Μετάβαση αναλογικών προς IP. Η πρόκληση στο τομέα της επιτήρησης, συνεχίζεται…
Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές που αναδεικνύουν τη δυναμική των συστημάτων επιτήρησης που βασίζονται στην τεχνολογία IP. Παρόλα αυτά όμως το μερίδιο των αναλογικών CCTV παραμένει ιδιαίτερα μεγάλο. Φυσικά η ελληνική αγορά δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση από τη στιγμή μάλιστα που δεν διακρίνεται ιδιαίτερα για την ευελιξία που επιδεικνύει στην υιοθέτηση νέων τάσεων και τεχνολογιών.
Πως μπορεί να αποτυπώσει τη μεταβατική κατάσταση των συστημάτων επιτήρησης από την αναλογική στην IP τεχνολογίας κάποιος παρατηρητής; Ποιες είναι οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια; Ποια τα πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν τα συστήματα επιτήρησης IP τεχνολογίας και ποιοι είναι οι προβληματισμοί σχετικά με τη χρήση τους σε σχέση με τα συμβατικά αναλογικά συστήματα; Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα επιχειρεί να δώσει το παρόν άρθρο.
Τα πλεονεκτήματα
Είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος που θα αρνηθεί τα πλεονεκτήματα που φέρουν τα δικτυακά συστήματα CCTV. Σε ένα κόσμο όπου η πληροφορία, η έγκαιρη μεταφορά της αλλά και το σωστό φιλτράρισμα της είναι το πιο σημαντικό και ταυτόχρονα το κυρίως ζητούμενο, τα IP συστήματα CCTV μπορούν να δώσουν σημαντικές απαντήσεις σε αυτήν την πρόκληση. Πρώτον, στη λήψη της πληροφορίας μιας και οι κάμερες IP διαθέτουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες σε ότι αφορά την εγγραφή εικόνων υψηλής ανάλυσης. Δεύτερον, στην ανάλυση αυτής της πληροφορίας. Τα ψηφιακά IP συστήματα προσφέρουν κάτι πολύ περισσότερο από την εγγραφή απλών video αρχείων και εικόνων. Τα δεδομένα που καταγράφονται μέσω αυτών των συστημάτων, μπορούν να αναλυθούν με πολλαπλούς τρόπους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο μια επιχείρηση λειτουργεί και η χρήση τους δεν περιορίζεται αποκλειστικά σε εφαρμογές security. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την μεγαλύτερη αυτοματοποίηση διαδικασιών ώστε να αυξηθεί η απόδοση των διάφορων διαδικασιών των επιχειρήσεων. Μπορεί ακόμα φυσικά να χρησιμοποιούνται κυρίως για θέματα ασφάλειας, αλλά η πραγματική τους αξία έγκειται στο γεγονός ότι η πληροφορία που δίνουν μπορεί να αναλυθεί και να χρησιμοποιηθεί για ποικίλους σκοπούς. Αρκεί φυσικά οι χειριστές αλλά και οι εγκαταστάτες να κατανοήσουν αυτές τις δυνατότητες. Το Security Manager έχει αναφερθεί πολλάκις σε προηγούμενα τεύχη σε αυτές τις δυνατότητες. Καθώς όμως η επανάληψη είναι πάντα χρήσιμη, σε θέματα που έχουν να κάνουν με την κατανόηση νέων τεχνολογιών ας πάρουμε το παράδειγμα μιας εφαρμογής που εγκαθίσταται σε ένα σταθμό αυτοκινήτων. Στην περίπτωση ενός απλού αναλογικού συστήματος, ο χειριστής θα μπορεί απλώς να παρακολουθεί τα δρώμενα που καταγράφονται μέσω των καμερών και να ελέγξει τι έγινε στην περίπτωση κάποιου συμβάντος φυσικά μετά την ολοκλήρωση αυτού.
Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα ψηφιακό σύστημα προκειμένου να πραγματοποιήσουμε την ίδια εργασία. Αν όμως χρησιμοποιώντας ένα IP CCTV προκειμένου να κάνουμε την ίδια εργασία, τότε ουσιαστικά ακυρώνουμε ένα σημαντικό μέρος των δυνατοτήτων. Για να κάνουμε έναν παραλληλισμό είναι σαν να έχουμε προμηθευτεί έναν πανίσχυρο υπολογιστή προκειμένου να γράφουμε σε έναν επεξεργαστή κειμένου. Τα IP CCTV έχουν πολλές περισσότερες δυνατότητες που πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε να τις χρησιμοποιούμε. Παραδείγματος χάρη, στην συγκεκριμένη εφαρμογή που φέραμε ως παράδειγμα. Το σύστημα μπορεί αυτόματα να συγκρίνει τα στοιχεία που καταγράφει από τα εισερχόμενα οχήματα με κάποιες βάσεις δεδομένων μόνιμων πελατών. Βάσει αυτών των στοιχείων, μπορεί να μας δίνει ενδιαφέροντα στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν το πάρκινγκ οι μόνιμοι πελάτες, ώστε οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης να προσαρμόζουν τις χρεώσεις τους και να μπορούν να κάνουν ελκυστικές προσφορές στους μόνιμους πελάτες.
Επιπλέον, μπορεί το σύστημα να διαπιστώσει αν μια πινακίδα οχήματος δεν αντιστοιχεί στο σωστό όχημα σύμφωνα με τα δεδομένα που διατηρεί στο αρχείο του και αυτόματα να ενημερώσει τους υπαλλήλους του παρκινγκ πριν το όχημα βγει εκτός του χώρου.
Απόδοση επένδυσης
Μπορεί τα αναλογικά συστήματα επιτήρησης να είναι ακόμα φθηνότερα σε ότι αφορά το αρχικό κόστος απόκτησης τους. Όμως για όσους εμπλέκονται ενεργά στην αξιολόγηση μιας επένδυσης και εξετάζουν παραμέτρους όπως η απόδοση μιας επένδυσης (ROI- Return On Investment) αλλά και το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας (Total Cost Of Ownership) θα διαπιστώσουν ότι στην περίπτωση που γίνεται πλήρη αξιοποίηση ενός δικτυακού CCTV τότε οι συγκεκριμένοι δείκτες συνηγορούν προς την κατεύθυνση των IP συστημάτων.
Συνυπολογίζοντας στοιχεία όπως η αύξηση της αποτελεσματικότητας, η μεγαλύτερη ευελιξία, η ικανότητα για προσαρμογή σε μελλοντικές απαιτήσεις (future proof) οδηγούν στο ότι η απόσβεση της επένδυσης σε ένα δικτυακό CCTV μπορεί να γίνει μέσα σε ένα πολύ λογικό χρονικό διάστημα αρκεί φυσικά να γίνεται πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων του.
Προβληματισμοί και απαντήσεις
Αφού λοιπόν τα IP συστήματα προσφέρουν τόσες πολλές δυνατότητες γιατί ακόμα και ενώ πλέον έχει περάσει αρκετός καιρός από την εμφάνιση τους στην αγορά δεν έχουν κατακτήσει το μερίδιο που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα τους αναλογούσε; Οι απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα είναι ενδιαφέρουσες.
Πρώτον, διότι ακόμα οι εγκαταστάτες δεν έχουν εξοικειωθεί πλήρως με την τεχνολογία IP. Τα αναλογικά συστήματα CCTV είχαν μια διαφορετική προσέγγιση σε ότι είχε να κάνει με την εγκατάσταση τους αλλά και την λειτουργία τους. Ήταν κλειστά συστήματα που συνδέονταν μέσω ομοαξονικών καλωδίων και οι εγκαταστάτες είχαν πολύ λιγότερες παραμέτρους να εξετάσουν σε ότι αφορά τις διαδικασίες εγκατάστασης αλλά και ρύθμισης.
