Νέοι κανόνες για τη χρήση των Drones στην ΕΕ – Οι προκλήσεις για την Ασφάλεια
Η ΕΕ έθεσε σε ισχύ νέους κοινούς κανόνες που ρυθμίζουν τη χρήση Drones, προκειμένου να εναρμονιστούν τα κράτη μέλη, από 1/1/2021
Στο πλαίσιο των νέων κανόνων που θέτει η ΕΕ για τη χρήση των Drones, μια πρώτη σημαντική αλλαγή, είναι η άρση της διάκρισης μεταξύ επαγγελματικής και ψυχαγωγικής χρήσης, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει και σε αύξηση της χρήσης Drones. Οι νέοι κανόνες, καθιστούν επίσης πιο σαφές το που επιτρέπεται τα πετάνε τα drones, ενώ ταυτόχρονα απλοποιείται ο εντοπισμός των ιδιοκτητών τους.
Ο πολύ γνωστός κατασκευαστικός οίκος drones, DJI, χαιρέτησε τις αλλαγές, ενώ ο Διευθυντής δημοσίων σχέσεων της εταιρείας, Christian Struve, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Ο νέος κανονισμός απλοποιεί τις διαδικασίες και επιτρέπει στους χρήστες που ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα, να μην ανησυχούν για τους κανονισμούς που θα αντιμετωπίσουν.”
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις λοιπόν, ακόμη και τα μικρά Drones θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένα στην εκάστοτε αρμόδια εθνική αρχή πολιτικής αεροπορίας. Αυτό φυσικά γίνεται προκειμένου να διασφαλιστεί ο άμεσος εντοπισμός του ιδιοκτήτη σε περίπτωση μη επιτρεπτής χρήσης ή πλοήγησης σε απαγορευμένο μέρος.
Πλέον οι κανονισμοί προβλέπουν τρεις κατηγορίες στις οποίες κατατάσσονται τα Drones: υψηλή, μεσαία και χαμηλή.
- Drones χαμηλού κινδύνου ή αλλιώς ανοιχτής κατηγορίας, δεν υποχρεούνται σε άδεια, αλλά θα υπόκεινται σε αυστηρούς επιχειρησιακούς περιορισμούς.
- Drones μεσαίου κινδύνου ή αλλιώς ειδικής κατηγορίας είναι υποχρεωμένα να έχουν άδεια από την εθνική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.
- Drones υψηλού κινδύνου ή πιστοποιημένης κατηγορίας είναι υποχρεωμένα να εναρμονίζονται απόλυτα στους κανόνες της πολιτικής αεροπορίας και αυτό θα ισχύει και για τις μελλοντικές πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών με επιβάτες.
Σε ότι αφορά την πρώτη κατηγορία, περιλαμβάνει την πλειονότητα των Drones που προορίζονται για χομπίστες και ψυχαγωγικούς λόγους και θα πρέπει να διαθέτουν την σήμανση CE – που πιστοποιεί τα προϊόντα τα οποία επιτρέπονται να πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση – ενώ θα διακρίνονται σε τρεις επιπλέον υποκατηγορίες:
- A1 – Drones που ζυγίζουν μέχρι 250g, μέγιστη ταχύτητα 19m/s και μέγιστο ύψος πτήσης 120m.
- A2 – Drones, που ζυγίζουν περισσότερο από 250g και φθάνουν μέχρι τα 2kg και θα πρέπει να πετάνε τουλάχιστον 50m σε οριζόντια απόσταση από ανθρώπους.
- A3 – Σε αυτήν την υποκατηγορία εντάσσονται Drones που ζυγίζουν άνω των 2kg και υποχρεούνται κατά την πλοήγηση να απέχουν 150m από κατοικημένες ή εμπορικές περιοχές.
Ο Elliot Corke, Διευθυντής της Global Drone Training, υποστήριξε πως με τους νέους κανονισμούς ίσως δοθεί στον κόσμο η εντύπωση ότι “απλά βγάλτε από την συσκευασία το Drone και ξεκινήστε την πλοήγηση” κάτι που φυσικά δεν ισχύει, γι’ αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά: “θα προτείναμε στους χρήστες να διαβάσουν πρώτα προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και να εξασκηθούν κάπου με ασφάλεια”.
Η πιθανή αύξηση της χρήσης των Drones θα δημιουργήσει σίγουρα νέες προκλήσεις στους υπευθύνους ασφαλείας, επανεξετάζοντας τις διαδικασίες περιμετρικής ασφάλειας εγκαταστάσεων, ειδικά αυτές των κρίσιμων υποδομών, καθώς επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι νέοι κανόνες πιθανόν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμοι και περισσότερο λειτουργικοί στη διαχείριση διαφόρων εκδηλώσεων από ομάδες ασφαλείας.