Μονάδα GSM/GPRS: Ένα απαραίτητο εξάρτημα για την ασφάλειά σας
Για την ορθή αγορά και εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι ή κενά που μπορεί να υφίστανται και να αποτελέσουν δυνητικά το «πάτημα» που αναζητεί ο επίδοξος διαρρήκτης.
του Δημήτρη Μητρόπουλου
Γενικός Διευθυντής της iSecurity – www.isecurity.gr
Ένας τέτοιος κίνδυνος σχετίζεται με την πιθανή (υπό προϋποθέσεις) αδυναμία επικοινωνίας του συστήματος συναγερμού με το Κέντρο Λήψης Σημάτων.
Η προστασία του ιδιοκτήτη από τον κίνδυνο αυτό, δηλαδή η προστασία σε περίπτωση αδυναμίας επικοινωνίας του συστήματος συναγερμού με το Κέντρο Λήψης Σημάτων – ανεξάρτητα από τις πιθανές αιτίες που τον έχουν προκαλέσει – εξασφαλίζεται πλήρως από την εγκατάσταση μιας μονάδας GSM/GPRS.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά και ας δούμε αρχικά τι είναι η μονάδα GSM/GPRS και ποια είναι η βασική λειτουργία της.
Τι είναι η μονάδα GSM/GPRS
Καταρχάς, σημειώνουμε πως GSM είναι το δίκτυο που χρησιμοποιεί η κινητή τηλεφωνία για τη μετάδοση φωνής, ενώ GPRS είναι το δίκτυο που χρησιμοποιεί η κινητή τηλεφωνία για τη μεταφορά δεδομένων.
Με λίγα λόγια, η μονάδα GSM/GPRS είναι η συσκευή μέσω της οποίας γίνεται η επικοινωνία ενός συστήματος συναγερμού με το ΚΛΣ όταν δεν υπάρχει τηλέφωνο.
Γιατί είναι απαραίτητη η μονάδα GSM/GPRS
Σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα συναγερμού, η μονάδα GSM/GPRS είναι απαραίτητη για τους εξής λόγους:
- Σήμερα, όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι χρησιμοποιούν στις νέες γραμμές ευρυζωνικά δίκτυα, δηλαδή voip τηλεφωνία (αλλά και οι παλιές γραμμές σταδιακά ενσωματώνουν τη voip τεχνολογία). Για το λόγο αυτό, στις περιπτώσεις διακοπής ρεύματος, το τηλέφωνο δεν λειτουργεί και κατά συνέπεια, το σύστημα συναγερμού δεν έχει τρόπο να επικοινωνήσει με το Κέντρο Λήψης Σημάτων.
- Το τελευταίo διάστημα, ολοένα και συχνότερα, οι διαρρήκτες κόβουν τα καλώδια του τηλεφώνου για να εμποδίσουν την επικοινωνία του συστήματος συναγερμού με το Κέντρο Λήψης Σημάτων.
- Ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος μπορεί να έχει βλάβη, οπότε και πάλι υπάρχει αδυναμία επικοινωνίας του συστήματος συναγερμού με το Κέντρο Λήψης Σημάτων.
Και στις τρείς παραπάνω περιπτώσεις, η ενσωμάτωση μιας μονάδας GSM/GPRS εξασφαλίζει τον ιδιοκτήτη από την αδυναμία αποστολής σήματος του συστήματός του προς το Κέντρο Λήψης Σημάτων.
Σύγκριση των δικτύων GSM και GPRS
- To GPRS είναι ταχύτερο και πιο οικονομικό μέσο επικοινωνίας διότι βασίζεται στο internet.
- Με το GPRS, υπάρχει η δυνατότητα χειρισμού από απόσταση.
- Το GSM έχει πιο ισχυρό σήμα, ακόμα και σε δύσκολες περιοχές που το GPRS δεν έχει σήμα. Όταν δεν υπάρχει σήμα GPRS, η επικοινωνία γίνεται αναγκαστικά μέσω GSM.
Κριτήρια επιλογής μονάδας GSM/GPRS:
- Η μονάδα GSM/GPRS θα πρέπει να είναι ίδιας μάρκας με το συναγερμό.
Σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα συναγερμού, τα διάφορα μέρη που απαρτίζουν το σύστημα έχουν φτιαχτεί έτσι ώστε να συνεργάζονται με απόλυτη αρμονία μεταξύ τους. Το ίδιο ισχύει και για τη μονάδα GSM/GPRS ως μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος συναγερμού.
Στις περιπτώσεις αυτές, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απώλειας πληροφοριών από την κεντρική μονάδα του συναγερμού και το Κέντρο Λήψης Σημάτων θα λάβει όλες τις απαραίτητες και χρήσιμες πληροφορίες.
