Ο χάρτης της νέας αντιεγκληματικής πολιτικής: 11 σημαντικές καινοτομίες
Το σύστημα GIS για τη χαρτογράφηση της εγκληματικότητας, το νέο διακλαδικό σύστημα διαχείρισης κρίσεων, τα νέα κέντρα πληροφοριών και μερικές ακόμα βασικές αλλαγές που επιχειρεί να εφαρμόσει η ΕΛΑΣ, θα αποτελέσουν τους πυλώνες της νέας αντιεγκληματικής πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Έντεκα σημαντικές αλλαγές στην ΕΛΑΣ και στο σύστημα αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας επιχειρεί να επιφέρει ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Υψηλόβαθμα στελέχη των αρχών ασφαλείας μιλούν για σημαντικές κινήσεις που στοχεύουν στην «αναγέννηση» της ΕΛΑΣ, που είχε βρεθεί τα τελευταία χρόνια σε τελματώδη κατάσταση, όπως πολλοί υποστηρίζουν. Συμπληρώνουν δε, ότι κύριος στόχος αυτών των αλλαγών είναι η ΕΛΑΣ να βρεθεί σε μια κατάσταση παραπλήσια με αυτήν της περιόδου των Ολυμπιακών Αγώνων, οπότε και θεωρείτο ότι είχε φθάσει στο μέγιστο επίπεδο απόδοσης αλλά και επιφυλακής.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, αξιωματικοί της ΕΛΑΣ υποστηρίζουν ότι «αυτές οι δεκάδες αλλαγές που επιχειρούνται ταυτόχρονα, μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση στην ΕΛΑΣ. Επιπλέον, τα αναφερόμενα περί ΄΄ολυμπιακού ιδεώδους΄΄ για την ΕΛΑΣ το καλοκαίρι του 2004, είναι υπερβολικά. Όλα ωστόσο θα κριθούν εκ του αποτελέσματος » .
Στην ΕΛΑΣ επιχειρούνται νομοθετικές αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο, στον τρόπο εκπαίδευσης και στην ιεραρχία του Σώματος, με τις αλλαγές των βαθμών κ.λπ. Για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας προωθούνται μεταβολές που αφορούν στη λεγόμενη «εμφανή αστυνόμευση», την επανενεργοποίηση αστυνομικών που είναι σε αδρανείς υπηρεσίες, τη δημιουργία κεντρικού συστήματος πληροφοριών, αλλά και πλήρους ηλεκτρονικής αναλυτικής καταγραφής της εγκληματικότητας σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και άλλων πόλεων. Όσον αφορά στο οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία προβλέπονται ριζικές αλλαγές στη δομή των αντίστοιχων διωκτικών υπηρεσιών, με τη δημιουργίας μίας πολυ-υπηρεσίας στα πρότυπα της γερμανικής BKA και του αμερικανικού FBI, με ενιαία διοίκηση και με κεντρικές κατευθύνσεις στις έρευνες.
Οι αλλαγές στην ΕΛΑΣ θεωρήθηκαν επιτακτικές λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας αλλά και λόγω της νέας πολιτικής στο θέμα της ασφάλειας, που επιθυμούν να χαράξουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κος Μ. Χρυσοχοΐδης και ο νέος αρχηγός της ΕΛΑΣ κος Ελ. Οικονόμου.
Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά: το πρώτο εντεκάμηνο του 2009 οι ληστείες στην Ελλάδα αυξήθηκαν – σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008 – κατά 41,96% και οι κλοπές τροχοφόρων κατά 11.05%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αθήνα η αύξηση των ληστειών ήταν κατά 42,79% και στη Θεσσαλονίκη κατά 38,54 %. Ειδικότερα, οι ληστείες τραπεζών αυξήθηκαν περίπου κατά 42%, η αύξηση σε ληστείες σούπερ μάρκετ αγγίζει το 50% και οι κλοπές σε σταθμευμένα ΙΧ το 15%. Ακόμη, με ιδιαίτερη ανησυχία η ΕΛΑΣ διαπιστώνει το φαινόμενο της «διάχυσης της εγκληματικότητας». Δηλαδή, λόγω των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνονται ολοένα και σε περισσότερα τραπεζικά υποκαταστήματα, οι κακοποιοί στρέφονται σε ληστρικές επιδρομές σε σούπερ μάρκετ και μικρά καταστήματα, πρατήρια καυσίμων κ.λπ. για να καλύψουν τα «χαμένα έσοδά»τους. Παρακάτω παραθέτουμε τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
11 βασικές αλλαγές
- Βασικός άξονας της νέας αντιεγκληματικής πολιτικής στην πρωτεύουσα, θα είναι η ενίσχυση με προσωπικό, οχήματα και τεχνικά μέσα 21 Αστυνομικών Τμημάτων της Αττικής, που θεωρούνται «προβληματικά» αφού στην περιοχή τους παρουσιάζεται έξαρση της εγκληματικότητας. Πρόκειται για μια νέα εκδοχή των «Πολυδύναμων Τμημάτων» που είχε δημιουργήσει ο κος Χρυσοχοΐδης την περίοδο 1999-2001 στην πρώτη του θητεία στη λεωφόρο Κατεχάκη – και πάντως όχι με απόλυτη επιτυχία. Ανάμεσα στα Τμήματα που θα ενισχυθούν σε πρώτη φάση είναι αυτά του Αγίου Παντελεήμονα, της Ομόνοιας, της Καλλιθέας, του Περιστερίου, των Αχαρνών, του Αιγάλεω και του Ασπρόπυργου, ενώ σε δεύτερη φάση αναμένεται να δοθούν ενισχύσεις σε Τμήματα των προαστίων, όπως στο Χαλάνδρι, στο Μαρούσι, στην Ηλιούπολη και σε άλλα, όπου παρατηρείται επίσης έξαρση της εγκληματικότητας.