Τα ψηφιακά συστήματα έρχονται από έναν διαφορετικό κόσμο. Τον κόσμο της πληροφορικής και των IP τεχνολογιών. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι εγκαταστάτες των CCTV πρέπει μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά να κάτσουν πάλι στα θρανία και να μάθουν νέες έννοιες, να κατανοήσουν ένα καινούριο τρόπο λειτουργίας και να αλλάξουν σε σημαντικό βαθμό τον τρόπο με τον οποίο εργάζονταν. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε ακόμα και αν έχουν την πραγματική θέληση να το κάνουν δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Για αυτό το λόγο στρέφονται ακόμα προς τις συμβατικές λύσεις αναλογικών CCTV με τις οποίες είναι πολύ περισσότερο εξοικειωμένοι.
Αλλά αν αποδεχτούμε αυτήν την εξήγηση για τους εγκαταστάτες που είναι εν πολλοίς αποδεκτή. Το ερώτημα όμως παίρνει άλλη μορφή. Γιατί ακόμα κάποιοι τελικοί χρήστες επιλέγουν ακόμα συμβατικά CCTV; Όμως και εδώ υπάρχουν απαντήσεις που δίνουν μια σχετικά λογική ερμηνεία. Ο πρώτος λόγος είναι ότι πολλές φορές είτε επηρεάζονται από τους εγκαταστάτες με τους οποίους ήδη συνεργάζονται είτε διαβλέπουν την αδυναμία υποστήριξης από αυτούς σε περίπτωσης που επιλέξουν ένα δικτυακό CCTV και επιλέγουν να στραφούν προς τις πιο δοκιμασμένες λύσεις. Αλλά αυτή η απάντηση δικαιολογεί εν μέρει την κατάσταση. Υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις που έχουν να κάνουν μερικές φορές κα με τις προϋποθέσεις που απαιτούντα για να λειτουργήσει με επάρκεια ένα σύστημα IP CCTV. Διότι μπορεί να γράφεται σε πολλά άρθρα ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υφιστάμενο δίκτυο IP της εταιρείας όμως στην πράξη αυτό συνήθως δεν λειτουργεί. Δεν λειτουργεί διότι τα CCTV έχουν τεράστιες απαιτήσεις σε ότι αφορά το μέγεθος των αρχείων που διακινούν με αποτέλεσμα να απαιτείται η εγκατάσταση ενός ανεξάρτητου δικτύου IP προκειμένου να λειτουργεί πάνω σε αυτό το CCTV. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό συνεπάγεται μα επιπρόσθετη επένδυση που πολλοί οργανισμοί δεν τη βλέπουν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Έχουν εμφανισθεί σχετικά πρόσφατα φυσικά και διάφορες λύσεις που επιτρέπουν την χρήση ψηφιακών συστημάτων μέσω ομοαξονικών καλωδίων (Ethernet Over Coaxial) αλλά χρειάζεται ακόμα περισσότερη διερεύνηση ώστε να επιλέξει την βέλτιστη λύση.
Η καθυστερημένη όμως υιοθέτηση των συστημάτων IP δεν σχετίζεται μόνο όμως με τους εγκαταστάτες των CCTV αλλά και με τα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με τη υποστήριξη των IT συστημάτων στις εταιρείες. Διότι μερικές φορές όσο σκεπτικιστές είναι κάποιοι εγκαταστάτες των CCTV με τα νέα IP συστήματα εξίσου μη ένθερμοι είναι και οι υπεύθυνοι του IT με την ανάγκη να υποστηρίξουν έναν εντελώς νέο για αυτούς σύστημα. Προτιμούν να ακολουθούν τις πεπατημένες λύσεις σύμφωνα με τις οποίες για τα CCTV συστήματα ήταν αποκλειστικά υπεύθυνοι οι άνθρωποι του security κάτι το οποίο φυσικά όταν αναφερόμαστε στα νέα IP συστήματα δεν μπορεί να ισχύσει πλέον. Πλέον τα τμήματα ΙΤ έχουν σημαντικό ρόλο τόσο στο αρχικό στάδιο της εγκατάστασης όσο και στο επόμενο στάδιο, εκείνο της λειτουργίας των δικτυακών συστημάτων CCTV.
