Νέο τοπίο στην εγκληματικότητα
Η μεταφορά της εγκληματικότητας στην περιφέρεια, η «διάχυση» των εγκλημάτων κι οι νέες μορφές ένοπλων Οργανώσεων «ανοικτής δομής» αποτελούν τα βασικά σημεία στις εντυπωσιακές αλλαγές στο χώρο του εγκλήματος και της τρομοκρατίας.
Μετατόπιση της εγκληματικότητας από την Αττική, στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Ολοένα και πιο συχνή χρήση όπλων και κυρίως καλάσνικοφ, από συμμορίες Ελλήνων και αλλοδαπών κακοποιών. Συνεχής αιφνιδιασμός των αστυνομικών σε επαρχιακές πόλεις από τους κακοποιούς, οι οποίοι αποκεντρώνονται από την Αττική.
Οι μεγάλες ληστείες Τραπεζών στην Αττική μειώθηκαν – και αυξήθηκαν ως εναλλακτική πηγή εσόδων για τους κακοποιούς – οι ληστείες σε σούπερ μάρκετ, μικρά καταστήματα κ.λπ. Συνεχής ανακύκλωση των ποινικών οι οποίοι είτε δεν προφυλακίζονται μετά τη σύλληψή τους είτε παραβιάζουν συνεχώς τις άδειες που τους δίνονται από τους υπεύθυνους των σωφρονιστικών καταστημάτων. Δημιουργία νέων μεγάλων εγκληματικών Οργανώσεων αλλοδαπών κακοποιών και σύσταση ομάδων «τεχνικής υποστήριξης» αυτών που κλέβουν μαζικά Ι.Χ. και τα παραδίδουν στις κεντρικές συμμορίες!
Και επίσης στο χώρο του αντάρτικου πόλης εμφάνιση ένοπλων Οργανώσεων από νεαρούς αντιεξουσιαστές, οι οποίοι παρ’ ότι είναι απολύτως γνωστοί στις διωκτικές αρχές, συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους μέχρι εσχάτων. Διαρκής στρατολόγηση νέων ατόμων από αντιεξουσιαστικές ομάδες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε επαρχιακές πόλεις. Παράλληλα καταγράφεται ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή ποινικών στις Οργανώσεις «επαναστατικής βίας» με αποκορύφωμα την αποστολή από τον 45χρονο ποινικό Βασίλη Παλαιοκώστα του δέματος – βόμβα που σκότωσε τον περασμένο Ιούνιο τον αρχιφύλακα της ΕΛ.ΑΣ. Γιώργο Βασιλάκη.
Αυτές είναι ορισμένες από τις εντυπωσιακές μεταμορφώσεις του εγκλήματος αλλά και της τρομοκρατίας στη χώρα μας, οι οποίες καταγράφονται τους τελευταίους μήνες. Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προσπαθεί να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα, όμως οι προβλέψεις των αξιωματικών της είναι δυσοίωνες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «οι συμμορίες θα αυξάνονται και θα εντείνουν την εγκληματική δραστηριότητά τους, τους επόμενους μήνες. Οι καταδιώξεις και οι αιματηρές συμπλοκές με αστυνομικούς θα γίνονται ολοένα και πιο συχνές Οι κακοποιοί κάνουν επίδειξη ισχύος με τα καλάσνικοφ, όμως πρέπει να πάρουν απάντηση από την πολιτεία. Ταυτόχρονα και στο αντάρτικο πόλης προβλέπουμε ότι ακόμη κι αν εξαρθρωθούν πλήρως οι ένοπλες Οργανώσεις που δρουν σήμερα, υπάρχει η υποδομή στο χώρο των αντιεξουσιαστών ώστε να γίνει με ταχύρυθμες διαδικασίες η στρατολόγηση νέων ατόμων και η δημιουργία νέων Οργανώσεων. Πλέον τους καθοδηγητές των ομάδων αυτών δεν τους ενδιαφέρει η στεγανότητά τους και τα μέλη της να είναι οι μεγάλοι άγνωστοι των αρχών ασφαλείας. Το μόνο στο οποίο επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους είναι να υπάρχει δύναμη πυρός από αναλώσιμους νεαρούς τρομοκράτες.».
