Οι κορυφαίες τάσεις για το 2023 στη φυσική ασφάλεια
Συμπεράσματα ερευνών με την ματιά των ειδικών
Καθώς οι επιχειρήσεις και όλοι οι οργανισμοί ξεπερνούν τη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας και επανέρχονται σε μια κανονικότητα, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους, ολοένα και περισσότερο, στην ανάκαμψη των επιχειρησιακών τους λειτουργιών και στην ανάπτυξη. Σε αυτή τη χρονική στιγμή η εταιρία Genetec, αναδεικνύει μερικές από τις κορυφαίες τάσεις γύρω από τη διαχείριση των θεμάτων φυσικής ασφάλειας με επίκεντρο την τεχνολογία που περιλαμβάνουν την ενοποίηση των συστημάτων, τον εκσυγχρονισμό του ελέγχου της πρόσβασης, την εξέλιξη του υβριδικού νέφους και την κυβερνοασφάλεια. Ακολουθούν στο παρακάτω άρθρο, αναλυτικά, οι προβλέψεις για τις τάσεις που θα συναντήσουμε πιο έντονα το 2023.
Του Χρήστου Κοτσακά
Η τεχνολογία «απάντηση» στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού
Τους τελευταίους μήνες, οι ελλείψεις στο ανθρώπινο δυναμικό σε πολλούς κλάδους επιχειρήσεων και οργανισμών έχουν προκαλέσει πολλές και σημαντικές αλλαγές σε μια σειρά κάθετων αγορών και η φυσική ασφάλεια δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Σύμφωνα με την έκθεση «Genetec 2022 State of Physical Security Report», το 50 τοις εκατό των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η ομάδα φυσικής ασφάλειας του οργανισμού τους, αντιμετώπισε προκλήσεις στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού μέσα στους τελευταίους μήνες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι ελλείψεις προσωπικού, οι δυσκολίες στις προσλήψεις και αρκετά θέματα με τη διαχείριση των εργαζομένων.
Η προσπάθεια για εξασφάλιση αποτελεσματικών συνθηκών φυσικής ασφάλειας με το λιγότερο προσωπικό, είναι βέβαιο πως διογκώνει το πρόβλημα αυτό. Προς επίλυση του ζητήματος, οι αρμόδιοι επαναξιολογούν τις τεχνολογικές λύσεις που χρησιμοποιούν, αναζητώντας προτάσεις που θα τους βοηθήσουν να εξορθολογίσουν τις εργασίες, να αυτοματοποιήσουν τις διαδικασίες και να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων τους.
Με αυτή τη στόχευση, η ζήτηση για ενοποιημένες λύσεις φυσικής ασφάλειας θα συνεχίσει να αυξάνεται. Η ενοποίηση της βιντεοπαρακολούθησης, του ελέγχου της πρόσβασης, της αυτόματης αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας, των ραντάρ για περιμετρική προστασία και ανίχνευση εισβολών και άλλων πολύτιμων λειτουργιών, είναι σε θέση να διευκολύνει τις εργασίες. Μειώνει, επίσης, το κόστος και την ανάγκη για εκπαίδευση. Οι ομάδες ασφαλείας μπορούν να βελτιώσουν περαιτέρω τη λειτουργία τους κάνοντας χρήση λύσεων όπως τα analytics.
