Οδηγός μετάβασης σε cloud based σύστημα ασφαλείας
Η χρήση cloud based συστημάτων ασφαλείας αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, καθώς όλο και περισσότεροι οργανισμοί και εταιρείες επιδιώκουν να αποκομίσουν τα ευέλικτα και επεκτάσιμα οφέλη που αυτά προσφέρουν. Η ανάπτυξη λειτουργιών που βασίζονται στο cloud άνοιξε το δρόμο πλέον για επιλογές λύσεων ασφάλειας ως υπηρεσίες (SaaS – Software as a Service), μία εξέλιξη που ευνοεί ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αξίζει λοιπόν να χαρτογραφήσουμε τον οδηγό μετάβασης της φυσικής ασφάλειας προς το cloud.
Του Νέστωρα Πεχλιβανίδη
Για του λόγου το αληθές, αριθμοί και στατιστικές μελέτες υποστηρίζουν την παραπάνω τάση, καθώς πολλές εταιρείες έρευνας και μάρκετινγκ αναφέρουν διψήφια αύξηση σε ορισμένες περιπτώσεις για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα cloud, καθώς και για τις δαπάνες που σχετίζονται με αυτό. Πιο συγκεκριμένα, ανατρέχοντας σε παλαιότερες μελέτες μπορούμε να πούμε τα παρακάτω.
- Η Gartner είχε προβλέψει πως η παγκόσμια αγορά υπηρεσιών cloud αναμενόταν να αυξηθεί κατά 17,5% το 2019 και να ανέλθει σε 214,3 δισ. δολάρια, από 182,4 δισ. δολάρια το 2018.
- Η ίδια εταιρεία, είχε προβλέψει επίσης ότι οι δαπάνες πληροφορικής θα φθάσουν τα 3,8 τρις δολάρια το 2019 – αύξηση 3,2% σε σχέση με το 2018, με κυρίαρχες τις δαπάνες για το λογισμικό των επιχειρήσεων, οι οποίες προβλεπόταν να αυξηθούν κατά 8,5% από το 2018 στο 2019, και κατά άλλο 8,2% τον επόμενο χρόνο.
- Μια έρευνα της Right Scale του 2018, είχε διαπιστώσει ότι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η μέση δαπάνη για υπηρεσίες cloud ήταν περίπου 120.000 δολάρια ετησίως ενώ τουλάχιστον το 13% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξακολουθεί να δαπανά άνω των 1,2 εκατ. δολαρίων ετησίως για υπηρεσίες cloud.
- Από έτος σε έτος, οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες υπηρεσίες cloud είναι οι υπηρεσίες serverless (αύξηση 75%), σύμφωνα με την ίδια έρευνα.
Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της σταδιακής υιοθέτησης υπηρεσιών που βασίζονται σε cloud τόσο στον τομέα της ασφάλειας όσο και σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους. Η αύξηση των δαπανών δε, που αναφέρθηκαν νωρίτερα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο μοντέλο SaaS, που σταδιακά χρησιμοποιούν οι εταιρείες, μεταφέροντας το βάρος της αποθήκευσης και συντήρησης των δεδομένων αλλά και των δαπανών υποδομής σε τρίτα μέρη όπως οι εταιρείες πάροχοι cloud.
Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει κάποια μικρή αίσθηση αβεβαιότητας σχετικά με την ασφάλεια στα cloud based συστήματα ενώ παράλληλα τα πλεονεκτήματα που παρέχονται στους τελικούς χρήστες, δεν είναι ευρέως γνωστά. Παρακάτω ακολουθεί ένας οδηγός που παρουσιάζει όλες τις βασικές πτυχές των υπηρεσιών που βασίζονται στο cloud για τις αναπτυσσόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως:
- Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας
- Κοινές παρανοήσεις
- Επιλογή της κατάλληλης cloud based υπηρεσίας
- Ιδανικοί κλάδοι υιοθέτησης υπηρεσιών cloud
- Καλύτερες εφαρμογές
Η cloud based βιντεοεπιτήρηση αναδεικνύεται σε μια ζωτική επιλογή για τη φυσική ασφάλεια και τη διαχείριση βίντεο σε πολλούς τομείς. Δεν ήταν πάντα έτσι όμως. Για τους ανθρώπους της ασφάλειας και της πληροφορικής, τα τελευταία χρόνια, ο όρος “cloud” έχει εξελιχθεί από άγνωστη ή ασαφώς κατανοητή τεχνολογία σε μια ολοκληρωμένη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει πολλά σε μία επιχείρηση. Έχει φανεί στην πράξη πως είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική, ευέλικτη και βολική μέθοδος που μπορούν να αξιοποιήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο πλαίσιο των στρατηγικών τους για την προστασία αλλά και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους.
