Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 4ου Exposec Defenseworld 2016
Οι εργασίες του 4ου EXPOSEC-DEFENSEWORLD, το οποίο τέλεσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής ¶μυνας με διοργανωτές το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε., ολοκληρώθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία..
Κατά τη διάρκεια του διήμερου, στο βήμα του συνεδρίου ανέβηκαν σημαντικοί εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών χάραξης πολιτικής, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, των σωμάτων ασφαλείας, ακαδημαϊκοί όπως επίσης και εξειδικευμένοι εκπρόσωποι πάνω σε ζητήματα ασφαλείας από το εξωτερικό. Η θεματολογία του συνεδρίου επικεντρώθηκε στα καυτά θέματα άμυνας και ασφάλειας, του προσφυγικού και της τρομοκρατίας, τη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής διαχείρισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού και τους τρόπους με τους οποίους η χώρα μας θα καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια τόσο δύσκολη κατάσταση.
Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος, κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου χαιρετισμού του δήλωσε: “Η διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού θέματος είναι ένα πολυδιάστατο ζήτημα και απαιτεί ταχύτητα και συντονισμό πολιτικών αποφάσεων και υλοποίησης, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος απομόνωσης της χώρας ή ακόμη και αναστολής της συνθήκης Σένγκεν, κάτι που θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την ήδη ευάλωτη οικονομία μας.” Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: “Οφείλουμε να σχεδιάσουμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα τις δράσεις μας για τα άμεσα θέματα με γνώμονα την προστασία των πολιτών, της περιουσίας και της ελεύθερης διακίνησης προσώπων και αγαθών και παράλληλα να προστατεύσουμε τις πηγές δημιουργίας πλούτου για την χώρα, όπως ο τουρισμός.” Η αίσθηση ασφάλειας που παρέχει το κράτος δια των Σωμάτων Ασφαλείας όπως πρόσθεσε “είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να λειτουργήσει το κράτος δικαίου και για να αναδειχθούν και να διατηρηθούν τα αισθήματα αλληλεγγύης των πολιτών απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες ώστε να μην μετατρέπεται η αρχική συμπάθεια και κατανόηση σε εχθρότητα και αντίδραση. Οφείλουμε ακόμη να προετοιμάσουμε κατάλληλα τον κρατικό μηχανισμό και τις υπηρεσίες ¶μυνας και Ασφάλειας για την αντιμετώπιση της πιθανής επέκτασης της κρίσης που δεν αποτελεί πια και το πλέον απρόβλεπτο σενάριο.”
Ο Υπουργός Εθνικής ¶μυνας, κ. Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του αναφέρθηκε σε εν δυνάμει επενδύσεις από αραβικά και ισραηλινά κεφάλαια, μόνιμα έσοδα από ενοικίαση αναξιοποίητων ακινήτων που διαχειρίζεται το Υπ. Εθνικής ¶μυνας όπως επίσης και τη δημιουργία ενός ταμείου αξιοποίησης των ακινήτων των ενόπλων δυνάμεων. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί επίσης σε δύο σημαντικές προτάσεις για την αξιοποίηση της έκτασης στη νήσο Φλέβες: Η πρώτη πρόταση είναι από το ¶μπου Ντάμπι για δημιουργία ενός resort 22.000 θέσεων μέσα από μία επένδυση ύψους 3,6 δισ. ευρώ και η δεύτερη από το Ισραήλ για δημιουργία ενός "Silicon Island” δηλαδή ενός πρότυπου κέντρου έρευνας και τεχνολογίας. Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα επεσήμανε ότι οι ροές των μεταναστών έχουν μειωθεί αισθητά. Για τη φιλοξενία τους στην χώρα μας τόνισε ότι "υπάρχουν 7.000 άδεια κρεβάτια στους χώρους φιλοξενίας", απαντώντας στην κατηγορία ότι δεν υπάρχουν έτοιμες δομές για την προσωρινή διαμονή τους στην χώρα. Τόνισε ότι η προσφυγική κρίση εξελίσσεται σε υπαρξιακή κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανέδειξε την μεγάλη συνεισφορά των ενόπλων δυνάμεων στη διαχείριση της κρίσης αυτής.
