Κάθε μέλος της “οικογένειας” της ασφάλειας έχει τη δική του αξία!
Ediotorial
του Βλάση Αμανατίδη
Καθ’ όλη τη διάρκεια του 7ου Συνεδρίου Security Project 2019 – για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικό ρεπορτάζ στις επόμενες σελίδες του τεύχους – και αφού παρακολουθούσαμε όλες τις ομιλίες και συζητούσαμε με πολλούς από τους επισκέπτες που μας τίμησαν με την παρουσία τους ακόμα μια φορά, οι σκέψεις που κυριαρχούσαν στο μυαλό μας αφορούσαν το μέγεθος της πολυσυλλεκτικότητας που χαρακτηρίζει τον τομέα της ασφάλειας, αλλά και την μεγάλη αξία που έχει το κάθε μέλος που συνθέτει αυτό το οικοσύστημα.
Στο συνέδριο παρευρέθηκαν στελέχη αλλά και προσωπικό εταιριών παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, Διευθυντές Ασφάλειας ιδιωτικών επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών, εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές, εταιρίες εισαγωγής και διανομής προϊόντων ασφάλειας, επαγγελματίες εγκαταστάτες συστημάτων και εταιρίες υλοποίησης μεγάλων έργων, αλλά και πολλοί επιστήμονες και επαγγελματίες με αντικείμενο που με κάποιο τρόπο συνδέεται σταθερά ή περιστασιακά με την ασφάλεια ή το safety.
Κάθε ένας από αυτούς συνίσταται σε ένα πολύτιμο κρίκο που συγκρατεί τη μεγάλη αλυσίδα της ασφάλειας, σε όλες τις εκφάνσεις της. Κάθε κρίκος σε αυτή την αλυσίδα, έχει ένα διακριτό και ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Κανένας από αυτούς τους παράγοντες μόνος του δεν μπορεί να πετύχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και αν λείπει ή υποβαθμίζεται ο ρόλος κάποιου από αυτούς, δεν έχουμε ασφάλεια.
Η συνεργασία και ο σεβασμός στη δουλειά και το ρόλο του καθενός αποτελεί μονόδρομο για την επιτυχία.
Για παράδειγμα, σε ένα έργο φύλαξης ή και γενικότερα επανδρωμένων υπηρεσιών, η διοίκηση της ΙΕΠΥΑ, ο υπεύθυνος του έργου, το επιχειρησιακό προσωπικό βάσης, ο διευθυντής ασφάλειας και η διοίκηση του πελάτη οργανισμού, αποτελούν παράγοντες ίδιας βαρύτητας και κρισιμότητας για την αποτελεσματικότητα του έργου και ανάλογα με τις ικανότητες, την προσήλωση στο στόχο, την τήρηση των συμφωνηθέντων και του πνεύματος συνεργασίας που θα επιδείξουν, θα εξαρτηθεί η απόδοση και η επιτυχία ή όχι του έργου.
Αντίστοιχα, στα τεχνολογικά έργα όπου συναντάμε το τετράπτυχο: Κατασκευαστής – Διανομέας – Εγκαταστάτης – Πελάτης, η επιτυχία του έργου εξαρτάται και από τα τέσσερα μέρη: από την ποιότητα σχεδίασης και κατασκευής των συστημάτων του κατασκευαστή, από την επιλογή και υποστήριξη του διανομέα, από τις ικανότητες, την αντίληψη και τον επαγγελματισμό του εγκαταστάτη και φυσικά από τις επιλογές επένδυσης σε πρόσωπα και λύσεις αλλά και τη συνολική διαχείριση που θα κάνει ο πελάτης. Αν κάποιος από όλους αυτούς δεν ανταποκριθεί σωστά στο ρόλο του, το κάθε έργο είναι καταδικασμένο να αποτύχει.
Στο πρόσφατο Security Project λοιπόν και με βάση την πολυσυλλεκτικότητα του περιεχομένου και των συμμετοχών, αναδείξαμε – χωρίς μάλιστα να είναι αυτή η βασική μας επιδίωξη – την ιδιαίτερη συμβολή και αξία που κάθε μέλος του οικοσυστήματος της ασφάλειας έχει. Αν όλοι όσοι ανήκουμε σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια, συνειδητοποιήσουμε αυτή τη διαπίστωση, τότε είναι σίγουρο ότι θα γίνουμε ακόμα περισσότερο χρήσιμοι στο κοινωνικό σύνολο και σε αυτό που υπηρετούμε ο καθένας από τη δική του θέση.
Βλάσης Αμανατίδης