Η σωστή διαχείριση, θα βελτιώσει τις λειτουργίες τους, ενώ θα δημιουργηθεί μια προληπτική και αξιόπιστη στρατηγική βασισμένη σε δεδομένα για την αποφυγή κινδύνων και τη λήψη έξυπνων αποφάσεων. Παράλληλα όμως, παρέχονται πλεονεκτήματα όπως:
Κεντρικοποίηση: Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα των cloud based συστημάτων είναι η ικανότητά να παρέχουν πρόσβαση, σε εξουσιοδοτημένους χρήστες και πληροφορίες από οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή και από μια ποικιλία συνδεδεμένων συσκευών. Όλα τα σχετικά δεδομένα συγκεντρώνονται σε μία πλατφόρμα και σε περίπτωση κάποιου συμβάντος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν τις πιο σχετικές και ενημερωμένες πληροφορίες μέσα σε λίγα λεπτά για άμεση και τεκμηριωμένη αντίδραση.
Επεκτασιμότητα και ευελιξία: Το βίντεο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση όταν πρόκειται για τον εξορθολογισμό των λειτουργιών της και τον εντοπισμό των πιο σημαντικών κινδύνων που αυτή αντιμετωπίζει. Καθώς μια μικρομεσαία επιχείρηση αναπτύσσεται και τα τεχνολογικά της συστήματα γίνονται πιο προηγμένα, η χρήση μιας λύσης cloud για την αποθήκευση και τη διαχείριση δεδομένων βίντεο επιτρέπει ταχεία προσαρμογή και ευελιξία, μειώνοντας την πολυπλοκότητα που μπορεί να προκύψει με την επέκταση. Με το cloud, οι ιδιοκτήτες μπορούν να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα των καθημερινών λειτουργιών και να διασφαλίσουν ότι όλοι οι στόχοι οργάνωσης και ασφάλειας επιτυγχάνονται τόσο σε καθημερινή βάση όσο και στο μέλλον.
Ασφάλεια δεδομένων: Ενώ η ασφάλεια των δεδομένων είναι ένα θέμα που συζητείται έντονα, η αλήθεια είναι ότι με τα κατάλληλα πρωτόκολλα που σταδιακά εφαρμόζονται, τα cloud συστήματα παρέχουν ολοένα και μεγαλύτερη ασφάλεια. Ο έλεγχος ευπάθειας, οι επιδιορθώσεις και αναβαθμίσεις λογισμικού και η κρυπτογράφηση ακόμα, χαρακτηριστικά και ρυθμίσεις που είναι εφικτά σε cloud συστήματα και που αν αξιοποιηθούν από τους τελικούς χρήστες, τα ευαίσθητα δεδομένα θα είναι ακόμα πιο ασφαλή. Προς επίρρωση των παραπάνω πρέπει να σημειώσουμε, πως οι πάροχοι cloud έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για να διασφαλίσουν ότι τα δίκτυά τους είναι προστατευμένα και ότι οι υπηρεσίες που παρέχουν είναι πάντα διαθέσιμες και άμεσα προσβάσιμες.
Αυτόματες ενημερώσεις: Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν συστήματα cloud, απαλλάσσουν τις ομάδες ΙΤ από το βάρος της διαχείρισης του συστήματος, καθώς οι αναβαθμίσεις και οι επεκτάσεις ασφαλείας εγκαθίστανται αυτόματα. Επομένως είναι εξαιρετικά επωφελές για οργανισμούς με μικρή -ή ανύπαρκτη- ομάδα πληροφορικής.
Κόστος-αποτελεσματικότητα: Η επένδυση σε ένα μοντέλο cloud μπορεί να είναι πολύ πιο προσιτή από ένα μοντέλο που βασίζεται σε τοπικούς servers καθώς μειώνεται σημαντικά η αρχική επένδυση κεφαλαίου, εισάγοντας αντ’ αυτού περισσότερο μια ρύθμιση βασισμένη σε υπηρεσίες, όπου οι χρήστες πληρώνουν για την ποσότητα δεδομένων βίντεο, την αποθήκευση και τα πρόσθετα που χρησιμοποιούν.
