Οι 8 κορυφαίες τάσεις για τον κλάδο της ασφάλειας το 2022 σύμφωνα με την Hikvision
Διανύοντας τις πρώτες ημέρες στο 2022, ο κόσμος συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με την πανδημία. Σε αυτό το περιβάλλον ο κλάδος της ασφάλειας, αναμφίβολα, συνεχίζει να αλλάζει, να προσαρμόζεται και να αναπτύσσεται παρά την υγειονομική κρίση Αρκετές τάσεις έχουν μάλιστα επιταχυνθεί και πέρα από την παραδοσιακή «φυσική ασφάλεια», ένα πλήθος τάσεων όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το cloud computing, το IoT και η κυβερνοασφάλεια πρωτοστατούν στην εξέλιξη του κλάδου.
Όπως φαίνεται, ο τομέας της ασφάλειας βρίσκεται σε ένα στάδιο επαναπροσδιορισμού του εαυτού του. Μετακινείται από τις απλές λύσεις προστασίας και ασφάλειας σε ένα ευρύτερο πεδίο δραστηριότητας που θα επεκτείνει την έννοια της ασφάλειας, ενώ παράλληλα θα προωθήσει νέα επίπεδα νοημοσύνης και βιωσιμότητας σε κοινότητες, εταιρείες και κοινωνίες.
Η Hikvision, σε πρόσφατη δημοσίευσή της και συγκεκριμένα ο Frank Zhang – President of Hikvision’s International Product and Solution Center – μοιράζεται 8 ιδέες σχετικά με τις βασικές τάσεις που πιθανότατα θα επηρεάσουν τον κλάδο της ασφάλειας το 2022 και ίσως ακόμη περισσότερο στο μέλλον.
1. Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι παντού
Σήμερα, η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι αρκετά διαδεδομένη στον κλάδο της ασφάλειας. Αρκετοί πελάτες στον κλάδο έχουν αναγνωρίσει την αξία της τεχνητής νοημοσύνης και έχουν βρει νέες χρήσεις για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορα σενάρια. Μαζί με το ANPR, τις αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις συμβάντων και τη μείωση ψευδών συναγερμών, οι τεχνολογίες AI χρησιμοποιούνται για ευρύτερες εφαρμογές, όπως ανίχνευση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού (PPE), ανίχνευση πτώσης για ηλικιωμένους, ανίχνευση επιφάνειας ναρκών και πολλά άλλα. Έχουμε δει επίσης περισσότερη συνεργασία σε ολόκληρο τον κλάδο, με κατασκευαστές συστημάτων ασφαλείας να “ανοίγουν” τα προϊόντα υλικού τους σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης τρίτων κατασκευαστών και να λανσάρουν ανοιχτές πλατφόρμες για τους πελάτες, να δημιουργούν και να εκπαιδεύουν τους δικούς τους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για να ανταποκρίνονται στις προσαρμοσμένες ανάγκες.
Η τεχνητή νοημοσύνη υπήρξε μια από τις θεμελιώδεις τεχνολογίες για την αναμόρφωση της βιομηχανίας ασφάλειας. Επωφελούμενοι από τη βελτιστοποίηση των αλγορίθμων, καθώς και τη βελτιωμένη υπολογιστική απόδοση και το μειωμένο κόστος των τσιπ λόγω της προόδου της τεχνολογίας ημιαγωγών τα τελευταία χρόνια, οι εφαρμογές AI διαμορφώνουν σταδιακά τις βασικές λειτουργίες και δυνατότητες που είναι αποδεκτές από όλους τους τομείς της βιομηχανίας και προβλέπουμε μια ακόμη ισχυρότερη τάση να ισχυριστούμε ότι “το AI θα είναι παντού”.