Η αποκεντρωμένη δομή των δικτυακών συστημάτων αποτελεί άλλο ένα στοιχείο που έχει δύο πτυχές. Η μια θετική και κατατάσσεται σαφώς στα πλεονεκτήματα αυτών των συστημάτων. Τι σημαίνει όμως αποκεντρωμένη δομή; Ενώ τα παραδοσιακά CCTV αποτελούσαν κλειστές εφαρμογές με μια σαφή κεντρικοποιημένη δομή στην οποία οι επιμέρους κάμερες που αποτελούσαν τα τερματικά σημεία του συστήματος έστελναν τις πληροφορίες σε ένα κεντρικό σημείο (το control room), τα δικτυακά CCTV όπως όλες οι εφαρμογές IP δεν βασίζονται στην ίδια δομή. Οι κάμερες μέσω του δικτύου IP μπορούν να στέλνουν τα δεδομένα μέσω τοπικών δικτύων (Local Area Network) ή δικτύων ευρείας περιοχής (Wide Area Network) σε οποιοδήποτε άλλο σημείο. Μπορεί αυτό το σημείο να είναι ένα control room αλλά παράλληλα μπορεί να είναι ένας απομακρυσμένος υπολογιστής, ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο ή ένα tablet. Η μεταφορά των σημάτων μπορεί να είναι είτε μέσω ενσύρματης καλωδίωσης είτε και ασύρματα. Μόνο η φαντασία των σχεδιαστών περιορίζει τον τρόπο επικοινωνίας και μετάδοσης σε ένα δίκτυο IP. Αυτό φυσικά έχει σημαντικά και προφανή πλεονεκτήματα καθώς το σύστημα δεν εξαρτάται από την λειτουργία ενός κεντρικού σημείου ενώ ταυτόχρονα και η πληροφορία μπορεί να μεταδοθεί άμεσα σε οποιοδήποτε γεωγραφικό σημείο αλλά έχει και ορισμένα προβλήματα. Αλλά ενώ οι εφαρμογές λειτουργούν πολύ καλά σε τοπικά δίκτυα (LAN), η ενσωμάτωση τους σε δίκτυα WAN είναι ορισμένες φορές προβληματική καθώς η λειτουργία αυτών των δικτύων δεν εξαρτάται μόνο από τον χρήστη και ορισμένες φορές δημιουργούνται προβλήματα στην επικοινωνία τα οποία δεν μπορούν να εντοπισθούν εύκολα. Επίσης θα πρέπει να διασφαλίζεται και η ασφάλεια των πληροφοριών που μεταβιβάζονται μέσω των δικτύων WAN που αποτελεί μια άλλη πρόκληση για τους χειριστές του συστήματος.
Προοπτικές
Αν και η τεχνολογία IP δεν είναι κάτι το νέο καθώς ήδη έχει πολλά χρόνια παρουσίας στον κλάδο των υπολογιστών φαίνεται ότι αποτελεί μονόδρομο τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα για την μετάδοση των πληροφοριών σε ψηφιακή μορφή. Για αυτό τον λόγο έχει υιοθετηθεί πλέον και από άλλους χώρους που και αυτοί βασίζονται στην μεταφορά δεδομένων. Ο χώρος των CCTV δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτήν την τάση. Μπορεί ορισμένοι προβληματισμοί που υπάρχουν και αναφέρθηκαν στις προηγούμενες γραμμές να φρενάρουν εν μέρει αυτήν την εξέλιξη αλλά όπως δείχνουν και έρευνες που διεξάγονται σε παγκόσμιο επίπεδο όλο και περισσότεροι επιλέγουν την χρήση δικτυακών καμερών. Όσο μάλιστα βελτιώνεται η ταχύτητα στην μετάδοση των πληροφοριών στα δίκτυα IP με την χρήση νέων τεχνολογιών τόσο περισσότερο θα επιταχύνεται ο ρυθμός διάδοσης των δικτυακών συστημάτων CCTV.