Mύθοι γύρω από το cloud
Τα τελευταία 10 – 15 χρόνια, η φήμη των cloud συστημάτων πέρασε από πολλά κύματα, καθώς όπως αναφέραμε, ελλοχεύανε ανησυχίες που σχετίζονταν με την ασφάλεια, τη χρηστικότητα, τη διαχείριση και την αξιοπιστία. Ωστόσο, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και νέα προϊόντα και υπηρεσίες σχεδιάζονται με γνώμονα την ασφάλεια, η παραπάνω άποψη εγκαταλείπεται προς όφελος του cloud. Δοθείσης της ευκαιρίας, ας διακρίνουμε μερικούς μύθους από τα γεγονότα:
Μύθος #1: Το cloud δεν είναι ασφαλές – Ίσως πρόκειται για την μεγαλύτερη παρανόηση σχετικά με το cloud, καθώς πλέον ένας από τους πρωταρχικούς στόχους των κορυφαίων παρόχων όπως η Google Cloud Services και Amazon Web Services, είναι σαφώς η ασφάλεια. Όταν ένας πάροχος δεν παρέχει τα κατάλληλα πρωτόκολλα για την προστασία των δεδομένων, αυτό μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνο για τους χρήστες. Η χρήση μιας δημόσιας υπηρεσίας cloud είναι συχνά πιο ασφαλής από τις τοπικές λύσεις που μπορεί να είναι απαρχαιωμένες ή να μην έχουν σύγχρονα πρωτόκολλα. Επίσης, οι δημόσιες υπηρεσίες cloud διαθέτουν πρωτόκολλα που διασφαλίζουν ότι τα δεδομένα κρυπτογραφούνται και προστατεύονται από τη στιγμή της συλλογής τους έως τη στιγμή της μετάδοσής τους μέσω του cloud.
Μύθος #2: Το cloud είναι μόνο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Ενώ πολλοί πάροχοι υπηρεσιών βιντεοεπιτήρησης (VSaaS-Video Software as a Service) επικεντρώνονται σήμερα στην αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν είναι λίγοι εκείνοι που στοχεύουν στις αγορές μεσαίου και μεγάλου επιπέδου. Καθώς οι προσφορές VSaaS ωριμάζουν και αποκτούν περισσότερη λειτουργικότητα, θα γίνουν πιο ελκυστικές για τους πελάτες , ειδικά για εκείνους που διαθέτουν μεγάλο αριθμό σημείων προς επιτήρηση και απαιτούν αξιόπιστη παρακολούθηση και διαχείριση ασφάλειας (με το πλεονέκτημα της επεκτασιμότητας).
Μύθος #3: Το cloud χρησιμοποιεί πολύ μεγάλο εύρος ζώνης – Το εύρος ζώνης και ο όγκος των δεδομένων που πρέπει να ανέβουν από τις κάμερες στο cloud, είναι από τις μεγαλύτερες και βάσιμες ανησυχίες των πελατών που επιθυμούν να μεταβούν σε ένα cloud based σύστημα βίντεοεπιτήρησης. Οι πάροχοι VSaaS και οι κατασκευαστές καμερών εφαρμόζουν συνεχώς τρόπους για τον περιορισμό του χρησιμοποιούμενου εύρους ζώνης. Οι τεχνολογίες συμπίεσης, όπως το H.265 και οι έξυπνοι κωδικοποιητές, μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τις απαιτήσεις για εύρος ζώνης. Επιπλέον, η δυνατότητα μεταφόρτωσης βίντεο στο cloud βάσει προγράμματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια προσπάθεια περιορισμού του εύρους ζώνης που χρησιμοποιείται κατά τις εργάσιμες ώρες, όταν λειτουργούν άλλα κρίσιμα συστήματα της επιχείρησης.
Μύθος #4: Η διαχείριση της ασφάλειας είναι πολύ δύσκολη – Σε αντίθεση με τις τοπικές λύσεις, η ασφάλεια του cloud είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο απλή στη διαχείριση. Οι on-premise εγκαταστάσεις μπορεί να είναι ογκώδεις σε υλικό, απαιτώντας πολλά ράφια διακομιστών, καλώδια, τροφοδοσία, μηχανισμούς ψύξης και πολύ περισσότερο χώρο. Και όλα αυτά, αφού εγκατασταθούν, πρέπει να ενημερώνονται τακτικά, συνήθως από προσωπικό της επιχείρησης. Το hardware είναι επίσης επιρρεπές σε βλάβες, γεγονός που μπορεί να σημαίνει διακοπή της υπηρεσίας και σε ορισμένες περιπτώσεις, αδυναμία πρόσβασης σε κρίσιμα δεδομένα. Οι υπηρεσίες που βασίζονται στο cloud, ωστόσο, απαιτούν ελάχιστο έως καθόλου υλικό και η συντήρηση μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως. Αυτό συνεπάγεται ότι καθώς ανακαλύπτονται ευπάθειες, μπορούν να αντιμετωπιστούν σχεδόν αμέσως. Ομοίως, υπάρχουν ενσωματωμένες δικλείδες ασφαλείας σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας ενός κέντρου δεδομένων, έτσι ώστε αν μια τοποθεσία πέσει, οι πληροφορίες να αποθηκεύονται σε άλλη τοποθεσία μέχρι να αποκατασταθεί η υπηρεσία (στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι δικλείδες ασφαλείας είναι τόσο αποτελεσματικές, που οι χρήστες δεν παρατηρούν ποτέ καθυστέρηση στην υπηρεσία).
