Megapixel Vs Αναλογικές PTZ.Ποιος και γιατί θα επικρατήσει ;
Τα πλεονεκτήματα και οι δυνατότητες των καμερών Megapixel είναι γνωστά και πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι μπορούν να οδηγήσουν σε συρρίκνωση της αγοράς των καμερών PTZ. Πώς όμως και με ποιες προϋποθέσεις αυτή η εκτίμηση μπορεί να επαληθευτεί ;
Του Αριστοτέλη Λυμπερόπουλου
Η υιοθέτηση των καμερών Megapixel στην αγορά των συστημάτων επιτήρησης, μεταξύ άλλων έχει ανοίξει και μια ακόμα ενδιαφέρουσα συζήτηση. Το αντικείμενο της συζήτησης αφορά το μέλλον των καμερών PTZ και το κατά πόσο αυτές μπορούν ή όχι να αντικατασταθούν από τις κάμερες megapixels. Η συζήτηση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός, ότι η τεχνολογία megapixel επιτρέπει τη δυνατότητα χρήσης της ψηφιακής μεγέθυνσης και της απεικόνισης λεπτομερειών σε μια εικόνα πολύ καλής ποιότητας και σε τέτοιο βαθμό που για αρκετές εφαρμογές μπορεί να αντικαταστήσει τη χρήση καμερών PTZ σύμφωνα με πολλούς κατασκευαστές συστημάτων επιτήρησης.
Οι υπέρμαχοι αυτής της άποψης μάλιστα, συχνά κάνουν ένα βήμα παραπάνω αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στην περίπτωση που η τεχνολογία megapixel είχε ανακαλυφθεί πριν τις αναλογικές κάμερες, τότε οι κάμερες PTZ δεν θα είχαν την μεγάλη διείσδυση που έχουν στην αγορά. Τα επιχειρήματα τους, χωρίς να τα υιοθετούμε πλήρως έχουν μια βάση που αξίζει να λάβουμε υπόψη. Παραδείγματος χάρη, δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η ανώτερη ποιότητα εικόνας των ψηφιακών καμερών σε σχέση με τους περιορισμούς των αναλογικών προγενέστερων μοντέλων. Τα παλιότερα στελέχη του χώρου σίγουρα θα θυμούνται – και όχι με ευχάριστο τρόπο – το πόσο δυσκολεύονταν ορισμένες φορές να κάνουν την εργασία τους όταν χρησιμοποιούσαν τα παλιά μοντέλα αναλογικών καμερών. Το όριο των 480 TV γραμμών έμοιαζε εκείνη την εποχή ως ένα τείχος που δύσκολα θα μπορούσε να καταρριφθεί με ότι αυτό σήμαινε για την ποιότητα των εικόνων.
Μια μικρή αναδρομή
Η εμφάνιση των PTZ καμερών ήταν μια πολύ καλή λύση στους περιορισμούς της αναλογικής τεχνολογίας. Η λειτουργία της μεγέθυνσης χρειάζονταν καθώς οι τότε αναλογικές κάμερες δεν μπορούσαν να καταγράψουν καθαρά αντικείμενα σε απόσταση μεγαλύτερη των κάποιων δεκάδων μέτρων, ενώ οι λειτουργίες της περιστροφής και της κλίσης (pan and tilt) χρειάζονταν για την κάλυψη μεγαλύτερων χώρων.
Αυτές οι απαιτήσεις λοιπόν, οδήγησαν τις εταιρείες εκείνη την εποχή να αναπτύξουν και να εξελίξουν τις μηχανικού τύπου κάμερες PTZ. Μια άλλη εναλλακτική λύση ήταν η χρήση ακόμα περισσότερων σταθερών καμερών, που όμως δεν προτιμούνταν συχνά λόγω του αυξημένου κόστους το οποίο επιμερίζονταν τόσο σε κόστος προμήθειας του μεγαλύτερου αριθμού συσκευών αλλά και σε μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης.
Όλοι αυτοί οι λόγοι λοιπόν οδήγησαν τότε στην εμφάνιση και ευρύτερη διάδοση των καμερών PTZ. Ήταν μια λύση που κάλυπτε τις απαιτήσεις που δημιουργούσαν οι περιορισμοί της αναλογικής τεχνολογίας και η χρήση τους συνοδεύονταν και από κάποιες παραμέτρους. Παραδείγματος χάρη, ποιος εξασφάλιζε ότι η κάμερα θα βρίσκονταν στην σωστή θέση ώστε να καταγράψει ένα συμβάν την σωστή στιγμή; Επίσης θέμα αποτελούσε η απρόσκοπτη λειτουργία τους, η οποία εξασφαλίζεται μόνο με τον συνεχή έλεγχο και συντήρηση τους καθώς βασίζεται στην ύπαρξη μηχανικών μερών τα οποία όπως είναι γνωστό -και φυσικό άλλωστε- είναι ευάλωτα σε φθορές με την πάροδο του χρόνου.