Από τις μεγάλες στις μικρές και πολλές ληστείες
Ένα από τα νέα δεδομένα στο χώρο του εγκλήματος είναι η διάχυση της εγκληματικής δραστηριότητας σε επαρχιακές πόλεις, αλλά και η «αντικατάσταση» των μεγάλων ληστειών σε τράπεζες της Αττικής από πολλαπλάσιες ληστείες καταστημάτων, περιπτέρων κ.λπ., με το «άθροισμα» της λείας των συμμοριών να παραμένει δηλαδή ουσιαστικά το ίδιο.
Έντονη είναι λοιπόν η μεταφορά της εγκληματικότητας σε στόχους μικρότερου «βεληνεκούς», με σημαντική αύξηση να παρουσιάζουν οι ληστείες σε σούπερ μάρκετ, περίπτερα και μικρά καταστήματα. Είναι χαρακτηριστικά τα στατιστικά στοιχεία του Ιανουαρίου, που αφορούν στο 2010 και το 2011: Στην Αττική οι ληστείες σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μειώθηκαν από 36 σε 5, ενώ στα σουπερμάρκετ, τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, τα καταστήματα ψιλικών κ.ά. μειώθηκαν μεν από 146 σε 115, όμως παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Ακόμη εντυπωσιακή αυξηση παρουσιάζεται στις κλοπές και στις διαρρήξεις σε σπίτια. Τον Ιανουάριο του 2009 είχαν σημειωθεί 1470, 1676 τον ίδιο μήνα του 2010 ενώ τον Ιανουάριο του 2011 ο αριθμός αυτός εκτοξεύθηκε στα 1917 σχετικά συμβάντα. Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αποδίδουν μέρος αυτής της αύξησης στο νέο σύστημα αυτόματης ηλεκτρονικής καταγραφής όλων των συμβάντων του αστυνομικού δελτίου «χωρίς να δίνεται η δυνατότητα σε διοικητές αστυνομικών τμημάτων να αποκρύπτουν κλοπές και ληστείες, όπως συνέβαινε κατά κόρο μέχρι το πρόσφατο παρελθόν.».
Σύμφωνα με τα στελέχη των αρχών ασφαλείας, η μετατόπιση από τους μεγάλους στους μικρούς στόχους έχει συμβεί για δύο λόγους. Πρώτον, λόγω των μέτρων ασφαλείας που έλαβαν σχεδόν όλες οι τράπεζες στα περισσότερα από τα υποκαταστήματα που έχουν στην Αθήνα. Τα μέτρα αυτά αφορούν κυρίως στον έλεγχο πρόσβασης στο εσωτερικό της τράπεζας. Δεύτερος βασικός παράγοντας είναι η δημιουργία της ομάδας ΔΙΑΣ με 2000 μοτοσικλετιστές, οι οποίοι σαρώνουν καθημερινά όλους τους δρόμους της Αττικής – και όχι μόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα ΔΙΑΣ λόγω ακριβώς αυτής της ευελιξίας της, έχει μειώσει το μέσο χρόνο απόκρισης των αστυνομικών δυνάμεων σε περιπτώσεις ληστειών ή σοβαρών εγκληματικών ενεργειών από 8 έως 10 λεπτά, σε μόλις 2ή 3 λεπτά. Αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα των αρχών ασφαλείας, ενώ παράλληλα δημιουργεί προβληματισμό στους κακοποιούς οι οποίοι εχουν αντιληφθεί ότι σε κάθε απόπειρα ληστείας η πιθανότητα να βρεθούν αντιμέτωποι με αστυνομικούς αυξάνεται πλέον επικίνδυνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα ΔΙΑΣ στην ολιγόμηνη λειτουργία της έχει προχωρήσει σε 2.232 συλλήψεις, εξάρθρωσε 34 εγκληματικές Οργανώσεις και ανταποκρίθηκε με επιτυχία σε 9 συμπλοκές με καλάσνικοφ". Όμως η 10η συμπλοκή, αυτή δηλαδή που συνέβη στου Ρέντη την 1η Μαρτίου 2011 απέβη μοιραία, με το θάνατο των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ από πυρά αλλοδαπών κακοποιών.