Μύθος #5: Χρειάζεστε κάποιον στο προσωπικό σας που να είναι εξειδικευμένος στην ασφάλεια του cloud – Πολλές υπηρεσίες cloud της αγοράς έχουν αναπτυχθεί με γνώμονα την ευκολία χρήσης, χρησιμοποιώντας μια διαισθητική, πελατοκεντρική πλατφόρμα μέσω της οποίας ελέγχεται το σύστημα. Παρόλο που εξειδικευμένοι στο cloud υπάλληλοι θα ήταν χρήσιμοι σε μία εταιρεία, εφόσον δεν υπάρχουν, τον ρόλο αυτό μπορούν ευχάριστα να τον αναλάβουν οι τεχνικοί συστημάτων, οι οποίοι είναι ιδανικοί συνεργάτες για την παροχή και την υποστήριξη υπηρεσιών cloud. Μέρος της συνεργασίας με έναν συνεργάτη-εγκαταστάτη, είναι το γεγονός ότι οι ομάδες αυτές διαθέτουν μοναδικά προσόντα για να εκπαιδεύσουν και να εργαστούν εντός των παραμέτρων που προσδιορίζονται όπως επίσης τις απαραίτητες γνώσεις για τη δικτύωση και την εργασία εντός του cloud, γεγονός που είναι ιδανικό για εταιρείες που ενδέχεται να μην διαθέτουν πόρους πληροφορικής με αυτή την τεχνογνωσία.
Μύθος #6: Οι παραδοσιακοί διακομιστές ΙΤ παρέχουν περισσότερο έλεγχο – Αυτός ο μύθος είναι αποτέλεσμα άλλης παραπληροφόρησης σχετικά με τα οφέλη του το cloud. Οι αποτυχίες του τοπικού υλικού, για παράδειγμα, μπορούν να κοστίσουν στις εταιρείες χαμένα δεδομένα και πληροφορίες, ενώ τα cloud συστήματα παρέχουν το πλεονέκτημα των δικτυακών αντιγράφων ασφαλείας. Οι επαγγελματίες της πληροφορικής μπορεί επίσης να θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο των πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται για την προστασία των δεδομένων στις εγκαταστάσεις, αλλά αυτό απαιτεί σημαντικό αριθμό προσωπικού και πόρων.
Οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πιθανότατα εξοικειωμένες με τις παραδοσιακές, τοπικές λύσεις επιτήρησης. Αυτές απαιτούν από τους οργανισμούς να χρησιμοποιούν ιδιόκτητη αρχιτεκτονική για τη λειτουργία του δικού τους κέντρου δεδομένων. Συνεπώς, όλες οι λειτουργίες ασφαλείας και η παρακολούθηση πραγματοποιούνται εσωτερικά, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να επωφεληθούν από μια ισχυρή αίσθηση αξιοπιστίας και ελευθερίας. Επιπλέον, υπάρχει ένας αριθμός αντίστοιχου μεγέθους επιχειρήσεων που προτιμούν να έχουν τον έλεγχο όλων των διαδικασιών λήψης αποφάσεων και χειρισμού δεδομένων, γεγονός που καθιστά μια on-premise λύση ιδανική και προσαρμοσμένη τις ανάγκες της επιχείρησης.
Ωστόσο, εκείνοι που ενδιαφέρονται να ενσωματώσουν το cloud στις λειτουργίες τους, έχουν τρεις επιλογές να εξετάσουν:
Ιδιωτικό cloud – Ορισμένοι οργανισμοί επιλέγουν να αναπτύξουν τα δικά τους συστήματα αποθήκευσης στο εσωτερικό τους, δημιουργώντας ένα ιδιωτικού τύπου cloud. Συνήθως, η διαχείριση γίνεται μέσω εσωτερικών πόρων, οι οποίοι μπορεί να είναι δαπανηροί και απαιτούν εξαιρετικές γνώσεις πληροφορικής και μια ειδική ομάδα διαχείρισης. Προσφέρει όμως χρηστικότητα, επεκτασιμότητα και ευελιξία ενώ αποτελεί μια βιώσιμη επιλογή για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να υιοθετήσουν την τεχνολογία (αλλά στο δικό τους ιδιωτικό δίκτυο για να περιορίσουν την πρόσβαση σε εξωτερικούς χρήστες).