Η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, κα. Ντόρα Μπακογιάννη, με τη σειρά της έδωσε έμφαση στις αδυναμίες του κράτους να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα. Ασκώντας έντονη κριτική προς την κυβέρνηση τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας ηγεσίας ικανής, που θα μπορέσει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και θα δώσει την ευκαιρία στην ελληνική οικονομία να ορθοποδήσει. Αναφερόμενη στο πρόβλημα της τρομοκρατίας τόνισε πως αποτελεί ένα ζήτημα που αναμφισβήτητα απασχολεί και το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί σπασμωδικά, δημαγωγικά ή λαϊκίστικα από καμία χώρα και από καμία ένωση. Προέχει η συνειδητοποίηση του ότι μιλάμε για ένα πρόβλημα ναι μεν εισαγόμενο αλλά ταυτόχρονα εσωτερικής φύσεως, για την αντιμετώπιση του οποίου επιβάλλεται συνεργασία ανάμεσα σε διάφορες υπηρεσίες ασφαλείας. Τα κράτη μέλη οφείλουν να συνεργάζονται μεταξύ τους στον απόλυτο βαθμό και να ανταλλάσσουν τις απαραίτητες πληροφορίες. Επένδυση στην πληροφορία είναι λοιπόν η απάντηση στα κρίσιμα ζητήματα του προσφυγικού και της τρομοκρατίας, με ταυτόχρονη προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών.
Ο Πολιτικός Υπεύθυνος του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μέλος ΜΕ.ΣΥ.Α., Το Ποτάμι, κ, Γιώργος Τσαούσης από το βήμα του συνεδρίου έθεσε το εξής ερώτημα: "πρόσφυγες ή παράτυποι οικονομικοί μετανάστες; ανοιχτά ή κλειστά κέντρα φιλοξενίας; ανοιχτά ή κλειστά σύνορα; εντός ή εκτός SCHENGEN; FRONTEX ή NATO;" καλώντας την ελληνική πολιτεία να απαντήσει ξεκάθαρα απέναντι σε αυτά τα ερωτήματα "βάζοντας ταυτόχρονα στην άκρη περιθωριακούς ιδεοληπτικούς και ύποπτα αλληλέγγυους, ορισμένοι εκ των οποίων βέβαια – να μην ξεχνιόμαστε – κατείχαν ή και κατέχουν ακόμα κυβερνητικές θέσεις." Ολοκληρώνοντας ανέφερε ότι "Το Ποτάμι με συνέπεια υποστηρίζει την ανάγκη χάραξης εθνικής πολιτικής για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, θεωρώντας τα ζητήματα αυτά, διαχρονικά, απόλυτης προτεραιότητας. Ο ορισμός Υπουργού κοινής αποδοχής με αποφασιστικές αρμοδιότητες και υπαγόμενος απευθείας στον Πρωθυπουργό, θα προσφέρει λύσεις στο μέχρι σήμερα ελλιπή – έως ανύπαρκτο – συντονισμό."
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κα. Χριστιάννα Καλογήρου ανέφερε: ”Το Βόρειο Αιγαίο, τα νησιά μας η Λέσβος , η Χίος και η Σάμος , φιλοξενούν σήμερα στα οργανωμένα HOT SPOTS 6.492 πρόσφυγες και μετανάστες. Εντός του 2015 συνεχώς αυξανόμενες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές έφθασαν σε είσοδο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου 723.100 ατόμων, εκ των οποίων 496.792 άτομα στη Λέσβο (68,7%), 119.484 άτομα στη Χίο (16,52%) , 105.771 άτομα στη Σάμο (14,62%) και 1.053 (0,14%) άτομα στη Λήμνο . Στο σύνολο των εισερχόμενων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα το 2015, το 82,18% καταγράφεται στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Για το λόγο αυτό έχουμε ζητήσει τη σύνταξη και εφαρμογή ενός ειδικού πλαισίου/προγράμματος στήριξης για αντιμετώπιση με ολοκληρωμένο, συνεκτικό και στρατηγικό τρόπο των συνεπειών του προσφυγικού ζητήματος ως μιας νέας πραγματικότητας που επαναπροσδιορίζει το αναπτυξιακό γίγνεσθαι των νησιών μας. Ένα πρόγραμμα όμως που θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με νέους πόρους και όχι με ανακατανομή των υφιστάμενων του ΠΕΠ. Το Βόρειο Αιγαίο, τα νησιά μας η Λέσβος , η Χίος και η Σάμος , φιλοξενούν σήμερα στα οργανωμένα HOT SPOTS 6.492 πρόσφυγες και μετανάστες."