Μετατόπιση στην περιφέρεια
Έτσι λοιπόν οι κακοποιοί της Αττικής ως μη έχοντας άλλη λύση «μεταναστεύουν» στην επαρχία με διαδοχικές ληστείες σε περιφερειακά υποκαταστήματα τραπεζών. Εκεί έχουν ως συγκριτικό πλεονέκτημα ότι δεν υπάρχει επιφυλακή και ετοιμότητα των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων, καθώς και ότι είναι σχετικά εύκολος ο τρόπος διαφυγής τους. Όπως προκύπτει από την περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων αυτών των ληστειών, τα περισσότερα από τα Ι.Χ. που χρησιμοποιούν οι δράστες έχουν κλαπεί από την περιοχή της Αττικής. Ακόμη έχει διαπιστωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι κακοποιοί σε αυτές τις ληστρικές «εκδρομές» τους, φροντίζουν να νοικιάζουν κατοικίες κοντά στον τόπο των ληστειών για ένα – δύο βράδια, προκειμένου έτσι να διευκολύνονται στις κινήσεις τους και κυρίως στη διαφυγή τους. Ενδεικτικό αυτής της μετατόπισης της εγκληματικότητας από το κέντρο προς την περιφέρεια είναι ότι το 2010 πραγματοποιήθηκαν μόλις 168 ληστείες σε τράπεζες στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, σε αντίθεση με το 2009 που είχαν σημειωθεί 277. Πρόκειται για το μικρότερο αριθμό ληστειών σε τράπεζες, που έχουν καταγραφεί από το 2003 και το 2006 όταν είχαν γίνει 171 και 169 ληστείες αντίστοιχα. Όμως όσες ληστείες «λείπουν» από την Αθήνα. βρίσκονται στην επαρχία. Έτσι λοιπόν το 2010 σημειώθηκαν στη Στερεά Ελλάδα 33 ληστείες τραπεζών και στην Πελοπόννησο 31 ληστρικές επιθέσεις σε υποκαταστήματα πιστωτικών ιδρυμάτων.
Σημειώνεται ότι ένα από «κενά» που εκμεταλλεύονται οι συμμορίες κακοποιών στις επαρχιακές πόλεις και μεταφέρουν εκεί τη δράση τους, είναι οι ελλείψεις προσωπικού. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τα κενά αυτά είναι της τάξης του 18,5% στην Κόρινθο, 19,5% στην ¶ρτα, 16% στη Φθιώτιδα, 19,4% στη Φωκίδα και 26,6% στην Ευρυτανία.
Συμμορίες ανεξέλεγκτης βίας
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. αυτήν την περίοδο λυμαίνονται τις επαρχιακές πόλεις περίπου 12-13 συμμορίες Ελλήνων και αλλοδαπών ποινικών, που έχουν βάσεις κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Οι συμμορίες αυτές έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά στη δράση τους, που έχουν προβληματίσει ιδιαίτερα τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. Πιο συγκεκριμένα, είναι πάνοπλοι και κυρίως με καλάσνικοφ. Δεν διστάζουν να παρατείνουν το χρόνο παραμονής τους σε τράπεζες προκειμένου να ανοίξουν τα χρηματοκιβώτια που έχουν το σύστημα της χρονοκαθυστέρησης και έτσι να αυξήσουν εντυπωσιακά τη λεία τους. Μάλιστα σε περίπτωση που καταφθάσουν αστυνομικές δυνάμεις, σε αρκετές περιπτώσεις έχουν κρατήσει ομήρους υπαλλήλους της τράπεζας ή πελάτες. Τέλος, σε τουλάχιστον 15 περιπτώσεις κατά την τελευταία διετία δεν διστάζουν να πυροβολήσουν εναντίον αστυνομικών που τους καταδιώκουν. Μάλιστα από την ανάλυση τέτοιου είδους περιστατικών έχει διαπιστωθεί ότι πολλές από τις φονικές «ενέδρες» κατά αστυνομικών γίνονται για λόγους αντεκδίκησης «σαν να έχουν οι συμμορίες πόλεμο με την ΕΛ.