Η επένδυση σε σύγχρονες τεχνολογίες φυσικής ασφάλειας τοποθετεί στην αιχμή των εξελίξεων την κουλτούρα του οργανισμού, κάτι που βοηθάει στην προσέλκυση στελεχών που είναι νεότερα και πιο έμπειρα στην χρήση της τεχνολογίας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει οποιαδήποτε εταιρεία, σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Κορυφαία προτεραιότητα ο εκσυγχρονισμός του ελέγχου της πρόσβασης
Μέσω της έρευνας IFSEC Global 2022 State of Physical Access Control, διαπιστώνουμε πως μόλις το 41 τοις εκατό των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι το σύστημα ελέγχου της πρόσβασης που χρησιμοποιεί ικανοποιεί πλήρως ή και υπερβαίνει τις υπάρχουσες απαιτήσεις. Την ίδια στιγμή, το 40 τοις εκατό υποστηρίζει ότι η κορυφαία πρόκληση που αντιμετωπίζει ως οργανισμός είναι η προστασία των υποδομών τους απέναντι σε απειλές που κάνουν την εμφάνιση τους στον κυβερνοχώρο, ενώ ένα 43 τοις εκατό επιθυμεί να διευκολύνει τη διαχείριση του ελέγχου της πρόσβασης με πιο λειτουργικές λύσεις που παράλληλα θα αναβαθμίζουν το επίπεδο ασφάλειας.
Φέτος λοιπόν, αναμένεται πως θα δούμε περισσότερους οργανισμούς να εκσυγχρονίζουν τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης που θα αρχίσουν να διεκδικούν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά και στις επενδύσεις των οργανισμών. Συγκεκριμένα, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 67 τοις εκατό των οργανισμών σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων ελέγχου πρόσβασης, τοποθετώντας το συγκεκριμένο ζήτημα στην κορυφή της λίστας με τις τεχνολογικές επενδύσεις.
Οι σύγχρονες λύσεις ελέγχου πρόσβασης προσφέρουν μια σειρά από συνδυαστικά εργαλεία προστασίας τόσο του φυσικού όσο και του ψηφιακού κόσμου, παρακολουθώντας μια σειρά από διεργασίες. Προσφέρουν, επίσης, υψηλότερα επίπεδα αυτοματισμού για τον εξορθολογισμό των εργασιών. Η αναβάθμιση τους, θα επιτρέψει στους οργανισμούς να εξαλείψουν τα αδύνατα σημεία των παλαιών συστημάτων τους και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις διάφορες κυβερνοαπειλές.
Μέσω μιας τέτοιας διαδικασίας, αποκτούν τη δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης των δικαιωμάτων πρόσβασης για εργαζομένους, επισκέπτες και εργολάβους, ενώ παράλληλα αυτοματοποιούν τα αιτήματα πρόσβασης βάσει εταιρικών πολιτικών. Αυτό μειώνει τις δυσκολίες που προκαλούνται από την υιοθέτηση χειροκίνητων διαδικασιών και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα και τη συμμόρφωση για το σύνολο της εταιρείας.
Η επιλογή μιας λύσης open access control διευρύνει περαιτέρω τις ευκαιρίες. Από τα βιομετρικά στοιχεία έως τη χρήση υπηρεσιών που εκμεταλλεύονται το cloud, οι εταιρείες μπορούν να εφαρμόσουν τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες για να συνεχίσουν τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους με την πάροδο του χρόνου.
Το hybrid-cloud οδηγεί τη ζήτηση για cloud-connected συσκευές
Οι υλοποιήσεις που βασίζονται στο υβριδικό cloud κερδίζουν έδαφος στον κλάδο της φυσικής ασφάλειας. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 66 τοις εκατό των οργανισμών σχεδιάζουν να προχωρήσουν στη διαχείριση ή την αποθήκευση περισσότερων στοιχείων γύρω από τη φυσική ασφάλεια στο cloud, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Η πραγματικότητα είναι ότι μια συνολική υιοθέτηση του cloud δεν αποτελεί κατάλληλη επιλογή για κάθε εγκατάσταση. Και αυτό γιατί ορισμένες επιχειρήσεις ενδέχεται να επιθυμούν τη διατήρηση συσκευών ασφάλειας και επενδύσεων σε υποδομές που δεν είναι έτοιμες για το cloud. Άλλοι μπορεί να είναι αντιμέτωποι με περιορισμούς στο εύρος ζώνης που έχουν στη διάθεση τους ή να καλούνται να διατηρήσουν κάποιο βαθμό επεξεργασίας και αποθήκευσης δεδομένων πέρα από το cloud.
