Κάμερες από Δημόσιες Αρχές σε δημόσιους χώρους – Η γνωμοδότηση της ΑΠΔΠΧ
Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η γνωμοδότηση της Αρχής επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με τη «χρήση συστημάτων βίντεο – επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους»
Ωστόσο, διατυπώνει μία σειρά από παρατηρήσεις επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο να γίνουν συγκεκριμένες τροποποιήσεις προκειμένου οι διατάξεις του επίμαχου σχεδίου προεδρικού διατάγματος να είναι συμβατές με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Στην γνωμοδότηση που μπορείτε να διαβάστε ολόκληρη ΕΔΩ
…υπάρχουν μεταξύ άλλων, αναφορές για τη χρήση Drones, τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπων, τους χρόνους ενεργοποίησης των καμερών σε περιπτώσεις επεισοδίων, όπως επίσης και παρατηρήσεις για τις φορητές κάμερες , το επιτρεπόμενο zoom και τον προσδιορισμό υπόπτων τέλεσης εγκλημάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι νομικοί κύκλοι όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες επισημαίνουν ότι πρόσφατα οι κάμερες σε δημόσιους χώρους αποδείχθηκαν χρήσιμο «εργαλείο» στα χέρια των αρχών για την εξιχνίαση σοβαρών εγκλημάτων, όπως η επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της 34χρονης Ιωάννας στην Καλλιθέα και στην απαγωγή της 10χρονης Μαρκέλλας στη Θεσσαλονίκη.
Στο δελτίο τύπου της Αρχής αναφέρονται :
Η Αρχή με τις υπ’ αρ. 1/2009 και 2/2010 Γνωμοδοτήσεις της είχε ασχοληθεί με το ζήτημα των καμερών σε υπαίθριους χώρους και είχε οριοθετήσει το απαιτούμενο γενικό πλαίσιο επιτρεπόμενης και θεμιτής επεξεργασίας δεδομένων εικόνας ή και ήχου από δημόσιους χώρους, ενώ η προτεινόμενη με την υπ’ αριθ. 2/2010 Γνωμοδότησή της νομοθετική ρύθμιση επί του ζητήματος υιοθετήθηκε εν πολλοίς και αποτυπώθηκε στις διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 3917/2011, από το οποίο παρέχεται εξουσιοδότηση για τη ρύθμιση των ειδικότερων κανόνων και σχετικών λεπτομερειών με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Σε αυτό το πλαίσιο, το εν λόγω σχ. Π.Δ. τέθηκε υπόψη της Αρχής από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου η Αρχή να γνωμοδοτήσει κατ’ εφαρμογή του άρθρου 14 παρ. 4 του ν. 3917/2011 και 13 παρ. 1 περ. γ’ και 67 παρ. 2 του ν. 4624/2019.
Στην υπ’ αρ. 3/2020 Γνωμοδότηση η Αρχή, αφού αναλύει το ελληνικό και ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λαμβάνοντας υπόψη της ιδίως τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς και του Δικαστηρίου της Ε.Ε., προβαίνει σε σειρά παρατηρήσεων και, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται η ανάγκη τροποποίησης ορισμένων διατάξεων προκειμένου να είναι συμβατές με το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο προς διασφάλιση και προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των υποκειμένων των δεδομένων.
Για να λάβετε το πλήρες κείμενο της υπ. αρ. 3/2020 Γνωμοδότησης της Αρχής πατήστε εδώ