Οι κορυφαίοι κατασκευαστές και οι τάσεις της αγοράς στην ασφάλεια σύμφωνα με την έκθεση “50 Security” του A&S
H έκθεση και λίστα κατάταξης “50 Security” -που συντάσσει κάθε χρόνο το περιοδικό A&S και αναγνωρίζεται διεθνώς- περιλαμβάνει τους top 50 κατασκευαστές συστημάτων ασφάλειας παγκοσμιώς, που κατατάσσονται από την συντακτική ομάδα του περιοδικού, λαμβάνοντας υπόψη τα έσοδα και τα κέρδη τους με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιεύουν. Στη φετινή λίστα κατάταξης που συντάχθηκε με βάση τα στοιχεία του 2017 τις 3 πρώτες θέσεις κατά σειρά καταλαμβάνουν: 1η η Hikvision (1η και το 2017), 2η η Dahua (3η το 2017) και 3η η Assa Abloy (4η το 2017) ενισχύοντας ξανά τη θέση των δυο μεγάλων κατασκευαστών της Κίνας. Συγκεκριμένα η Hikvision παρέμεινε στην πρώτη θέση στον κόσμο με έσοδα από πωλήσεις προϊόντων ασφαλείας 2017, τα οποία ανήλθαν σε 5,4 δισ. Δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 26,4% από το 2016. Στο μεταξύ, η Dahua παρουσίασε 2017 έσοδα ύψους 2,7 δισ. Δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 41,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Όσον αφορά στις υπόλοιπες εταιρίες που ανήκουν στην κορυφαία δεκάδα, τα πράγματα είναι σχεδόν ίδια με το 2017 με σειρά κατάταξης από 4η έως 10η θέση ως εξής :Bosch Security Systems, Axis Communication, FLIR, Allegion, Hanwha Techwin, Tiandy Technologies και Avigilon.
Με βάση τα μικτά κέρδη τους, οι Hikvision και Axis κατέχουν τις δυο πρώτες θέσεις, με μικτά κέρδη το 2017, 1,4 δις δολάρια και 501 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ορισμένες εταιρείες που σημείωσαν πτώση των εσόδων τους το 2017 ήταν παρόλα αυτά αρκετά κερδοφόρες, αποδεικνύοντας ότι η στρατηγική τους για τη μείωση του κόστους έχει λειτουργήσει. Όσον αφορά τις εταιρείες με τα υψηλότερα μικτά περιθώρια κέρδους, οι 5 κορυφαίες εταιρίες ήταν οι VIVOTEK, Fermax, IndigoVision, Axis και Avigilon, ενώ οι 5 μεγαλύτερες εταιρείες με το υψηλότερο καθαρό κέρδος ήταν οι εταιρείες Hikvision, Dahua, Axis, Fermax και Nedap.
Σχετικά με κάποια γενικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την έκθεση που συνοδεύει την κατάταξη, αξίζει να αναφέρουμε ότι η κυβερνοασφάλεια θα συνεχίσει να αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα και το 2019. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τον Σύνδεσμο της Αμερικανικής Βιομηχανία Ασφάλειας το Cyber Security έχει χαρακτηριστεί ως το νο1 Megatrend που αναμένεται να διαμορφώσει τον κατασκευαστικό τομέα της ασφάλειας το 2019. Φυσικά μέσα στις τάσεις που αναμένεται να επηρεάσουν την αγορά είναι αναμφισβήτητα και η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ – Artificial Intelligence) με το machine learning και το deep learning να αποτελούν κινητήρια δύναμη στην εξέλιξη των συστημάτων ασφάλειας, παρέχοντας επιπλέον δυνατότητες. Σημαντικές συζητήσεις που θα επηρεάσουν την αγορά μέσα στο 2019 γίνονται και για την προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τον σχεδιασμό των προϊόντων.