Μηνύματα Αισιοδοξίας
Για ακόμα μια φορά το συνέδριο Security Project που διοργανώθηκε στις 26 και 27 Μαΐου στην Αθήνα -για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικό ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες του τεύχους- αποτέλεσε μια πολύ καλή ευκαιρία για όλους τους ανθρώπους του περιοδικού, να έρθουμε σε πρόσωπο-με-πρόσωπο επαφή με πολλά στελέχη της αγοράς των συστημάτων και των εταιριών παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, υπευθύνους σε οργανισμούς που λαμβάνουν αποφάσεις για τα θέματα ασφάλειας, εγκαταστάτες υλοποίησης τεχνολογικών έργων και άλλους ανθρώπους του ευρύτερου τομέα της ασφάλειας.
Η ευκαιρία αυτή μας επέτρεψε να αφουγκραστούμε καλύτερα το κλίμα της αγοράς, να μάθουμε για τη στρατηγική και την πολιτική που σκοπεύουν να ακολουθήσουν πολλές εταιρίες στο άμεσο μέλλον, αλλά και να εμβαθύνουμε στο τρόπο σκέψης και την κουλτούρα των ανθρώπων, που καθορίζουν τις εξελίξεις στο χώρο. Αν θέλαμε να αναδείξουμε ένα κοινό τόπο από τα συμπεράσματα που προέκυψαν και γενικότερα από το κλίμα που επικράτησε στο συνέδριο, είτε από τα πάνελ συζήτησης, είτε από τις εισηγήσεις είτε και από τις προσωπικές επαφές, θα λέγαμε ότι υπάρχει από την πλειοψηφία των στελεχών της αγοράς, μια θέληση να ενισχυθούν οι προσπάθειες για αλλαγή σελίδας στο τομέα της ιδιωτικής ασφάλειας, δίνοντας έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών και των λύσεων που προσφέρουν.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, αν το δείγμα των ανθρώπων που παρευρέθηκαν στο φετινό Security Project είναι αντιπροσωπευτικό του συνόλου των ανθρώπων και των εταιριών του χώρου που ενστερνίζονται στην πράξη αυτήν την ανάγκη για αλλαγή σελίδας, είναι όμως σίγουρα ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον του κλάδου.
Τα περισσότερα στελέχη της αγοράς, κατανοούν φυσικά ότι οι οικονομικοί περιορισμοί και ο έντονος ανταγωνισμός, οδηγεί πολλές φορές κάποιες εταιρείες σε αποσπασματικές αποφάσεις με λάθος κριτήρια, εστιάζοντας μόνο στο κόστος, απλά και μόνο για να πετύχουν μια εφήμερη επιτυχία του τύπου… “να πάρουμε τη δουλειά”. Όμως πλέον, όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτή η τακτική δεν οδηγεί πουθενά και χαμένοι στο τέλος είναι όλοι, δηλαδή και ο πελάτης και οι εργαζόμενοι, αλλά και ο ίδιος πάροχος της υπηρεσίας ή της λύσης.
Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι η κοινωνία, οι πολίτες, οι επιχειρήσεις αλλά και το ίδιο το κράτος, έχουν την ανάγκη του Ιδιωτικού Τομέα Ασφάλειας, αρκεί αυτός να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων να αναδείξει επαγγελματισμό, ευθύνη, ποιότητα, εξωστρέφεια και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να ανταποκριθεί με αξιοπιστία στις σύγχρονες προκλήσεις και τις απαιτήσεις που υπάρχουν.
Προκειμένου η θέληση για την αναβάθμιση του κλάδου να γίνει αποφασιστικότητα και να μετουσιωθεί σε διαρκή και σταθερή προσπάθεια προς σε αυτή την κατεύθυνση, χρειάζονται να γίνουν πολλά.
Το Security Manager με την ανανεωμένη ηλεκτρονική έκδοση του (www.securitymanager.gr) και το ετήσιο συνέδριο Security Project, ως φιλοσοφία και ως περιεχόμενο θα παραμείνουν προσηλωμένα στην ενίσχυση αυτών των προσπαθειών, προκειμένου αυτά τα μηνύματα αισιοδοξίας να μετατραπούν σε μια νέα καλύτερη πραγματικότητα για τον τομέα της ασφάλειας στη χώρα μας.
Βλάσης Αμανατίδης
Υ.Γ. Ευχαριστούμε θερμά για ακόμα μια φορά όσους συμμετείχαν και όσους υποστήριξαν το φετινό Security Project!