ΑΣ.», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ανώτατος αξιωματικός των αρχών ασφαλείας. Οι κακοποιοί έχουν χρόνο και τρόπο διαφυγής, όμως σε αρκετές περιπτώσεις όπως σε αυτή του μακελειού στου Ρέντη στις αρχές Μαρτίου ή τους πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών έξω από τη Λιβαδειά από την «ομάδα Παλαιοκώστα» στις αρχές Φεβρουαρίου, στήνουν καρτέρι στους αστυνομικούς για να τους γαζώσουν με καλάσνικοφ. Και αυτός ο πόλεμος της ΕΛ.ΑΣ. με τις συμμορίες αναμένεται να λάβει νέες διαστάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν τον προβληματισμό τους, γιατί οι περισσότεροι από τους κακοποιούς που συνθέτουν ή πλαισιώνουν αυτές τις συμμορίες είχαν συλληφθεί τα τελευταία χρόνια αλλά είτε δεν προφυλακίστηκαν λόγω και των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων για την αποσυμφόρηση των φυλακών είτε παραβίασαν άδειες που τους δόθηκαν από τους υπευθύνους σωφρονιστικών καταστημάτων. Είναι χαρακτηριστική η δράση μιας πενταμελούς σπείρας κακοποιών που λήστεψαν στα τέλη Φεβρουαρίου τράπεζα και κατάστημα των ΕΛΤΑ στο Μώλο Φθιώτιδας και ύστερα γάζωσαν με Καλάσνικοφ τους αστυνομικούς που τους κατεδίωκαν. Όπως διαπιστώθηκε, όλα τα μέλη της συμμορίας είχαν εμπλακεί στο παρελθόν σε ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών. Είχαν συλληφθεί και προφυλακιστεί, αλλά βρίσκονταν εκτός φυλακής είτε με περιοριστικούς όρους είτε παραβιάζοντας την άδεια που τους δόθηκε από τη φυλακή. Μάλιστα ένας από αυτούς, Αλβανικής καταγωγής, είχε συλληφθεί τους τελευταίους μήνες για φόνο στην Καρδίτσα, για ανταλλαγή πυροβολισμών με ομοεθνείς του στη Αθήνα και για παράνομη οπλοκατοχή, αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος!
Σύγχρονες τεχνολογίες στην υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ.
Σημειώνεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. τις τελευταίες εβδομάδες εφαρμόζει ειδικό σύστημα ηλεκτρονικής χαρτογράφησης της αλβανικής αλλά και της γεωργιανής μαφίας. Μέσω ειδικού λογισμικού οι αστυνομικοί έχουν συνεχή ροή πληροφοριών για τις κινήσεις αλλοδαπών κακοποιών που δρουν εντός και εκτός Αττικής και κατευθύνουν αντιστοίχως τις ενέργειές τους. Επιπλέον, για την αντιμετώπιση αυτών των συμμοριών έχει ζητηθεί η συνδρομή της Europol, η οποία μέσω του ειδικού ηλεκτρονικού συστήματος COPPER δίνει πληροφορίες για τη δράση 42 "μητρικών" εγκληματικών Οργανώσεων της Αλβανίας, αλλά και τον τρόπο που γίνεται το ξέπλυμα χρήματος. Στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα εντάσσονται όλα τα δεδομένα από τη δράση αλλοδαπών κακοποιών, τα στοιχεία 180 Αλβανών δραπετών από τις ελληνικές φυλακές, ενημερωτικά έγγραφα αλβανικών υπηρεσιών, αναλύσεις από παρακολούθηση σταθερών και κινητών τηλεφώνων αλλά και από διερεύνηση των τραπεζικών λογαριασμών. Ακόμη, με τον ίδιο αυτόματο τρόπο εισάγονται στον ηλεκτρονικό καταγραφέα της αλβανικής μαφίας όλα τα στοιχεία – μαρτυρίες, υλικό από κάμερες, αποτυπώματα κ.λπ. – από τις επιθέσεις των συμμοριών για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις συμμετοχής αλλοδαπών.