2. Το AIoT θα ψηφιοποιήσει τις εγκαταστάσεις συστημάτων ασφάλειας
Με ακόμα περισσότερες κάμερες ασφαλείας και άλλες συσκευές να συνδέονται στο διαδίκτυο, η βιομηχανία της ασφάλειας γίνεται σημαντικό μέρος του κόσμου του IoT, εμπλουτίζοντας τις οπτικές του δυνατότητες. Είναι προφανές ότι τα όρια του κλάδου της ασφάλειας θολώνουν, ξεπερνώντας κατά πολύ τον χώρο της φυσικής ασφάλειας. Εν τω μεταξύ, η διάδοση της τεχνολογίας AI επιτρέπει στις συνδεδεμένες συσκευές να αποτελούν πλέον τα έξυπνα «πράγματα» στον κόσμο του IoT. Ο συνδυασμός AI και IoT, ή όπως το ονομάζουμε, AIoT, οδηγεί τον κλάδο της ασφάλειας σε υψηλότερο επίπεδο, αυτοματοποιώντας τις ροές εργασίας και τις διαδικασίες των επιχειρήσεων και βοηθώντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό διαφόρων κλάδων της βιομηχανίας, όπως η ενέργεια, η εφοδιαστική, η κατασκευή, λιανικό εμπόριο, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη κ.λπ.
Από την άποψή μας, το AIoT φέρνει περισσότερες δυνατότητες στον κλάδο με ταχέως αναπτυσσόμενες εφαρμογές για συσκευές και συστήματα ασφαλείας. Αυτές οι νέες συσκευές επωμίζονται ένα πλήθος εργασιών που μόλις πριν από λίγα χρόνια απαιτούσαν πολλές διαφορετικές συσκευές, καλύπτοντας τόσο τις λειτουργίες ασφαλείας όσο και άλλες έξυπνες λειτουργίες για έναν συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο.
3. Τα ενοποιημένα συστήματα θα διασπάσουν τα “σιλό δεδομένων”
Οι εργαζόμενοι τόσο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και σε τομείς δημόσιων υπηρεσιών θα είχαν την ευκαιρία να απαλλαγούν από τα λεγόμενα «σιλό δεδομένων». Δεδομένα και πληροφορίες που διασκορπίζονται και απομονώνονται σε διαφορετικά συστήματα ή ομάδες δημιουργούν εμπόδια στην ανταλλαγή και τη συνεργασία πληροφοριών, εμποδίζοντας τους διαχειριστές να έχουν μια ολιστική άποψη των λειτουργιών τους. Εδώ, η σύγκλιση διαφόρων συστημάτων πληροφοριών έχει αποδειχθεί ότι είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση.
Είναι σαφής η τάση στον κλάδο της ασφάλειας για σύγκλιση συστημάτων όπου είναι δυνατόν, όπως βίντεο, έλεγχος πρόσβασης, συναγερμοί, πρόληψη πυρκαγιάς και διαχείριση έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, περισσότεροι πόροι συγκλίνουν επίσης σε ενοποιημένες πλατφόρμες διαχείρισης για να αυξήσουν τη συνεργασία και να υποστηρίξουν τη διαχείριση σε καλύτερη λήψη αποφάσεων με βάση πιο ολοκληρωμένα δεδομένα και αναλύσεις.
4. Οι λύσεις και οι υπηρεσίες που βασίζονται στο cloud θα είναι απαραίτητες
Όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το cloud δεν είναι μια νέα τάση στον κλάδο μας, αλλά είναι μια επεκτεινόμενη τάση. Από τις αγορές μικρών επιχειρήσεων έως και τις μεγάλες εγκαταστάσεις, μπορούμε να δούμε τη δυναμική που ωθεί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν λύσεις και υπηρεσίες ασφαλείας που βασίζονται σε cloud. Και όπως βλέπουμε ακόμη και τώρα, η πανδημία έχει επιταχύνει τη μετακίνηση προς λειτουργίες βασισμένες στο cloud για ανθρώπους και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.