Ωστόσο, υπάρχουν και περιορισμοί. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το ζήτημα της επάνδρωσης μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα, καθώς η εποπτεία και η διαχείριση αυτής της λύσης απαιτεί εκτεταμένη εκπαίδευση και γνώση των πρακτικών για την προστασία των δεδομένων που μεταδίδονται. Σε γενικές γραμμές, τα συστήματα αυτά έχουν υψηλότερο κόστος ιδιοκτησίας ως αποτέλεσμα των επενδύσεων σε υλικό και του κόστους συντήρησης.
Δημόσιο cloud – Το δημόσιο υπολογιστικό νέφος αναφέρεται στην παροχή υπηρεσιών που φιλοξενούνται σε εγκαταστάσεις τρίτων , μετατοπίζοντας την ευθύνη αποθήκευσης και διαχείρισης σε έναν πάροχο υπηρεσιών. Η επιλογή αυτή είναι ίσως η καλύτερη λύση επιτήρησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιθυμούν την επεκτασιμότητα και την ευελιξία όσον αφορά τον εξορθολογισμό του βίντεο και των επιχειρηματικών λειτουργιών, καθώς και τον εντοπισμό των σημαντικότερων κινδύνων που αντιμετωπίζει. Εάν μια μικρομεσαία επιχείρηση αναζητά έναν τρόπο για την κεντρική διαχείριση της επιτήρησης και των δεδομένων, το δημόσιο cloud αποτελεί εξαιρετική επιλογή καθώς παρέχονται αυτόματες ενημερώσεις και δημιουργείται μακροχρόνια σχέση με τον τεχνικό εγκατάστασης, η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη για τις ΜΜΕ που χρειάζονται επιπλέον βοήθεια. Στους παρόχους δημόσιου cloud περιλαμβάνονται οι τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Google, η Amazon ή Microsoft (για να αναφέρουμε μερικές).
Ωστόσο, το δημόσιο cloud μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν το απαιτούμενο εύρος ζώνης. Το κόστος εντωμεταξύ, της συνεχούς καταγραφής μπορεί να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, και αν μια επιχείρηση απαιτεί τέτοια εφαρμογή, μια λύση on-premise μπορεί να έχει περισσότερο νόημα. Επιπλέον, ενώ η ασφάλεια των δεδομένων που μεταδίδονται στο cloud μπορεί να διασφαλιστεί μέσω πρακτικών όπως η κρυπτογράφηση, εάν μια MME πρέπει να ακολουθήσει αυστηρούς κανονισμούς συμμόρφωσης, όπως ο GDPR, η μετάβαση μπορεί να δημιουργήσει ανησυχίες.
Υβριδικό cloud – Τα υβριδικά μοντέλα ακολουθούν έναν συνδυασμό από τοπικές, ιδιωτικές ή/και δημόσιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με την Forester Research ως υβριδικό ορίζεται “ένα ή περισσότερα δημόσια νέφη συνδεδεμένα σε ένα δικό μου κέντρο δεδομένων’’. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ιδιωτικό νέφος, ή ακόμα θα μπορούσε να είναι απλώς μια παραδοσιακή υποδομή κέντρου δεδομένων.
Τα δεδομένα μπορούν στη συνέχεια να μετακινούνται ελεύθερα, προσφέροντας ένα πλεονέκτημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναζητούν μια ισορροπία μεταξύ των δύο προαναφερθέντων επιλογών και μια λύση προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους. Για παράδειγμα, εάν η ζήτηση αυξηθεί και ξεπεράσει τα όρια της on-premise λύσης, θα αναλάβει το cloud.
Μια ανάλογη μπορεί να μην είναι η κατάλληλη για μία εταιρεία, εάν απαιτούνται εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες και μεταφορά δεδομένων, καθώς μπορεί να δημιουργήσει ζητήματα ολοκλήρωσης και δυνατοτήτων. Τα υβριδικά μοντέλα cloud εξακολουθούν επίσης να απαιτούν τεχνογνωσία και διαχείριση μέσω μιας ομάδας IT, η οποία μπορεί να μην είναι άμεσα διαθέσιμη στον οργανισμό.
Εφαρμογές σε κάθετες αγορές
Οι υπηρεσίες που βασίζονται στο cloud αυξάνουν τη δημοτικότητά τους μεταξύ όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω της επεκτασιμότητας, της ευελιξίας και του λόγου επένδυσης προς απόδοση (RoI-Risk of Investment) που παρέχουν. Ωστόσο, πολλά τμήματα της αγοράς μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από τη χρήση τους:
Λιανικό εμπόριο και φιλοξενία – Στη σημερινή οικονομία, οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν περισσότερες ανησυχίες πέρα από τις απώλειες. Η επιτυχία τους εξαρτάται από την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών, την αποτελεσματική εμπορική προώθηση και τη μεγιστοποίηση τόσο των διαδικτυακών όσο και των φυσικών ευκαιριών πώλησης, καθώς ο κλάδος εξελίσσεται. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι υψίστης σημασίας οι εταιρίες αυτές να εφαρμόζουν πολύπλευρες λύσεις για τη βελτίωση τόσο των προσπαθειών ασφάλειας όσο και των επιχειρηματικών λειτουργιών. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας που όχι μόνο παρέχει στοιχεία για τη διερεύνηση ενός ειδικού περιστατικού (όπως μια αξίωση αποζημίωσης), αλλά λαμβάνει δεδομένα βίντεο και εφαρμόζει ορισμένες τεχνικές ανάλυσης για την παροχή πληροφοριών, μπορεί να συμβάλει στην παροχή πολύτιμων πληροφοριών σε έναν λιανοπωλητή ή μια επιχείρηση που επικεντρώνεται για παράδειγμα στη φιλοξενία.
