Νέες θύρες ασφαλείας στις τράπεζες
Ένα ισχυρό σύστημα θυρών ασφαλείας μπορεί να αποτρέψει την είσοδο των ληστών μέσα σε ένα κατάστημα τράπεζας και ως εκ τούτου να μειώσει τις πιθανότητες πραγματοποίησης ληστείας.
Μια νέα τάση λοιπόν στο συγκεκριμένο τομέα έχει κάνει εμφανή την παρουσία της με αρκετά θετικές προοπτικές.
Το τελευταίο διάστημα έχουμε διαπιστώσει ότι όλο και περισσότερα τραπεζικά υποκαταστήματα εφοδιάζονται με νέου τύπου ειδικές θύρες ασφαλείας, που αποτελούνται από ένα κουβούκλιο ανάμεσα σε μία εξωτερική και μία εσωτερική θύρα. Οι νέες αυτές λύσεις αντικαθιστούν σταδιακά σε πολλά υποκαταστήματα κάποιες παλιές και δύσχρηστες θύρες κυκλικού τύπου, που και ασφαλείς δεν ήταν όσο θα έπρεπε, αλλά και μη λειτουργικές. Η νέα αυτή τάση είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό και από ότι φαίνεται κάνει δυναμικά και την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά.
Ιστορία
Εντρυφώντας βέβαια λίγο παραπάνω στο θέμα, θα ανακαλύψουμε ότι αυτή η τάση δεν είναι τόσο πρόσφατη όσο ίσως αρχικά νομίζει κανείς. Μπορεί να έχει επανέλθει τώρα στο προσκήνιο λόγω των αυξημένων επιθέσεων που γίνονται εναντίον τραπεζών, αλλά παρόμοια συστήματα θυρών τοποθετούνταν και τις προηγούμενες δεκαετίες σε καταστήματα όχι μόνο τραπεζικά, αλλά και σε άλλους δημόσιους χώρους. Γνωστά και με την ονομασία ανεμοφράκτες, είχαν ως κύριο ρόλο αυτό που αναδεικνύεται και από το όνομά τους, δηλαδή την προστασία των εσωτερικών χώρων από δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες. Η αύξηση όμως των κρουσμάτων ληστειών σε τράπεζες, οδήγησε πολλές εταιρείες συστημάτων ασφαλείας να χρησιμοποιήσουν σαν αρχική βάση τους παλιούς συμβατικούς ανεμοφράκτες και να τους μετατρέψουν σε ειδικές θύρες ασφαλείας. Έτσι, χωρίς να παραγκωνίζεται ο αρχικός τους σκοπός που ήταν η προστασία του εσωτερικού περιβάλλοντος από τα στοιχεία της φύσης, αναδύεται πλέον και μια άλλη πτυχή της χρηστικότητάς τους, που είναι η προστασία του καταστήματος από παράνομες ανθρώπινες ενέργειες.
