του επίπεδο να καταρρέει, περνά στη δράση του σχεδίου διαφυγής.
Αναλαμβάνοντας μια επιχείρηση ασφαλούς φύλαξης.
Το προϊόν σύζευξης, εμπειρίας και γνώσεων, είναι αυτό που θα μας οδηγήσει στην επόμενή μας ενότητα. Ένας καταρτισμένος συνοδός ασφαλείας είναι σε θέση να κατανοήσει ότι η συλλογική δουλειά συγχρονισμού φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Είναι αυτός που θεωρείται υπεύθυνος για την πρόσληψη επιπλέον συνοδών ασφαλείας, επίσης ικανών, οι οποίοι θα κατανοούν τις ανάγκες κάλυψης ουσιαστικά, αντικατοπτρίζοντας τον υπεύθυνο ασφαλείας. Το οργανωτικό πεδίο που καλείται ο υπεύθυνος να καλύψει, δεν αφορά μόνο την επαρκή κάλυψη ανάγκης προστασίας του εκάστοτε V.I.P., αλλά και της συνολικής ασφάλειας της οικογένειάς του. Η οργάνωση σχεδιαγράμματος για την κατοικία, την εταιρεία ή τα γραφεία του, είναι επιτακτική ανάγκη και ανήκει στα καθημερινά σχέδια φύλαξης. Αυτήν τη στιγμή, σε παγκόσμιο επίπεδο ισχύει ο διαρκής σχεδιασμός πρόληψης και όχι καταστολής. Το να έχεις την κατάλληλη εκπαίδευση και να λειτουργείς υπό συνθήκες προϋπόθεσης, αντικειμενικά εντάσσεται σε μεγαλύτερη κλίμακα, από το να προσπαθείς να καταστείλεις μία ίσως μη αναστρέψιμη κατάσταση.
Συνήθης τρόπος αντιμετώπισης της εγκληματικής πράξης
Ίσως να φαίνεται πεπερασμένο ή πάλι να αναφέρεται ως ‘κλισέ’ η γνώση δράσης εγκληματικής ενέργειας, αλλά ευτυχώς η εμπειρία μας έχει διδάξει τόσο καλά, ώστε να μπορούμε να σχηματοποιήσουμε και να αναφέρουμε τους βασικούς ‘κανόνες’ λειτουργίας. Πρώτη μέριμνα είναι η ανεύρεση στόχου, κοινώς η αναγνώριση του προσώπου που θα δεχτεί εγκληματική ενέργεια. Η συλλογή πληροφοριών πρέπει να λαμβάνει χώρα στο μεγαλύτερο μέρος ενός σχεδίου και εκεί ο ρόλος του συνοδού ασφαλείας, αλλά και της ομάδας του, είναι σημαντικός, ώστε να μπορεί να εντοπίζει τα σημεία που μπορούν να συλλεχθούν οι πληροφορίες αυτές.
Ύστερα – και αφού υπάρχει αρκετή γνώση πληροφοριών, περνούν στην κατάστρωση σχεδίου, ενώ για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δημιουργούν μια εικονική πραγματικότητα της εκτέλεσης του σχεδίου. Μετά από αρκετές πρόβες, για την ακριβή κατάληξη και κατόπιν αναπαράσταση πολλών ευκαιριών για το έγκλημα, φτάνουν στο αποτέλεσμα. Εκεί πλέον είναι στην ευχέρεια του αποπειραθέντος και στην οργάνωση και εμπειρία του υπεύθυνου ασφαλείας και της ομάδας του, αν και κατά πόσο θα γίνει επίτευξη του στόχου και των δύο πλευρών.
Συμπεράσματα
Είναι απόλυτα φυσιολογική η αντίδραση και η ανησυχία για τη διαρκή αύξηση αλλά και μετατόπιση της εγκληματικότητας. Τελικά, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι απλά τα γεγονότα, η ιστορία και οι συνθήκες εγκλήματος, επαναλαμβάνονται.
Το γεγονός είναι ότι οι εποχές αλλάζουν, ο κατακλυσμός βίας, η παγκόσμια ανάπτυξη, η αύξηση πολεμικών και εγκληματικών εξαρτημάτων, ο μηχανισμός ανθρώπινης αποξένωσης κ.λπ., έχουν επηρεάσει το μέσο άνθρωπο, έτσι ώστε να βρισκόμαστε σε διαρκή, άγρυπνο μηχανισμό ανησυχίας. Είναι ευθύνη όλων μας να μην περάσουμε στην αντίπερα όχθη, καταπατώντας την ελευθερία του ατόμου και τα συμφέροντα του συνόλου.
Κούρσος Μελέτης
Διευθυντής ασφαλείας
m.koursos@yahoo.gr