Οι δυνατότητες των καμερών megapixel
Βασιζόμενοι σε όλα αυτά τα στοιχεία οι υποστηρικτές των καμερών megapixel θεωρούν ότι αν αυτές οι κάμερες είχαν προηγηθεί, τότε οι PTZ θα είχαν περιορισμένη διεισδυτικότητα. Οι κάμερες megapixels διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη ανάλυση, δυνατότητα ηλεκτρονικού ζουμ, πολύ μεγάλη κάλυψη χώρου (πεδίο θέασης) και όλα αυτά χωρίς τον κίνδυνο αστοχίας λόγω φθοράς ενός μηχανικού εξαρτήματος.
Σήμερα το εύρος των εναλλακτικών επιλογών που υπάρχει στην αγορά των καμερών megapixel είναι τεράστιο. Υπάρχουν κάμερες από ένα εκατομμύριο pixels έως και το αστρονομικό για άλλες εποχές όριο των 40 εκατομμύριων pixels. Οι μελετητές ενός συστήματος μπορούν να επιλέξουν οποιαδήποτε ανάλυση κρίνουν σκόπιμη για μια συγκεκριμένη εφαρμογή και έτσι να χρησιμοποιήσουν μικρότερο αριθμό καμερών επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση. Πιο απλά μια κάμερα με ανάλυση 3 megapixel μπορεί να αντικαταστήσει μέχρι και 5 κάμερες συμβατικής ανάλυσης VGA (307.200 pixels). Σε ακόμα πιο προχωρημένα σενάρια -αλλά απολύτως ρεαλιστικά με τα σημερινά δεδομένα – κάμερες megapixel με πολύ υψηλή ανάλυση και δυνατότητα πανοραμικής κάλυψης μπορούν να αντικαταστήσουν αρκετές περισσότερες κάμερες συμβατικής κάλυψης, να καλύψουν πολύ μεγάλους χώρους και να επιτηρούν ταυτόχρονα όλα τα σημεία χωρίς να χρειάζεται καμία μηχανική λειτουργία περιστροφής. Μεγάλες και πολύ καθαρές εικόνες μπορούν να προβάλλονται σε πραγματικό χρόνο ή να αποθηκεύονται και να επεξεργάζονται αργότερα. Επιπλέον είναι δυνατό οι χειριστές είτε να βλέπουν όλο τον καλυπτόμενο χώρο είτε να εστιάζουν σε συγκεκριμένα σημεία. Όλες αυτές οι αναμφισβήτητες δυνατότητες μπορούν να αντικαταστήσουν σε μεγάλο ποσοστό τη χρήση των μηχανικών PTZ και καθιστούν το μέλλον τους αβέβαιο, σύμφωνα πάντα με τους υποστηρικτές των megapixel καμερών..
H απάντηση των PTZ
Το συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάγνωση των παραπάνω είναι κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ότι οι κάμερες PTZ θα τείνουν προς μια μείωση της αγοραστικής τους αξίας. Αυτό όμως δεν είναι και θέσφατο. Διότι υπάρχει και μια άλλη άποψη που βασίζεται στο γεγονός ότι και οι κατασκευαστές των καμερών PTZ δεν έχουν μείνει αδρανείς. Έχουν σηκώσει το γάντι του ανταγωνισμού και παρουσιάζουν συνεχώς όλο και καλύτερα μοντέλα με μεγαλύτερη μηχανική μεγέθυνση και γρηγορότερες λειτουργίες περιστροφής και ανύψωσης (pan και tilt).
Σε εφαρμογές ενεργής επιτήρησης (active surveillance), δηλαδή σε εφαρμογές όπου υπάρχουν στελεχωμένα control rooms οι κάμερες PTZ επιτελούν ακόμα σημαντικό ρόλο. Παραδείγματος χάρη σε καζίνο ή σε πολυκαταστήματα στα οποία ούτως ή άλλως υπάρχουν χειριστές των συστημάτων CCTV τότε η χρήση σύγχρονων καμερών PTZ με υψηλό βαθμό μηχανικής μεγέθυνσης δίνει άλλη διάσταση στην λειτουργία και στην αποτελεσματικότητα του συστήματος. Μπορεί ίσως η οικονομική ύφεση να έχει μειώσει τις επενδύσεις που γίνονται σε εφαρμογές active surveillance αλλά ακόμα υπάρχουν εγκαταστάσεις στις οποίες γίνεται κατά κόρον χρήση της. Σε αυτήν λοιπόν την κατηγορία των εφαρμογών και με τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα οι σύγχρονες κάμερες PTZ έχουν και αυτές το ρόλο τους. Μπορεί λοιπόν το μέλλον να δείχνει ότι η τάση είναι οι κάμερες megapixel αλλά κανείς δεν αμφισβητεί ότι στο παρόν οι κάμερες PTZ διεκδικούν ακόμα ένα σημαντικό μερίδιο στην ευρύτερη αγορά των συστημάτων CCTV. Όπως άλλωστε κάθε τεχνολογικό προϊόν και οι κάμερες PTZ έχουν μια αγορά -μικρή ή μεγάλη- που τους αναλογεί και σε αυτό το αδιαμφισβήτητο γεγονός βασίζεται η εμπορική τους αποδοχή ακόμα και σήμερα και παρά τις αντίθετες φωνές που άλλα κελεύουν.