Τεχνολογία
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλλαγές θυρών ασφαλείας, ανάλογα με το τι θέλει να πληρώσει ο τελικός χρήστης – και εν προκειμένω οι τράπεζες. Το βασικό μοντέλο που χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον στις περισσότερες ελληνικές τράπεζες, αποτελείται από ένα κουβούκλιο το οποίο έχει δύο θύρες, μία εξωτερική και μία εσωτερική. Δίπλα σε κάθε θύρα υπάρχει ένα ειδικό μπουτόν, το οποίο πρέπει να πατήσει ο πελάτης για να ανοίξει η αντίστοιχη πόρτα. Το σύστημα των δύο θυρών συνδέεται με ειδική καλωδίωση με έναν κεντρικό πίνακα, για τις ρυθμίσεις και τους αυτοματισμούς της πόρτας. Επίσης, στο σύστημα συμπεριλαμβάνεται και μία κονσόλα χειρισμού, της οποίας τον έλεγχο έχει κάποιος υπάλληλος της τράπεζας. Οι αυτόματες πόρτες ασφαλείας έχουν διαφορετικά προγράμματα λειτουργίας, ανάλογα με το επιθυμητό επίπεδο ασφαλείας αλλά και την κατάσταση λειτουργίας του καταστήματος (εντός ή εκτός ωραρίου συναλλαγών, τροφοδοσία ATM, διακίνηση χρηματαποστολών). Σημειώνεται ότι το σύστημα έχει όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας, ούτως ώστε σε μία έκτακτη κατάσταση να είναι εφικτή η ασφαλής εκκένωση του καταστήματος από τους ανθρώπους που βρίσκονται εντός. Υπάρχουν βέβαια και πιο ακριβές εκδόσεις, που διαθέτουν ειδικά συστήματα ανίχνευσης επικίνδυνων μεταλλικών αντικειμένων και το κουβούκλιό τους απαρτίζεται από αλεξίσφαιρα τζάμια. Όμως αυτά τα συστήματα χαρακτηρίζονται από υψηλότερο κόστος και παράλληλα έχουν μειονεκτήματα. Το πιο σημαντικό – το οποίο εξαρτάται άμεσα από τον αριθμό των πελατών που εξυπηρετεί το κατάστημα – είναι ότι ο ανιχνευτής μετάλλων που όμως μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ουρές στην είσοδο του καταστήματος και φυσικά να δυσαρεστήσει τους πελάτες, που απλώς έρχονται στην τράπεζα για να διεκπεραιώσουν μία υπόθεσή τους. Επίσης, ανάλογα με το κατάστημα υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης διπλής πόρτας ασφαλείας, όπου η μία να χρησιμοποιείται για την είσοδο και η άλλη για την έξοδο των πελατών.
Κατασκευή
Η κατασκευή ενός συστήματος πόρτας ασφαλείας απαιτεί αρκετές παρεμβάσεις στο εσωτερικό του καταστήματος. Η δυσκολία είναι μεγαλύτερη όταν το κατάστημα είναι ήδη σε λειτουργία, σε αντίθεση με ένα νέο κατάστημα το οποίο βρίσκεται σε φάση κατασκευής. Σημαντικό ρόλο παίζει και η τεχνογνωσία των συνεργείων που θα αναλάβουν να εγκαταστήσουν το σύστημα, καθώς και η προεργασία που έχει γίνει στο στάδιο της μελέτης και προετοιμασίας. Τα διάφορα τμήματα των θυρών και του κουβουκλίου έρχονται προκατασκευασμένα και εκείνο που απομένει να γίνει στο χώρο του καταστήματος είναι η τελική συναρμογή τους. Ένα συνεργείο απαρτιζόμενο από έμπειρους τεχνίτες μπορεί να ολοκληρώσει την εργασία μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, ώστε να μη διαταραχτεί η απρόσκοπτη λειτουργία της Τράπεζας. ¶λλο ένα σημαντικό στάδιο της κατασκευής είναι και οι ηλεκτρολογικές καλωδιώσεις που πρέπει να υλοποιηθούν και οι οποίες συνδέουν τα διάφορα τμήματα του συστήματος (θύρες, πίνακας αυτοματισμού, κονσόλα ελέγχου).
Συνοψίζοντας, είναι σαφές ότι η εγκατάσταση ενός παρόμοιου συστήματος ελέγχου πρόσβασης συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της ασφάλειας των τραπεζικών υποκαταστημάτων και βελτιώνει τόσο το επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πελάτες, αλλά και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων.
Αυτό άλλωστε, όπως έχει παρατηρηθεί από την εγκατάσταση των συστημάτων αυτών σε χώρες της Ευρώπης αλλά και στις Η.Π.Α, είχε σαν αποτέλεσμα σημαντική μείωση του αριθμού των ληστειών.
Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας , τις νέες θύρες ασφαλείας αναλαμβάνει να εγκαταστήσει στις τράπεζες η εταιρία Χ.ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΑΒΕΕ, στα πλαίσια της συνεργασίας της με την εταιρία RITZENTHALER.