Ο Βουλευτής, Υπεύθυνος Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής & Προστασίας του Πολίτη, ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών το οποίο έγινε, τον τελευταίο χρόνο, το κυρίαρχο ζήτημα της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας στην Ελλάδα, όπως επίσης και στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: “Από το 2015, οι ροές αυξήθηκαν έντονα, η Κυβέρνηση επέλεξε την πολιτική της ανοιχτής διέλευσης προς τον βαλκανικό δρόμο και με βάση τη γνωστή ρήση «οι πρόσφυγες εξαφανίζονται» σχεδόν 800.000 άνθρωπο πέρασαν από τη χώρα με κύριο προορισμό τη Γερμανία. Η ένταση του κύματος προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες από την αρχή έκριναν ότι η πολιτική της Ελλάδας θέτει σε κίνδυνο την αναγκαία φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και αντίκειται στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, γεγονός που οδήγησε βαθμιαία τη χώρα- και μέσα από τραγικά πολιτικά λάθη- στην σημερινή απομόνωση. Η αλλαγή αυτής της πολιτικής είναι επιτακτική ανάγκη, για να αποφύγουμε μία νάρκη στα θεμέλια των εθνικών συμφερόντων στα θεμέλια της Δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.” Ολοκληρώνοντας ανέφερε: ”Το προσφυγικό πρέπει να ενταχθεί σε μία εθνική στρατηγική με συμφωνημένο οδικό χάρτη και πολιτική διαχείρισης μακράς πνοής. Είναι ζήτημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διασφάλισης της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.”
Ο Βουλευτής, Υπεύθυνος Τομέα Εξωτερικών, Νέα Δημοκρατία, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης τόνισε: "Κάθε σοβαρή προσέγγιση στο μεταναστευτικό– προσφυγικό ζήτημα οφείλει να ξεκινά, από μια βασική παραδοχή: Ότι το βασικό ακροατήριο και ο αποδέκτης κάθε μεταναστευτικής πολιτικής δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες ή οι μετανάστες αλλά και η ίδια η κοινωνία που πρέπει να ζει με ασφάλεια. Αν θέλουμε επομένως να είμαστε ειλικρινείς πρώτα με τους εαυτούς μας και μετά με τους πολίτες, όσο πιο καλά διαχειριστούμε από εδώ και πέρα το ζήτημα της ασφάλειας στο μεταναστευτικό – προσφυγικό τόσο πιο αποτελεσματικά θα αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική του διάσταση. Μια κοινωνία τρομαγμένη από το χάος των τελευταίων ημερών σύντομα θα μετατρέψει τη συμπάθεια της σε εχθρότητα. Και όταν μια κοινωνία φοβάται θα βρίσκονται πάντα δίπλα της «πρόθυμοι» να εκμεταλλευθούν την ανασφάλεια και τις φοβίες και να ζητήσουν από τους πολίτες να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους." Από την ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε μία πιθανή τρομοκρατική ενέργεια που θα μπορούσε κάλλιστα να κατευθυνθεί εναντίον δυτικού στόχου και σε ελληνικό έδαφος λέγοντας: "Απαιτείται κατανόηση από τις υπηρεσίες Ασφαλείας των κινήτρων της ισλαμικής τρομοκρατίας και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά με διείσδυση και όσμωση με το μουσουλμανικό στοιχείο που θα της επιτρέπει προληπτικά να εντοπίσει και να απομονώσει τα ακραία στοιχεία της." Ολοκληρώνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή ζώνη που καταργεί τα εσωτερικά σύνορα των κρατών μελών της και η οποία σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη "δεν προβλέπει κοινές δομές και μηχανισμούς φύλαξης των εξωτερικών συνόρων κάτι το οποίο αποτελεί μια αντίφαση εξ ΅ορισμού. Η λήψη απόφασης για την ίδρυση μιας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής στη βάση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να καταστεί λειτουργική εντός του 2016. Για όσο αυτό δεν συμβαίνει η Ευρώπη θα καθίσταται έρμαιη των εκβιασμών ή για να το πω πολιτικώς ορθά των «διαθέσεων» τρίτων μερών όπως η Τουρκία. "
Η θεματολογία της δεύτερης ημέρας επικεντρώθηκε στην Εθνική Αμυντική Πολιτική & τον Στρατηγικό Σχεδιασμό εν μέσω Γεωπολιτικών Αναταράξεων, τις Ευρύτερες Γεωπολιτικές εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και το ρόλο της Ελλάδας, όπως επίσης την Εσωτερική Ασφάλεια σήμερα, την Τρομοκρατία και τις Ασύμμετρες Απειλές.