- Καθιερώνεται το Γεωγραφικό Σύστημα Χαρτογράφησης της Εγκληματικότητας (GIS). Πρόκειται για ένα λογισμικό (σχήμα 1) όπου θα εντάσσονται με τη μορφή «ηλεκτρονικών καρτελών» όλα τα αδικήματα που σημειώνονται στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της χώρας. Σε κάθε έγκλημα θα αναφέρονται αναλυτικά ο ακριβής τόπος, χρόνος και τρόπος διάπραξής του, καθώς και το είδος του στόχου (τράπεζα, καταστήματα, ιδιώτες). Έτσι, μέσω της ηλεκτρονικής αναζήτησης θα δίνονται στην ηγεσία της ΕΛΑΣ πληροφορίες για τα εγκλήματα που γίνονται σε κάθε σημείο της Αθήνας και της υπόλοιπης χώρας, με στόχο να υπάρχουν αντίστοιχες προληπτικές ενέργειες .
- Ήδη από τις αρχές του χρόνου εφαρμόζεται ο θεσμός του "Αστυνομικού της Γειτονιάς" σε 18 Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής, όπως της Κυψέλης, των Πατησίων, του Αγίου Παντελεήμονα, του Αμαρουσίου, του Χαλανδρίου, της Αγίας Παρασκευής, της Γλυφάδας, της Ηλιούπολης, των Αχαρνών και των Αγίων Αναργύρων, όπως και στο κέντρο του Πειραιά, που θεωρείται ότι καταλαμβάνουν κορυφαίες θέσεις στην «κατάταξη» της εγκληματικότητας. Ακόμη, αξιωματικοί της γειτονιάς θα υπάρχουν σε 6 αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης (όπως στου Χαριλάου, στην Τριανδρία, στους Αμπελοκήπους και αλλού) καθώς και σε 21 πόλεις της Ελλάδας (ανάμεσα σε αυτές στην Κόρινθο, στην Καλαμάτα, στην Κομοτηνή, στη Βέροια κ.ά.). Εντολή που έχει δοθεί στους «αστυνομικούς της γειτονιάς» είναι να επισκέπτονται καταστηματάρχες και υπεύθυνους τοπικών φορέων, επιδιώκοντας να συγκεντρώνουν πληροφορίες για θέματα ασφαλείας των πολιτών, που μπορεί να φανούν χρήσιμα και σε έρευνες της Αστυνομίας.
- Εκπονήθηκαν ήδη από την ηγεσία της ΕΛΑΣ 284 ειδικά επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση των εγκληματικών δραστηριοτήτων σε όλη την χώρα, που αφορούν από την ασφάλεια υψηλών προσώπων μέχρι την ασφάλεια των μεταγωγών κρατουμένων, όπου πολλές φορές επιχειρούνται αποδράσεις κακοποιών με αιματηρή κατάληξη. Από αυτά, τα 139 αφορούν στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων εγκλημάτων σε τοπικό επίπεδο, όπως διακίνηση ναρκωτικών, παραβάσεις Νόμου περί όπλων (στην Κρήτη κ.λπ.). Ακόμη, 39 σχέδια αφορούν στη φρούρηση και την αστυνόμευση περιοχών (όπως στο κέντρο της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη και αλλού, με μεγάλα προβλήματα εγκληματικότητας). Επιπλέον, 13 αφορούν στα θέματα εμπορίας ανθρώπων, ενδοοικογενειακής βίας, προστασίας ανηλίκων, ενώ 20 αναλυτικά σχέδια αφορούν στην ασφάλεια μεταγωγών κρατουμένων και στην αντιμετώπιση επεισοδίων από χούλιγκανς κ.λπ.