Εντυπωσιακές αλλαγές στη δομή του αντάρτικου πόλης
Όμως και στο χώρο του εγχώριου αντάρτικου πόλης παρουσιάζονται εντυπωσιακές μεταβολές. Οι κυριότερες εντοπίζονται στη δομή των ενόπλων Οργανώσεων, στη διαδικασία στρατολόγησης και στην αναμέτρηση των ομάδων αυτών με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Η πιο χαρακτηριστική αλλαγή εντοπίζεται στο εσωτερικό των οργανώσεων. Την περίοδο 1975-2002 οι δημιουργοί και τα ηγετικά στελέχη της 17Ν και του Ε.Λ.Α. είχαν κύριο μέλημα να στρατολογούν άτομα κυρίως από Οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, με μοναδικό κριτήριο να μην έχουν γίνει αντιληπτοί από τις διωκτικές αρχές. Οι καθοδηγητές των Οργανώσεων διάλεγαν «παιδιά της διπλανής πόρτας» με ιδιαίτερα προσεκτικές διαδικασίες «στρατολόγησης» και μύησης στα μυστικά των ένοπλων ομάδων. Μάλιστα, σε περίπτωση όπου ένας εξ αυτών καθίστατο από κάποιο τυχαίο περιστατικό ή από κάποια μεθοδική ενέργεια της Αστυνομίας, ύποπτος, αμέσως αποκοβόταν από την υπόλοιπη Οργάνωση και σταματούσε η δραστηριότητά του. Ακόμη, στις ένοπλες Οργανώσεις υπήρχε μία «μίξη» παλαιότερων και νεότερων μελών. Τέλος, τα μέλη των οργανώσεων συνέχιζαν κανονικά την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή προκειμένου να μην κινούν τις υποψίες των αστυνομικών.
Αντιθέτως, οι νεότεροι οργανωτές ένοπλης δράσης στην Ελλάδα έχουν εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις. Προχώρησαν στις μαζικές στρατολογήσεις νεαρών αντιεξουσιαστών ηλικίας 19 έως 23 ετών, οι οποίοι αρχικά συμμετείχαν σε ομάδες που προχωρούσαν σε εμπρησμούς και μετά αναβάθμισαν τη δράση τους με την τοποθέτηση βομβών αλλά και την αποστολή των δεμάτων – βομβών. Οι περισσότεροι από τους νεαρούς αντιεξουσιαστές που πλαισίωσαν τις νέες ένοπλες Οργανώσεις και κυρίως τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» είναι γνωστοί στις διωκτικές αρχές κι έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψής τους, από τους οποίους αρκετοί έχουν συλληφθεί. Μάλιστα ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη για ένα μέρος των βομβιστικών επιθέσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η προαναφερόμενη ένοπλη ομάδα. Όμως τα μέλη της οργάνωσης κάθε άλλο παρά αποκόπηκαν από τη δράση της. Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. «συνεχίζουν να προχωρούν σε βομβιστικές επιθέσεις μέχρι εσχάτων. Μέχρι έως ότου συλληφθεί και ο τελευταίος από αυτούς». Επιπλέον αυτοί οι νεαροί αντιεξουσιαστές φεύγουν από τα σπίτια τους, εξαφανίζονται από προσώπου γης και για αυτούς ενεργοποιείται ένα άριστα οργανωμένο «σύστημα υπόθαλψης» το οποίο χρηματοδοτείται από το επονομαζόμενο «επαναστατικό ταμείο». Όπως έχει προκύψει από τις τελευταίες ενέργειες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, τα μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» έχουν ενοικιάσει τους τελευταίους μήνες περισσότερα από 20 καταλύματα, ενώ τα έξοδα της Οργάνωσης υπολογίζονται σε εκατόν χιλιάδες ευρώ ετησίως.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησης είναι ότι λόγω μείωσης του επονομαζόμενου «επαναστατικού δυναμικού» αλλά και λόγω επιχειρησιακών αδυναμιών, οι ελληνικές ένοπλες Οργανώσεις «αντιεξουσιαστικού χαρακτήρα» υιοθετούν τη μέθοδο δράσης με την αποστολή των δεμάτων – βομβών. ΜΊα μέθοδο που είχαν ακολουθήσει στην Ιταλία οι οργανώσεις ίδιας δομής και προέλευσης, που εμφανίσθηκαν ως «διάδοχοι των Ερυθρών Ταξιαρχιών». Στο παρελθόν ουδέποτε η 17Ν, ο Ε.Λ.Α. και άλλες Οργανώσεις είχαν εφαρμόσει τέτοιες μεθόδους επιθέσεων.