Καθώς οι επιχειρήσεις εξορθολογίζουν το κόστος λειτουργίας, τις ανησυχίες και την προσέγγιση που υιοθετούν στη μετάβαση στο cloud, οι ειδικοί αναμένουν αύξηση της ζήτησης για έτοιμες προς υιοθέτηση συσκευές υβριδικού cloud. Αυτή η υποδομή θα υποστηρίξει εργασίες edge-computing και θα κάνει τις υπάρχουσες συσκευές συμβατές με το «σύννεφο».
Αυτές οι συσκευές, όχι μόνο θα παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία για την κάλυψη των απαιτήσεων του εκάστοτε οργανισμού, αλλά θα απλοποιήσουν και την πρόσβαση του στις τελευταίες καινοτομίες.
Προτεραιότητα η εφαρμογή αποδοτικότερων μέτρων απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις
Οι αύξηση των ανησυχιών για το κυβερνοέγκλημα έχει οδηγήσει τους οργανισμούς να αναζητούν νέους τρόπους εφαρμογής και διατήρησης ισχυρών στρατηγικών κυβερνοασφάλειας. Έρευνα της Genetec έδειξε ότι το 36 τοις εκατό των στελεχών πληροφορικής και ασφάλειας επιθυμεί να επενδύσει σε εργαλεία που σχετίζονται με το cybersecurity μέσα στο 2023. Το 40 τοις εκατό αυτών των προσπαθειών αναμένεται πως θα επικεντρώσει στον έλεγχο της πρόσβασης.
Ωστόσο, η αγορά νέων εργαλείων δεν σημαίνει ότι οι οργανισμοί θα αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση νέων απειλών. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της αντικατάστασης του παλαιού εξοπλισμού προτού υποκύψει σε αστοχίες, αλλά και με την χρήση έξυπνων εργαλείων και μετρήσεων παρακολούθησης. Επιπρόσθετα, οι οργανισμοί καλούνται να βασιστούν σε εξωτερική βοήθεια για την προσαρμογή του σχεδιασμού της αρχιτεκτονικής ασφάλειας και την αντιστάθμιση των καθυστερήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού, αλλά και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα τους, βασιζόμενοι σε ένα οικοσύστημα αξιόπιστων συνεργατών.
Μια τέτοια στρατηγική, όχι μόνο θα τους βοηθήσει να αμυνθούν καλύτερα απέναντι σε ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις, αλλά θα αποτελέσει και έναν βασικό παράγοντα για τη διατήρηση της ανθεκτικότητας και της επιχειρηματικής συνέχειας.
Η εξαγωγή δεδομένων φυσικής ασφάλειας θα προωθήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Η πανδημία του COVID-19 επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό, σε παγκόσμια κλίμακα. Στην έρευνα PwC Pulse Survey 2022, το 60 τοις εκατό των στελεχών δήλωσε ότι το digital transformation αποτελεί τον πιο κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξη τους. Καθώς αυτές οι πρωτοβουλίες επεκτείνονται, η επιτυχία τους βασίζεται στη συγκέντρωση δεδομένων από διάφορες πηγές και στη γρήγορη κατανόηση των δεδομένων, με στόχο τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.
Το 2023, η εξαγωγή και επεξεργασία πληροφοριών από συστήματα φυσικής ασφάλειας θα αποτελέσει κεντρικό ζήτημα στις συζητήσεις για την επιχειρηματική στρατηγική. Σύμφωνα με έρευνα των Microsoft – Accenture, το 75 τοις εκατό των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της φυσικής ασφάλειας θα δημιουργήσει σημαντική απόδοση επενδύσεων (ROI). Το 80 τοις εκατό των ερωτηθέντων συμφωνεί, επίσης, ότι το digital transformation παρέχει και μη οικονομικά οφέλη, ανεξάρτητα από το ROI.