- Δημιουργούνται σε όλη την Ελλάδα 14 Κέντρα Συγκέντρωσης Διαβαθμισμένων Επιχειρησιακών Πληροφοριών (ΚΕΣΥΔΕΠ). Tα Κέντρα αυτά θα έχουν καθήκον τη συγκέντρωση και την ανάλυση στοιχείων από τη δράση κακοποιών αλλά και υπόπτων για συμμετοχή σε ένοπλες οργανώσεις. Μέχρι στιγμής αυτές οι πληροφορίες κυκλοφορούσαν αποσπασματικά σε αστυνομικές υπηρεσίες, ενώ η «ανάλυσή» τους γινόταν με το .μυαλό των αστυνομικών και όχι με ειδικά ηλεκτρονικά συστήματα ανάλυσης που διαθέτουν όλες οι διωκτικές αρχές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τα 14 ΚΕΣΥΔΕΠ, τα δύο Τμήματα θα είναι στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, όπου θα υπηρετούν συνολικά περίπου 30 αστυνομικοί. Τα υπόλοιπα 12 γραφεία θα είναι σε όλες τις αστυνομικές περιφέρειες της χώρας, στα οποία θα υπηρετούν συνολικά περίπου 25 άτομα. Οι πληροφορίες θα συγκεντρώνονται μέσω του συστήματος ΄΄Police on Line΄΄ (σχήμα 2) ενώ θα εντάσσονται δεδομένα από την Ιντερπόλ, την Europol, από ξένες αστυνομικές υπηρεσίες, από ελληνικές ελεγκτικές υπηρεσίες, από το Ίντερνετ κ.λπ.
- Προκειμένου η ΕΛΑΣ να δημιουργήσει «γέφυρα» με τους μετανάστες ώστε να μειωθεί η εγκληματικότητα μέσω της κοινωνικής ένταξής τους, δημιουργεί ειδική ομάδα 20 "διαπολιτισμικών μεσολαβητών", όπως θα ονομάζονται. Θα πρόκειται για αλλοδαπούς "δεύτερης γενιάς" οι οποίοι θα συντονίζονται από ειδική υπηρεσία του αρχηγείου της ΕΛΑΣ. Οι διαπολιτισμικοί μεσολαβητές θα πηγαίνουν στα Αστυνομικά Τμήματα της Αθήνας, προκειμένου να καταγράφουν τα προβλήματα των αλλοδαπών και να ενημερώνουν τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν .χαμένοι στη μετάφραση! Επιπλέον, μια άλλη ομάδα 20 ψυχολόγων ή κοινωνικών λειτουργών που εχουν συνεργασθεί με μη κυβερνητικές οργανώσεις, θα έρχονται σε επαφή με αλλοδαπούς κυρίως από αραβικές χώρες. Τέλος, αυτήν τη γέφυρα ΕΛΑΣ – μεταναστών θα προσπαθήσουν να στηρίξουν 35 μεταφραστές (με γνώσεις σπάνιων γλωσσών και διαλέκτων) και 35 ψυχολόγοι, οι οποίοι θα επισκέπτονται τις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και τα κέντρα υποδοχής μεταναστών.
- Κύριο μέλημα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κου Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, είναι να επιστρέψουν σε ενεργές αστυνομικές υπηρεσίες και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της αστυνόμευσης περίπου 3.000 αστυνομικοί που βρίσκονταν σε αδρανείς υπηρεσίες ή φρουρούσαν επιχειρηματίες, δικαστές ή παλιούς πολιτικούς, χωρίς ουσιαστικά για αυτήν τη φρούρηση να υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος ή να διατυπώνεται κάποια απειλή. Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ ανέφεραν ότι «όσο εύκολο ακούγεται μία τέτοια απόσυρση αστυνομικών, τόσο δύσκολη είναι, αφού συνήθως ασκούνται μεγάλες πιέσεις στην ηγεσία της ΕΛΑΣ και του Υπουργείου να μη συνεχισθεί αυτή η διαδικασία. Πάντως, από τις ενέργειες του κου Χρυσοχοΐδη έχουν επιστρέψει σε Αστυνομικά Τμήματα και άλλες ενεργές θέσεις, 1100 αστυνομικοί. Επιπλέον υπάρχει προεργασία ώστε η ΕΛΑΣ να απαλλαγεί από την καταγραφή των ηχορυπάνσεων, των παραβάσεων κοινής ησυχίας, των πολεοδομικών παραβάσεων αλλά και την προστασία αρχαιολογικών χώρων.
