O Σύγχρονος Ρόλος των Τεχνικών Συστημάτων Ασφάλειας
Οι απαιτήσεις και οι προοπτικές του επαγγέλματος !
Το Security Manager “ανοίγει τον φάκελο” του επαγγέλματος του τεχνικού συστημάτων ασφάλειας, με επίκεντρο τον σύγχρονο ρόλο των εγκαταστατών συστημάτων και υλοποίησης έργων, θέλοντας με αυτό το τρόπο να συμβάλει στην αποτύπωση των απαιτήσεων που απορρέουν σήμερα από το συγκεκριμένο επάγγελμα ενώ παράλληλα να αναδείξει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που καθιστούν τον ανθρώπινο παράγοντα κομβικό, στην εφαρμογή των τεχνολογιών που αναπτύσσονται για την προστασία εγκαταστάσεων, περιουσιών και προσώπων.
Το συγκεκριμένο αφιέρωμα, στο οποίο μιλούν ειδικοί και άνθρωποι του χώρου των τεχνολογιών για την ασφάλεια από διαφορετικές θέσεις, έρχεται ως συνέχεια της εκδήλωσης «Ημέρας Καριέρας» για τον τομέα των τεχνικών ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων από τον Σύνδεσμο Αδειοδοτημένων Επιχειρήσεων Εγκατάστασης Συστημάτων Ασφαλείας Ελλάδος, με την οργανωτική υποστήριξη του περιοδικού Security Manager και της Smart Press. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή εκδήλωση που άφησε ένα ιδιαίτερα θετικό πρόσημο, βάζοντας τα θεμέλια για να χτιστεί μια γέφυρα μεταξύ της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας στον κλάδο των συστημάτων ασφάλειας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εταιρίες από τον κλάδο των λύσεων και υπηρεσιών ασφάλειας, αλλά και άνθρωποι από την ακαδημαϊκή κοινότητα, κάποιοι από τους οποίους μας αναπτύσσουν τη δική τους προσέγγιση και συμβολή σε αυτό το ειδικό αφιέρωμα. Μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΣΑΕΕΣΑΕ, Ηλίας Κεστρίτσαλης μέσα από μια σημαντική συνέντευξη που αναλύει όλες τις βασικές πτυχές και τα θέματα που απασχολούν σήμερα τον κλάδο.
Τα “Soft Skills” των τεχνικών συστημάτων ασφάλειας είναι σήμερα εξίσου σημαντικά !
Από την πρώτη ήμερα έκδοσης του Security Manager πριν 18 και πλέον χρόνια και από τη στιγμή που το περιοδικό αυτό καθιερώθηκε ως το σημείο αναφοράς του τομέα της ασφάλειας στην Ελλάδα, θέσαμε ως στόχο να αναδείξουμε την αξία της έννοιας της ασφάλειας με πυλώνα το τρίπτυχο τεχνολογίες – διαδικασίες – άνθρωπος.
Είναι όμως αλήθεια, ότι τις περισσότερες φορές το κύριο βάρος πέφτει στις τεχνολογίες (δλδ, στα συστήματα, στις ολοκληρωμένες λύσεις κτλ) αλλά και στις διαδικασίες (μέτρα, πολιτικές, διαχείριση).
Παρόλα αυτά είναι βαθιά μας πεποίθηση … ότι ο πλέον καθοριστικός ρόλος στον τομέα της ασφάλειας είναι ο άνθρωπος και όσα πηγάζουν από αυτόν. Το επίπεδο τεχνογνωσίας του, ο επαγγελματισμός του, οι δεξιότητες του και πολλά ακόμα χαρακτηριστικά.
Αυτή η διαπίστωση ισχύει για όλες τις πτυχές του κλάδου της ασφάλειας και φυσικά και για τον τομέα των τεχνικών συστημάτων ασφάλειας, είτε δραστηριοποιούνται στα έργα εγκατάστασης, είτε στην τεχνική υποστήριξη, είτε στην πώληση, στην ελέτη ή ακόμα και στην εκπαίδευση.
Για αυτό και επιλέξαμε σε αυτό το τεύχος του περιοδικού να αναδείξουμε αυτόν τον κρίσιμο ρόλο μέσα από αυτό το ειδικό αφιέρωμα.
Στις επόμενες σελίδες, μιλούν πρόσωπα που εκπροσωπούν φορείς και εταιρίες με δυναμική και επιδραστικότητα στο χώρο και ο καθένας προσεγγίσει το θέμα από τη δική του οπτική.
Στο δικό μου εισαγωγικό σημείωμα του αφιερώματος, θα ήθελα να σταθούμε λίγο στα λεγόμενα Soft Skills ή αλλιώς ήπιες δεξιότητες – τα οποία διαφέρουν από τα hard skills (γνωστές και ως τεχνικές δεξιότητες) – και αναφέρονται γενικά στον συνδυασμό των ικανοτήτων ενός ατόμου που σχετίζονται με τη συναισθηματική του νοημοσύνη, την ικανότητα επικοινωνίας και ευελιξίας και άλλων βασικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, που επιτρέπουν σε έναν επαγγελματία να συνεργάζεται αρμονικά με συναδέλφους, να επιδεικνύει ενσυναίσθηση σε πελάτες και να είναι εντέλει πιο αποτελεσματικός και αποδοτικός στην εργασία του.
Ο τεχνικός συστημάτων ασφάλειας – ειδικά αυτός που αναλαμβάνει έργα εγκατάστασης συστημάτων – πρέπει να έχει σήμερα τον ρόλο του συμβούλου ασφάλειας. Σε αυτόν τον νέο ρόλο – πέρα από την αδιαμφησβήτητή ανάγκη άρτιας τεχνικής κατάρτισης και εμπειρίας –θα πρέπει να έχει αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη που θα τον βοηθήσει να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους νυν και δυνητικούς πελάτες, προσπαθώντας να καταλάβει πως αισθάνονται και ποιες είναι οι ανάγκες τους.
Μια εξίσου βασική δεξιότητα που πρέπει να έχει, είναι σίγουρα η θέληση για διαρκή μάθηση, μιας και ο συγκεκριμένος κλάδος με επίκεντρο τις τεχνολογίες, εξελίσσεται διαρκώς.
Η ικανότητα προσαρμοστικότητας για τον για τον επαγγελματία αυτού το κλάδου, αφορά την ευκολία με την οποία μπορεί να επιλύσει τυχόν προβλήματα που ανακύπτουν, όσο και να διαχειριστεί τις μεταβαλλόμενες ανάγκες και συνθήκες ενός έργου.
Αξίζει επίσης να σταθούμε σε κάποια στοιχεία της προσωπικότητας όπως η ευγένεια, η ακεραιότητα, η αυτοπεποίθηση, η υπευθυνότητα, η αυτογνωσία, η ισχυρή εργασιακή ηθική, όπου σε συνδυασμό με άλλα προσωπικά γνωρίσματα όπως η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη και η ταχύτητα λήψης αποφάσεων αποτελούν κατά τη γνώμη μας καθοριστικούς παράγοντες της επιτυχίας του σύγχρονου τεχνικού συστημάτων ασφάλειας.
Βλάσης Αμανατίδης