Όλες οι επιχειρήσεις αναζητούν πλατφόρμες ή υπηρεσίες, με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος για τη διαχείριση και ρύθμιση που είναι όσο το δυνατόν πιο απλή. Αυτό ακριβώς προσφέρει το σύννεφο. Με μια υποδομή φιλοξενίας cloud, δεν υπάρχει ανάγκη για τοπικό διακομιστή ή λογισμικό. Για τους παρόχους υπηρεσιών ασφάλειας, το cloud τους δίνει τη δυνατότητα να βοηθούν εξ αποστάσεως τους πελάτες τους να ρυθμίζουν τα συστήματα να διορθώνουν σφάλματα, να συντηρούν και να αναβαθμίζουν συστήματα ασφαλείας και να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.
5. Η κρυστάλλινη εικόνα στο βίντεο θα είναι στάνταρ με κάθε καιρό, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας
Είναι πάντα ζωτικής σημασίας για τις βιντεοκάμερες ασφαλείας να διατηρούν την ευκρίνεια της εικόνας και να καταγράφουν λεπτομέρειες 24 ώρες την ημέρα, υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Οι κάμερες με τεχνολογία απεικόνισης χαμηλού φωτισμού που αποδίδουν εικόνες υψηλής ευκρίνειας και έγχρωμες εικόνες τη νύχτα και σε σχεδόν εντελώς σκοτεινά περιβάλλοντα είναι πολύ ελκυστικές σήμερα στην αγορά. Βλέπουμε την εντυπωσιακή τεχνολογία που εφαρμόζεται σε περισσότερα μοντέλα καμερών, συμπεριλαμβανομένων των καμερών 4K, varifocal και PTZ. Επιπλέον, για λεπτομερή απεικόνιση ασφάλειας βίντεο σε κακή ορατότητα – ειδικά σε κακές καιρικές συνθήκες – χρησιμοποιούνται αισθητήρες απεικόνισης υψηλής απόδοσης, τεχνολογία ISP και αλγόριθμοι AI, που επιτρέπουν στις κάμερες να διατηρούν ευκρίνεια και λεπτομέρειες θέασης.
Μιλώντας για την τεχνολογία απεικόνισης, η τάση για ενσωμάτωση πολλαπλών φακών σε νέες κάμερες δεν μπορεί να αγνοηθεί. Οι κάμερες με έναν φακό είναι περιορισμένες στην ικανότητά τους να λαμβάνουν περισσότερες λεπτομέρειες σε μεγαλύτερες αποστάσεις και να λαμβάνουν ολόκληρη την εικόνα σε μέρη μεγάλης κλίμακας. Κάνουν μόνο το ένα ή το άλλο. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας δύο ή περισσότερους φακούς απεικόνισης σε μία κάμερα, οι κάμερες πολλαπλών φακών μπορούν να προσφέρουν ταυτόχρονα πανοραμικές και λεπτομερείς προβολές με μεγέθυνση της ίδιας μεγάλης τοποθεσίας. Εφαρμογές που περιλαμβάνουν αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς διέλευσης, χώρους στάθμευσης, στάδια και πλατείες θα δουν αυτές τις κάμερες πολλαπλών φακών ως όφελος σε κάθε επίπεδο.
6. Ο βιομετρικός έλεγχος πρόσβασης θα φέρει υψηλότερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα
Τις τελευταίες δεκαετίες, ο εξουσιοδοτημένος έλεγχος πρόσβασης έχει απομακρυνθεί πολύ από τα κλειδιά, τους κωδικούς pin και τις ταυτότητες. Τώρα βρισκόμαστε να μπαίνουμε στην εποχή της βιομετρίας. Η αγορά ελέγχου πρόσβασης καταλαμβάνεται γρήγορα από βιομετρικούς ελέγχους ταυτότητας, από την αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων και παλαμών έως την αναγνώριση προσώπου και ίριδας. Οι βιομετρικοί έλεγχοι πρόσβασης προσφέρουν εγγενή πλεονεκτήματα, όπως υψηλότερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα με μειωμένη παραχάραξη. Επαληθεύουν μέσα σε δευτερόλεπτα –ή κλάσματα δευτερολέπτων– και αποτρέπουν την περιττή σωματική επαφή. Η ίριδα, η παλάμη και η αναγνώριση προσώπου προσφέρουν έλεγχο πρόσβασης χωρίς αφή, μια πρακτική υγιεινής που ευνοείται όλο και περισσότερο ως αποτέλεσμα της πανδημίας.