- Επαναφέρεται το ΄΄ολυμπιακό μοντέλο ασφαλείας΄΄ που είχε εφαρμοσθεί το καλοκαίρι του 2004 και το οποίο διαλύθηκε τα χρόνια που ακολούθησαν. Έτσι λοιπόν αναβαθμίζεται το Σύστημα Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΛΑΣ, η οποία θα συνεργάζεται με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και με πολλούς άλλους φορείς του δημοσίου, όπως δηλαδή συνέβαινε και στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων με το φόβο μιας τρομοκρατικής επίθεσης – ακόμη και με βιοχημικά, μιας αεροπειρατείας ή και μίας μεγάλης φυσικής καταστροφής. Την ευθύνη για το νέο σύστημα διαχείρισης κρίσεων θα έχει ο στρατηγός της ΕΛΑΣ, κος Γ. Γαλιάτσος, που είχε εκπονήσει τα σχετικά προγράμματα και στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ακόμη, έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί – στο υπόγειο του κτηρίου της λεωφόρου Κατεχάκη – το Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων Τάξης και Ασφάλειας (ΕΚΕΤΑ) της ΕΛΑΣ. Βασικός στόχος του είναι να συντονίζει και να ελέγχει τα σημαντικότερα συμβάντα και τα έκτακτα περιστατικά σε όλη τη χώρα. Το ΕΚΕΤΑ θα οργανώνεται σε τέσσερις τομείς: το Κέντρο Επικοινωνιών, την Αίθουσα Επικοινωνιών, την Κοινή Ομάδα Πληροφοριών και την Αίθουσα Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων, ενώ σε αυτό θα απασχολούνται καθημερινά περίπου 20 αστυνομικοί. Ακόμη, θα έχει εικόνα από δορυφόρους και από τα ελικόπτερα της ΕΛΑΣ, ενώ θα διασυνδέεται με πολλές δημόσιες και άλλες υπηρεσίες.
- Στη λεωφόρο Κατεχάκη προωθείται με ταχύτατους ρυθμούς και από μια ειδική πολυμελή επιτροπή που έχει συσταθεί γι’ αυτό, η ριζική αλλαγή του Πειθαρχικού Δικαίου της ΕΛΑΣ, με κύριο στόχο τη γρήγορη απόταξη των επίορκων αστυνομικών, καθώς και όσων έχουν βίαιη συμπεριφορά. Σύμφωνα με τις προεργασίες της αρμόδιας επιτροπής, θα υπάρχουν "αποτάξεις εξπρές" επίορκων αστυνομικών, μέσα σε 15 ημέρες, οι οποίοι σε δεύτερη φάση μπορεί να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα και σε περίπτωση που δικαιωθούν δικαστικά να επιστρέψουν πάλι στο Σώμα. Ενώ μέχρι τώρα οι αστυνομικοί αυτοί παρέμεναν στις τάξεις της Αστυνομίας, έως ότου περαιωθεί η ποινική και αστική διαδικασία σε βάρος τους. Επιπλέον, τους εσωτερικούς ελέγχους δεν θα αναλαμβάνουν αξιωματικοί από τις υπηρεσίες στις οποίες υπηρετούσαν οι ύποπτοι αστυνομικοί και ελλόχευε ο κίνδυνος συγκάλυψης και συνεννόησης. Οι έρευνες θα διεξάγονται από άλλες ανεξάρτητες υπηρεσίες -πιθανόν αυτές των Εσωτερικών Λειτουργιών. Τέλος, αλλάζει ριζικά και το εκπαιδευτικό σύστημα της ΕΛΑΣ. Όπως ανήγγειλε προ μερικών ημερών ο Υπουργός προστασίας του Πολίτη «ουδείς ανεκπαίδευτος ή ανεπαρκής στη νέα ΕΛΑΣ. Αναβαθμίζεται πρώτα απ’ όλα η Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, κατ’ αναλογία με όσα διέπουν τα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και ιδίως σε ό,τι αφορά στα κριτήρια πρόσληψης και εξέλιξης του διδακτικού προσωπικού και στο περιεχόμενο των σπουδών. Δεύτερον, δίνεται έμφαση στην ειδική εκπαίδευση και τις ασκήσεις και γίνεται υποχρεωτική η τακτική μετεκπαίδευση». Επιπλέον, θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 50% οι βαθμοί των αξιωματικών της ΕΛΑΣ και θα αλλάξει το σύστημα αξιολόγησης και κρίσεων, με αντικειμενικά κριτήρια και με διαρκή βαθμολόγηση κάθε ενέργειας και κάθε συμπεριφοράς των αστυνομικών.
