Κλίμα αισιοδοξίας για αναβάθμιση και επενδύσεις!
Παρακολουθώντας τις εκθέσεις και τις μελέτες που δημοσιεύουν εταιρίες ερευνών που ασχολούνται με την παγκόσμια αγορά του τομέα της ασφάλειας, αλλά και δηλώσεις αναλυτών της συγκεκριμένης βιομηχανίας, διαπιστώνουμε ως κοινό τόπο συμπερασμάτων την ανθεκτικότητα που επέδειξε η αγορά και το 2021 – που αποτέλεσε μια ακόμα χρονιά υγειονομικής κρίσης – σε σχέση με άλλους κλάδους που έχουν πληγεί σημαντικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε, ότι σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ερευνών αγοράς Memoori, οι πωλήσεις προϊόντων φυσικής ασφάλειας ξεπέρασαν τα 33,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 παγκοσμίως και προβλέπεται ότι η αγορά θα διατηρήσει έναν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) σχεδόν 7,2% τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ άλλες έρευνες κάνουν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης που θα ξεπεράσει το 10 %.
Αφουγκράζοντας το κλίμα της αγοράς στην Ελλάδα και συνομιλώντας καθημερινά με εταιρίες που σηματοδοτούν την αγορά της ασφάλειας – τόσο των συστημάτων όσο και των υπηρεσιών – θα τολμούσαμε να πούμε ότι και στη χώρα μας, οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν επηρέασαν αρνητικά το κλάδο, που συνολικά είχε θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Στο τομέα των υπηρεσιών φύλαξης, υπήρξε μια ανάκαμψή από την επαναλειτουργία των υποδομών μεταφορών, ενώ διατηρήθηκαν οι ανάγκες ελέγχου των μέτρων προστασίας και γενικότερα διαχείρισης πλήθους σε χώρους μαζικής παρουσίας ανθρώπων. Σε ότι αφορά τα τεχνολογικά συστήματα, υπήρξε μια σταθερή ζήτηση για τις λύσεις ελέγχου πρόσβασης και όχι μόνο, αλλά ταυτόχρονα θα λέγαμε ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα σχετικά με την εγκληματικότητα που συνεχίζει φυσικά να υφίσταται, ώθησε αρκετές επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες, να στραφούν σε τεχνολογικές λύσεις προστασίας των εγκαταστάσεων τους
Το σημείο όμως που αξίζει να επισημάνουμε και δημιουργεί πεδίο δράσης για το κλάδο, είναι ότι στη χώρα μας και ειδικά σε πολλές μεγάλες εγκαταστάσεις όπως εμπορικοί χώροι, μονάδες παραγωγής, κτίρια γραφείων και άλλες κάθετες αγορές με σταθερές ανάγκες για ασφάλεια, πολλά συστήματα που είναι εγκατεστημένα είναι παρωχημένης τεχνολογίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αποτελεσματικότητα τους ως προς τον εντοπισμό και την αποτροπή εγκληματικών ενεργειών.
Η επιτάχυνση των τεχνολογιών που αναπτύσσονται για την ασφάλεια σήμερα, με την αναβαθμισμένη ποιότητα σε ότι αφορά την βιντεοεπιτήρηση, τις απομακρυσμένες λειτουργίες, την επεκτασιμότητα, την ενοποίηση με άλλες κτιριακές υποδομές και κυρίως με τη βελτιστοποίηση της συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης των δεδομένων που συλλέγουν τα συστήματα ασφάλειας, μπορούν να αποτελέσουν το κεντρικό θεμέλιο στην οικοδόμηση μιας σύγχρονης στρατηγικής ασφάλειας. Μιας στρατηγικής που θα μετατρέψει τις δαπάνες για την ασφάλεια, από ένα «αναγκαίο κόστος» σε μια επένδυση με απόδοση ως προς την προοπτική αναβάθμισης της συνολικής επιχειρηματικής λειτουργίας. Μια προσέγγιση υλοποίησης αυτού του εκσυγχρονισμού των έργων, μπορείτε να διαβάσετε στο κεντρικό άρθρου του τεύχους.
Σε αυτά τα πλαίσια, μπορεί να δημιουργηθεί ένα κλίμα μεγαλύτερης αισιοδοξίας για την ανάπτυξη του κλάδου, στο οποίο όλοι ωφείλουμε να ανταποκριθούμε με σοβαρότητα και επαγγελματισμό!
Βλάσης Αμανατίδης