Φυσικά, υπάρχουν και universal μονάδες GPRS, όμως δεν αποτελούν ενδεδειγμένη λύση διότι οι δυνατότητες τους περιορίζονται στην αποστολή του σήματος της διάρρηξης ή του όποιου προβλήματος.
Επίσης, οι πιο πολλές universal μονάδες GPRS δεν μπορούν να έχουν ταυτόχρονη σύνδεση με τη μονάδα του συναγερμού και τη γραμμή του τηλεφώνου.
Συνέπεια αυτού είναι πως ο διαρρήκτης μπορεί, μέσω της γραμμής του τηλεφώνου να παρακάμψει τη μονάδα GPRS και η τελευταία να μην στείλει σήμα στο Κέντρο Λήψης Σημάτων ακόμα και όταν ο διαρρήκτης εισέλθει στο χώρο και ενεργοποιηθεί ο συναγερμός!
Για το λόγο αυτό, οι σύγχρονες μονάδες GPRS συνδέονται σειριακά με τη μονάδα του συναγερμού και δεν επηρεάζονται από αυξομειώσεις της τάσης του τηλεφώνου.
- Η μονάδα GSM/GPRS θα πρέπει να υποστηρίζεται από εφαρμογή για smartphones
Μέσω της εφαρμογής για smartphones, υπάρχει η δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου και χειρισμού.
Με τις τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων ετών, οι μονάδες GPRS μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ασφαλή απομακρυσμένη επικοινωνία μέσω κινητού.
Τα universal μοντέλα που κάνουν την ίδια δουλειά δεν είναι πιστοποιημένα και ασφαλή ως προς τον τρόπο της επικοινωνίας τους με την κεντρική μονάδα του συναγερμού και κινδυνεύουν από εξωτερικές επιθέσεις.
Αλλά για να είναι ασφαλής η επικοινωνία με το συναγερμό και να μην υπάρχει δυνατότητα υποκλοπής πληροφοριών, πρέπει να είναι ίδια μάρκα με το συναγερμό.
Επίσης, οι μονάδες GPRS με δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου και χειρισμού, έχουν και τη δυνατότητα αποστολής notifications προς το κινητό. Η λειτουργία αυτή είναι χρήσιμη στις περιπτώσεις που ο κάτοχος του κινητού βρίσκεται σε περιοχή που δεν πιάνει σήμα τηλεφωνίας (αλλά ταυτόχρονα είναι συνδεδεμένος σε κάποιο wifi), με αποτέλεσμα να μην μπορεί το Κέντρο Λήψης Σημάτων να επικοινωνήσει μαζί του για να τον ενημερώσει. Στις περιπτώσεις αυτές, ο ιδιοκτήτης θα λάβει notification από τη μονάδα GPRS ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη ύπαρξη σήματος.
- Η μονάδα GSM/GPRS θα πρέπει να έχει ξεχωριστή μπαταρία
Η ύπαρξη ξεχωριστής μπαταρίας διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της μονάδας GSM/GPRS στις περιπτώσεις που η μονάδα του συναγερμού έχει απενεργοποιηθεί.
Στις περιπτώσεις που αποφορτιστεί πλήρως η μπαταρία του συναγερμού με αποτέλεσμα την απενεργοποίησή του, η μπαταρία της μονάδας GPRS θα ενεργοποιηθεί και το Κέντρο Λήψης Σημάτων θα λάβει μέσω της μονάδας GPRS, την αναγκαία ενημέρωση σχετικά με την παύση λειτουργίας του συναγερμού.
Η μονάδα GPRS θα στείλει το απαραίτητο σήμα στο Κέντρο Λήψης Σημάτων ακόμα και σε περιπτώσεις, όπου για τον οποιοδήποτε λόγο ο διαρρήκτης εισέλθει στο χώρο χωρίς να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός και επιδιώξει να απενεργοποιήσει τη μονάδα του συναγερμού.
- Η μονάδα GSM/GPRS θα πρέπει να υποστηρίζει δίκτυο από 3G και πάνω.
Το ζητούμενο στα σύγχρονα συστήματα συναγερμού είναι η ταχύτερη δυνατή επικοινωνία και οι όσο το δυνατόν περισσότερες δικλείδες ασφαλείας για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας τους.
Για το λόγο αυτό, μία μονάδα GSM/GPRS θα πρέπει να υποστηρίζει δίκτυο τουλάχιστον 3G και πάνω.
Για τους παραπάνω λόγους, ένα ολοκληρωμένο σύστημα συναγερμού θα πρέπει απαραιτήτως να περιέχει και μία μονάδα GSM/GPRS, η οποία να ικανοποιεί και τα τέσσερα (4) προαναφερόμενα κριτήρια.