- Ίσως ένα από τα πλέον σημαντικά όσο και ιδιαιτέρως σύνθετα εγχειρήματα είναι η δημιουργία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛΑΣ, που θα αντικαταστήσει την παλιά Ασφάλεια Αττικής. Στόχος της νέας υπηρεσίας – στα πρότυπα του αμερικανικού FBI – είναι η έρευνα για τη δράση κυκλωμάτων σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτήν τη Διεύθυνση θα απορροφηθεί και η παλιά Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, αλλά και η Κρατική Ασφάλεια που θα μετονομασθεί σε Υπηρεσία Προστασίας της Δημοκρατίας. Ακόμη θα δημιουργηθούν ειδικές υπηρεσίες για το ηλεκτρονικό έγκλημα, όπως και μια άλλη που θα έχει στόχο να κτυπήσει τη φοροδιαφυγή, τα κυκλώματα ξεπλύματος χρήματος και της έκδοσης εικονικών τιμολογίων κ.λπ. Θα πρόκειται για το νέο σώμα των «οικονομικών Ράμπο» της ΕΛΑΣ, όπως έχουν ονομασθεί, που θα έχει υποστήριξη από εξειδικευμένα στελέχη της ΕΛΑΣ. Γι’ αυτόν το λόγο ήδη προωθείται η διεξαγωγή διαγωνισμών για την πρόσληψη 15 ειδικών σε χρηματοοικονομικά θέματα, 15 φοροτεχνικών, 15 ατόμων με γνώσεις τραπεζικών εφαρμογών, 15 λογιστών, 7 ηλεκτρολόγων μηχανολόγων, 8 μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, 15 ατόμων με γνώση στη διερεύνηση ψηφιακών πειστηρίων, 6 μηχανικών τηλεπικοινωνιακών δικτύων και 6 με γνώσεις "οικονομικής της υγείας" (ειδίκευση σε αγγλικά πανεπιστήμια), που θα ελέγχουν τις προμήθειες των νοσοκομείων. Όπως εξήγησε προσφάτως ο κος Χρυσοχοΐδης «η νέα υπηρεσία θα δρα πανελλαδικά και θα είναι στην πρωτοπορία αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, με κύρια αντικείμενα το οικονομικό έγκλημα (απάτες, ξέπλυμα χρήματος, μαύρο χρήμα κ.ο.κ.), το ηλεκτρονικό έγκλημα, τα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων και πλαστογράφησης εγγράφων, τη διακίνηση ναρκωτικών, το εμπόριο όπλων, το λαθρεμπόριο τσιγάρων, καυσίμων και κλεψίτυπων ρούχων, την παροχή προστασίας σε μάρτυρες σημαντικών υποθέσεων, τις παραβάσεις της πνευματικής ιδιοκτησίας κ.ά.».
- Η ΕΛΑΣ προχωρά στις πρώτες ενέργειες για τη δημιουργία της Τράπεζας Πληροφοριών της υπό σύσταση Διεύθυνσης Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος, για την οποία έχει ζητηθεί η ενίσχυση με 12 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα "Ψηφιακής Σύγκλισης" του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2007-2013. Σε αυτήν την τεράστια ηλεκτρονική Τράπεζα Πληροφοριών θα εντάσσεται κάθε στοιχείο, κάθε φάκελος, κάθε αρχείο και κάθε πληροφοριακό δελτίο που έχουν οι αξιωματικοί των υπηρεσιών που ασχολούνται με τις ανθρωποκτονίες, τις κλοπές, τους νονούς της νύχτας, το οργανωμένο έγκλημα, αλλά και την τρομοκρατία. Μέχρι τώρα, το αρχείο αυτό υπήρχε σε .τόνους χαρτιού και με πληροφορίες που εξέταζαν αποσπασματικά διάφορες υπηρεσίες. Σε αυτήν την Τράπεζα Πληροφοριών αναμένεται να ενταχθούν – σε ψηφιακή μορφή – περίπου 30.000.000 φάκελοι που έχει η ΕΛΑΣ για πρόσωπα και τις διάφορες παράνομες δραστηριότητες τις τελευταίες δεκαετίες. Πάντως, αστυνομικοί μιλούν «για ένα σημαντικό έργο ψηφιοποίησης των αρχείων της ΕΛΑΣ, που θα αργήσει σημαντικά να ολοκληρωθεί».
Του Β. Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