Με τις τεχνικές αναλύσεων βίντεο, οι επιχειρήσεις λιανικής μπορούν να προβλέπουν και να προλαμβάνουν καταστάσεις καθώς οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν προσαρμοσμένες ειδοποιήσεις, επιτρέποντας την άμεση ανταπόκριση ίσως και πριν από την εκδήλωση ενός περιστατικού. Για παράδειγμα, η σειρά με την οποία βρίσκονται οι πελάτες σε ένα κατάστημα σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή μπορεί να παρέχει μια εικόνα για την αποτελεσματικότητα των λειτουργιών και την πιθανότητα απειλών ασφαλείας. Μια υπηρεσία cloud video μπορεί επίσης να αξιοποιήσει τους χάρτες θερμότητας για να υποδείξει τους χρόνους παραμονής, όπως όταν ένας υπάλληλος παραμένει σε αποθήκες, χώρους στάθμευσης ή άλλες περιοχές εκτός του κανονικού ωραρίου λειτουργίας.
Επιπλέον, οι χάρτες θερμότητας μπορούν να προσδιορίσουν τα επίπεδα πλήθους και τα μοτίβα κίνησης των πελατών, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τις περιοχές του καταστήματος που προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των προσπαθειών μάρκετινγκ.
Διαχείριση ακινήτων – Οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων είναι υπεύθυνες για συγκροτήματα πολλαπλών κατοικιών, κτίρια ή άλλους χώρους όπου ζουν και εργάζονται άνθρωποι. Οι χώροι αυτοί μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση για τις πρωτοβουλίες ασφάλειας και προστασίας. Αυτές οι εγκαταστάσεις πρέπει να ακολουθούν αυστηρές πολιτικές, να πραγματοποιούν βελτιώσεις και να παρακολουθούν για πιθανά περιστατικά σε πολλές τοποθεσίες. Αυτές οι εταιρείες αποτελούν ιδανικά πεδία εφαρμογής cloud based υπηρεσιών ασφαλείας, λόγω της ανάγκης αντιμετώπισης περιστατικών που μπορεί να προκύψουν σε οποιοδήποτε απομακρυσμένο σημείο της εγκατάστασης.
Κοινόχρηστοι χώροι στάθμευσης, γυμναστήρια, κλιμακοστάσια, εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι αναψυχής, απαιτούν μια μοναδική προσέγγιση για την ασφάλεια και μπορούν να επωφεληθούν από τη βιντεοεπιτήρηση cloud σε συνδυασμό με τεχνικές που μπορούν να προσδιορίσουν τους χρόνους παραμονής, πληροφορίες χρήσης για ορισμένες περιοχές ενός κτιρίου και πιθανές απειλές (όπως ένα ύποπτο αυτοκίνητο σε μια περιοχή απαγόρευσης στάθμευσης). Αυτού του είδους οι προσαρμόσιμες ειδοποιήσεις μπορούν να δημιουργήσουν ένα πολύτιμο εργαλείο για τους διαχειριστές που επιθυμούν να επωφεληθούν τα μέγιστα από τις επενδύσεις τους, ενώ παράλληλα συγκεντρώνουν πληροφορίες που θα βοηθούσαν στην περαιτέρω λήψη ορθολογιστικών αποφάσεων.
Συνήθως πρόκειται για δικηγορικές εταιρείες, αρχιτεκτονικά γραφεία, συμβούλους, κτηματομεσιτικά γραφεία· επιχειρήσεις δηλαδή ιδανικές για εφαρμογή cloud based συστημάτων ασφαλείας Αυτές συχνά εξυπηρετούν πελάτες σε πολλές τοποθεσίες και, ως εκ τούτου, έχουν ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων όσον αφορά την προσβασιμότητα, την ευελιξία και την προστασία των επιχειρηματικών τους τοποθεσιών.
