Με σημαντική επιτυχία διοργανώθηκε το Α΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Ασφαλείας του HCS
Το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Ελληνικού Κέντρου Ιδιωτικής Ασφάλειας (Hellenic Center of Security – HCS) διοργάνωσε με επιτυχία το Α΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Ασφαλείας στις 6 και 7 Φεβρουαρίου στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Το Security Manager ήταν χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης, ενώ ο Αρχισυντάκτης του περιοδικού Βλάσης Αμανατίδης, ήταν συντονιστής στη 1η ημέρα. Στόχος του συνεδρίου – με πολύ σημαντικούς εισηγητές, ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και πολλούς συμμετέχοντες – επισκέπτες που το παρακολούθησαν – ήταν η ενίσχυση των προσπαθειών για την ανάδειξη της ασφάλειας ως μια βασική αξία, με επίκεντρο τον άνθρωπο καθώς και η ανάπτυξη συνεργασιών, που θα συμβάλουν προς σε αυτή την κατεύθυνση.
Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους, εισηγητές που ο καθένας με τη δική του προσέγγιση, έδωσαν στο κοινό γνώσεις και έναυσμα για προβληματισμό και ευαισθητοποίηση. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την 1η ημέρα, ομιλίες σχετικά με τη διαμόρφωση γεωπολιτικών δεδομένων, το έγκλημα στο κυβερνοχώρο αλλά και την ασφάλεια στις πόλεις. Επίσης. αναλύθηκαν οι τομείς του GDPR, της ασφάλειας τουριστικών εγκαταστάσεων, ενώ υπήρχαν εισηγήσεις για τις απαγωγές και ομηρίες, τη διαχείριση της ψυχολογικής διαδικασίας μετάβασης προς την τρομοκρατία και τη λειτουργία εκρηκτικών μηχανισμών.
Την 2η ημέρα οι εισηγητές ανέδειξαν θέματα όπως οι προτάσεις για μια ορθολογική αντιεγκληματική πολιτική, η ασφάλεια υψηλών προσώπων, η αποτελεσματική παρακίνηση προσωπικού, η ασφάλεια στο λιανικό εμπόριο, η αθλητική βία και ασφάλεια στους δήμους.
Πιο αναλυτικά. το κοινό του συνεδρίου καλωσόρισε εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, ο Ευστάθιος Γιαννέλος (HCS/ANEMOREIACON/VOLE VITE), ενώ ακολούθησε ο χαιρετισμός του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου που μίλησε με θερμά λόγια για προσπάθειες, όπως το συγκεκριμένο συνέδριο.
Στη συνέχεια, ήταν ιδιαίτερα τιμητική η παρουσία του Δρ. Ιωάννη Μάζη, που περιέγραψε αναλυτικά τη σημερινή διαμόρφωση των γεωπολιτικών δεδομένων στην Ανατολική Μεσόγειο & στα Βαλκάνια.
Το Έγκλημα στον κυβερνοχώρο και τον ρόλο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανέδειξε ο Διευθυντής της συγκεκριμένης Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ,
, ενώ ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας στο Δήμο Αθηναίων Βασίλης Κορομάτζος περιέγραψε το πλαίσιο για την ασφάλεια στις πόλεις και τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η εισήγηση του Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω και πιστοποιημένου DPO, Ιωάννη Γιαννακάκη για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων στο πλαίσιο του νέου κανονισμού GDPR. Μια πραγματικά πρωτοποριακή και καινοτόμα μέθοδο για την ασφάλεια τουριστικών εγκαταστάσεων και όχι μόνο, παρουσίασε ο Τριαντάφυλλος Γιοβανέκος – Δ/ντής Ασφαλείας στο Costa Navarino, κερδίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού.
Στην ατζέντα των θεμάτων που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία όπως ο εξτρεμισμός και αναρχισμός, αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Ταξίαρχος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. και Σύμβουλος Ασφαλείας της HCS, Αθανάσιος Πράπας, ενώ ο Αστυνομικός Δ/ντής ΕΛ.ΑΣ-Ειδικός σε Θέματα Διαπραγμάτευσης, Φώτιος Ντουίτσης μας μίλησε για τις απαγωγές και τις ομηρίες, μέσα από την εμπειρία και τα περιστατικά που διαχειρίστηκε.
Η σύγχρονη τεχνολογία στην Υπηρεσία Ασφάλειας ήταν το θέμα που παρουσιάσαν από κοινού ο Κωνσταντίνος Τραμπάκουλος – Γενικός Δ/ντής ANEMOREIACON – και ο Ευστάθιος Μπίμπας – Γενικός Δ/ντής της IN2SOLUTION.
“Από τον πολίτη στον τρομοκράτη: Η ψυχολογική διαδικασία μετάβασης” ήταν το πολύ ενδιαφέρον θέμα που ανέδειξε ο Δημοσθένης Παναγιώτου – Ψυχολόγος- Εκπαιδευτής Safety and Security Expert.
Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου έκλεισε με την εισήγηση του Κωνσταντίνου Μπολίκα από το TEEM της ΕΛ.ΑΣ και αφορούσε την λειτουργία εκρηκτικών/εμπρηστικών μηχανισμών και την ύποπτη αλληλογραφία.
Η 2η ημέρα του Συνεδρίου άνοιξε με την ομιλία του Μανώλη Σκουλά – Καθηγητής Επικοινωνίας και Διαχείρισης Κρίσεων- Αμερικανικό κολέγιο Deree – και αφορούσε τα κοινωνικά κινήματα και τις σύγχρονες απειλές ασφάλειας ενώ συνεχίστηκε με προτάσεις για μια ορθολογική αντεγκληματική και μεταναστευτική πολιτική από τον Διδάκτωρ εγκληματολογίας, Καθηγητή Αστυνομικής Ακαδημίας και Βουλευτής Αχαΐας, Άγγελο Τσιγκρή.
Η Ασφάλεια Υψηλών Προσώπων ήταν το θέμα που παρουσίασε ο Σπύρος Κουσουνής – Δ/ντής εκπαίδευσης HCS – Πρώην Διοικητής ΕΚΑΜ, ενώ η Βαλεντίνα Κόρδη – High performance & mindset coach – προσέγγισε με πολύ ενδιαφέρον, το ζήτημα της αποτελεσματικής παρακίνησης εργαζομένων.
Ο Κωνσταντίνος Ψαράυτης – Δ/ντής Ασφαλείας Ομίλου FOURLIS (Ελλάδα – Κύπρος – Ρουμανία – Βουλγαρία & Τουρκία) παρουσίασε τις πτυχές της Ασφάλειας στο λιανικό εμπόριο και στη συνέχεια ο Μάκης Τσάτσος Διευθυντής Ασφαλείας της Super league μίλησε στο κοινό για ζητήματα που σχετίζομαι με την αθλητική βία. Η Κυβερνοασφάλεια στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή ήταν το αντικείμενο της εισήγησης του Δημήτρη Μανώλη Cyber Defense Operations manager της Coca-Cola 3E.
Το Συνέδριο έκλεισε με μια συζήτηση για την ασφάλεια στους δήμους και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί, στην οποία συμμετείχαν οι Μαρκόπουλος Γεώργιος (Δήμαρχος Γαλατσίου) – Μπάμπαλος Νικόλαος (Δήμαρχος Ηρακλείου) και Χατζηδάκης Γεώργιος (Δήμαρχος Ηλιούπολης).
Δείτε παρακάτω Φωτογραφίες από τους ομιλητές :