Η ομιλία του Διεθνολόγου, ειδικού σε θέματα ασφάλειας, Συνεργάτη ΚΕ.ΜΕ.Α., Μέλους RAN LOCAL, κ. Τριαντάφυλλου Καρατράντου επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις των γεωπολιτικών εξελίξεων στις πόλεις, όπως η τρομοκρατία και η μεταναστευτική–προσφυγική κρίση. Για να μπορέσουν οι πόλεις να παραμείνουν ασφαλείς, σύμφωνα με τον κ. Καρατράντο κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία πολλών και διαφορετικών φορέων σε τοπικό επίπεδο και η αρωγή των κοινωνικών υπηρεσιών για τον έγκαιρο εντοπισμό των ιδιωτών ή των ομάδων που είναι ευάλωτες στην ριζοσπαστικοποίηση. Επιπλέον, υπάρχει ανάγκη επιχειρησιακής ενσωμάτωσής της κοινοτικής αστυνόμευσης, προώθησης ενημερωτικών πρωτοβουλιών για τις απειλές σε καθημερινό επίπεδο όπως επίσης και αξιοποίησης της τεχνολογίας. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι για να παραμείνουν οι πόλεις ασφαλείς η διαχείριση των μικτών ροών και η φιλοξενία στους χώρους υποδοχής, η έγκαιρη αναγνώριση και πρόληψη βίαιων εξτρεμισμών και τρομοκρατίας, η ανθεκτικότητα σε φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές αλλά και ο οικονομικός και κοινωνικός αποκλεισμός αποτελούν τους πυλώνες εκείνους που πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), κ. Τάσος Ροζολής, τοποθετήθηκε απέναντι στο ερώτημα κατά πόσο η Ελληνική Αμυντική βιομηχανία μπορεί να ανταποκριθεί σε μία επέκταση της κρίσης και με ποιον τρόπο, κάνοντας αναφορά στις φάσεις αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης οι οποίες είναι: η επιτήρηση των συνόρων, η αποτροπή εισόδου στην χώρα, η ταυτοποίηση-καταγραφή-διαχωρισμός προσφύγων, η διαμονή-σίτιση-περίθαλψη και τέλος η φύλαξη-έλεγχος-ασφάλεια όπως επίσης και στις κύριες δραστηριότητες των μελών.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ μίλησε για τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας, τις νέες απειλές (υβριδικός πόλεμος – τρομοκρατία – προσφυγικές ροές – παράτυπη μετανάστευση – κυβερνοπόλεμος – κλιματική αλλαγή – φυσικές καταστροφές). Τόνισε τις αρχές που διέπουν την πολιτική της εθνικής άμυνας που είναι ο σεβασμός των συνόρων, ο ΟΗΕ, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στην αποστολή των ενόπλων δυνάμεων, το στρατηγικό σχεδιασμό και τις επιδιώξεις της αμυντικής διπλωματίας.