Δεσμοί μεταξύ ποινικών και αντάρτικου πόλης
Ένα τρίτο σημείο διαφοροποίησης στο νέο «αντάρτικο πόλης» είναι η διαρκώς αυξανόμενη εμπλοκή ποινικών σε αυτό. Την περίοδο 1975 -2000 είχαν παρουσιαστεί τέτοιου είδους αποσπασματικές συνεργασίες με την τοποθέτηση βόμβας από τον ποινικό Ζαχαρία Βιβιλάκη για λογαριασμό ένοπλης ομάδας (αποτύπωμά του βρέθηκε σε άσκαστη βόμβα που τοποθετήθηκε στο υποκατάστημα της Αμέρικαν Εξπρές επί της λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι, στις 8/1/1997). Ακόμη, όπως διαπιστώθηκε εκ των ύστερων, μέλη της οργάνωσης «Αντικρατική Πάλη» που έδρασε στα μέσα της δεκαετίας του 80 είχαν ποινικό παρελθόν, κυρίως με τη διάπραξη κλοπών αυτοκινήτων. Όμως αυτό που συμβαίνει την τελευταία τριετία θεωρείται ότι δεν έχει προηγούμενο. Οι επαφές ποινικών και μελών «επαναστατικών Οργανώσεων» πυκνώνουν. Ένα σαφές δείγμα είναι η εμπλοκή – με βάση πόρισμα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων – του 45χρονου καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα στην αποστολή του δέματος – βόμβα που σκότωσε τον Ιούνιο του 2010 τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. Γιώργο Βασιλάκη, υπασπιστή του τότε Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Ακόμη υπολογίζεται ότι δύο μεγαλονονοί της νύχτας παραδίδουν οπλισμό και χρηματοδοτούν ένοπλες Οργανώσεις. Επιπλέον, άλλοι 4-5 κακοποιοί εμφανίζονται να διατηρούν επαφές με αντιεξουσιαστές που έχουν καταλυτικό ρόλο στη «νέα γενιά τρομοκρατών». Για αυτόν το λόγο, σχεδόν σε όλες τις τελευταίες προκηρύξεις των ένοπλων ομάδων υπάρχουν αναφορές σε κινήσεις και δηλώσεις γνωστών ποινικών. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι σε μία από τις τελευταίες προκηρύξεις της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» υπήρξε σχόλιο για την εξέλιξη της δίκης για την απαγωγή του επιχειρηματία Περικλή Παναγόπουλου, τον Ιανουάριο του 2009. Στο κείμενο γινόταν απόπειρα υπεράσπισης ποινικών κατηγορουμένων σε αυτήν την υπόθεση.
Τέλος, μία άλλη σημαντική παράμετρος της διαφοροποίησης είναι στο περιεχόμενο των προκηρύξεων. Τα κείμενα της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» είναι τελείως απολιτίκ, ασκείται κριτική στους «μικροαστούς» και στη σύγχρονη καταναλωτική ζωή, ενώ υπάρχει εμμονή στην κριτική και τη στόχευση των αστυνομικών, των υπευθύνων των σωφρονιστικών καταστημάτων, αλλά και των δικαστικών. Με όλες τις θεωρητικές αναλύσεις να κρίνονται από τους αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ως «μικρού βεληνεκούς».
Του Β.Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