Η βιντεοεπιτήρηση με βάση το cloud είναι ιδανική για αυτούς τους επαγγελματικούς χώρους για λόγους όπως η συγκέντρωση, η οποία επιτρέπει την παρακολούθηση πολλών τοποθεσιών και υποκαταστημάτων από μία ενιαία πλατφόρμα με βάση το cloud. Επιπλέον, οι χειριστές θα έχουν τον πλήρη έλεγχο της εξουσιοδότησης συγκεκριμένων χρηστών, ομάδων χρηστών, εγγραφών και πολλά άλλα, όπως εντέλει να προγραμματίζουν χειροκίνητα τη συντήρηση σε οποιαδήποτε τοποθεσία, όταν είναι πιο βολικό για τον συγκεκριμένο επιχειρηματικό χώρο.
Οι επαγγελματικές υπηρεσίες μπορούν επίσης να επωφεληθούν από μια πλήρως προσαρμόσιμη λύση που επιτρέπει στους υπεύθυνους ασφαλείας να προσαρμόζουν τις ειδοποιήσεις με βάση διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως κάποιος που βρίσκεται σε μια περιορισμένη θέση μέσα σε ένα κτίριο ή που περιφέρεται για περισσότερο από ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα σε ένα γκαράζ στάθμευσης. Επιπλέον, η επεκτασιμότητα σε αυτή την αγορά είναι ζωτικής σημασίας καθώς ανοίγουν νέες τοποθεσίες ή franchise και οι ανάγκες αλλάζουν. Οι υπηρεσίες cloud αγκαλιάζουν αυτή την εξέλιξη χωρίς την προσθήκη δαπανηρού υλικού και υποδομής σε μια νέα τοποθεσία. Αντ’ αυτού, οι υπεύθυνοι ασφαλείας είναι σε θέση να προσθέσουν κάμερες σε ένα σημείο, να τις συνδέσουν σε μια πύλη ελέγχου και να έχουν σχεδόν αμέσως πρόσβαση στις καταγραφές των καμερών από μια απομακρυσμένη πλατφόρμα.
Τέλος, σε αυτόν τον χώρο, το ROl είναι ένα κρίσιμο συστατικό της λήψης αποφάσεων για τεχνολογικές βελτιώσεις και η εξοικονόμηση κόστους σε σχέση με μια τοπική λύση που απαιτεί τακτική συντήρηση και ενημερώσεις (καθώς και μια δαπανηρή αρχική επένδυση) είναι σημαντική.
Αναπτύσσοντας Cloud Based υπηρεσίες
Παρά την υιοθέτηση των υπηρεσιών που βασίζονται στο νέφος σε πολλούς τομείς (σκεφτείτε πώς αποθηκεύετε αρχεία, επικοινωνείτε με συναδέλφους), πολλές επιχειρήσεις ακόμα βλέπουν με επιφύλαξη την υιοθέτηση του cloud. Για τις επιχειρήσεις που είναι έτοιμες να κάνουν τη μετάβαση, υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν από την εφαρμογή μιας λύσης.
Αξιολογήστε την επιχείρηση και τις ανάγκες της: Η αξιολόγηση του επιχειρηματικού μοντέλου είναι ένα σημαντικό βήμα. Υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν πριν από την επιδίωξη μιας υπηρεσίας φυσικής ασφάλειας βασισμένης στο cloud. Πόσες τοποθεσίες πρέπει να ενσωματωθούν; Πόσες κάμερες ανά τοποθεσία πρέπει να διαθέτει το σύστημα; Υπάρχουν πληροφορίες που μπορούν να συλλεχθούν και θα βοηθήσουν μια επιχείρηση να εξορθολογήσει τις λειτουργίες της; Τι επίπεδο υποστήριξης απαιτείται;
Καθορίστε τη χρήση: Συνήθως, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενσωματώνουν συστήματα βιντεοεπιτήρησης για την ανάδειξη αποδεικτικών στοιχείων σε περίπτωση συμβάντος παραβίασης της ασφάλειας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ζωντανές καταγραφές δεν παρακολουθούνται από έναν υπάλληλο, επειδή οι επιχειρήσεις αυτές ενδέχεται να μην διαθέτουν τους πόρους για κάτι τέτοιο. Επιπλέον, σε περιβάλλοντα λιανικής πώλησης και φιλοξενίας, υπάρχουν περιορισμένες έως μηδενικές κανονιστικές απαιτήσεις που συνδέονται με το χρονικό διάστημα διατήρησης του βίντεο για μελλοντική χρήση. Αντίθετα, για μια τράπεζα ή ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, οι απαιτήσεις διατήρησης των δεδομένων βίντεο καθορίζονται από τα διοικητικά όργανα, όπως η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Για να παραμένουν τα ιδρύματα συμβατά με τους κανονισμούς της FDIC, πρέπει αν διαθέτουν σύστημα καταγραφής.