7. Η προσέγγιση Zero Trust θα τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο
Με περισσότερες συσκευές ασφαλείας που συνδέονται μέσω Διαδικτύου από ό,τι φανταζόταν ποτέ, η κυβερνοασφάλεια έχει γίνει μια τεράστια πρόκληση στον κλάδο. Πρόσφατα εισήχθησαν αυστηρότεροι κανονισμοί ασφάλειας δεδομένων και προστασίας της ιδιωτικής ζωής στις βασικές αγορές του κόσμου, όπως ο GDPR της ΕΕ και ο νόμος για την ασφάλεια δεδομένων στην Κίνα, θέτοντας υψηλότερες απαιτήσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Και το 2021, αρκετές επιθέσεις ransomware σε διάφορες επιχειρήσεις μας έπεισαν χωρίς αβεβαιότητα ότι οι εταιρείες σε κάθε κλάδο πρέπει να ενισχύσουν την αρχιτεκτονική ασφάλειας του δικτύου τους και να ενισχύσουν τις διαδικτυακές τους προστασίες.
Πώς αντιμετωπίζουμε λοιπόν τις αυξανόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο; Αν και η ιδέα αναπτύχθηκε πραγματικά το 2010, ο όρος “Zero Trust” ή μηδενικής εμπιστοσύνης έχει γίνει μια ισχυρή τάση τα τελευταία χρόνια. Μια στρατηγική πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε για να αποτρέψει τις παραβιάσεις δεδομένων εξαλείφοντας την έννοια της εμπιστοσύνης από την αρχιτεκτονική δικτύου ενός οργανισμού, το Zero Trust έχει τις ρίζες του στη φιλοσοφία του «ποτέ μην εμπιστεύεσαι, πάντα να επαληθεύεις». Η ιδέα έχει γίνει πλήρως αποδεκτή στον κλάδο της πληροφορικής και τώρα κινείται αργά αλλά σταθερά στον τομέα της φυσικής ασφάλειας, καθώς σταδιακά γίνεται σημαντικό μέρος του κόσμου του IoT.
8. Η πράσινη ανάπτυξη και οι πρωτοβουλίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα
Οι πρωτοβουλίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα υιοθετούνται από τις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο. Στην αγορά της ασφάλειας, έχουμε δει προϊόντα με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας να γίνονται οι προτιμώμενες επιλογές για τους πελάτες και οι απαιτήσεις για κάμερες με ηλιακή ενέργεια αυξάνονται.
Εν τω μεταξύ, οι τοπικοί νόμοι, οι κανονισμοί και οι πολιτικές που περιορίζουν τα πρότυπα εκπομπών άνθρακα για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις ωθούν τις βιομηχανίες προς την υιοθέτηση πιο φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών στις καθημερινές τους λειτουργίες και παραγωγή, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση πιο φιλικών προς το περιβάλλον υλικών και την υιοθέτηση πολλαπλών ενεργειακά αποδοτικών σχεδίων στο προϊόν. διαδικασίες παραγωγής. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε ότι περισσότεροι κατασκευαστές της βιομηχανίας ασφάλειας εξερευνούν την «πράσινη» ανάπυξη και δεσμεύονται να μειώσουν την παραγωγή άνθρακα. Αν και θα πάρει χρόνο, το κίνημα έχει ξεκινήσει. Αναμένουμε να δούμε σημαντικά βήματα σε αυτόν τον τομέα το 2022.