Κάπως έτσι, ολοένα και περισσότερο αυξάνεται το σύνολο των οργανισμών που έχουν καταλάβει ότι η βιντεοπαρακολούθηση, ο έλεγχος της πρόσβασης και άλλα συστήματα φυσικής ασφάλειας, παρέχουν πολλές πληροφορίες. Ωστόσο, η συγκέντρωση συνόλων δεδομένων από διαφορετικά συστήματα καθιστά δυνατή την ανακάλυψη σχέσεων και την πραγματοποίηση πραγματικών αλλαγών στις επιχειρηματικές λειτουργίες.
Απαραίτητος ο «συνδυασμός» των τμημάτων IT και φυσικής ασφάλειας
Με δεδομένο ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα σήμερα, εντοπίζεται αυξημένη συνεργασία μεταξύ των τμημάτων πληροφορικής και φυσικής ασφάλειας, με τα δύο τμήματα να μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες και να συνεργάζονται στην χρήση δεδομένων, με στόχο την εξυπηρέτηση ευρύτερων στόχων.
Σύμφωνα με έρευνα των Gartner και IDC, η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ φυσικής ασφάλειας και κυβερνοασφάλειας αποτελεί ένα έργο σε εξέλιξη. Καθώς το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) επεκτείνεται και η ζήτηση για mobility αυξάνεται, οι ευπάθειες αναμένεται πως θα αυξηθούν.
Πολλοί οργανισμοί κατανοούν ότι οι απειλές μπορούν να προέρχονται από οπουδήποτε. Και τα κενά στην επικοινωνία μεταξύ των ομάδων φυσικής ασφάλειας και των ομάδων IT, διευρύνουν τις ευκαιρίες για τους επιτιθέμενους.
Ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί αναμένεται πως θα αναζητήσουν λύσεις που παρέχουν μια ενοποιημένη οπτική σε σχέση με τη φυσική ασφάλεια και την κυβερνοασφάλεια. Προβλέπεται πως θα υπάρξει περισσότερη συνεργασία, ακόμη και πλήρως συνδυασμένες ομάδες πληροφορικής και φυσικής ασφάλειας. Η συγκεκριμένη συνεργασία θα αυξήσει την επίγνωση της κατάστασης και τον μετριασμό του κινδύνου.
Η αυξημένη συνεργασία των δύο τμημάτων θα οδηγήσει σε καλύτερους τρόπους για την ασφάλεια δεδομένων, περιουσιακών στοιχείων και ανθρώπων. Θα βελτιώσει, επίσης, την αποτελεσματικότητα, θα εξορθολογίσει τις λειτουργίες ασφάλειας και θα βελτιώσει τις επιχειρηματικές διαδικασίες.
Η απομακρυσμένη εργασία συνεχίζει να προσφέρει δεδομένα και λύσεις
Στον απόηχο της πανδημίας, υπήρξε μια αργή υιοθέτηση της επιστροφής στο γραφείο. Για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, πολλοί οργανισμοί υιοθετούν ένα υβριδικό εργασιακό περιβάλλον. Αυτή η διαδικασία οδηγεί σε ένα σύνολο σημαντικών αλλαγών.
Στις μέρες μας, πολλές επιχειρήσεις είτε μειώνουν το μέγεθος τους, είτε αναζητούν τρόπους να επαναχρησιμοποιήσουν χώρους που δεν μπορούν, πια, να εκμεταλλευτούν. Επιθυμούν, επίσης, να υποστηρίξουν νέες απαιτήσεις που έχουν κάνει την εμφάνιση τους γύρω από τους εργασιακούς χώρους, όπως το λεγόμενο hotdesking και η συνεργασία μεταξύ των στελεχών τους.
Το 2023, ακόμη περισσότερες εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν υπάρχουσες λύσεις βιντεοπαρακολούθησης και ελέγχου της πρόσβασης για να αποκτήσουν καλύτερη πληροφόρηση σε σχέση με τη χρήση των φυσικών χώρων τους, κάτι που θα οδηγήσει σε βέλτιστες στρατηγικές αποφάσεις. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με τις μισθώσεις και την εξοικονόμηση κόστους.