Βρείτε έναν καλό συνεργάτη: Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαθέτουν συνήθως περιορισμένο προσωπικό πληροφορικής με εξειδικευμένη τεχνογνωσία για κάτι όπως η υλοποίηση φυσικής ασφάλειας με βάση το cloud. Για αυτές τις επιχειρήσεις, η εύρεση του σωστού συνεργάτη-τεχνικού είναι σημαντική για την επιτυχία της. Κατά την αξιολόγηση των συνεργατών, είναι σημαντικό να εντοπίσετε αν κάποιος έχει βαθιά γνώση και κατάρτιση σε βασικές υποδομές δικτύωσης.
Αυτοί οι συνεργάτες πρέπει επίσης να είναι σε θέση να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα κατάλληλα επίπεδα εύρους ζώνης (που θα συζητηθούν στη συνέχεια) και την ικανότητα παροχής συνεχούς υποστήριξης.
Εύρος ζώνης: Το εύρος ζώνης αναφέρεται στον όγκο των δεδομένων που διακινούνται και μπορεί να αποδοθεί ως ο “ρυθμός μετάδοσης δεδομένων σε ένα δίκτυο”. Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα για τον προσδιορισμό του σωστού είδους υπηρεσίας cloud που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών ενός οργανισμού. Το χαμηλό εύρος ζώνης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα που σχετίζονται με τον όγκο δεδομένων που μπορεί να διαχειριστεί το δίκτυο ταυτόχρονα, μειώνοντας σημαντικά τη δυνατότητα πρόσβασης του χρήστη σε κρίσιμα δεδομένα όταν αυτά είναι απαραίτητα. Ο κατάλληλος τεχνικός ίσως βοηθήσει στον προσδιορισμό του απαραίτητου εύρους ζώνης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες μιας επιχείρησης.
Προσδιορίστε τους αναγκαίους πόρους υποστήριξης: Δουλεύοντας χέρι-χέρι με έναν μηχανικό, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε το επίπεδο υποστήριξης που θα χρειαστείτε Πολλοί θεωρούν πως το cloud based μοντέλο εξασφαλίζει υψηλή εποπτεία κάτι που μπορεί να σημαίνει τακτική παρακολούθηση μέσω επισκέψεων. Αυτό είναι κάτι που το καθορίσει ο υπεύθυνος για τη χρήση του συστήματος ώστε να έχουν εικόνα οι τεχνικοί υποστήριξης.
Προσαρμόστε τις πηγές δεδομένων και το σχέδιό σας: Εν ολίγοις βρείτε μια πλατφόρμα που θα προσαρμόζεται στο επιχειρηματικό σας μοντέλο. Οι ανάγκες κάθε οργανισμού είναι μοναδικές, επομένως είναι κρίσιμο να αναζητήσετε μια υπηρεσία που βασίζεται στο cloud και μπορεί να προσαρμοστεί στις επιμέρους ανάγκες, είτε μια εγκατάσταση απαιτεί όλες τις κάμερες να εκτελούν αναλύσεις μέσω του cloud είτε μόνο ορισμένες από αυτές (καθώς και τον καθορισμό των τύπων των απαιτούμενων αναλύσεων). Η λύση θα πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να καλύπτει όλες αυτές τις ανάγκες και όχι μόνο.
Σε αναζήτηση κατάλληλου πελάτη
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις· διασκορπισμένες εγκαταστάσεις, ζητήματα δικτύωσης, πολλούς υπαλλήλους, λειτουργικές και διαχειριστικές δυσκολίες και εντέλει την πρόκληση της εύρεσης λύσεων ασφαλείας που λειτουργούν εντός συγκεκριμένων παραμέτρων. Οι επιλογές που βασίζονται στο νέφος αναδεικνύονται ως ένα χρήσιμο εργαλείο για εταιρείες αυτού του μεγέθους, ενώ οι κατασκευαστές στοχεύουν στην παροχή διαισθητικών, χρηστοκεντρικών εμπειριών στο πλαίσιο αυτών των λύσεων.
Για τις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο στόχος δεν θα έπρεπε να ήταν η προσκόλληση σε μία οθόνη και να παρακολουθούν τι συμβαίνει σε κάθε σημείο. Αντίθετα πρέπει να υπάρχει η ελευθερία να της εγρήγορσης σχετικά με τις επιχειρηματικές λειτουργίες και να εστιάζουν σε πιθανά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν. Ο στόχος ουσιαστικά πρέπει να είναι η νοοτροπία της πρόληψης και όχι της μεταχρονολογημένης όταν συμβαίνουν περιστατικά και προκύπτουν ανάγκες, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής υπηρεσιών φυσικής ασφάλειας που βασίζονται στο cloud.